Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg

Najnowsza analiza rynku mięsa drobiowego, przedstawiona przez Departament Rynków Rolnych i Transformacji Energetycznej Obszarów Wiejskich - na podstawie danych ze Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej - nie pozostawia złudzeń.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ceny idą mocno w górę, co odbija się na portfelach Polaków. W niektórych przypadkach - jak np. w przypadku filetów z piersi indyka - wzrost cen, porównując rok do roku, sięga niemal... 55 proc.
Ceny mięsa. Ile kosztuje drób w sierpniu 2025?
Zgodnie z najnowszymi danymi, przedstawionymi w biuletynie ZSRIR pt. "Rynek mięsa drobiowego", zarówno ceny skupu żywca, jak i sprzedaży detalicznej mięsa drobiowego poszły w górę.
Tak wyglądają średnie stawki w pierwszych dniach sierpnia:
Ceny skupu żywca drobiowego:
- Kurczęta typu brojler: średnia cena skupu - 5,99 zł/kg
- Indory: średnia cena skupu - 9,76 zł/kg
- Indyczki: średnia cena skupu - 9,58 zł/kg
Ceny sprzedaży mięsa z zakładów drobiarskich (bez obsypki):
- Tuszki kurcząt patroszonych (65% bez szyi): średnia cena sprzedaży - 11,52 zł/kg
- Filety z piersi kurczaka: średnia cena sprzedaży - 22,52 zł/kg
- Filety z piersi indyka: średnia cena sprzedaży - 30,80 zł/kg
- Skrzydła z kurczaka: średnia cena sprzedaży - 7,92 zł/kg
- Uda z kurczaka: średnia cena sprzedaży - 9,88 zł/kg
Duże wzrosty cen drobiu. Za kilogram filetu z piersi indyka zapłacimy więcej o niemal 11 zł
W tym miejscu warto się na chwilę zatrzymać, ponieważ, zgodnie z tymi danymi - i w porównaniu do analogicznego okresu w 2024 roku - widać wyraźnie, że są wyraźnie wyższe.
Najbardziej obrazuje to przykład cen filetów z piersi indyka. Dziś zapaciamy za niego średnio 30,80 zł za kilogram, podczas gdy dokładnie rok wcześniej, za ten sam produkt trzeba było zapłacić 19,88 zł/kg. Oznacza to wzrost o 10,92 zł na kilogramie (blisko 55 proc.!).
Inne ceny mniej, ale jednak także, poszły w górę. Przykładowo za kilogram filetu z piersi kurczaka zapłacimy o ok. 14 proc. więcej (z 19,71 zł/kg w roku 2024 do 22,52 zł/kg obecnie).
Z kolei tuszki kurcząt patroszonych (65% bez szyi) podrożały o ponad 22 proc. (z 9,39 zł/kg do 11,52 zł/kg).
Skąd takie wzrosty w mięsie drobiowym? Przyczyn nie trzeba szukać daleko - wystarczy spojrzeć na przerażające liczby związane z chorobami, które pustoszyły w tym roku kurniki w Polsce - wcześniej ptasia grypa a obecnie rzekomy pomór drobiu. Osobną kwestią są rosnące wciąż koszty produkcji: ceny pasz czy energii.
- Tagi:
- drób
- mięso drobiowe
- ceny