Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
      Sprawdź, co naprawdę wpływa na plon kukurydzy - wnioski po trudnej wiośnie 2025
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskali więcej czasu. Na wymianę dachów zawierających azbest
      Rolnikom pozostały już tylko protesty? Jak powinni budować swoją pozycję? [VIDEO]
      20 tys. ton sadzeniaków poszło do likwidacji. Czy plantatorzy ziemniaków dostaną odszkodowania?
      Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wciąż można siać marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wiosną zobaczysz efekty
      Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Zarabia na drobiu wolnorosnącym. Jak to robi? [ZDJĘCIA]

Zarabia na drobiu wolnorosnącym. Jak to robi? [ZDJĘCIA]

Hodowla - Drób 28 kwietnia 2023 07:00 Dorota Andrzejewska Aktualizacja: 28 kwietnia 2023 11:18
Zarabia na drobiu wolnorosnącym. Jak to robi? [ZDJĘCIA]
Źródło: A. Kopras-Fijołek
Jakie warunki musiał hodowca zapewnić swoim kurczakom?
Spis treści:

    Roman Wojtkowiak jest właścicielem fermy drobiu w Czarnej Wsi pod Grodziskiem Wielkopolskim. Posiada trzy kurniki o łącznej obsadzie 300 tysięcy sztuk. Od 2 lat produkuje zgodnie z holenderskim certyfikatem Beter Leven, który nakłada na gospodarstwo zaostrzone wymogi dobrostanowe. Kurczaki mają więcej powierzchni bytowej oraz dłużej rosną. Obsada w kurniku nie przekracza 12,5 sztuki na metr kwadratowy. Kurczaki osiągają wagę ubojową w 56 dniu życia. Dodatkowo przy każdym z kurników jest wybieg, z których zwierzęta korzystają, gdy osiągną wiek 3 tygodni, a temperatura otoczenia przekracza 5°C.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    - Oczywiście kurczaki wychodzą wtedy, kiedy chcą. Mają tam ściółkę, podrapią sobie podłoże, zobaczą troszkę świata i wracają z powrotem – opowiada Roman Wojtkowiak.

    Na tej fermie hodowane są rasy wolnorosnące. Hodowca przekonuje, że drób, który utrzymuje jest bardziej odporny na wszelkie choroby, niż w systemie tradycyjnym, a więc takim, w którym w kurniku zagęszczenie jest większe.

    - Istotna jest tutaj genetyka, ale też tempo przyrostów. Brojler w tradycyjnej hodowli rośnie 6 tygodni do wagi 2,70 – 3 kg, a te kurczaki u nas przez 8 tygodni osiągają wagę 2,60 kg. To znaczy, że rosną 2 tygodnie dłużej, a ich waga jest nawet ciut mniejsza - zaznacza Roman Wojtkowiak.

    To wpływa pozytywnie na zdrowotność zwierząt.

    - My praktycznie prowadzimy hodowlę bezantybiotykową. Upadków też mamy bardzo mało - dodaje hodowca.

    Rolnik zauważa, że w ramach podwyższonego poziomu dobrostanu musiał ustawić w kurnikach kostki słomy, na które kurczaki wskakują. Dodatkowo obiekty wyposażono w okna, które celowo zaklejono specjalną folią, by zredukować bezpośrednie uderzenie światła słonecznego do wnętrza. Zwierzętom czas umila także muzyka.

    - Nasze kurczaki nie zachowują się tak, jak te z tradycyjnych ferm. Są ożywione, dużo biegają - opowiada Roman Wojtkowiak.

    Hodowca z Czarnej Wsi jest zadowolony z cen proponowanych przez ubojnię.

    - Jest to opłacalna produkcja, ponieważ są inne ceny. Moje kurczaki trafiają głównie na rynek holenderski. Ten system utrzymania ptaków odpowiada mi. Po pierwsze jest spokojniejszy chów, nie ma presji na choroby i na tempo przyrostu. One żyją 2,5 tygodnia dłużej, są więc w stanie nadrobić na przykład przyrost. Konwersja paszy jest co prawda wyższa. Z reguły średnio wynosi 1,55, to tutaj oscyluje w granicach 1,95. Kurczaki zjadają więc tej paszy więcej i teraz można by było powiedzieć, że dla środowiska jest to niekorzystne, ale z drugiej strony dla ich zdrowia i naszego jest lepsze. Mięso kulinarnie też jest wyższej jakości - opowiada Roman Wojtkowiak.

    Czytaj także: Jak produkować drób, by nie szkodzić środowisku i klimatowi? 

    • Tagi:
    • dobrostan drobiu
    • kurczaki
    Dorota Andrzejewska
    Dziennikarka magazynu „Wieści Rolniczych”, portalu wiescirolnicze.pl i Wieści Rolnicze TV. Masz pytania lub wątpliwości - napisz: [email protected]
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Drób

    Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]

    30 maja 2025
    Drób

    Dobrostan 2023. Czy producenci drobiu skorzystają z ekoschematów?

    21 września 2022
    Drób

    Produkcja kurczaka przypomina ruletkę [WYWIAD]

    16 czerwca 2021
    Drób

    Główny Lekarz Weterynarii - pierwsze ognisko HPAI w 2021 roku

    7 stycznia 2021
    Drób

    Dobra temperatura w kurniku - jakie efekty przynosi? [WIDEO]

    14 października 2020
    Newsy

    Spłonął kurnik i około 23 tys. kurczaków. Ponad 2 mln zł strat

    10 czerwca 2020
    Newsy

    Kurnik w ogniu. Zagrożona była obora i dom [ZDJĘCIA]

    4 lutego 2020
    Newsy

    Spalił się kurnik na 20 tys. kurcząt [ZDJĘCIA]

    21 marca 2019
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Nie zapominaj o tym zgłoszeniu. Rolnicy muszą to zrobić jeszcze w listopadzie
    10 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Ostatni dzwonek. O te dopłaty rolnicy mogą starać się tylko do końca miesiąca
    10 listopada 2025
    Ciągniki
    Te 6 ciągników właśnie zgarnęło "rolnicze Oscary". Zwycięzcy Tractor Of The Year 2026
    10 listopada 2025
    Najnowsze
    Drób
    Zaczyna brakować jaj. Wzrosną ceny
    10 listopada 2025
    Drób
    Kolejny cios dla hodowców. Wykryto nowe ogniska tej groźnej choroby
    7 listopada 2025
    Hodowla
    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
    7 listopada 2025
    Hodowla
    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
    31 października 2025
    Hodowla
    Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
    31 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności