Wymieszaj z wodą i przetrzyj szafki w kuchni. Tłusty osad zniknie bez problemu

Cząsteczki tłuszczu unoszące się podczas smażenia i gotowania w połączeniu z kurzem tworzą brudny, lepki osad, który pokrywa meble kuchenne i ściany nad blatem – zwłaszcza w pobliżu kuchenki. Może być on naprawdę trudny do usunięcia, zwłaszcza jeśli danej powierzchni nie czyścimy regularnie. Doskonałym przykładem mogą być góry wiszących szafek - to "idealne" miejsce do gromadzenia się tłustego kurzu. Doczyszczenie tego może być prawdziwym koszmarem, bo samo przetarcie mokrą ściereczką lub gąbką nie wystarczy. Wiele osób sięga wtedy po sklepową chemię. Substancje w niej zawarte potrafią jednak działać w dosyć agresywny sposób, który może uszkodzić czyszczone powierzchnie. Zanim więc po nie sięgniemy i wydamy niemałe pieniądze, warto wypróbować domowe sposoby.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj też: Zabezpiecz drzewa, zanim będzie za późno. Oto najlepszy czas na bielenie pni
Domowe preparaty do czyszczenia tłustych osadów na bazie octu
Ocet to jedna z najbardziej uniwersalnych substancji, jakie większość z nas ma w domu. Do sprzątania wykorzystujemy ocet spirytusowy w stężeniu 10 proc. (najczęściej spotykany w sklepach). Za litrową butelkę aktualnie zapłacimy dosłownie kilka złotych (ok. 4-6 zł). Domowy płyn do czyszczenia tłustych powierzchni na bazie octu przygotowujemy według następujących proporcji: ciepła woda (to warunek konieczny, woda nie powinna być zimna, ale nie może być też gorąca) i ocet w proporcjach 2:1 oraz kilka kropel płynu do mycia naczyń. Moczymy ściereczkę w płynie i przecieramy blaty, fronty szafek, ścianę nad blatem i nad kuchenką itp. Warto pamiętać o rękawiczkach, ponieważ nasz płyn ma kwaśny odczyn. Płyn jest skuteczny, ponieważ ocet rozbija wiązania tłuszczowe, płyn do mycia naczyń ma właściwości emulgujące, z kolei ciepła woda przyspiesza ten proces.
Domowy spray z octu do usuwania tłustych osadów w kuchni
Drugi sposób na wyczyszczenie osadu z tłuszczu i kurzu również bazuje na trzech wymienionych wcześniej składnikach: wodzie, occie i płynie do mycia naczyń. Tym razem jednak mieszamy ocet z wodą w proporcji 1:1 i tą mieszanką spryskujemy czyszczoną powierzchnię. Czekamy kilka minut i wycieramy gąbką lub szmatką zmoczoną w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń.
Czytaj też: Musisz zacząć już teraz, jeśli chcesz, by grudnik pięknie zakwitł na święta
Czyszczenie zabrudzeń w tłuszczu i kurzu sodą oczyszczoną
Drugim tanim składnikiem, który można wykorzystać do sprzątania kuchni, jest soda oczyszczona. Ona również ma właściwości rozpuszczające tłuszcz. Podobnie jak octu, można jej użyć na kilka sposobów. Przy niewielkich zabrudzeniach (w miejscach, które sprzątamy regularnie) można dodać trochę sody do ciepłej wody z kilkoma kroplami płynu do mycia naczyń. Mieszamy dokładnie, żeby soda się rozpuściła. Moczymy w tym ściereczkę lub gąbkę i przecieramy zabrudzone powierzchnie.
Drugi sposób, który można zastosować przy bardziej zabrudzonych powierzchniach, to przygotowanie pasty z wody i sody. Niewielką ilość pasty nakładamy na ściereczkę i czyścimy tym półkę, kafelki nad kuchnią itp. W wersji dla leniwych – niewielką ilość sody nakładamy bezpośrednio na mokrą ściereczkę.
Na co trzeba uważać podczas czyszczenia kuchni domowymi sposobami?
Chociaż domowe preparaty z sody i octu są z reguły mniej inwazyjne niż sklepowa chemia, one również mogą uszkodzić czyszczone powierzchnie. Szczególną ostrożność trzeba zachować przy powierzchniach wykonanych z drewna. Lepiej nie ryzykować pryskania ich roztworem z octu i wody. Można ewentualnie umyć je ściereczką z namoczoną w mieszance woda-ocet-płyn do mycia naczyń, ale powinno znajdować się w niej zdecydowanie mniej octu niż podane wcześniej proporcje 2:1 (czyli np. 4:1, a nawet 5:1). W przypadku past z sody trzeba też zwrócić uwagę, czy dane miejsce nie jest podatne na zarysowania (dotyczy to zwłaszcza płyt meblowych). Ilość sody/pasty z sody dostosujemy nie tylko do stopnia zabrudzenia, ale też rodzaju czyszczonej powierzchni.
- Tagi:
- chemia domowa
- sprzątanie