Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
      Ta groźna choroba znów zaatakowała. Chodzi o kilkanaście tysięcy kur
      Mięso stworzone w laboratorium w restauracjach? Kontrowersyjna decyzja.
      Czy to koniec małych stad? PFHBiPM podsumowuje 30 lat zmian w hodowli
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo regeneratywne. Z certyfikatem o 200 złotych więcej na tonie pszenicy
      Zbiory zbóż 2025. Będzie płacz? A może jednak czeka nas pozytywne rozczarowanie?
      Ponad 8 ton z hektara? Tutaj żniwa już się rozpoczęły. Plony mają być wyższe
      Jedno z najpiękniejszych pnączy. Ma kolorowe kwiaty i niewielkie wymagania
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      CASE IH świętuje. "Przełamujemy granice w projektowaniu ciągników" [VIDEO]
      Ceny szaleją. Tuż przed żniwami rolnicy zapłacą więcej za paliwo?
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      WPR po 2027 roku będzie utrzymana? Potrzebna jest koalicja państw członkowskich
      Mleko za drogie w produkcji? Rolnicy liczą straty, ale 2025 przynosi nadzieję
      Ile kosztuje zlecenie zmagazynowania ziarna?
      Szykują się ułatwienia dla rolników w ważnej sprawie dotyczącej finansów
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nadchodzi fala burz i upałów do nawet blisko 40 stopni. Gdzie będzie najgorzej?
      Zachwyca "farbowanymi" kwiatami. A na dodatek odstrasza ślimaki
      Szukasz ciekawej alternatywy dla lawendy? Ta roślina świetnie się sprawdzi
      Oryginalna roślina do domu. Zachwyca bujnymi kwiatostanami
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
  • Wieści Rolnicze
  • Rolnicy ekologiczni w Barzkowicach

Rolnicy ekologiczni w Barzkowicach

i-eko i-logicznie - Ekologia z certyfikatem 9 grudnia 2023 07:00 Anna Malinowski Aktualizacja: 31 stycznia 2024 13:05
Rolnicy ekologiczni w Barzkowicach
Źródło: A. Malinowski
Zachęcona do pojechania pod Szczecin przez znajomą – ekspertkę rolnictwa ekologicznego, stałego gościa w Barzkowicach – wyruszyłam w podróż, która przypomniała mi baśń Andersena o Królowej Śniegu.
Spis treści:

    Organizowane przez Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach Forum Rolników Ekologicznych ma swoją 20-letnią tradycję. Ta szczególna edycja odbyła się 1 grudnia 2023.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Mgła Hitchcocka 

    Wspomniana znajoma rzuciła pod koniec września hasło wyjazdu do Barzkowic. Z racji tego, że jestem rolniczką ekologiczną – dwa razy nie trzeba było mnie namawiać. Pomyślałam, że skoro spotkanie jest po raz dwudziesty, to pewnie nie jest to przypadek, że znajoma tak dobrze wyrażała się o listopadowym terminie.

    Gdy rozmawiałyśmy pierwszy raz o forum, słońce stało wysoko na niebie, a podróżowanie samochodem miało posmak urlopu. Nawet przez moment nie przeszło mi przez głowę, że 29 listopada, gdy trzeba będzie jechać (w moim przypadku 350 km) mróz dojdzie do minus 13 stopni, śnieg sięgał będzie po łydki, a gęsta mgła przywoła na myśl sceny z filmu Alfreda Hitchcocka. Jak się później miało okazać – taka pogoda należy w tym zakątku Polski do rzadkości. To się nazywa mieć szczęście ;)

    Nagroda za trudną jazdę miała przyjść następnego dnia. Nie dość, że świat na zewnątrz wyglądał jak z bajki, to w środku było ciepło, przytulnie i serdecznie. Po wejściu na salę zrozumiałam zachwyt mojej znajomej tym miejscem: nie dość, że publiczność i prelegenci dopisali pomimo trudnych warunków, to jeszcze słychać było liczne okrzyki radości z ponownego spotkania tak jednych, jak i drugich.

    Maraton jest kobietą 

    Patrząc na ambitny program przed wyjazdem, zastanawiałam się, czy uda się organizatorom zrealizować go w całości. Sama działam często według zasady „mniej jest więcej”, więc ciekawa byłam, co z tego wyniknie. No i zaczęło się. Pierwsza część należała do prof. dr hab. Eweliny Hallmann. Jej umiejętność przekazania skomplikowanej wiedzy i wnikliwych wyników badań na temat walorów żywności ekologicznej, chwyciły publikę za serce i dawały dobre samopoczucie tym, którzy odżywiają się ekologicznymi produktami. Przedstawione wyniki badań laboratoryjnych wykazywały, że rolnictwo ekologiczne jest źródłem produktów o wyższej gęstości odżywczej.

    W ślad za nią poszła dr inż. Urszula Sołtysiak. To od niej dowiedziałam się o forum, w którym teraz braliśmy wszyscy udział. Jej wystąpienie o tajemniczej mocy produktów żywnościowych rolnictwa ekologicznego było dopełnieniem poprzedniego wystąpienia. Ciekawym było zestawienie cen artykułów ekologicznych i konwencjonalnychm tym bardziej, że jako słuchacze przekonani byliśmy o wyższych cenach tych pierwszych. Aby nas odwieźć od tego przekonania, Urszula Sołtysiak wzięła na siebie wędrówkę po warszawskich marketach, w których wykonała przywiezioną ze sobą dokumentację fotograficzną.

    I znowu na podest wróciła profesor Hallmann. Tym razem pokazała nam, jak bardzo natura (we współpracy z człowiekiem) może być kreatywna. Rozłożyła przed nami bogatą paletę kolorów, kształtów warzyw psiankowatych, czyli ciepłolubnych, o średnich wymaganiach wodnych, takich jak np. papryka, pomidor, ziemniaki, bakłażan czy jagody goi. Bez tego wykładu nie szybko dowiedziałabym się, że za ostrość papryki odpowiedzialna jest kapsaicyna. Jej stężenie w odmianie Peper X może dochodzić do 3.180.000 jednostek i jest w tym wymiarze śmiercionośne - dlatego trzyma się je w sejfie.

    A na drugie śniadanie... 

    Po takim wykładzie ślinianki słuchaczy zaczęły intensywnie pracować, więc musiała nastąpić przerwa kawowa. To nie była przerwa z rozpuszczalną kawą i herbatnikami. O nie. Na scenę wjechał okolicznościowy tort śmietankowo-malinowy, a w jego tle ustawiono na długim stole ekologiczne produkty regionalnych rolników. Czego tam nie było: kiszone warzywa, sery, wędliny, sery, jogurty, owoce i soki. Po takiej degustacji oczekiwania uczestników w kontekście przyszłych przerw kawowych poszybowały niemiłosiernie w górę.

    Uprawy alternatywne i 200% kary 

    Z CDR w Brwinowie przyjechała na gościnny wykład Iwona Świechowska. Z jej tabel wynikało bardzo konkretnie, na jakie dopłaty mogą liczyć rolnicy, uprawiając takie rośliny alternatywne jak dziurawiec, ostropest czy konopie. Wymiana uwag i spostrzeżeń pomiędzy zainteresowanymi tym tematem robiła wrażenie. Wykładowczyni przywiozła ze sobą zestawienia płatności bezpośrednich i w II filarze, ich stawki, porównania z europejskimi partnerami, statystyki dotyczące ilości złożonych wniosków. Wskazała również na decyzję Europejskiego Banku Centralnego z dnia 29 września 2023 roku, w której opublikowany został kurs wymiany euro na złotówki. Wynosi on 4,6283 zł. za 1 euro. To właśnie ten kurs jest przelicznikiem płatności bezpośrednich za rok 2023.

    Aspektu pieniędzy dotyczyły dwa kolejne wykłady, które wprowadzały w tematykę konsekwencji błędnego znakowania produktów rolnictwa ekologicznego oraz postępowania wyjaśniającego w takim przypadku. Mówiły na te tematy z pierwszej ręki Renata Przegalińska i Monika Zając z jednostki certyfikującej Agro Bio Test. Również tutaj padły konkretne sumy ale niestety dotyczyły one wysokości ewentualnych kar. Mogły one zostać nałożone za błędne znakowanie produktów rolnictwa ekologicznego w wysokości: od 1000,00 zł do 200% korzyści majątkowej, która mogłaby być uzyskana przy wprowadzeniu artykułu błędnie oznakowanego do obrotu. To był poważny temat i mylił by się ktoś myśląc, że od owsianego ciasteczka we Włoszech, poprzez młyn w Niemczech, nie dojdzie się do owsa zebranego na polu w Polsce.

    Dokumentacja rolnika i kontrola ARiMR

    Jak prowadzić dokumentację jako gospodarstwo ekologiczne dla jednostki certyfikującej? O tym mówiła Dorota Metera Prezes Zarządu BIOEKSPERT. Również tutaj było wiele pytań, a wśród nich takie: - Czy ja mam pisać plan wypasu? - spytał obecny na sali rolnik. -Jeśli pan może – niech pan pisze – usłyszał w odpowiedzi od prelegentki, na co odparł: - Ja mogę. Gorzej z innymi. Wydawać by się mogło, że dialog z kabaretu wzięty, ale niestety do śmiechu tu nie było. W dalszej części dyskusji okazało się bowiem, że – jak to określił wspomniany rolnik: - Wszyscy taki plan od nas chcą, a my nie wiemy, jak go zrobić. Jak dobrze, że są takie spotkania, gdzie odpowiedź można dostać z pierwszej ręki.

    Wystąpienie przedstawiciela ARiMR Michała Haptara dotyczyło nieprawidłowości w zakresie kontroli rolnictwa ekologicznego. Tutaj każdy miał coś do powiedzenia, skomentowania, czy dopytania. Efektem było 4-minutowe wprowadzenie prelegenta w temat i 11-minutowa dyskusja... Burzliwa dyskusja.

    Z kosmosu i natury 

    Aleksander Gamza jest spadkobiercą wiedzy i kontynuatorem dorobku Rolanda Plochera. Plochera zafascynowała niemagnetyczna metoda przekazu informacji. W 1980 roku opracował system, który zastosował w celowej i katalitycznej aktywacji procesów biologicznych. Jego dorobek życia, a zarazem pasja pielęgnowane są przez Aleksandra Gamazę. Na spotkaniu nie tylko opowiadał, ale i pokazywał dokumentację ukazującą dobroczynny wpływ aktywizatorów Plochera na ściółkę, kompost, gnojowicę, wodę a zatem też na zwierzęta i ludzi. Oglądaliśmy film o krowach i koniach, które mając do wyboru swoje siano i to wyprodukowane przy użyciu aktywizatorów Plochera, wybierały uparcie tylko i wyłącznie to drugie. Aby nie wyglądało to na hokus-pokus, prof. Hallmann podjęła się (niezależnego, anonimowego) badania laboratoryjnego, które wykazało w porównaniu z sianem bez aktywizatorów dwukrotnie wyższą ilość beta-karotenu i niemal dwunastokrotnie wyższą zawartość chlorofilu a zwłaszcza chlorofilu a. Słuchałam tego i na myśl przyszło mi rolnictwo biodynamiczne oraz antropozofia Steinera.

    Bliżej ziemi było moje wystąpienie. W ramach pogadanki „Kto ma owce ten…., czyli od owcy do nawozu” przedstawiłam nawóz organiczny w formie pelletów, które produkowane są z owczej wełny. Kto mnie zna, wie, że owce są moimi podopiecznymi i każda forma wykorzystania ich przydatności leży mi na sercu. Nawóz ten jest produkowany w Niemczech i sprowadzany do Polski, ale już w przyszłym roku zacznie się jego produkcja również z w naszym kraju. Mam nadzieję, że najpóźniej wtedy pękające w szwach od wełny polskie stodoły i owczarnie zostaną opróżnione, że ogrodnicy i rolnicy zyskają wartościowy nawóz pod swoje uprawy i że my jako konsumenci artykułów spożywczych, pozyskamy więcej zdrowej żywności.

    Zdaniem uczestników

    A co podobało się uczestnikom najbardziej? Oto kilka wypowiedzi: Estera: - Rok temu uzyskaliśmy jako gospodarstwo certyfikat ekologiczny. Może dlatego zachwyciły mnie produkty ekologiczne, a zwłaszcza sery. Oprócz tego chwyciła mnie za serce pasja i relacja pani profesor Hallmann o roślinach psiankowatych.

    Czytaj także:

    Pasieka w konwersji na 1900 hektarach [VIDEO]

    • Tagi:
    • Rolnicy ekologiczni
    • Barzkowice
    Anna Malinowski
    Dziennikarka, rolniczka i germanistka. Organizatorka międzynarodowych szkoleń na temat różnic międzykulturowych. W dziennikarskiej pracy jej punktem ciężkości jest rolnictwo ekologiczne a dużą pomocą i wzbogaceniem w tym temacie 15-letnie doświadczenie w pracy z ekologicznymi zwierzętami i uprawami.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Targi rolne AGRO POMERANIA 2016

    12 września 2016
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny bydła. Nadal wysokie?
    26 czerwca 2025
    Trzoda chlewna
    W kolejnym gospodarstwie trzeba wybić świnie. Wirus zaatakował w nowym miejscu
    26 czerwca 2025
    Inne uprawy
    Ważny dzień dla plantatorów buraka cukrowego
    26 czerwca 2025
    Najnowsze
    Odnawialne źródła energii
    Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
    26 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
    24 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
    19 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
    14 czerwca 2025
    i-eko i-logicznie
    Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
    14 kwietnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności