Dlaczego warto jeść kiszone warzywa? Ile kosztują?
W okresie jesienno-zimowym w większym stopniu narażeni jesteśmy na przeziębienia, grypy i inne krążące wokół wirusy. Warto wtedy sięgnąć po kiszone warzywa. Na rynkach hurtowych dostępne są przede wszystkim kapusta kiszona i ogórki. Ile kosztują i dlaczego warto je jeść?
Ceny kapusty kiszonej na giełdach
Stawki za kiszoną kapustę utrzymują się na poszczególnych giełdach na stabilnym poziomie. Na większości rynkach są one zbliżone do siebie, najdroższa jest natomiast w poznańskiej Gildii.
- Kapusta kiszona kosztuje od 4,25 do 4,50 zł/kg. W ubiegłym roku o tej porze za kilogram kapusty kiszonej płaciliśmy od 3,85 do 4,50 zł. Maksymalna cena osiągana w tym sezonie jak i w roku ubiegłym to 4,50 zł/kg - analizuje Anna Kaszewiak z największego rynku hurtowego z podwarszawskich Broniszy.
Na łódzkiej Zjazdowej ceny kapusty kiszonej kształtują się na podobnym poziomie. Za jej kilogram trzeba tam zapłacić 4,00 - 4,50 zł/kg, Rok temu na tej giełdzie była zdecydowanie tańsza, bo kilogram kosztował 3,00 zł.
We wrocławskim Targpiaście zapłacimy już drożej niż w Łodzi czy Broniszach, bowiem cena za kilogram wynosi tutaj od 4,50 do 6,00 zł/kg. W grudniu ub.r. w Targpiaście kapusta kiszona kosztowała 5,00 zł/kg.
W rzeszowskim Agrohurcie kiszonka ta sprzedawana jest w opakowaniach 10 oraz 5-kilogramowych. Cena za 10 kilogramów kiszonej kapusty waha się między 45,00 a 50,00 zł, to o 8,00 - 9,00 zł więcej niż rok temu. Za wiaderko 5- kilogramowe z kolei aktualnie zapłacimy od 26,00 do 30,00 zł.
Najwięcej za kiszoną kapustę zapłacimy natomiast w poznańskiej Gildii. Tam ceny za jej kilogram oscylują w granicach 8,00 - 9,00 zł. Rok temu z kolei wynosiły od 7,00 do 9,00 zł/kg.
Dlaczego warto jeść kiszonki?
Przede wszystkim w okresie zwiększonego narażenia na wirusy, kiszonki są cennym i naturalnym źródłem probiotyków i prebiotyków. Dlatego warto w tym czasie sięgnąć nie tylko po kiszoną kapustę, ale również po ogórki. Są również zwolennicy wody z kiszonych ogórków.
Poznaj 8 super właściwości zdrowotnych kapusty kiszonej:
- Jest źródłem witaminy C, magnezu, żelaza, potasu i wapnia.
- Podczas fermentacji wytwarza się kwas mlekowy, który korzystnie wpływa na proces trawienny, m. in. zapobiega zaparciom.
- Ma niską zawartość kalorii. W 100 g produktu, znajduje się jedynie 12 kcal.
- Zawartość błonnika pozwala również obniżyć cholesterol, co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca.
- Reguluje poziom cukru we krwi.
- Bakterie mlekowe biorące udział w procesie fermentacji pozytywnie wpływają na układ odpornościowy, mają działanie przeciwbólowe, wykazują działanie przeciwzapalne w leczeniu chorób reumatycznych.
- Właściwości detoksykujące i przeciwzapalne wspomagają walkę z trądzikiem, a występujące witaminy i minerały wzmacniają włosy i paznokcie.
- Stosowany jest w kosmetyce, jako środek spłycający zmarszczki i wyrównujący koloryt skóry.
Pamiętajmy jednak, że nadmiar zjedzonej kiszonej kapusty może spowodować: wzdęcia, nadmierne gazy czy zgagę. Nie powinny jej także spożywać osoby, które borykają się z wrzodami żołądka.
Ceny kiszonych ogórków
W Broniszach za kilogram kiszonych ogórków płacimy 8,00 - 9,00 zł. W łódzkiej Zjazdowej z kolei kosztują 7,00 - 9,00 zł/kg. Stawki tego warzywa w Agrohurcie wahają się natomiast między 6,00 - 9,00 zł/kg, a w Targpiaście od 6,00 - 8,00 zł/kg.