Kto musi zarejestrować kury? Co w przypadku, gdy sprzedajesz jajka sąsiadom?
Temat rejestracji kur wzbudza spore zainteresowanie, ponieważ przez pewien czas krążyły informacje, że jest ona obowiązkowa w każdym przypadku. Jak wygląda to w praktyce?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hodowla kur na własny użytek. Czy w tym przypadku trzeba rejestrować drób?
Osoby, które utrzymują drób wyłącznie na własne potrzeby, nie muszą go rejestrować. Dotyczy to zarówno uprawy kur niosek, jak i brojlerów. Co jednak oznacza hodowla na własne potrzeby? Jest to hodowla prowadzona w celach niekomercyjnych. Jeśli więc nie sprzedajemy naszych kur, ich mięsa ani pozyskanych od nich jaj, nie ma konieczności rejestracji drobiu. Warto dodać, że w tym przypadku nie występują też żadne limity dotyczące liczby posiadanych sztuk drobiu.
Co w przypadku, gdy właściciel gospodarstwa ma niewielką hodowlę kur i część jaj wykorzystuje na własny użytek, a część sprzedaje sąsiadom?
„W przypadku sprzedaży jaj właściciel jest zobowiązany do zgłoszenia się do działu bezpieczeństwa żywności w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w celu dokonania rejestracji" – wyjaśnia Aleksandra Majewska, Inspektor weterynaryjny ds. zdrowia i ochrony zwierząt z Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Poznaniu.
Zgłoszenie drobiu. Kiedy jest potrzebne?
Jest jeszcze jeden obowiązek, o którym wiele osób nie ma pojęcia. Jak przypomina Aleksandra Majewska, osoby utrzymujące drób – czyli zarówno osoby, które hodują zwierzęta na użytek własny lub hobbystycznie, jak i ci, którzy sprzedają część jaj lub mięsa – mają obowiązek poinformować Powiatową Inspekcję Weterynarii o jego utrzymywaniu pod danym adresem. Zgłoszenia można dokonać telefonicznie lub przesyłając informacje drogą e-mailową. W zgłoszeniu należy podać adres, gatunek utrzymywanego drobiu, jego liczbę oraz numer kontaktowy.
„Zgłoszenie posiadania drobiu ma kluczowe znaczenie w przypadku wystąpienia choroby zakaźnej na danym terenie, ponieważ umożliwia ocenę odległości od ogniska choroby, analizę ryzyka, przeprowadzenie dochodzenia epizootycznego oraz perlustracji. W przypadku dużych zwierząt istnieje obowiązek indywidualnego znakowania każdej sztuki, dzięki czemu powiatowy lekarz weterynarii dysponuje informacją o liczbie zwierząt wrażliwych znajdujących się w pobliżu ogniska choroby. Drób nie podlega znakowaniu, dlatego tak istotna jest współpraca osób utrzymujących drób przyzagrodowo. Pozwala ona na szybką i skuteczną reakcję w razie wystąpienia choroby zwalczanej z urzędu” – wyjaśnia Aleksandra Majewska.
Kto musi rejestrować drób?
Obowiązek rejestracji drobiu dotyczy zakładów drobiarskich, w tym wylęgarni drobiu oraz podmiotów utrzymujących drób. Takie zakłady muszą najpierw uzyskać numer zatwierdzenia (Weterynaryjny Numer Identyfikacyjny) nadawany przez powiatowego lekarza weterynarii, a następnie zarejestrować hodowlę drobiu w ARiMR. Zgodnie z Ustawą z dnia 4 listopada 2022 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt chodzi o zakład w rozumieniu art. 4 pkt 27 rozporządzenia 2016/429 w odniesieniu do ptaków z gatunków:
kura (Gallus gallus),
kaczka (Anas platyrhynchos),
kaczka piżmowa (Cairina moschata),
gęś (Anser anser),
gęś garbonosa (Anser cygnoides),
indyk (Meleagris gallopavo),
przepiórka japońska (Coturnix japonica),
perlica (Numida meleagris),
struś (Struthio camelus).
Czytaj też: Wyższe przelewy od 1 stycznia 2026. Rolnicy też odczują te zmiany
Czy to oznacza, że każdy zakład drobiarski ma obowiązek rejestracji, bez względu na wielkość hodowli? Okazuje się, że nie. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2022 r. w sprawie wymagań dla zakładu drobiu, po spełnieniu których podmiot prowadzący zakład drobiu ma obowiązek dokonywania zgłoszeń do komputerowej bazy danych, rejestracja dotyczy wyłącznie zakładów, które utrzymują nie mniej niż:
350 ptaków z gatunku kura (Gallus gallus) utrzymywanych jako kury nioski lub 500 ptaków z gatunku kura (Gallus gallus) utrzymywanych jako brojlery kurze,
100 ptaków z gatunku kaczka (Anas platyrhynchos) lub kaczka piżmowa (Cairina moschata),
100 ptaków z gatunku gęś (Anser anser) lub gęś garbonosa (Anser cygnoides),
100 ptaków z gatunku indyk (Meleagris gallopavo),
350 ptaków z gatunku przepiórka japońska (Coturnix japonica),
100 ptaków z gatunku perlica (Numida meleagris),
2 ptaki z gatunku struś (Struthio camelus).
Obowiązek dotyczy również zakładów, które przetrzymują nie mniej niż 10 jaj ptaków z gatunku struś lub nie mniej niż 500 jaj ptaków z pozostałych gatunków.
Obowiązek rejestracji dotyczy również hodowców drobiu, którzy ubiegają się o wsparcie unijne. W takim przypadku nie ma znaczenia liczba utrzymywanych ptaków. Jeśli lekarz weterynarii stwierdzi, że hodowla jest zbyt mała lub nie spełnia warunków do przyznania jej numeru WNI, numer nie zostanie nadany, a co za tym idzie, hodowla nie zostanie zarejestrowana w systemie prowadzonym przez ARiMR.
Zakłady drobiarskie, które nie zarejestrowały drobiu pomimo utrzymywania liczby kur lub innych gatunków powyżej progu, mogą otrzymać karę finansową nałożoną przez ARiMR. Jej wysokość zależy od liczby ptaków, które nie zostały zarejestrowane oraz od skali hodowli. Poza tym takie zakłady nie będą mogły ubiegać się o dotację.




























