Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny tucznika lecą na łeb i szyję. Nowe informacje z punktów skupu
      Bronisze: Spadły ceny ziemniaków
      Polska tonie w zbożu, ceny dramatycznie niskie. Minister zapowiada ważne spotkanie
      Ceny świń runęły. Notowania są dramatyczne, takiej sytuacji nie było od lat
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      To będzie obowiązek większości rolników. Można go odroczyć o 2 lata, ale jest warunek
      Ten kraj nie chce naszego drobiu. Chodzi o jaja i mięso z konkretnego regionu
      Chlewnie i kurniki tych rolników stoją puste. Dramat rolników i apel do ministra
      Stworzyła sklepik przy gospodarstwie. Jest samowystarczalna [VIDEO]
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To jedna z najcenniejszej roślin rolniczych w Polsce. Jak wypadła w tym roku?
      Dane o uprawach dostępne dla każdego? ARiMR będzie mógł pokazać (prawie) wszystko
      Żniwa kukurydzane u tych rolników odbędą się w grudniu
      Duże zagrożenie dla malin. Co działa na muszkę plamoskrzydłą?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Myć opakowania przed wyrzuceniem, czy nie? Wiele osób nie zna tych zasad
      Akcja ARiMR w całej Polsce. Rolnicy z tych gmin będą kontrolowani. Mamy listę
      Skąd finanse na rozwój rolnictwa? Oto konkretne przykłady [VIDEO]
      Emerytura plus 350 zł co miesiąc? Musisz spełnić warunki i złożyć wniosek do KRUS
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Listopad zaskoczy pogodą? IMGW podał prognozę długoterminową
      Znalazłeś tego grzyba? Leśnicy przestrzegają przed "inwazją"
      Grabić, czy nie grabić? Co się stanie, jeśli nie usuniesz liści z ogrodu?
      Ostatni moment, by go zasadzić. Wiosną będziesz mieć bombę witaminową
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Z wizytą w kurniku w Brzeziu

Z wizytą w kurniku w Brzeziu

Hodowla - Drób 30 marca 2024 07:00 Ewelina Jamka Aktualizacja: 30 marca 2024 08:14
Z wizytą w kurniku w Brzeziu
Źródło: Kalisz
Co było pierwsze „jajo czy kura?” Z uwagi na profil prowadzonej działalności gospodarze z Brzezia w gm. Pawłów (Świętokrzyskie) wstrzymują się od odpowiedzi na to pytanie. Patrząc jednak na historię Zakładu Wylęgu Drobiu, który ma wieloletnią i bogatą tradycję, trudno oprzeć się wrażeniu, że pierwsze było jednak jajo, bo to od jajek zaczęła się drobiarska działalność... 
Spis treści:

    - Działalność rozpoczęliśmy w 1980 roku od budowy kurnika na jaja wylęgowe. W 1991 roku rozbudowaliśmy swoja firmę o zakład wylęgu drobiu, który był jednym z pierwszych prywatnych zakładów wylęgu drobiu w regionie świętokrzyskim oraz w Polsce. Zaczynaliśmy jako firma rodzinna i pozostajemy wierni tej tradycji, którą zapoczątkował mój tato Stanisław. To on, współpracując przez wiele lat z Kieleckimi Zakładami Drobiarskimi, założył kurnik na jaja. Potem powstała wylęgarnia, a następnie zakład odchowu kurczaków – mówi Piotr Kalisz, który schedę po rodzicach przejął z żoną Aleksandrą. Generalnie wszystkie działalności (zakład odchowu, wylęgarnia i kurnik) są ze sobą powiązane, ale mogą istnieć niezależnie od siebie.

    - Atutem jest to, iż kurczęta odchowane, które można u nas zakupić, pochodzą z naszej wylęgarni opartej o własne stada reprodukcyjne. Posiadamy rasę Rosa z Polski i Dominant z Czech. Mamy do wyboru 11 kolorów piskląt. Rasy, które posiadamy, są przeznaczone do chowu przydomowego, z którego możemy uzyskiwać zdrowe i smaczne jajko dla siebie i najbliższych.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Mnogość ras

    Zakład Wylęgu Drobiu w Brzeziu specjalizuje się w produkcji piskląt ogólnoużytkowych różnych ras: Rosa 1, Rosa 5, Dominant Sussex D 104, Dominant Black Sussex D 849, Dominant Barred D 959, Dominant Red Barred D 159, Dominant Blue D 187, Dominant Greenshell GS 107, Dominant Greenshell Red Barred GS 459, Dominant Darkshell.

    - Własne stada reprodukcyjne ras są gwarancją najwyższej jakości – mówi pan Piotr dodając, że cały proces produkcyjny jest zautomatyzowany. - W latach 2018 - 2021 przeszliśmy gruntowną modernizację parku maszynowego – jednorazowo realizujemy zamówienia do 100.000 piskląt. Naszym odbiorcom zapewniamy specjalistyczny transport oraz program szczepień dostosowany do ich potrzeb.

    Praca obarczona ryzykiem

    Mimo zautomatyzowania procesu produkcyjnego czynnik ludzki w zakładzie jest niezastąpiony. Człowiek jest niezbędny do selekcji, liczenia i tzw. „lotkowania”, czyli rozróżnienia płci. Najwięcej pracy gospodarze z gminy Pawłów mają od listopada do czerwca, kiedy trwa sprzedaż drobiu.

    - Hodowla jest obciążona ryzykiem z uwagi na to, że mamy do czynienia z żywym towarem – podkreśla Piotr Kalisz. Niezbędny jest plan bioasekuracji, dbanie o czystość jajek, przestrzeganie standardów sanitarnych. Każde wejście i wyjście z kurnika jest skrzętnie odnotowywane.

    Wśród podstawowych zasad ABC hodowcy drobiu jest przestrzeganie zasady „Cały budynek pełny, cały budynek pusty”.

    Najlepsze rezultaty uzyskuje się, gdy w jednym obiekcie utrzymywane są ptaki w jednym wieku.

    - Na pewno młode stado jest bardziej podatne na choroby niż stado dorosłe, dlatego też prowadzenie odchowu ptaków jednolitych pod względem wieku zmniejsza ryzyko wystąpienia zakażeń i zwiększa skuteczność szczepień – mówi pan Piotr. - To o co musimy dbać to systematyczna deratyzacja, którą przeprowadza u nas specjalistyczna firma i dezynfekcja. Ściółka musi być sucha, wolna od pleśni, dobrze wchłaniająca wilgoć.

    Wymagająca hodowla

    Jak dodają gospodarze, należy przestrzegać norm w zakresie obsady ptaków oraz ilości potrzebnego sprzętu do karmienia i pojenia.

    - Kurczęta są ciepłolubne – mówi pan Piotr. - Wymagana temperatura powietrza w strefie bytowania kurcząt oscyluje od 18 do 32 stopni, przy czym ta najwyższa powinna być utrzymywana w pierwszych tygodniach życia. Wilgotność powietrza w kurniku należy utrzymywać na poziomie 65-75 proc. Nadmierne zagęszczenie ptaków, niesprawna lub niedostateczna wentylacja, wadliwe funkcjonowanie poideł czy niehigroskopijna ściółka przyczyniają się do nadmiernej wilgotności w kurnikach.

    Światło pełni podstawową rolę we wszystkich procesach związanych z tworzeniem jaj. Jest bodźcem, który przez nerw wzrokowy ptaka oddziałuje na wszystkie procesy fizjologiczne. Dlatego też umiejętnie zmieniając długość i intensywność światła, wpływamy na wzrost i rozwój ptaka w okresie wychowu oraz stymulujemy produkcje nieśną. Pobudzenie młodych kurek do rozpoczęcia nieśności występuje już w dniu świetlnym dłuższym niż 11-12 godzin. Przy tej długości dnia świetlnego kura powinna wejść w nieśność.

    Gospodarstwo zapoczątkowali Danuta i Stanisław Kaliszowie

    Cały system odchowu drobiu jest zautomatyzowany

    Zakład jednorazowo realizuje zamówienia do 100.000 piskląt

    Przeczytaj także: KRUS wypłaci w kwietniu emerytom dodatkowe pieniądze. Ile?

    • Tagi:
    • kurnik
    • kury
    Ewelina Jamka
    Podobne artykuły
    Drób

    Jajek będzie mniej i będą droższe? Nie przez ptasią grypę a działania urzędników

    10 sierpnia 2025
    Drób

    Kilkaset tysięcy kur w ognisku. Ta choroba zaatakowała po raz kolejny

    26 lipca 2025
    Ceny rolnicze

    Co się dzieje z cenami drobiu? Są rekordy, ale i kilka potencjalnych zagrożeń

    16 lipca 2025
    Drób

    Ta choroba kur rozprzestrzenia się w błyskawicznym tempie

    15 lipca 2025
    Drób

    Choroba zaatakowała kolejny kurnik. Chodzi o kilkadziesiąt tysięcy zwierząt

    11 lipca 2025
    Drób

    Chcesz sprzedawać jajka od swoich kur? Pamiętaj o tym obowiązku oraz o limitach

    7 lipca 2025
    Drób

    Hodujesz kury? Te sygnały powinny Cię zaniepokoić. Zrób to, nim będzie za późno

    3 lipca 2025
    Drób

    Ponad 40 tys. kur do wybicia. Ta groźna choroba drobiu znów zaatakowała

    2 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    KRUS
    Przyznawanie świadczeń w KRUS będzie od dziś wyglądać zupełnie inaczej
    10 października 2025
    Ekonomika
    Polska wykupi udziały w spółkach spożywczych, by ratować rolników?
    10 października 2025
    Prawo i finanse
    Już wiadomo! Do tych rolników zaliczki dopłat trafią w pierwszej kolejności
    10 października 2025
    Najnowsze
    Drób
    Niepokojący powrót wirusa. Znów zaatakował zwierzęta w Wielkopolsce
    10 października 2025
    Hodowla
    To będzie obowiązek większości rolników. Można go odroczyć o 2 lata, ale jest warunek
    9 października 2025
    Drób
    Ten wirus zatacza coraz szersze kręgi. Jest już 90. ognisko choroby
    7 października 2025
    Drób
    Ta hodowla wisi na włosku? Przepisy coraz bliżej. Rolnicy mają czas do grudnia
    4 października 2025
    Hodowla
    Ten kraj nie chce naszego drobiu. Chodzi o jaja i mięso z konkretnego regionu
    3 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności