Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Szok, co się dzieje na rynku bydła?
      Co dzieje się na rynku zbóż?
      Czy w tym roku opłaca się suszyć kukurydzę?
      Tyle trzeba zapłacić dziś za nowy ciągnik. Sprawdziliśmy aktualne ceny [VIDEO]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ten kraj nie chce naszego drobiu. Chodzi o jaja i mięso z konkretnego regionu
      Chlewnie i kurniki tych rolników stoją puste. Dramat rolników i apel do ministra
      Stworzyła sklepik przy gospodarstwie. Jest samowystarczalna [VIDEO]
      Koniec absurdalnych kar dla rolników? To prawo może się wkrótce zmienić
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ceny i dostępność sadzeniaków na sezon 2026
      Stawka w tym ekoschemacie urosła. Za wysianie tych roślin można dostać 930 zł/ha
      Czy tegoroczne zbiory buraków będą udane?
      Jesienne porządki, które procentują w przyszłym roku. ABC uprawy tytoniu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Na ten moment czekało wiele małych gospodarstw. ARiMR przyjmuje wnioski o pomoc
      Od 200 tys. do nawet 1,5 mln zł dla rolników na te inwestycje. Nabór tuż-tuż
      Nie wszyscy wiedzą o tych dodatkach do emerytury z KRUS. Ile można dostać?
      Łączenie gospodarstwa i firmy. O co chodzi z podwójną stawką na KRUS?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ostatni moment, by go zasadzić. Wiosną będziesz mieć bombę witaminową
      Prosta zmiana w oknach, duże oszczędności na ogrzewaniu. Niewielu zna ten trik
      Posadź teraz, zakwitnie jeszcze zimą. Świetnie sprawdzi się też jako żywopłot
      Teraz to ona będzie ozdobą salonów. Kwitnie od grudnia do kwietnia
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Klienci zapłacą więcej za żywność z rolnictwa zrównoważonego [PODCAST]

Klienci zapłacą więcej za żywność z rolnictwa zrównoważonego [PODCAST]

i-eko i-logicznie - Dobre praktyki w uprawie roślin 19 października 2023 19:00 Dorota Andrzejewska Aktualizacja: 30 października 2023 16:44
Klienci zapłacą więcej za żywność z rolnictwa zrównoważonego [PODCAST]
Źródło: M. Ermanowicz
"Zbyt lekkomyślnymi praktykami uprawowymi zniszczyliśmy prawie 1/3 substancji organicznej w polskich glebach w ciągu ostatnich 60 lat"
Spis treści:

    Jak łączyć interesy rolników i środowiska naturalnego? O rolnictwie zrównoważonym, modelu produkcji żywności, który staje cię coraz bardziej popularny nie tylko w Europie, ale i nawet w… Chinach rozmawiamy z doktorem Jerzym Próchnickim z Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności.

     

    Panie doktorze w tej chwili temat rolnictwa zrównoważonego jest bardzo popularny. Jak ten termin Pan by zdefiniował?

    Najprościej można byłoby to pokazać na przykładzie tego, co mamy za oknem, czyli pięknego lata jesienią. Zmienia nam się klimat, czyli coś staje się z naszą przyrodą z otoczeniem z klimatem? Nie. To jest skutek właśnie tego, że nie prowadziliśmy zrównoważonej, generalnie, ekonomii. Produkowaliśmy za dużo gazów cieplarnianych i dotyczy to też niestety rolnictwa. Jeżeli zatem rolnictwo może mieć jakąś funkcję w zmianie tej sytuacji, a zasadniczo jest jednym z dwóch działów, który jest w stanie zredukować i poprawić nam sytuację klimatyczną, to warto takie praktyki promować, a dotyczą one właśnie rolnictwa zrównoważonego a nawet idąc trochę dalej rolnictwa regeneracyjnego. 

    Jakiego rodzaju to są praktyki?

    Charakteryzują się one takim mechanizmem, pobieramy ze środowiska i oddajemy, natomiast my teraz musimy oddać więcej, niż zabieramy na bieżąco, ponieważ tak dużo już wzięliśmy wcześniej ze środowiska z jego zasobów, jeśli mówimy o wodzie, powietrzu czy zanieczyszczeniu oraz unieczynnieniu pewnych cykli biologicznych. Mamy teraz duże obciążenia środowiska i ono się na nas mści zmianami klimatycznymi, więc wprowadzając rolnictwo zrównoważone, z praktykami regeneratywnymi, odwracamy ten trend i wracamy do sytuacji bezpieczniej dla nas klimatycznie. 

    Duże wyzwanie dla rolników i duże odpowiedzialność na nich spoczywająca…

    Odpowiedzialność ogromna, ponieważ, zasadniczo, wszystkie działy gospodarki człowieka produkują dwutlenek węgla bądź różne inne gazy, które zmieniają nam klimat, zmieniają skład atmosfery. Rolnictwo i leśnictwo praktycznie mogą to jedynie wiązać. A w sposób taki najbardziej przewidywalny, sterowalny i szybki może to robić właśnie rolnictwo, przez wiązanie dwutlenku węgla czy ograniczenie własnych emisji metanu i różnych tlenków azotu. Wszystko zależy od praktyk rolniczych i od tego, co rolnik na swoim polu robi, jak robi, jak żywi zwierzęta. Do 2035 r., zgodnie z zasadami Zielonego Ładu, rolnictwo europejskie powinno stać się neutralne klimatyczne samo czyli, jednym słowem, powinien być osiągnięty już balans między emisją a pochłanianiem gazów cieplarnianych. A po roku 2035 rolnictwo i leśnictwo także będą redukowały to, co inne działy gospodarki, jak transport, budownictwo, mieszkalnictwo emitują, ponieważ one wiązać tego dwutlenku węgla nie będą. Mogą go tylko emitować, a my musimy związać praktycznie cały nadmiar, aby nie doprowadzić do katastrofy klimatycznej w II poł. naszego wieku.

    2035 rok nastąpi szybciej niż się spodziewamy. Czy do tego czasu zdążymy spełnić takie wygórowane wymogi?

    Dużo zależy od rolników, ale także od gospodarki i polityków. O tych decyzji. Jeżeli chodzi o decyzje są sprzyjające. 

    Decyzje polityczne są obecnie sprzyjające?

    Na poziomie Unii Europejskiej tak, na poziomie poszczególnych krajów różnie. Nieprawdą jest, że nic się nie dzieje w tym kierunku w Stanach Zjednoczonych czy Chinach. Tam się dzieje bardzo dużo, czasami dużo więcej niż w Europie. Ja bym się nawet trochę obawiał, że Chiny nas mogą przeskoczyć w tych działaniach prośrodowiskowych, aczkolwiek mało się o tym słyszy. Indie są pewnym szczególnym przypadkiem i tam, nie wiem, kiedy się zacznie działać w kierunku rolnictwa zrównoważonego. czynienia dobra dla planety.

     

    Jakie jest podejście producentów w Polsce do rolnictwa zrównoważonego?

    Różne. Musimy pracować nad zmianą myślenia. Przez ostatnie 80 lat rolnicy byli uczeni do takiego modelu, w którym „dam więcej, to będę miał więcej”. To wszystko zawsze ma swoje granice, jeżeli będziemy dawali jeszcze więcej nawozów i jeszcze będziemy więcej inwestowali w to, to wcale nie znaczy, że uzyskamy większy plon, lepszej jakości. Może być nawet wręcz odwrotnie. Pamiętajmy, że dla uzyskania jakichkolwiek plonów przy produkcji rolniczej muszą być poszanowane podstawowe procesy biologiczne, które decydują o powstawaniu tego plonu. Nigdy nie obejdziemy biologii. Swoimi działaniami możemy próbować tylko wpływać na nią, ale zasadniczo nie możemy tego zastępować. Wszelkie działania człowieka powinny, po pierwsze, uwzględniać rzeczywiste cykle biologiczne, czyli cykl węglowy, wodny, obiegu azotu oraz fizjologię roślin oraz fizjologię zwierząt. W innym wypadku może nam się tylko wydawać, że kreujemy jakąś nową lepszą jakość. W rzeczywistości osiągamy chwilowy efekt, który potem przynosi nam większe rozczarowanie niż radość z tego, co uzyskaliśmy. 

    Czy nie jest tak, że musimy troszeczkę tego rolnictwa nauczyć się od nowa, wracając do tego, co było kiedyś? 

    Od nowa czy nie od nowa? Wie pani, nowoczesność nie polega na odrzucaniu wiedzy z historii, tylko na dodawaniu do tego, co już było wiadome kiedyś, nowych elementów. Dlatego też w tym rolnictwie, które właśnie tworzy się, nie będącym już rolnictwem konwencjonalnym, tylko rolnictwem zrównoważonym, jest ogromna rola wszelkiego typu innowacji technicznych, zmiany technologii, ale to wymaga także zmiany sposobu myślenia. Prace na polu mogą, na przykład monitoringowe czy pielęgnacyjne, mogą wykonywać autonomiczne łaziki - roboty. Nie trzeba tego robić ciągnikiem o mocy 200 K, który spala dużo paliwa, ugniata ziemię i tak dalej. One mogą zrobić to lepiej, niekoniecznie szybciej, być może będą na to potrzebowały więcej czasu, ale z dużo mniejszym zużyciem energii i z dużo bardziej precyzyjnie, dzięki użyciu odpowiednich narzędzi. Wtedy nie działamy, jakbym to powiedział, łanowo, tylko po prostu punktowo. Jeszcze lepsze instrumenty dotyczą nawożenia czy ochrony roślin, które traktują te procesy celowo i bardzo specyficznie. Idealnie byłoby, żeby dla każdego metra kwadratowego pola środki zadawane były osobno, tak tego się nie da zrobić, ale już dla klastrów o wielkości tysiąc metrów tak, a nie są to dziesiątki hektarów. Jeżeli mamy pole, które nawozimy jednakowo od końca do końca, to w jednym miejscu mamy przewożone, w drugim miejscu mamy za mało nawozu, a gdzieś na środku może tak, albo jesteśmy bliżej albo dalej od tego, co tam powinno być. Jeżeli mamy pełne rozeznanie, co do pola i wiemy, jak to na jednym końcu będzie duże więcej, na drugim końcu będzie dużo mniej, ale właśnie będzie dokładnie tyle, ile ta roślina potrzebuje, żeby zminimalizować nakłady, a jednocześnie, żeby optymalizować wysokość plonu i jego jakość. 

    I to jest to łączenie interesów rolnika i środowiska naturalnego.?

    Jak najbardziej. Jeśli rolnik może nie stosować zbędnie nawozów i środków ochrony roślin, to jest jego własny interes. A jeżeli te niezastosowane środki, nawozy, paliwo, nie będą obciążać środowiska, to jest interes środowiskowy, interes z planety.  

    Trzeba jednak pamiętać że te innowacyjne rozwiązania kosztują. Wyposażenie gospodarstwa w maszyny to spore zobowiązanie finansowe. W jaki sposób tę kwestię rozwiązać? 

    Gdybym mógł krótko powiedzieć, to bym powiedział, a kiedy było inaczej? Niestety prawda jest taka, że każda zmiana technologiczna wymaga finansów. A jeżeli ktoś już wchodził w rolnictwo, tak jak ja, prawie pół wieku temu, to wie, że rewolucji technologicznych mieliśmy już w tym czasie około dwie albo trzy. To będzie kolejna zmiana, która będzie kosztowała oczywiście pieniądze. Pamiętajmy, że produkcja żywności  zawsze wiąże się z tym, że jest dla kogoś. Jeżeli klient jest chętny zapłacić za tę żywność i za jej wytworzenie właśnie dlatego, że została tak, a nie inaczej, wytworzona, to znaczy, że finansowanie już jest. 

    Dowodzą temu badania?

    Eurobarometr w 2015 roku pokazywał, że we wszystkich krajach europejskich 50% społeczeństwa jest w stanie i jest chętne zapłacić do 20% środków więcej za żywność, wiedząc,  że w sposób udokumentowany jest ona produkowana zgodnie z wymogami zrównoważenia czyli, mówiąc krótko, z poszanowaniem dla świata, z poszanowaniem dla środowiska i z myślą o tym kliencie, który będzie chciał to kupić. Rynkiem sterują coraz bardziej klienci. Oczywiście trzeba będzie uzbroić się w instrumenty monitorujące procesy produkcji. Jeżeli ktoś kupuje w Szwajcarii kiełbasę, to może po prostu w bardzo krótkim czasie dojść do tego z jakiego gospodarstwa i dosłownie z jakiej sztuki zwierzęcia dany produkt powstał. Inne kraje takie systemy wprowadzimy. Nas też to czeka. Nawet jeśli za bardzo byśmy tego nie chcieli to nie mamy wyjścia, jeżeli zamierzamy utrzymać konkurencyjność. Polska jest jednym z największych i najlepszych producentów w żywności w Europie. Dlatego będziemy musieli. to zrobić, żeby zarówno polscy klienci, jak i klienci francuscy, hiszpańscy, niemieccy, duńscy mieli pewność, że polska żywność jest po prostu wyprodukowana z poszanowaniem dla świata środowiska.

    Rozmawiamy z wieloma rolnikami, mamy przyjemność bywać w gospodarstwach gdzie to rolnictwo zrównoważone jest praktykowane. Natomiast jest nadal spora grupa rolników, którzy w systemie konwencjonalnym produkują. W jaki sposób ich przekonać do tego, żeby zmienili myślenie. 

    Do ludzi najbardziej zawsze przemawiają pieniądze. Mamy z jednej strony rolników czy producentów rolnych, z drugiej strony mamy firmy, które na przykład są przetwórcami, są odbiorcami pośrednimi. Z trzeciej strony mamy klientów. Jeżeli klient w sklepie w rzeczywistości, a nie tylko i wyłącznie deklaratywnie, będzie realizował to, co mówi, czyli zapłaci więcej za żywność z rolnictwa zrównoważonego, to mowa o grubych miliardach złotych dodatkowej wartości rynku spożywczego. 

    Czy Państwa stowarzyszenie posiada wiedzę na temat tego, ilu rolników praktykuje rolnictwo zrównoważone i regeneratywne w Polsce?

    Stowarzyszenie takiego przeglądu nie ma, biorąc pod uwagę, że mamy statystycznie wszystkich ponad milion gospodarstw rolnych, a w rzeczywistości tych, które się w rzeczywistości liczą jest około 250 tys. Nie mamy takiej możliwości, żeby to przebadać. Natomiast jedną rzecz chciałbym odczarować. Rolnictwo zrównoważone nie jest jakimś innym specyficznym rodzajem rolnictwa. To jest rolnictwo, które korzysta z wiedzy i stosuje najlepsze praktyki agronomiczne, aczkolwiek nie tylko, bo tutaj też mówimy na przykład o odpowiedzialności za społeczność lokalną, stosowanie prawa, przestrzeganie BHP. Według szacunków jakie robimy, a robimy te obliczenia, mniej więcej, już od roku 2014, czyli to już jest 9 lat, w granicach 70-80% wszelkich działań w gospodarstwach mieści się świetnie w rolnictwie ze zrównoważonym podejściem. Nadal istnieje kwestia doszlifowania tych ostatnich elementów. Jednym z nich na przykład jest to, żeby jeżeli rolnik podejmując decyzję o nawożeniu, kierował się rzeczywistą wiedzą zebraną na podstawie badania gleby. 

    Dlaczego to jest tak bardzo ważne?

    Jeżeli gromadzimy w glebie węgiel, to my go gromadzimy w formie substancji organicznej. Docelowo więc w formie próchnicy, która jest najbardziej plonotwórczą i decydującą o żyzności gleby rzeczą, jaka w ogóle istnieje. Jeżeli chcemy mieć żyzne gleby, to one muszą zawierać dużo substancji organicznej. Jeżeli zawierają dużo substancji organicznej, ich jakość i ich płodność gwałtownie się podwyższa. Dlaczego mamy tak wielkie problemy z niedostatkiem wody w Polsce od już praktycznie kilkunastu lat? Zbyt lekkomyślnymi praktykami uprawowymi i nawożeniowymi zniszczyliśmy prawie 1/3 substancji organicznej w polskich glebach w ciągu ostatnich 60 lat. Jeżeli my to odtworzymy, jesteśmy w stanie dużo lepiej magazynować wodę w glebie. Nie w oczkach wodnych i później to gdzieś rozwozić z powrotem na pole. Nie! W tej glebie, tam gdzie ten deszcz pada, żeby był lepiej gromadzony, żeby nie odpływał, nie uciekał i nie parował, to musi mieć magazyn w glebie.

    • Tagi:
    • rolnictwo
    • zrównoważone
    Dorota Andrzejewska
    Dziennikarka magazynu „Wieści Rolniczych”, portalu wiescirolnicze.pl i Wieści Rolnicze TV. Masz pytania lub wątpliwości - napisz: [email protected]
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    KRUS

    Ważny komunikat KRUS. Chodzi o pomocników rolników

    6 października 2025
    Prawo i finanse

    Którzy rolnicy stracą najwięcej? Zapowiada się zacięta walka o dopłaty

    27 września 2025
    Pomoc unijna

    Wiadomo, ile Polska dostanie pieniędzy dla rolników. Oto kwoty na WPR 2028-2034

    24 września 2025
    Newsy

    Krowy za samochody? "Umowa z Mercosur ma tylko jednego przegranego"

    6 września 2025
    Newsy

    Więcej superkomórek burzowych? Naukowcy: Rolnicy muszą być gotowi

    3 września 2025
    Prawo i finanse

    Minister Stefan Krajewski zapowiada wsparcie dla rolników. Zobacz szczegóły

    25 sierpnia 2025
    Przepisy

    ARiMR stworzy rejestr aktywnych rolników. Znamy zasady, by dostać unijne dopłaty

    12 sierpnia 2025
    Uprawy

    Przełom w ochronie upraw. Rolnikom pomoże sztuczna inteligencja

    8 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Drób
    Ten wirus zatacza coraz szersze kręgi. Jest już 90. ognisko choroby
    7 października 2025
    Trzoda chlewna
    Duży spadek cen tucznika. Co się dzieje?
    7 października 2025
    Newsy
    Krajewski powołał nowego dyrektora Instytutu Ogrodnictwa - PIB w Skierniewicach
    7 października 2025
    Najnowsze
    Artykuł sponsorowany
    Odnawialne źródła energii
    Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
    27 sierpnia 2025
    i-eko i-logicznie
    Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
    26 lipca 2025
    i-eko i-logicznie
    Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
    15 lipca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
    26 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
    24 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności