Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Szok, co się dzieje na rynku bydła?
      Co dzieje się na rynku zbóż?
      Czy w tym roku opłaca się suszyć kukurydzę?
      Tyle trzeba zapłacić dziś za nowy ciągnik. Sprawdziliśmy aktualne ceny [VIDEO]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ten kraj nie chce naszego drobiu. Chodzi o jaja i mięso z konkretnego regionu
      Chlewnie i kurniki tych rolników stoją puste. Dramat rolników i apel do ministra
      Stworzyła sklepik przy gospodarstwie. Jest samowystarczalna [VIDEO]
      Koniec absurdalnych kar dla rolników? To prawo może się wkrótce zmienić
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ceny i dostępność sadzeniaków na sezon 2026
      Stawka w tym ekoschemacie urosła. Za wysianie tych roślin można dostać 930 zł/ha
      Czy tegoroczne zbiory buraków będą udane?
      Jesienne porządki, które procentują w przyszłym roku. ABC uprawy tytoniu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Na ten moment czekało wiele małych gospodarstw. ARiMR przyjmuje wnioski o pomoc
      Od 200 tys. do nawet 1,5 mln zł dla rolników na te inwestycje. Nabór tuż-tuż
      Nie wszyscy wiedzą o tych dodatkach do emerytury z KRUS. Ile można dostać?
      Łączenie gospodarstwa i firmy. O co chodzi z podwójną stawką na KRUS?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ostatni moment, by go zasadzić. Wiosną będziesz mieć bombę witaminową
      Prosta zmiana w oknach, duże oszczędności na ogrzewaniu. Niewielu zna ten trik
      Posadź teraz, zakwitnie jeszcze zimą. Świetnie sprawdzi się też jako żywopłot
      Teraz to ona będzie ozdobą salonów. Kwitnie od grudnia do kwietnia
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Zarabia na drobiu wolnorosnącym. Jak to robi? [ZDJĘCIA]

Zarabia na drobiu wolnorosnącym. Jak to robi? [ZDJĘCIA]

Hodowla - Drób 28 kwietnia 2023 07:00 Dorota Andrzejewska Aktualizacja: 28 kwietnia 2023 11:18
Zarabia na drobiu wolnorosnącym. Jak to robi? [ZDJĘCIA]
Źródło: A. Kopras-Fijołek
Jakie warunki musiał hodowca zapewnić swoim kurczakom?
Spis treści:

    Roman Wojtkowiak jest właścicielem fermy drobiu w Czarnej Wsi pod Grodziskiem Wielkopolskim. Posiada trzy kurniki o łącznej obsadzie 300 tysięcy sztuk. Od 2 lat produkuje zgodnie z holenderskim certyfikatem Beter Leven, który nakłada na gospodarstwo zaostrzone wymogi dobrostanowe. Kurczaki mają więcej powierzchni bytowej oraz dłużej rosną. Obsada w kurniku nie przekracza 12,5 sztuki na metr kwadratowy. Kurczaki osiągają wagę ubojową w 56 dniu życia. Dodatkowo przy każdym z kurników jest wybieg, z których zwierzęta korzystają, gdy osiągną wiek 3 tygodni, a temperatura otoczenia przekracza 5°C.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    - Oczywiście kurczaki wychodzą wtedy, kiedy chcą. Mają tam ściółkę, podrapią sobie podłoże, zobaczą troszkę świata i wracają z powrotem – opowiada Roman Wojtkowiak.

    Na tej fermie hodowane są rasy wolnorosnące. Hodowca przekonuje, że drób, który utrzymuje jest bardziej odporny na wszelkie choroby, niż w systemie tradycyjnym, a więc takim, w którym w kurniku zagęszczenie jest większe.

    - Istotna jest tutaj genetyka, ale też tempo przyrostów. Brojler w tradycyjnej hodowli rośnie 6 tygodni do wagi 2,70 – 3 kg, a te kurczaki u nas przez 8 tygodni osiągają wagę 2,60 kg. To znaczy, że rosną 2 tygodnie dłużej, a ich waga jest nawet ciut mniejsza - zaznacza Roman Wojtkowiak.

    To wpływa pozytywnie na zdrowotność zwierząt.

    - My praktycznie prowadzimy hodowlę bezantybiotykową. Upadków też mamy bardzo mało - dodaje hodowca.

    Rolnik zauważa, że w ramach podwyższonego poziomu dobrostanu musiał ustawić w kurnikach kostki słomy, na które kurczaki wskakują. Dodatkowo obiekty wyposażono w okna, które celowo zaklejono specjalną folią, by zredukować bezpośrednie uderzenie światła słonecznego do wnętrza. Zwierzętom czas umila także muzyka.

    - Nasze kurczaki nie zachowują się tak, jak te z tradycyjnych ferm. Są ożywione, dużo biegają - opowiada Roman Wojtkowiak.

    Hodowca z Czarnej Wsi jest zadowolony z cen proponowanych przez ubojnię.

    - Jest to opłacalna produkcja, ponieważ są inne ceny. Moje kurczaki trafiają głównie na rynek holenderski. Ten system utrzymania ptaków odpowiada mi. Po pierwsze jest spokojniejszy chów, nie ma presji na choroby i na tempo przyrostu. One żyją 2,5 tygodnia dłużej, są więc w stanie nadrobić na przykład przyrost. Konwersja paszy jest co prawda wyższa. Z reguły średnio wynosi 1,55, to tutaj oscyluje w granicach 1,95. Kurczaki zjadają więc tej paszy więcej i teraz można by było powiedzieć, że dla środowiska jest to niekorzystne, ale z drugiej strony dla ich zdrowia i naszego jest lepsze. Mięso kulinarnie też jest wyższej jakości - opowiada Roman Wojtkowiak.

    Czytaj także: Jak produkować drób, by nie szkodzić środowisku i klimatowi? 

    • Tagi:
    • dobrostan drobiu
    • kurczaki
    Dorota Andrzejewska
    Dziennikarka magazynu „Wieści Rolniczych”, portalu wiescirolnicze.pl i Wieści Rolnicze TV. Masz pytania lub wątpliwości - napisz: [email protected]
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Drób

    Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]

    30 maja 2025
    Drób

    Dobrostan 2023. Czy producenci drobiu skorzystają z ekoschematów?

    21 września 2022
    Drób

    Produkcja kurczaka przypomina ruletkę [WYWIAD]

    16 czerwca 2021
    Drób

    Główny Lekarz Weterynarii - pierwsze ognisko HPAI w 2021 roku

    7 stycznia 2021
    Drób

    Dobra temperatura w kurniku - jakie efekty przynosi? [WIDEO]

    14 października 2020
    Newsy

    Spłonął kurnik i około 23 tys. kurczaków. Ponad 2 mln zł strat

    10 czerwca 2020
    Newsy

    Kurnik w ogniu. Zagrożona była obora i dom [ZDJĘCIA]

    4 lutego 2020
    Newsy

    Spalił się kurnik na 20 tys. kurcząt [ZDJĘCIA]

    21 marca 2019
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Kolejny cios dla hodowców świń. Nowe informacje GLW
    7 października 2025
    Bydło i mleko
    Wartość ekspotru tego mięsa wzrosła o ponad 30 procent. Gdzie sprzedajemy go najwięcej?
    7 października 2025
    Newsy
    Ten kraj jest wolny od wysoce zjadliwej grypy ptaków
    7 października 2025
    Najnowsze
    Drób
    Ta hodowla wisi na włosku? Przepisy coraz bliżej. Rolnicy mają czas do grudnia
    4 października 2025
    Hodowla
    Ten kraj nie chce naszego drobiu. Chodzi o jaja i mięso z konkretnego regionu
    3 października 2025
    Drób
    Koszmar hodowców wraca. Choroba się rozprzestrzenia, dwa nowe ogniska w 48 godzin
    2 października 2025
    Trzoda chlewna
    Chlewnie i kurniki tych rolników stoją puste. Dramat rolników i apel do ministra
    29 września 2025
    Bydło i mleko
    Stworzyła sklepik przy gospodarstwie. Jest samowystarczalna [VIDEO]
    28 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności