Zakręcone pyry z Czechnowa
Lubisz ziemniaki? Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj ten przepis
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 25 dag masła
- ½ kg chudego boczku
- 20 dag sera żółtego
- sól, pieprz
- szczypiorek
- olej
Składniki na sos:
- 2 łyżki majonezu
- 150 ml jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- pęczek koperku
Wykonanie:
Ziemniaków nie obieram tylko dokładnie myję. Nacinam w odstępach 0,5 cm, uważając, by ich nie przeciąć do końca. W szczeliny wkładam masło. Całe ziemniaki nacieram olejem, pieprzę i solę. Wkładam do brytfanki i zapiekam 45-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków) w temperaturze około 180-200 stopni do momentu aż będą miękkie i się zarumienią. Wyjmuję ziemniaki i w szpary wkładam kawałki sera i boczku. Dalej zapiekam przez około 5-10 minut w temperaturze około 220 stopni. Ze składników na sos przygotowuję dip, którym polewam ziemniaki. Posypuję posiekanym szczypiorkiem.