Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
      Sprawdź, co naprawdę wpływa na plon kukurydzy - wnioski po trudnej wiośnie 2025
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskali więcej czasu. Na wymianę dachów zawierających azbest
      Rolnikom pozostały już tylko protesty? Jak powinni budować swoją pozycję? [VIDEO]
      20 tys. ton sadzeniaków poszło do likwidacji. Czy plantatorzy ziemniaków dostaną odszkodowania?
      Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wciąż można siać marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wiosną zobaczysz efekty
      Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Dobra kiszonka lepsza niż pastwisko

Dobra kiszonka lepsza niż pastwisko

Inne 21 marca 2017 09:06 Ksenia Pięta Aktualizacja: 21 marca 2017 09:14
Dobra kiszonka lepsza niż pastwisko
Źródło: Ksenia Pięta
Prawidłowo wykonana kiszonka z kukurydzy jest najstabilniejszą i najbardziej wartościową paszą dla krów mlecznych, którą hodowcy powinni skarmiać swoje zwierzęta przez cały rok.
Spis treści:

    Prawidłowo wykonana kiszonka z kukurydzy jest najstabilniejszą i najbardziej wartościową paszą dla krów mlecznych, którą hodowcy powinni skarmiać swoje zwierzęta przez cały rok. Co zrobić, aby uzyskać odpowiednią jej jakość?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Kiszonka z kukurydzy jest podstawową paszą, którą skarmia się bydło mleczne. Nie można tego tematu bagatelizować i myśleć „jakoś to będzie”. Ważne, aby zaplanować jej produkcję we właściwy sposób, bo jeśli zostanie zrobiona niezgodnie ze sztuką, to rolnik będzie się martwił przez cały następny rok. Przy złej jakości kiszonce zarówno wydajność, jak i zdrowotność będą kulały. Od początku trzeba o to zadbać.

    Już teraz rolnicy powinni rozpocząć planowanie siania odpowiednich pod katem ich położenia geograficznego i odpowiedniego plonowania odmian kukurydzy. - Jeśli chodzi o wybór odmiany opieramy się na badaniach COBORU, ponieważ są niezależne. Na ich podstawie wybieramy te, które pasują do naszych potrzeb. W kiszonce bardzo ważna jest zawartość dwóch składników białka i energii, dlatego odmiana na kiszonkę powinna się odznaczać zarówno dużymi plonami ziarna, jak i zielonki - mówi Ryszard Kujawiak, doradca prezesa w firmie Sano sp. z o.o.

    Żywieniowcy dowodzą, że każda, nawet gorszej jakości kiszonka jest lepsza, niż wypasanie krów na pastwisku i skarmianie zielonką, np. lucerna czy trawa. Wydaje się, że bydło pięknie wyglądają na łące, ale ono wcale nie jest na niej szczęśliwe. - Darń się zmienia z tygodnia na tydzień. Krowy nie mają dobrej termoregulacji, dlatego latem na pastwisku one cierpią. Najlepiej jak krowy przebywają w oborze wolnostanowiskowej przez cały rok i jest tam podawana stała pasza w postaci kiszonek - zaznacza Ryszard Kujawiak. Dla żywieniowców łatwiej jest ustalić jedną dawkę przez cały rok, zielonka natomiast destabilizuje i powodując potrzebę wprowadzania kolejnych rodzajów pasz.  

    Na rynku jest szeroka gama produktów do zakiszania. W przypadku kiszonki z kukurydzy szczególnie przydatne są dodatki biologiczne, zawierające w swoim składzie bakterie Lactobacillus buchneri. Ciekawym dodatkiem do zakiszania są tajemniczo nazwane - inokulanty, które wpływają na przyspieszenie początkowych procesów zakiszania, a później stabilizują paszę, aby utrzymała swoje właściwości dłużej po otwarciu. Po otwarciu procesy nadal zachodzą, ale są kierunkowane w odpowiednią stronę, czyli produkcję kwasu mlekowego i propionowego. - Podstawą jest dobór odmiany, później termin zbioru oraz sam zbiór, a na koniec odpowiednie ubicie. Wtedy można dodać inokulant, dzięki któremu kiszonka będzie stabilna po otwarciu, ale także będzie się odznaczała lepszą strawnością, dzięki czemu zwierzęta zostawiają mniej niedojadów - tłumaczy Hanna Nowak, specjalista ds. żywienia w firmie DuPont. Niektórzy rolnicy przywożą kiszonkę z oddalonego od gospodarstwa miejsca przechowywania np. raz na dwa dni. Wyjęta kiszonka potrzebuje stabilizacji, aby zachodzące ciągle procesy fermentacyjne jej nie zepsuły, w takim momencie stabilizacja jest bardzo ważna.

    W poprzednim roku był problem ze zbiorem, bo kukurydza bardzo szybko dojrzewała. Jeżeli ziarno poddane standardowej obróbce jest zbyt dojrzałe, to skrobia nie zostaje poddana reakcji fermentacji. Zwiększona zawartość suchej masy sprawia, że kiszonka nie zostaje odpowiednio strawiona. A hodowcom zależy najbardziej na tym, aby było jak najwięcej dostępnej energii ze skrobi.  - To jest bardzo ważne. Trzeba sprawdzać, czy ziarna są trafione już przy pierwszej przywiezionej przyczepie. Na sieczce wyjętej dwiema rękami nie ma prawa być ani jednego nieprzeciętego ziarna. Przepływ treści u nowoczesnego HF-a jest tak szybki, że najlepiej, gdy ziarno jest przecięte na trzy albo na cztery kawałki. Inaczej przez zwierzę przeleci wraz z treścią żwacza. Jest to strata wartości  i pieniędzy - mówi Zbigniew Pustuła z firmy Blattin.

    Gdzie najlepiej przetrzymywać kiszonkę? - Według mnie nie ma znaczenia, gdzie kiszonka jest robiona. W każdym miejscu, jeśli jest zrobiona prawidłowo, to będzie się dobrze przechowywała - mówi Hanna Nowak. Innego zdania jest specjalista z firmy Sano: - Do przetrzymywania kiszonki zdecydowanie najlepszy jest silos, w którym mamy ściany i gdzie można ją porządnie ubić. To kosztuje, ale się opłaca. Na pryzmie jest problem z dokładnym ugnieceniem, dlatego też bardzo trudno jest zrobić dobrą kiszonkę w taki sposób. Jeśli chodzi o utrzymywanie w rękawach, to jak najbardziej, ale lepiej w krótkich. Trzeba pamiętać, że lepiej mieć kiszonkę gorszej jakości niż zepsutą - tłumaczy Ryszard Kujawiak. Prawidłowe procesy zakiszania obywają się w dobrze ubitej kiszonce, czyli takiej ugniecionej do 650-700 kg w 1 m3. W zależności od ilości suchej masy, jaka jest dostarczana na pryzmę powinno się dostosować ilość lub masę traktorów, które ją ubijają. Jeśli rozkładanych jest 10 ton suchej masy na godzinę, to do prawidłowego ubicia potrzebny jest ciągnik o wadze 3,65 t, jeśli 20 ton to 7,3 t, co oznacza, że jeden ciągnik nie wystarczy. Należy pamiętać, że kiszonka powinna być tak ubita, że można po niej bez problemu chodzić, nie zapadając się.

    Folia używana do zakiszania jest głównie czarno-biała, bo tak się przyjęło w Europie. Wszyscy wiedzą, że układa się ją białym kolorem ku górze, aby odbijała światło i nie nastąpiło przegrzanie kiszonki. Kukurydza po zwiezieniu i przygotowaniu do zakiszania zaczyna się grzać. Wydziela się temperatura 40-60 stopni. Bardzo istotna jest także folia podkładowa. W momencie ubijania, sieczka naciąga się cieniutką folią podkładową, która jest naładowana dodatnio, dzięki czemu przykleja się do wszystkiego. Na nią dopiero nakłada się czarno-białą. Zapobiega ona procesowi gnicia. Bardzo dużo rolników zgłasza, że po otwarciu kiszonki u góry znajdują się czarne plamy świadczące o zepsuciu.

    - To się nie dzieje od powietrza albo złego ubicia, ale dlatego, że jeśli w nocy jest w pryzmie 4°’C, a na zewnątrz 5°C lub 10°C, to na folii u góry zbierają się krople wody, które kapią do kiszonki powodując rozpuszczenie stężenia kwasu octowego, a tym samym niwelując proces zakiszania - tłumaczy Adam Scholz z firmy Center Plast.

    - To trochę tak, jak zabezpieczenie domu - najpierw jest dachówka, potem folia, wełna i znów folia - żółta paroizolacyjna, która ma za zadanie odprowadzenie skroplin na boki. Chodzi o to, aby woda nie dostawała się do kiszonki - dodaje. Za achodzie stosuje się folie poliamidowe metalizowane, które odbijają światło, ale swoją ceną skutecznie odstraszają polskich rolników. - Ci, którzy je zastosowali, są tak zachwyceni, że dziwią się, że wcześniej jej nie stosowali. Kiszonka z niej cechuje się bardzo dobrą jakością - zaznacza Adam Scholz. Na rynku można spotkać także folie duo - czyli połączenie folii podkładowej z czarno-białą.

    Cały złożony proces tworzenia kiszonki z kukurydzy ma ogromny wpływ zarówno na wydajność rów, jakość mleka, jak i na zdrowotność.

    • Tagi:
    • kiszonka z kukurydzy
    • zielonka
    • żywienie
    • bydło mleczne
    • pastwisko
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Hodowla

    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę

    7 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Jak przygotować dobrej jakości kiszonkę z kukurydzy?

    20 września 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Ptasia grypa u krów: Ruszają prace nad szczepionką

    11 lipca 2025
    Żywienie

    7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów

    17 czerwca 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Dobrostan pod lupą – XIX Forum Zootechniczno-Weterynaryjne

    29 kwietnia 2025
    Sylwetki

    Nowoczesne rolnictwo w praktyce: Polska pokazuje innowacje

    16 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Zamiast obory za miliony zbudował halę i wstawił do niej robota [VIDEO]

    6 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Bydło Highland – wszystko, co musisz wiedzieć o hodowli tej wyjątkowej rasy

    8 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Nie zapominaj o tym zgłoszeniu. Rolnicy muszą to zrobić jeszcze w listopadzie
    10 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Ostatni dzwonek. O te dopłaty rolnicy mogą starać się tylko do końca miesiąca
    10 listopada 2025
    Ciągniki
    Te 6 ciągników właśnie zgarnęło "rolnicze Oscary". Zwycięzcy Tractor Of The Year 2026
    10 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności