Zmieszaj te dwa składniki i zostaw w kuchni. Plaga muszek zniknie w mgnieniu oka

Muszki owocówki są bardzo uciążliwe m.in. na przełomie sierpnia i września. Do kuchni i jadalni przyciąga je zapach dojrzałych, nadjedzonych lub lekko gnijących owoców. Przylatują i żerują m.in. na jabłkach, śliwkach, gruszach, morelach i czereśniach. W praktyce nie pogardzą żadnym typem owoców, a zlatują się także do warzyw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj też: To jeden z najtańszych nawozów. Do jakich roślin stosować fusy z kawy?
Co warto wiedzieć o muszkach owocówkach?
Muszki owocowe, czyli tzw. wywilżne karłowate (Drosophila melanogaster), to drobne owady o wielkości do ok. 3 mm. Ich standardowy cykl życia trwa ok. 50 dni. Jeżeli muszki natrafią na sprzyjające warunki, namnażają się szybko, a pozbycie się stada jest trudne. Samice owadów mogą złożyć do ok. 400 jaj w ciągu całego życia. Larwa muszki owocówki wykluwa po ok. 12-15 godzinach od złożenia jaja. Larwy żerują m.in. na mikroorganizmach, które biorą udział w rozkładzie materii dojrzałych owoców.
Dlaczego muszki owocowe mnożą się wyjątkowo szybko? Cykl rozwoju tych owadów jest zależny od temperatury otoczenia. Przy temperaturze ok. 28 stopni okres rozwoju muszki z jaja do postaci dorosłej może trwać zaledwie 7 dni. Jeśli owady znajdą źródło żerowania i będzie im sprzyjać ciepło, w krótkim czasie powstanie liczne stado. Ich głównym wabikiem jest aromat octanu metylu, czyli zapach fermentujących lub gnijących owoców. W kuchni magnesem na owady może być misa z owocami, kosz na odpady organiczne, otwarty słoik z sokiem lub szklanka z owocowym napojem.
Jak zwalczać muszki owocówki?
Na początek warto zmniejszyć ryzyko przyciągania owadów do kuchni. Wszystkie kosze powinny być szczelnie zamknięte, a odpady organiczne usuwane codziennie. Regularnie warto przemywać kuchenne blaty, usuwając plamy po sokach i owocach. Misy i pojemniki ze świeżymi owocami warto przykrywać siatką.
W sklepach ogrodniczych można kupić specjalne lepy i gotowe pułapki na muszki owocowe. Jeżeli owady już się pojawiły, można także przetestować proste, domowe pułapki na bazie płynów. Zadaniem mikstury jest przyciągnięcie możliwe dużej ilości muszek zapachem i złapanie lub utopienie owadów.
Czytaj też: Urzeka kwiatami, gdy inne rośliny już przekwitły. W Polsce nadal mało znany
Najprostsza wersja domowej pułapki na muszki owocówki
Istnieje kilka wersji pułapek, a o ich skuteczności decydują składniki i forma pojemnika. W najprostszej wersji można wykorzystać niewielką szklankę lub kieliszek. Pojemnik wypełnia się w proporcjach 1:1 octem jabłkowym (lub innym, dowolnym octem owocowym) i płynem do mycia naczyń. Muszki zostaną zwabione zapachem octu, a utoną ze względu na zmniejszone napięcie powierzchniowe mikstury (o co zadba płyn do mycia naczyń).
Preparat można także rozlać na płaski półmisek, spodek lub talerz. Pojemnik z płynem przykrywa się folią spożywczą, która należy nakłuć wykałaczkami. Owady wejdą przez niewielkie otwory, ale nie będą już w stanie się wydostać.
Co ważne, lejek butelki nie powinien dotykać owoców i powierzchni mikstury. Górna część butelki powinna być czysta, bez śladów soku owocowego. Muszki zwabione zapachem powinny wlatywać przez lejek, żerować na owocach i podpijać płyn. Konstrukcja pułapki i zawartość płynu do naczyń ma zapobiegać wylatywaniu owadów z butelki.
Czytaj też: Podlewaj tym pomidory, a będą słodsze. Tak naturalnie poprawisz ich smak
Inne metody wabienia i usuwania muszek owocowych
Skuteczność zwalczania muszek owocowych jest zależna od wielu czynników. Zdarza się, że w niektórych przypadkach standardowe pułapki lub wabiki nie pomagają. Część osób zmagających się z problemem poleca przetestowanie jako wabików m.in. piwa, czerwonego wina, owocowego soku dla dzieci, a nawet płynu do mycia naczyń o zapachu cytrynowym. Miłośnicy domowych roślin ozdobnych przekonują, że problem muszek owocówek rozwiązało umieszczenie w kuchni i jadalni kilku roślin owadożernych np. rosiczek (Drosera).