Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
      Ceny jęczmienia 2025. Ile płacą skupy?
      Co się dzieje z cenami drobiu? Są rekordy, ale i kilka potencjalnych zagrożeń
      Czekają nas wzrosty cen mleka? Polska rośnie w siłę
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      To zgłoszenie trzeba wykonać dwa razy. "Narażanie rolników na odpowiedzialność karną"
      Do 31 lipca rolnik musi zdobyć ten certyfikat. Inaczej ARiMR może odmówić dopłat
      ASF sieje spustoszenie w kolejnym województwie. Robi się coraz większy problem
      Rolnicy dokonują spisu świń, a i tak są karani? Drobna rzecz a mnoży kłopoty
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Unia Europejska chce dopuścić nawozy RENURE – to szansa dla rolników
      Najpierw wapnowanie, później nawożenie - tak czy nie?
      Ta roślina jest popularna w Polsce. Tego wielu o niej nie wie, a szkoda
      Żniwa 2025. Co na rozkład resztek pożniwnych? Azot? Wapno? A może bakterie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
      Agrotech Minikowo z maszynami. Rolnicy mówią nam o swoich niepokojach [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowy budżet WPR. Rolnicy zapowiadają walkę
      Młody rolnik może otrzymać 200 tys. zł! Sprawdź warunki naboru
      Prezydencja duńska: mniej biurokracji i wsparcie dla rolnictwa oraz rybołówstwa
      Gigantyczna kara dla rolnika. Twierdzi, że nie wiedział o tych przepisach
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      "Żółta lawenda" rośnie szybko i intensywnie. Rozświetli ogród aż do września
      Upały czy deszcze? Jaka będzie reszta wakacji? Pogoda na pięć tygodni
      Te rośliny przyciągają szerszenie. Lepiej pozbyć się ich z ogrodu
      Są wytrzymałe i pięknie się rozrastają. Pamiętamy je z ogrodów naszych babć
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
  • Wieści Rolnicze
  • Rolnicy ekologiczni w Barzkowicach

Rolnicy ekologiczni w Barzkowicach

i-eko i-logicznie - Ekologia z certyfikatem 9 grudnia 2023 07:00 Anna Malinowski Aktualizacja: 31 stycznia 2024 13:05
Rolnicy ekologiczni w Barzkowicach
Źródło: A. Malinowski
Zachęcona do pojechania pod Szczecin przez znajomą – ekspertkę rolnictwa ekologicznego, stałego gościa w Barzkowicach – wyruszyłam w podróż, która przypomniała mi baśń Andersena o Królowej Śniegu.
Spis treści:

    Organizowane przez Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach Forum Rolników Ekologicznych ma swoją 20-letnią tradycję. Ta szczególna edycja odbyła się 1 grudnia 2023.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Mgła Hitchcocka 

    Wspomniana znajoma rzuciła pod koniec września hasło wyjazdu do Barzkowic. Z racji tego, że jestem rolniczką ekologiczną – dwa razy nie trzeba było mnie namawiać. Pomyślałam, że skoro spotkanie jest po raz dwudziesty, to pewnie nie jest to przypadek, że znajoma tak dobrze wyrażała się o listopadowym terminie.

    Gdy rozmawiałyśmy pierwszy raz o forum, słońce stało wysoko na niebie, a podróżowanie samochodem miało posmak urlopu. Nawet przez moment nie przeszło mi przez głowę, że 29 listopada, gdy trzeba będzie jechać (w moim przypadku 350 km) mróz dojdzie do minus 13 stopni, śnieg sięgał będzie po łydki, a gęsta mgła przywoła na myśl sceny z filmu Alfreda Hitchcocka. Jak się później miało okazać – taka pogoda należy w tym zakątku Polski do rzadkości. To się nazywa mieć szczęście ;)

    Nagroda za trudną jazdę miała przyjść następnego dnia. Nie dość, że świat na zewnątrz wyglądał jak z bajki, to w środku było ciepło, przytulnie i serdecznie. Po wejściu na salę zrozumiałam zachwyt mojej znajomej tym miejscem: nie dość, że publiczność i prelegenci dopisali pomimo trudnych warunków, to jeszcze słychać było liczne okrzyki radości z ponownego spotkania tak jednych, jak i drugich.

    Maraton jest kobietą 

    Patrząc na ambitny program przed wyjazdem, zastanawiałam się, czy uda się organizatorom zrealizować go w całości. Sama działam często według zasady „mniej jest więcej”, więc ciekawa byłam, co z tego wyniknie. No i zaczęło się. Pierwsza część należała do prof. dr hab. Eweliny Hallmann. Jej umiejętność przekazania skomplikowanej wiedzy i wnikliwych wyników badań na temat walorów żywności ekologicznej, chwyciły publikę za serce i dawały dobre samopoczucie tym, którzy odżywiają się ekologicznymi produktami. Przedstawione wyniki badań laboratoryjnych wykazywały, że rolnictwo ekologiczne jest źródłem produktów o wyższej gęstości odżywczej.

    W ślad za nią poszła dr inż. Urszula Sołtysiak. To od niej dowiedziałam się o forum, w którym teraz braliśmy wszyscy udział. Jej wystąpienie o tajemniczej mocy produktów żywnościowych rolnictwa ekologicznego było dopełnieniem poprzedniego wystąpienia. Ciekawym było zestawienie cen artykułów ekologicznych i konwencjonalnychm tym bardziej, że jako słuchacze przekonani byliśmy o wyższych cenach tych pierwszych. Aby nas odwieźć od tego przekonania, Urszula Sołtysiak wzięła na siebie wędrówkę po warszawskich marketach, w których wykonała przywiezioną ze sobą dokumentację fotograficzną.

    I znowu na podest wróciła profesor Hallmann. Tym razem pokazała nam, jak bardzo natura (we współpracy z człowiekiem) może być kreatywna. Rozłożyła przed nami bogatą paletę kolorów, kształtów warzyw psiankowatych, czyli ciepłolubnych, o średnich wymaganiach wodnych, takich jak np. papryka, pomidor, ziemniaki, bakłażan czy jagody goi. Bez tego wykładu nie szybko dowiedziałabym się, że za ostrość papryki odpowiedzialna jest kapsaicyna. Jej stężenie w odmianie Peper X może dochodzić do 3.180.000 jednostek i jest w tym wymiarze śmiercionośne - dlatego trzyma się je w sejfie.

    A na drugie śniadanie... 

    Po takim wykładzie ślinianki słuchaczy zaczęły intensywnie pracować, więc musiała nastąpić przerwa kawowa. To nie była przerwa z rozpuszczalną kawą i herbatnikami. O nie. Na scenę wjechał okolicznościowy tort śmietankowo-malinowy, a w jego tle ustawiono na długim stole ekologiczne produkty regionalnych rolników. Czego tam nie było: kiszone warzywa, sery, wędliny, sery, jogurty, owoce i soki. Po takiej degustacji oczekiwania uczestników w kontekście przyszłych przerw kawowych poszybowały niemiłosiernie w górę.

    Uprawy alternatywne i 200% kary 

    Z CDR w Brwinowie przyjechała na gościnny wykład Iwona Świechowska. Z jej tabel wynikało bardzo konkretnie, na jakie dopłaty mogą liczyć rolnicy, uprawiając takie rośliny alternatywne jak dziurawiec, ostropest czy konopie. Wymiana uwag i spostrzeżeń pomiędzy zainteresowanymi tym tematem robiła wrażenie. Wykładowczyni przywiozła ze sobą zestawienia płatności bezpośrednich i w II filarze, ich stawki, porównania z europejskimi partnerami, statystyki dotyczące ilości złożonych wniosków. Wskazała również na decyzję Europejskiego Banku Centralnego z dnia 29 września 2023 roku, w której opublikowany został kurs wymiany euro na złotówki. Wynosi on 4,6283 zł. za 1 euro. To właśnie ten kurs jest przelicznikiem płatności bezpośrednich za rok 2023.

    Aspektu pieniędzy dotyczyły dwa kolejne wykłady, które wprowadzały w tematykę konsekwencji błędnego znakowania produktów rolnictwa ekologicznego oraz postępowania wyjaśniającego w takim przypadku. Mówiły na te tematy z pierwszej ręki Renata Przegalińska i Monika Zając z jednostki certyfikującej Agro Bio Test. Również tutaj padły konkretne sumy ale niestety dotyczyły one wysokości ewentualnych kar. Mogły one zostać nałożone za błędne znakowanie produktów rolnictwa ekologicznego w wysokości: od 1000,00 zł do 200% korzyści majątkowej, która mogłaby być uzyskana przy wprowadzeniu artykułu błędnie oznakowanego do obrotu. To był poważny temat i mylił by się ktoś myśląc, że od owsianego ciasteczka we Włoszech, poprzez młyn w Niemczech, nie dojdzie się do owsa zebranego na polu w Polsce.

    Dokumentacja rolnika i kontrola ARiMR

    Jak prowadzić dokumentację jako gospodarstwo ekologiczne dla jednostki certyfikującej? O tym mówiła Dorota Metera Prezes Zarządu BIOEKSPERT. Również tutaj było wiele pytań, a wśród nich takie: - Czy ja mam pisać plan wypasu? - spytał obecny na sali rolnik. -Jeśli pan może – niech pan pisze – usłyszał w odpowiedzi od prelegentki, na co odparł: - Ja mogę. Gorzej z innymi. Wydawać by się mogło, że dialog z kabaretu wzięty, ale niestety do śmiechu tu nie było. W dalszej części dyskusji okazało się bowiem, że – jak to określił wspomniany rolnik: - Wszyscy taki plan od nas chcą, a my nie wiemy, jak go zrobić. Jak dobrze, że są takie spotkania, gdzie odpowiedź można dostać z pierwszej ręki.

    Wystąpienie przedstawiciela ARiMR Michała Haptara dotyczyło nieprawidłowości w zakresie kontroli rolnictwa ekologicznego. Tutaj każdy miał coś do powiedzenia, skomentowania, czy dopytania. Efektem było 4-minutowe wprowadzenie prelegenta w temat i 11-minutowa dyskusja... Burzliwa dyskusja.

    Z kosmosu i natury 

    Aleksander Gamza jest spadkobiercą wiedzy i kontynuatorem dorobku Rolanda Plochera. Plochera zafascynowała niemagnetyczna metoda przekazu informacji. W 1980 roku opracował system, który zastosował w celowej i katalitycznej aktywacji procesów biologicznych. Jego dorobek życia, a zarazem pasja pielęgnowane są przez Aleksandra Gamazę. Na spotkaniu nie tylko opowiadał, ale i pokazywał dokumentację ukazującą dobroczynny wpływ aktywizatorów Plochera na ściółkę, kompost, gnojowicę, wodę a zatem też na zwierzęta i ludzi. Oglądaliśmy film o krowach i koniach, które mając do wyboru swoje siano i to wyprodukowane przy użyciu aktywizatorów Plochera, wybierały uparcie tylko i wyłącznie to drugie. Aby nie wyglądało to na hokus-pokus, prof. Hallmann podjęła się (niezależnego, anonimowego) badania laboratoryjnego, które wykazało w porównaniu z sianem bez aktywizatorów dwukrotnie wyższą ilość beta-karotenu i niemal dwunastokrotnie wyższą zawartość chlorofilu a zwłaszcza chlorofilu a. Słuchałam tego i na myśl przyszło mi rolnictwo biodynamiczne oraz antropozofia Steinera.

    Bliżej ziemi było moje wystąpienie. W ramach pogadanki „Kto ma owce ten…., czyli od owcy do nawozu” przedstawiłam nawóz organiczny w formie pelletów, które produkowane są z owczej wełny. Kto mnie zna, wie, że owce są moimi podopiecznymi i każda forma wykorzystania ich przydatności leży mi na sercu. Nawóz ten jest produkowany w Niemczech i sprowadzany do Polski, ale już w przyszłym roku zacznie się jego produkcja również z w naszym kraju. Mam nadzieję, że najpóźniej wtedy pękające w szwach od wełny polskie stodoły i owczarnie zostaną opróżnione, że ogrodnicy i rolnicy zyskają wartościowy nawóz pod swoje uprawy i że my jako konsumenci artykułów spożywczych, pozyskamy więcej zdrowej żywności.

    Zdaniem uczestników

    A co podobało się uczestnikom najbardziej? Oto kilka wypowiedzi: Estera: - Rok temu uzyskaliśmy jako gospodarstwo certyfikat ekologiczny. Może dlatego zachwyciły mnie produkty ekologiczne, a zwłaszcza sery. Oprócz tego chwyciła mnie za serce pasja i relacja pani profesor Hallmann o roślinach psiankowatych.

    Czytaj także:

    Pasieka w konwersji na 1900 hektarach [VIDEO]

    • Tagi:
    • Rolnicy ekologiczni
    • Barzkowice
    Anna Malinowski
    Dziennikarka, rolniczka i germanistka. Organizatorka międzynarodowych szkoleń na temat różnic międzykulturowych. W dziennikarskiej pracy jej punktem ciężkości jest rolnictwo ekologiczne a dużą pomocą i wzbogaceniem w tym temacie 15-letnie doświadczenie w pracy z ekologicznymi zwierzętami i uprawami.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Targi rolne AGRO POMERANIA 2016

    12 września 2016
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Ministerstwo rolnictwa wydało oświadczenie w sprawie zmian w WPR
    17 lipca 2025
    Pomoc unijna
    Mniejszy budżet, jeden filar, limit dopłat. Oto, co wiemy o nowej WPR
    17 lipca 2025
    Ceny rolnicze
    Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
    17 lipca 2025
    Najnowsze
    i-eko i-logicznie
    Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
    15 lipca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
    26 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
    24 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
    19 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
    14 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności