Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
      Rynek zbóż się ożywia. Ceny też, zwłaszcza ziarna paszowego. Ile za nie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
      Od przekazania tych informacji rolnicy nie uciekną. Została ostatnia chwila by zrobić to samemu
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
      Ogromna suszarnia i magazyn na 10 tys. ton zbóż. Odwiedzamy oddział Elewarru [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
      Ogromne ssanie na grunty rolne. W tym roku padnie rekord?
      Kilkaset zł więcej do emerytury z KRUS? O tych kwotach rolnicy często zapominają
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
      Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Dla domu
  • Zrób oprysk z popularnego chwastu. Uratuje pomidory, brzoskwinie i jabłonie

Zrób oprysk z popularnego chwastu. Uratuje pomidory, brzoskwinie i jabłonie

Dla domu 22 sierpnia 2025 13:17 Małgorzata Krzystała-Łątka Aktualizacja: 22 sierpnia 2025 13:43
Gnojówka i wywar ze skrzypu polnego chronią rośliny przed atakiem szkodników i chorobami grzybowymi
Gnojówka i wywar ze skrzypu polnego chronią rośliny przed atakiem szkodników i chorobami grzybowymi
Źródło: Adobe Stock
Skrzyp polny to roślina, która występuje w całej Polsce zarówno w górach, jak i nad morzem. Choć uważa się ją za pospolity chwast, jest źródłem cennych substancji. Jeśli skrzyp rośnie na twojej działce, koniecznie wykorzystaj jego właściwości.
Spis treści:

    Skrzyp jest uważany za roślinę mocno ekspansywną, dlatego też jeśli pojawi się w ogrodzie, wiele osób od razu przystępuje do jego zwalczania. Ze względu na to, że preferuje kwaśne i wilgotne gleby, najczęściej można spotkać go w pobliżu rzek, przy rowach i na łąkach. Skrzyp przypomina z wyglądu gałęzie jodły i dorasta do 50 cm. Co ciekawe, jego korzenie rozrastają się do kilku metrów i są bardzo rozbudowane. Skrzyp ma intensywnie zielony kolor i wydaje pierwsze pędy wczesną wiosną.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: Pelargonie kwitną coraz słabiej? W sierpniu zastosuj tę domową odżywkę

    Jak wykorzystać skrzyp polny w ogrodzie?

    Skrzyp można zacząć zbierać już w połowie wiosny, gdy pojawią się tzw. pędy płonne. Roślina jest doskonałym źródłem krzemionki. Poza tym zawiera saponiny, alkaloidy, fitosterole, potas, żelazo, mangan, witaminę C oraz kwasy organiczne. Najwięcej wartości odżywczych mają rozwinięte krzewy, a więc te, które zbieramy w okresie wakacyjnym. Właśnie teraz jest idealny moment, aby skorzystać z wyjątkowych właściwości skrzypu i przygotować z niego odżywkę wzmacniającą rośliny ogrodowe. Ważne, aby zbierać tylko zdrowe krzewy, dobrze wybarwione. Najlepiej przyciąć roślinę na wysokości 10–15 cm.

    Duża zawartość krzemionki sprawia, że skrzyp skutecznie wzmacnia ściany komórkowe roślin. Dzięki temu są one bardziej odporne na mechaniczne uszkodzenia oraz lepiej znoszą skutki suszy i przelania. Poza tym skrzyp działa jak naturalny środek przeciwgrzybiczy. Dzięki regularnym opryskom jesteśmy w stanie zapobiec różnym infekcjom, np. szarej pleśni, mączniakowi prawdziwemu lub rdzy. Duża zawartość cennych składników sprawia, że skrzyp poprawia również ogólną kondycję roślin, wzmacniając je. To z kolei sprawia, że są one mniej podatne na atak szkodników.

    Czytaj też:
    W ten sposób wydłużysz kwitnienie jeżówek. Kontynuuj aż do września

    Gnojówka ze skrzypu polnego to skuteczny sposób na szkodniki i choroby grzybowe

    Skrzyp polny jest najczęściej wykorzystywany do przygotowywania gnojówki w wersji fermentującej lub sfermentowanej. Pierwsza z nich nadaje się jako oprysk przeciwko szkodnikom roślin, zaś druga służy do zwalczania chorób grzybowych. Jak przygotować mieszanki?

    • Aby uzyskać gnojówkę fermentującą, potrzebujemy około 1 kg świeżego skrzypu polnego i 10 l wody. Całość mieszamy i zostawiamy na 4–5 dni. W tym czasie mieszanka zacznie fermentować. Następnie rozcieńczamy ją z wodą w stosunku 1:50 i spryskujemy rośliny. Oprysk najlepiej wykonywać w pogodny dzień, w godzinach porannych. Taka mieszanka jest skuteczna, jeśli nasze rośliny zostały zaatakowane przez mszyce, przędziorki, miseczniki lub tarczniki. Opcjonalnie, jeśli mamy duży problem z mszycami, przygotowaną mieszankę można pozostawić na 12 godzin i spryskać nią rośliny bez rozcieńczania.

    • Drugą opcją jest gnojówka przefermentowana. Proporcje są takie same – 1 kg świeżego skrzypu mieszamy z 10 l wody. Całość zostawiamy na 1–2 tygodnie. Po czym poznać, że proces fermentacji już się zakończył? Po zniknięciu piany, która jest wydzielana w jego trakcie. Następnie rozcieńczamy gnojówkę z wodą w stosunku 1:4 i podlewamy nią rośliny. Taki preparat działa wzmacniająco i można stosować go kilka razy w ciągu wegetacji. Jeśli zauważymy, że rośliny zostały zaatakowane przez chorobę grzybową, gnojówkę trzeba rozcieńczyć w proporcji 1:5 i spryskać nią krzewy lub kwiaty oraz glebę, na której rosną. Oprysk należy powtarzać co 3 dni przez kilka tygodni.

    W obu przypadkach musimy zabezpieczyć pojemnik, w którym przygotowujemy gnojówkę. Do tego celu najlepiej nadaje się kawałek starej firanki lub siatki. Ważne, aby do środka nie dostały się owady i inne zanieczyszczenia. Mieszankę należy odstawić w zacienione miejsce w ogrodzie. Warto dodać, że preparat jest w pełni bezpieczny i ekologiczny. Niemniej jednak nie powinno się go stosować w przypadku takich roślin jak magnolia, borówka amerykańska czy różanecznik, z uwagi na zasadowy odczyn nawozu ze skrzypu.

    Czytaj też: Policja wydała specjalny komunikat do rolników na żniwa. "To niedopuszczalne"

    Wywar ze skrzypu polnego – sposób na ochronę roślin sadowniczych oraz warzyw

    Ze skrzypu można przygotować nie tylko gnojówkę, ale również wywar, który sprawdza się do zwalczania chorób grzybowych atakujących rośliny sadownicze. Mowa m.in. o parchu gruszy i jabłoni oraz o kędzierzawości liści brzoskwini. Przyda się nam też przy uprawie pomidorów. Regularne opryski zmniejszają ryzyko wystąpienia mączniaka prawdziwego i suchej plamistości liści. Poza tym warto go zastosować, jeśli zmagamy się z mszycami oraz innymi szkodnikami. Jak przygotować wywar?

    • 1 kg świeżego skrzypu polnego zalewamy 10 l wody.

    • Mieszankę odstawiamy na 24 godziny.

    • Po upływie tego czasu gotujemy całość. Po zagotowaniu trzymamy na małym ogniu jeszcze przez pół godziny.

    • Gdy mieszanka wystygnie, rozcieńczamy ją z wodą w stosunku 1:3.

    Gdy wywar będzie gotowy, można spryskać rośliny. Opryski najlepiej powtarzać co 3 dni przez kilka tygodni.

    Czytaj też: Wlej do nory, będzie po kłopocie. Sposób amerykańskich ogrodników na nornicę 

    • Tagi:
    • nawożenie
    • rośliny
    • skrzyp polny
    • choroby
    • szkodniki
    Małgorzata Krzystała
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie

    6 grudnia 2025
    Dla domu

    Pamiętaj o tych zabiegach przed mrozami. Dzięki nim wrzosy przetrwają zimę

    2 grudnia 2025
    Dla domu

    Podlewaj raz na dwa tygodnie. Pieniążek zyska nowe liście

    1 grudnia 2025
    Owoce i warzywa

    Czekają, by wiosną zaatakować twój ogród. Musisz działać zdecydowanie

    24 listopada 2025
    Inne uprawy

    Druga dawka azotu precyzyjnie pod wschodzące ziemniaki

    23 listopada 2025
    Dla domu

    Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę

    23 listopada 2025
    Dla domu

    Hit na zimę. Ta roślina przetrwa nawet największe mrozy

    18 listopada 2025
    Newsy

    Choroba guzowatej skóry bydła - dlaczego powinniśmy się jej bać?

    10 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
    6 grudnia 2025
    Ceny rolnicze
    To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
    6 grudnia 2025
    Newsy
    Rolniku, jeździsz traktorem po drodze publicznej? Niebawem czekają cię zmiany
    6 grudnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
    6 grudnia 2025
    Dla domu
    Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
    6 grudnia 2025
    Dla domu
    Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
    5 grudnia 2025
    Dla domu
    Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
    4 grudnia 2025
    Dla domu
    Zamykać po praniu drzwi pralki? Wiele osób popełnia ten błąd
    3 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności