Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Pszenica tańsza nawet o 70 zł/t. Co z innymi gatunkami?
      Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
      Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg
      Rolnicy po wizycie w skupach: Ceny urągają naszej godności
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      WPR 2023–2027: 70% refundacji składki dla hodowców. Kto skorzysta?
      Te zmiany dla sporej grupy rolników to rewolucja. "Nie wszyscy sobie poradzą"
      Ta przegrana może spowodować lawinę spraw o odszkodowania przeciwko hodowcom
      ARiMR zwróci rolnikowi 70% kosztów. Wystarczy złożyć wniosek. Nabór już wkrótce
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      3 tys. zł na gospodarstwo. Znamy już pełne dane z ARiMR
      Jaka sytuacja na plantacjach buraka cukrowego? Jakie działania należy podjąć?
      Rolnicy nie są w stanie regulować zobowiązań. Domagają się wakacji kredytowych
      Jak przebiegają żniwa w połowie sierpnia? Jakie plony pszenicy i rzepaku?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dodatkowe koszty dla rolników? Chodzi o nową opłatę
      Nowy „aktywny rolnik” staje się faktem! Minister Krajewski: Przyspieszamy
      Będzie więcej pieniędzy na paliwo rolnicze? Ministerstwo rolnictwa odpowiada
      Wielu właścicieli nieruchomości nie wie o tej opłacie. Za jej brak grożą kary
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ile kosztuje miód w 2025 roku? Orientacyjne ceny w sierpniu
      Zatrzymaj lato w ogrodzie. Posadź te kwiaty teraz, a będą kwitły do przymrozków
      Różowe, niebieskie czy fioletowe? Podsyp tym hortensję, by zmienić jej kolor
      Roślina nie do przelania. Ma “biblijny” rodowód i jest polecana początkującym
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Zarabia na drobiu wolnorosnącym. Jak to robi? [ZDJĘCIA]

Zarabia na drobiu wolnorosnącym. Jak to robi? [ZDJĘCIA]

Hodowla - Drób 28 kwietnia 2023 07:00 Dorota Andrzejewska Aktualizacja: 28 kwietnia 2023 11:18
Zarabia na drobiu wolnorosnącym. Jak to robi? [ZDJĘCIA]
Źródło: A. Kopras-Fijołek
Jakie warunki musiał hodowca zapewnić swoim kurczakom?
Spis treści:

    Roman Wojtkowiak jest właścicielem fermy drobiu w Czarnej Wsi pod Grodziskiem Wielkopolskim. Posiada trzy kurniki o łącznej obsadzie 300 tysięcy sztuk. Od 2 lat produkuje zgodnie z holenderskim certyfikatem Beter Leven, który nakłada na gospodarstwo zaostrzone wymogi dobrostanowe. Kurczaki mają więcej powierzchni bytowej oraz dłużej rosną. Obsada w kurniku nie przekracza 12,5 sztuki na metr kwadratowy. Kurczaki osiągają wagę ubojową w 56 dniu życia. Dodatkowo przy każdym z kurników jest wybieg, z których zwierzęta korzystają, gdy osiągną wiek 3 tygodni, a temperatura otoczenia przekracza 5°C.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    - Oczywiście kurczaki wychodzą wtedy, kiedy chcą. Mają tam ściółkę, podrapią sobie podłoże, zobaczą troszkę świata i wracają z powrotem – opowiada Roman Wojtkowiak.

    Na tej fermie hodowane są rasy wolnorosnące. Hodowca przekonuje, że drób, który utrzymuje jest bardziej odporny na wszelkie choroby, niż w systemie tradycyjnym, a więc takim, w którym w kurniku zagęszczenie jest większe.

    - Istotna jest tutaj genetyka, ale też tempo przyrostów. Brojler w tradycyjnej hodowli rośnie 6 tygodni do wagi 2,70 – 3 kg, a te kurczaki u nas przez 8 tygodni osiągają wagę 2,60 kg. To znaczy, że rosną 2 tygodnie dłużej, a ich waga jest nawet ciut mniejsza - zaznacza Roman Wojtkowiak.

    To wpływa pozytywnie na zdrowotność zwierząt.

    - My praktycznie prowadzimy hodowlę bezantybiotykową. Upadków też mamy bardzo mało - dodaje hodowca.

    Rolnik zauważa, że w ramach podwyższonego poziomu dobrostanu musiał ustawić w kurnikach kostki słomy, na które kurczaki wskakują. Dodatkowo obiekty wyposażono w okna, które celowo zaklejono specjalną folią, by zredukować bezpośrednie uderzenie światła słonecznego do wnętrza. Zwierzętom czas umila także muzyka.

    - Nasze kurczaki nie zachowują się tak, jak te z tradycyjnych ferm. Są ożywione, dużo biegają - opowiada Roman Wojtkowiak.

    Hodowca z Czarnej Wsi jest zadowolony z cen proponowanych przez ubojnię.

    - Jest to opłacalna produkcja, ponieważ są inne ceny. Moje kurczaki trafiają głównie na rynek holenderski. Ten system utrzymania ptaków odpowiada mi. Po pierwsze jest spokojniejszy chów, nie ma presji na choroby i na tempo przyrostu. One żyją 2,5 tygodnia dłużej, są więc w stanie nadrobić na przykład przyrost. Konwersja paszy jest co prawda wyższa. Z reguły średnio wynosi 1,55, to tutaj oscyluje w granicach 1,95. Kurczaki zjadają więc tej paszy więcej i teraz można by było powiedzieć, że dla środowiska jest to niekorzystne, ale z drugiej strony dla ich zdrowia i naszego jest lepsze. Mięso kulinarnie też jest wyższej jakości - opowiada Roman Wojtkowiak.

    Czytaj także: Jak produkować drób, by nie szkodzić środowisku i klimatowi? 

    • Tagi:
    • dobrostan drobiu
    • kurczaki
    Dorota Andrzejewska
    Dziennikarka magazynu „Wieści Rolniczych”, portalu wiescirolnicze.pl i Wieści Rolnicze TV. Masz pytania lub wątpliwości - napisz: [email protected]
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Drób

    Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]

    30 maja 2025
    Drób

    Dobrostan 2023. Czy producenci drobiu skorzystają z ekoschematów?

    21 września 2022
    Drób

    Produkcja kurczaka przypomina ruletkę [WYWIAD]

    16 czerwca 2021
    Drób

    Główny Lekarz Weterynarii - pierwsze ognisko HPAI w 2021 roku

    7 stycznia 2021
    Drób

    Dobra temperatura w kurniku - jakie efekty przynosi? [WIDEO]

    14 października 2020
    Newsy

    Spłonął kurnik i około 23 tys. kurczaków. Ponad 2 mln zł strat

    10 czerwca 2020
    Newsy

    Kurnik w ogniu. Zagrożona była obora i dom [ZDJĘCIA]

    4 lutego 2020
    Newsy

    Spalił się kurnik na 20 tys. kurcząt [ZDJĘCIA]

    21 marca 2019
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Masz 1 ha? Możesz ubiegać się o tę dotację rolniczą. Gdzie i na jakich warunkach?
    16 sierpnia 2025
    Prawo i finanse
    Manifestacja rolników pod posterunkiem policji. W tle kłótnia o grunty
    16 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze
    Czy możemy spodziewać się spadków cen paliwa? Eksperci nie mają złudzeń
    16 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    WPR 2023–2027: 70% refundacji składki dla hodowców. Kto skorzysta?
    15 sierpnia 2025
    Drób
    Tę chorobę zwierząt trudno zatrzymać. Wirus się rozprzestrzenia, są nowe ogniska
    14 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    Te zmiany dla sporej grupy rolników to rewolucja. "Nie wszyscy sobie poradzą"
    12 sierpnia 2025
    Hodowla
    Ta przegrana może spowodować lawinę spraw o odszkodowania przeciwko hodowcom
    12 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    ARiMR zwróci rolnikowi 70% kosztów. Wystarczy złożyć wniosek. Nabór już wkrótce
    12 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności