To mięso to prawdziwy "rekordzista podwyżek" [CENY]

Jak wyglądają obecnie ceny na krajowym rynku mięsa drobiowego?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najnowsza analiza przedstawiona przez Departament Rynków Rolnych i Transformacji Energetycznej Obszarów Wiejskich - na podstawie danych ze Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej obrazuje, że choć w pierwszym tygodniu września zaobserwowano spadki cen sprzedaży większości elementów z kurczaka (w porównaniu z końcem sierpnia), to jednocześnie w ujęciu rocznym niemal wszystkie rodzaje mięsa drobiowego odnotowały znaczące podwyżki.
Ceny kurczaka na początku września 2025
Pierwszy tydzień września pokazał, że zakłady drobiarskie i rzeźnie obniżyły ceny sprzedaży kurczaka.
Średnia cena sprzedaży tuszki z kurczaka (65 proc. bez szyi) wyniosła 11,39 zł/kg, co oznacza spadek o 3,8 proc. w stosunku do poprzedniego tygodnia. Podobnie tuszka z szyją potaniała o 4,0 proc., osiągając cenę 9,49 zł/kg.
Spadki cen dotyczą też innych elementów tego mięsa:
- Ćwiartki z kurczaka potaniały o 1,6 proc. do ceny 6,97 zł/kg.
- Skrzydła odnotowały spadek o 2,5 proc., a ich cena wyniosła 7,63 zł/kg.
- Cena filetów z piersi kurczaka, najpopularniejszego elementu, pozostała stabilna, notując minimalny spadek o 0,1 proc. do poziomu 23,26 zł/kg.
- Wzrosty cen odnotowano natomiast w przypadku nóg z kurczaka (o 1,0% do 8,67 zł/kg) oraz podudzi (o 1,0% do 9,92 zł/kg).
Indyki z rekordową podwyżką
Pomimo chwilowych spadków, porównanie obecnych cen z tymi sprzed roku - daje już jednak o niebo inny obraz sytuacji rynkowej.
Dla porównania: cena skupu kurcząt typu brojler wyniosła średnio 6,03 zł/kg i jest tym samym o 16,2 proc. wyższa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Przełożyło się to na wzrost cen sprzedaży mięsa – tuszka bez szyi podrożała rok do roku o 10,4 proc., a filet z piersi kurczaka o 17,1 proc.
Prawdziwym rekordzistą podwyżek jest jednak indyk.
Dość spojrzeć na liczby: filet z piersi indyka podrożał aż o 53,7 proc., a jego średnia cena sprzedaży z zakładów wynosi obecnie 31,35 zł/kg.
Udźce z indyka odnotowały z kolei wzrost o 48,6 proc. do ceny 16,33 zł/kg.
Trzeba też przy tym zaznaczyć, że cena skupu indorów jest wyższa o 44,7 proc. rok do roku.
Skąd takie wzrosty w mięsie drobiowym? Przyczyn nie trzeba szukać daleko - wystarczy spojrzeć na przerażające liczby związane z chorobami, które pustoszyły w tym roku kurniki w Polsce - wcześniej ptasia grypa a obecnie rzekomy pomór drobiu. Osobną kwestią są rosnące wciąż koszty produkcji: ceny pasz czy energii.
Po raz kolejny warto spojrzeć na liczby: obecne ceny, mimo niewielkich wahań, utrzymują się na historycznie wysokim poziomie. Ceny kluczowych produktów, takich jak filet z piersi kurczaka, wzrosły o ponad 50 proc. w ciągu ostatnich kilku lat. W 2019 roku średnia cena tego produktu oscylowała wokół 13-14 zł/kg, podczas gdy dziś przekracza 23 zł/kg.
- Tagi:
- mięso drobiowe
- ceny