Sprzedajesz jajka od własnych kur? Musisz wiedzieć o tym obowiązku

Przypomnijmy: zasady związane z rejestracją drobiu od dawna wzbudzają spore emocje - wśród wielu osób. W Internecie cały czas można znaleźć wiele niesprawdzonych informacji na wspomniany temat.
Kiedy trzeba zarejestrować kury? ARiMR odpowiada wprost
W związku z tym na naszych łamach jakiś czas temu dokładnie opisaliśmy jak wyglądają aktualne przepisy związane z rejestracją drobiu w Polsce.
Na naszą prośbę ARiMR dokładnie wyjaśniła: kto i w jakich przypadkach kury powinien zarejestrować.
W największym skrócie: zgodnie z prawem, jeśli drób utrzymujemy na własny użytek, nie ma żadnego obowiązku rejestracji.
- Zakłady utrzymujące drób na własne potrzeby nie mają obowiązku rejestracji w komputerowej bazie danych prowadzonej przez ARiMR - odpowiadali nam wprost przedstawiciele Agencji.
Drób na własny użytek. Czy można sprzedawać jajka nie rejestrując kur?
No właśnie, kluczowe jest tutaj jednak sformułowanie "na własne potrzeby". Niektórzy mają bowiem pewne wątpliwości, jak te słowa interpretować.
- Co w przypadku, gdy ktoś ma kury na własny użytek, ale np. sprzedaje jajka, bo ma ich za dużo? - zapytała nas jedna z Czytelniczek.
Co mówi w tej kwestii prawo?
Czym jest drób na własne potrzeby? Kiedy nie trzeba go zgłaszać? Co ze sprzedażą jaj?
Przypominamy zatem ponownie: jak tłumaczyli nam już wcześniej przedstawiciele Agencji, za drób utrzymywany na własne potrzeby należy rozumieć taki, który jest utrzymywany w gospodarstwie w celach niekomercyjnych.
Niekomercyjnych - czyli nie wolno go sprzedawać.
- Ani same ptaki ani pochodzące z nich lub od nich produkty (np. mięso lub jaja) nie mogą być przeznaczone do wprowadzania na rynek np. z zamiarem sprzedaży - odpowiadali nam już wcześniej przedstawiciele ARiMR.
Sprzedaż jajek od własnych kur. Przepisy mówią jasno
Podsumowując: jeśli dochodzi do sprzedaży: czy to wspomnianych wyżej jajek czy samego drobiu - wówczas rejestracja jest obowiązkowa, ponieważ wprowadzamy je do obiegu rynkowego.
Są rejestry zakładów zajmujących się drobiem
Warto pamiętać, że w Polsce istnieją specjalne rejestry zakładów zajmujących się drobiem.
- Podstawowe rejestry zakładów, w których utrzymywany jest drób, są prowadzone przez powiatowych lekarzy weterynarii, zgodnie z art. 101 rozporządzenia (UE) 2016/4291). Wpisowi do rejestru podlegają wszystkie zakłady utrzymujące drób, niemniej jednak Polska korzysta z odstępstwa, określonego w art. 85 ww. rozporządzenia), zwalniając z obowiązku rejestracji zakłady utrzymujące drób na własne potrzeby. Od 6 stycznia 2023 r. zdefiniowane w ustawie z dnia 4 listopada 2022 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt zakłady drobiu są obowiązane do rejestracji w komputerowej bazie danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) - wyjaśniali nam wcześniej szczegółowo przedstawiciele ARiMR.