Polska znaczącym producentem gęsiny w Unii Europejskiej
Szacuje się, że na świecie występuje około 60 ras gęsi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
98% pogłowia stanowi Gęś Biała Kołudzka
W Polsce dominującą rasą jest Gęś Biała Kołudzka, która stanowi ponad 98% pogłowia gęsi i jest efektem pracy Instytutu Zootechniki – PIB w Kołudzie Wielkiej. Rasa ta odznacza się bardzo dobrymi przyrostami masy ciała, małą zawartością tłuszczu i znakomitym smakiem.
W Wielkopolsce hoduje się najwięcej gęsi
Z danych przedstawionych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wynika, że w Wielkopolsce w ubiegłym roku hodowane było 258 tys. sztuk gęsi, czyli 20% produkcji krajowej. Drugie miejsce zajmuje warmińsko-mazurskim - 213 tys. sztuk. Łączny udział tych dwóch regionów w krajowym pogłowiu gęsi wynosił 36%. Duże pogłowie występuje również w woj. podlaskim (172 tys. szt.), mazowieckim (150 tys. szt.) oraz łódzkim (123 tys. szt.). W pozostałych województwach populacja gęsi była znacznie mniejsza i kształtowała się od 97 tys. szt. w województwie kujawsko-pomorskim do 1 tys. szt. na terenie województwa zachodniopomorskiego.
20 produktów z gęsi wpisanych na „Listę produktów tradycyjnych”
Popularność produkcji mięsa gęsiego w Polsce wynika z utrzymującego się popytu eksportowego oraz z zapotrzebowania ze strony krajowych konsumentów, doceniających jego walory smakowe, zdrowotne i dietetyczne. Ponad 20 produktów i potraw z gęsi zostało wpisane na „Listę produktów tradycyjnych” prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na której znajduje się m.in. Gęś owsiana z Bogusławic, Gęś pomorska pieczona, Gęś owsiana ostrzeszowska czy Półgęsek z Radziwiłłowa.
Najwięcej gęsiny eksportujemy do Niemiec
Ze względu na wysoką jakość, polskie gęsi są cenione przez zagranicznych konsumentów. W latach 2012-2024 wolumen sprzedaży zagranicznej mięsa gęsiego kształtował się od 14 tys. ton do 21 tys. ton (w wadze produktu). Równocześnie w roku 2024 odnotowano spadek wartości eksportu mięsa z gęsi, która obniżyła się z 85 mln EUR do 61 mln EUR, tj. o 29% w stosunku do roku 2023. Od stycznia do sierpnia 2025 r. eksport mięsa gęsiego kształtował się na poziomie niższym niż w analogicznym okresie 2024 r. We wskazanym okresie bieżącego roku, krajowi przedsiębiorcy sprzedali za granicę 3 tys. ton mięsa gęsi wobec 2 tys. ton odpowiednio w 2024 r. Najwięcej gęsiny Polska eksportuje do krajów Unii Europejskiej. Niezmiennie od wielu lat głównym odbiorcą tego mięsa są Niemcy. W 2024 r. na rynek niemiecki sprzedano 9,5 tys. ton polskiej gęsiny o wartości 46 mln EUR, co stanowiło 66% wolumenu i 76% przychodów z eksportu tego asortymentu. Mniejszymi odbiorcami polskiej gęsiny były: Francja (1,6 tys. ton, 4,2 mln EUR), Hongkong (1,2 tys. ton, 3 mln EUR), Austria (0,5 tys. ton, 1,4 mln EUR), Czechy (0,5 tys. ton, 2,1 mln EUR) oraz Wielka Brytania (0,5 tys. ton, 1,5 mln EUR).
Niewielki import mięsa z gęsi do Polski
Import mięsa z gęsi do Polski jest niewielki. W latach 2012–2018 kształtował się od 90 ton do 513 ton, a w latach 2019-2023 od 22 ton do 71 ton i nie miał praktycznie znaczenia w krajowym bilansie handlowym. W 2024 r. nastąpił wzrost importu mięsa z gęsi, który ukształtował się na poziomie 176 ton.
- Tagi:
- polska gęsina


























