Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
      Ceny jęczmienia 2025. Ile płacą skupy?
      Co się dzieje z cenami drobiu? Są rekordy, ale i kilka potencjalnych zagrożeń
      Czekają nas wzrosty cen mleka? Polska rośnie w siłę
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      To zgłoszenie trzeba wykonać dwa razy. "Narażanie rolników na odpowiedzialność karną"
      Do 31 lipca rolnik musi zdobyć ten certyfikat. Inaczej ARiMR może odmówić dopłat
      ASF sieje spustoszenie w kolejnym województwie. Robi się coraz większy problem
      Rolnicy dokonują spisu świń, a i tak są karani? Drobna rzecz a mnoży kłopoty
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Unia Europejska chce dopuścić nawozy RENURE – to szansa dla rolników
      Najpierw wapnowanie, później nawożenie - tak czy nie?
      Ta roślina jest popularna w Polsce. Tego wielu o niej nie wie, a szkoda
      Żniwa 2025. Co na rozkład resztek pożniwnych? Azot? Wapno? A może bakterie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
      Agrotech Minikowo z maszynami. Rolnicy mówią nam o swoich niepokojach [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowy budżet WPR. Rolnicy zapowiadają walkę
      Młody rolnik może otrzymać 200 tys. zł! Sprawdź warunki naboru
      Prezydencja duńska: mniej biurokracji i wsparcie dla rolnictwa oraz rybołówstwa
      Gigantyczna kara dla rolnika. Twierdzi, że nie wiedział o tych przepisach
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      "Żółta lawenda" rośnie szybko i intensywnie. Rozświetli ogród aż do września
      Upały czy deszcze? Jaka będzie reszta wakacji? Pogoda na pięć tygodni
      Te rośliny przyciągają szerszenie. Lepiej pozbyć się ich z ogrodu
      Są wytrzymałe i pięknie się rozrastają. Pamiętamy je z ogrodów naszych babć
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
  • Wieści Rolnicze
  • Zarabia na drobiu wolnorosnącym. Jak to robi? [ZDJĘCIA]

Zarabia na drobiu wolnorosnącym. Jak to robi? [ZDJĘCIA]

Hodowla - Drób 28 kwietnia 2023 07:00 Dorota Andrzejewska Aktualizacja: 28 kwietnia 2023 11:18
Zarabia na drobiu wolnorosnącym. Jak to robi? [ZDJĘCIA]
Źródło: A. Kopras-Fijołek
Jakie warunki musiał hodowca zapewnić swoim kurczakom?
Spis treści:

    Roman Wojtkowiak jest właścicielem fermy drobiu w Czarnej Wsi pod Grodziskiem Wielkopolskim. Posiada trzy kurniki o łącznej obsadzie 300 tysięcy sztuk. Od 2 lat produkuje zgodnie z holenderskim certyfikatem Beter Leven, który nakłada na gospodarstwo zaostrzone wymogi dobrostanowe. Kurczaki mają więcej powierzchni bytowej oraz dłużej rosną. Obsada w kurniku nie przekracza 12,5 sztuki na metr kwadratowy. Kurczaki osiągają wagę ubojową w 56 dniu życia. Dodatkowo przy każdym z kurników jest wybieg, z których zwierzęta korzystają, gdy osiągną wiek 3 tygodni, a temperatura otoczenia przekracza 5°C.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    - Oczywiście kurczaki wychodzą wtedy, kiedy chcą. Mają tam ściółkę, podrapią sobie podłoże, zobaczą troszkę świata i wracają z powrotem – opowiada Roman Wojtkowiak.

    Na tej fermie hodowane są rasy wolnorosnące. Hodowca przekonuje, że drób, który utrzymuje jest bardziej odporny na wszelkie choroby, niż w systemie tradycyjnym, a więc takim, w którym w kurniku zagęszczenie jest większe.

    - Istotna jest tutaj genetyka, ale też tempo przyrostów. Brojler w tradycyjnej hodowli rośnie 6 tygodni do wagi 2,70 – 3 kg, a te kurczaki u nas przez 8 tygodni osiągają wagę 2,60 kg. To znaczy, że rosną 2 tygodnie dłużej, a ich waga jest nawet ciut mniejsza - zaznacza Roman Wojtkowiak.

    To wpływa pozytywnie na zdrowotność zwierząt.

    - My praktycznie prowadzimy hodowlę bezantybiotykową. Upadków też mamy bardzo mało - dodaje hodowca.

    Rolnik zauważa, że w ramach podwyższonego poziomu dobrostanu musiał ustawić w kurnikach kostki słomy, na które kurczaki wskakują. Dodatkowo obiekty wyposażono w okna, które celowo zaklejono specjalną folią, by zredukować bezpośrednie uderzenie światła słonecznego do wnętrza. Zwierzętom czas umila także muzyka.

    - Nasze kurczaki nie zachowują się tak, jak te z tradycyjnych ferm. Są ożywione, dużo biegają - opowiada Roman Wojtkowiak.

    Hodowca z Czarnej Wsi jest zadowolony z cen proponowanych przez ubojnię.

    - Jest to opłacalna produkcja, ponieważ są inne ceny. Moje kurczaki trafiają głównie na rynek holenderski. Ten system utrzymania ptaków odpowiada mi. Po pierwsze jest spokojniejszy chów, nie ma presji na choroby i na tempo przyrostu. One żyją 2,5 tygodnia dłużej, są więc w stanie nadrobić na przykład przyrost. Konwersja paszy jest co prawda wyższa. Z reguły średnio wynosi 1,55, to tutaj oscyluje w granicach 1,95. Kurczaki zjadają więc tej paszy więcej i teraz można by było powiedzieć, że dla środowiska jest to niekorzystne, ale z drugiej strony dla ich zdrowia i naszego jest lepsze. Mięso kulinarnie też jest wyższej jakości - opowiada Roman Wojtkowiak.

    Czytaj także: Jak produkować drób, by nie szkodzić środowisku i klimatowi? 

    • Tagi:
    • dobrostan drobiu
    • kurczaki
    Dorota Andrzejewska
    Dziennikarka magazynu „Wieści Rolniczych”, portalu wiescirolnicze.pl i Wieści Rolnicze TV. Masz pytania lub wątpliwości - napisz: [email protected]
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Drób

    Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]

    30 maja 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Drób

    Produkcja kurczaka przypomina ruletkę [WYWIAD]

    16 czerwca 2021
    Drób

    Główny Lekarz Weterynarii - pierwsze ognisko HPAI w 2021 roku

    7 stycznia 2021
    Drób

    Dobra temperatura w kurniku - jakie efekty przynosi? [WIDEO]

    14 października 2020
    Newsy

    Spłonął kurnik i około 23 tys. kurczaków. Ponad 2 mln zł strat

    10 czerwca 2020
    Newsy

    Kurnik w ogniu. Zagrożona była obora i dom [ZDJĘCIA]

    4 lutego 2020
    Newsy

    Spalił się kurnik na 20 tys. kurcząt [ZDJĘCIA]

    21 marca 2019
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Ministerstwo rolnictwa wydało oświadczenie w sprawie zmian w WPR
    17 lipca 2025
    Pomoc unijna
    Mniejszy budżet, jeden filar, limit dopłat. Oto, co wiemy o nowej WPR
    17 lipca 2025
    Ceny rolnicze
    Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
    17 lipca 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    To zgłoszenie trzeba wykonać dwa razy. "Narażanie rolników na odpowiedzialność karną"
    17 lipca 2025
    Drób
    W jakich warunkach utrzymuje się kury w Europie? Jak wypada Polska?
    16 lipca 2025
    Hodowla
    Do 31 lipca rolnik musi zdobyć ten certyfikat. Inaczej ARiMR może odmówić dopłat
    16 lipca 2025
    Drób
    Ta choroba kur rozprzestrzenia się w błyskawicznym tempie
    15 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    ASF sieje spustoszenie w kolejnym województwie. Robi się coraz większy problem
    15 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności