Wykorzystaj ten popularny chwast. Oprysk uratuje pomidory, brzoskwinie i jabłonie

Skrzyp jest uważany za roślinę mocno ekspansywną, dlatego też jeśli pojawi się w ogrodzie, wiele osób od razu przystępuje do jego zwalczania. Ze względu na to, że preferuje kwaśne i wilgotne gleby, najczęściej można spotkać go w pobliżu rzek, przy rowach i na łąkach. Skrzyp przypomina z wyglądu gałęzie jodły i dorasta do 50 cm. Co ciekawe, jego korzenie rozrastają się do kilku metrów i są bardzo rozbudowane. Skrzyp ma intensywnie zielony kolor i wydaje pierwsze pędy wczesną wiosną.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj też: Czy nadejdzie zmiana w pogodzie? IMGW zdradza szczegóły prognozy na początek sierpnia
Jak wykorzystać skrzyp polny w ogrodzie?
Skrzyp można zacząć zbierać już w połowie wiosny, gdy pojawią się tzw. pędy płonne. Roślina jest doskonałym źródłem krzemionki. Poza tym zawiera saponiny, alkaloidy, fitosterole, potas, żelazo, mangan, witaminę C oraz kwasy organiczne. Najwięcej wartości odżywczych mają rozwinięte krzewy, a więc te, które zbieramy w okresie wakacyjnym. Właśnie teraz jest idealny moment, aby skorzystać z wyjątkowych właściwości skrzypu i przygotować z niego odżywkę wzmacniającą rośliny ogrodowe. Ważne, aby zbierać tylko zdrowe krzewy, dobrze wybarwione. Najlepiej przyciąć roślinę na wysokości 10–15 cm.
Duża zawartość krzemionki sprawia, że skrzyp skutecznie wzmacnia ściany komórkowe roślin. Dzięki temu są one bardziej odporne na mechaniczne uszkodzenia oraz lepiej znoszą skutki suszy i przelania. Poza tym skrzyp działa jak naturalny środek przeciwgrzybiczy. Dzięki regularnym opryskom jesteśmy w stanie zapobiec różnym infekcjom, np. szarej pleśni, mączniakowi prawdziwemu lub rdzy. Duża zawartość cennych składników sprawia, że skrzyp poprawia również ogólną kondycję roślin, wzmacniając je. To z kolei sprawia, że są one mniej podatne na atak szkodników.
Gnojówka ze skrzypu polnego to skuteczny sposób na szkodniki i choroby grzybowe
Skrzyp polny jest najczęściej wykorzystywany do przygotowywania gnojówki w wersji fermentującej lub sfermentowanej. Pierwsza z nich nadaje się jako oprysk przeciwko szkodnikom roślin, zaś druga służy do zwalczania chorób grzybowych. Jak przygotować mieszanki?
Aby uzyskać gnojówkę fermentującą, potrzebujemy około 1 kg świeżego skrzypu polnego i 10 l wody. Całość mieszamy i zostawiamy na 4–5 dni. W tym czasie mieszanka zacznie fermentować. Następnie rozcieńczamy ją z wodą w stosunku 1:50 i spryskujemy rośliny. Oprysk najlepiej wykonywać w pogodny dzień, w godzinach porannych. Taka mieszanka jest skuteczna, jeśli nasze rośliny zostały zaatakowane przez mszyce, przędziorki, miseczniki lub tarczniki. Opcjonalnie, jeśli mamy duży problem z mszycami, przygotowaną mieszankę można pozostawić na 12 godzin i spryskać nią rośliny bez rozcieńczania.
Drugą opcją jest gnojówka przefermentowana. Proporcje są takie same – 1 kg świeżego skrzypu mieszamy z 10 l wody. Całość zostawiamy na 1–2 tygodnie. Po czym poznać, że proces fermentacji już się zakończył? Po zniknięciu piany, która jest wydzielana w jego trakcie. Następnie rozcieńczamy gnojówkę z wodą w stosunku 1:4 i podlewamy nią rośliny. Taki preparat działa wzmacniająco i można stosować go kilka razy w ciągu wegetacji. Jeśli zauważymy, że rośliny zostały zaatakowane przez chorobę grzybową, gnojówkę trzeba rozcieńczyć w proporcji 1:5 i spryskać nią krzewy lub kwiaty oraz glebę, na której rosną. Oprysk należy powtarzać co 3 dni przez kilka tygodni.
W obu przypadkach musimy zabezpieczyć pojemnik, w którym przygotowujemy gnojówkę. Do tego celu najlepiej nadaje się kawałek starej firanki lub siatki. Ważne, aby do środka nie dostały się owady i inne zanieczyszczenia. Mieszankę należy odstawić w zacienione miejsce w ogrodzie. Warto dodać, że preparat jest w pełni bezpieczny i ekologiczny. Niemniej jednak nie powinno się go stosować w przypadku takich roślin jak magnolia, borówka amerykańska czy różanecznik, z uwagi na zasadowy odczyn nawozu ze skrzypu.
Wywar ze skrzypu polnego – sposób na ochronę roślin sadowniczych oraz warzyw
Ze skrzypu można przygotować nie tylko gnojówkę, ale również wywar, który sprawdza się do zwalczania chorób grzybowych atakujących rośliny sadownicze. Mowa m.in. o parchu gruszy i jabłoni oraz o kędzierzawości liści brzoskwini. Przyda się nam też przy uprawie pomidorów. Regularne opryski zmniejszają ryzyko wystąpienia mączniaka prawdziwego i suchej plamistości liści. Poza tym warto go zastosować, jeśli zmagamy się z mszycami oraz innymi szkodnikami. Jak przygotować wywar?
1 kg świeżego skrzypu polnego zalewamy 10 l wody.
Mieszankę odstawiamy na 24 godziny.
Po upływie tego czasu gotujemy całość. Po zagotowaniu trzymamy na małym ogniu jeszcze przez pół godziny.
Gdy mieszanka wystygnie, rozcieńczamy ją z wodą w stosunku 1:3.
Gdy wywar będzie gotowy, można spryskać rośliny. Opryski najlepiej powtarzać co 3 dni przez kilka tygodni.
Czytaj też: Oprysk z drożdży, jodyny lub na bazie ziół. Tak wzmocnisz uprawę pomidorów