Wybierz zamiast borówki amerykańskiej. Mniej pracy, a jagody zdrowe i soczyste

Borówka amerykańska to niewątpliwy hit w polskich ogrodach. Powoli wyrasta jej jednak ciekawa konkurencja. Jagodę kamczacką (L. kamtschatica) ceni się nie tylko za wyjątkowo zdrowe owoce. Zaleca się ją także początkującym ogrodnikom i osobom, które nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na prace ogrodowe.
Skąd pochodzi jagoda kamczacka?
Pod tą nazwą kryje się grupa odmian uprawnych tzw. wiciokrzewu sinego. Zamiennie używana jest także nazwa “borówka kamczacka”. Jagody kamczackie wywodzą się z północno-wschodniej Azji. W naturalnym środowisku można je spotkać m.in. na Syberii. Stąd wysoka odporność rośliny na intensywne mrozy, nawet do -35 stopni Celsjusza. Odmiany uprawne jagody kamczackiej dorastają zazwyczaj do ok. 1-2 metrów wysokości. Krzewy mają pokrój kulisty. Liście są niewielkie, zielone, z delikatnym meszkiem po stronie zewnętrznej.
Czytaj też: Podlej tym grządki w maju. Najlepsze sposoby na dorodną marchewkę
Czym cechują się owoce jagody kamczackiej?
Owoce tego krzewu wyróżniają się charakterystycznym, podługowatym kształtem. Jagody kamczackie przypominają owoce borówki amerykańskiej: mają ciemnoniebieski odcień i są pokryte delikatnym nalotem. Ich smak określa się najczęściej jako “soczysty, słodki, z lekką nutą goryczki”. Poziom słodyczy zależy od dojrzałości owocu i poziomu nasłonecznienia stanowiska uprawy. Wielkość jagód jest zależna od konkretnej odmiany. Owoce mają przeciętną długość do ok. 2-3 cm. Owocowanie jagody kamczackiej zaczyna się wcześnie, bo już w maju, ale dojrzewanie odbywa się nierównomiernie.
Owoce jagody kamczackiej są bogatym źródłem witaminy C i przeciwutleniaczy. Jagody najlepiej jeść na surowo np. jako dodatek do deserów. Można je również wykorzystać do przetworów (dżemy, konfitury, smarowidła), soków, nalewek i win.
Czytaj też: Ceny truskawek mogą zaskoczyć. Jak wpłyną na nie majowe przymrozki?
Dlaczego warto uprawiać jagodę kamczacką? Kluczowe zalety
Osoby uprawiające te krzewy przekonują, że są to rośliny “bezproblemowe”. Wśród najważniejszych zalet jagody kamczackiej wymienia się m.in.:
- długowieczność – jagoda kamczacka może kwitnąć i owocować nawet do 35-40 lat,
- niskie wymagania odnośnie uprawy – najważniejszym zabiegiem jest regularne podlewanie, głównie w okresie kwitnienia i owocowania,
- wczesne owocowanie – przy sprzyjających warunkach pogodowych pierwsze jagody można zbierać nawet w I połowie maja,
- soczyste owoce z wysoką zawartością przeciwutleniaczy i witamin,
- bardzo wysoka odporność na mrozy – kwiaty znoszą przymrozki nawet do -8 stopni Celsjusza, krzew do -35 stopni,
- wysoka odporność na choroby, szkodniki i grzyby.
Jagoda kamczacka jest rośliną miododajną. Przyciągnie do ogrodu pszczoły.
Stanowisko uprawy. Gdzie posadzić jagody kamczackie?
Najlepsze plonowanie osiąga się na stanowisku mocno nasłonecznionym. Optymalne stanowisko pod jagodę kamczacką to podłoże żyzne o odczynie lekko kwaśnym (5-6 pH). Przed umieszczeniem sadzonki w gruncie ziemię warto przemieszać z kompostem.
Pomiędzy kolejnymi sadzonkami należy zachować co najmniej 1,5 metra odstępu. Krzewy rosną wolno, ale będą się rozrastać przez dekady. Jagodę kamczacką sadzi się zazwyczaj do gruntu. Z powodzeniem można ją jednak także posadzić w dużej donicy i umieścić na tarasie. Jagoda kamczacka jest rośliną zapylaną krzyżowo. Jako zapylacz najlepiej sprawdzi się krzew innej odmiany.
Czytaj też: Co podlewać nawozem z obierek ziemniaków? Dobrze sprawdzi się nie tylko do malin
Borówka kamczacka: Kluczowe zabiegi pielęgnacyjne
Jagoda kamczacka wymaga regularnego podlewania. Większa ilość wody będzie wymagana szczególnie w czasie kwitnienia (kwiecień) i owocowania (maj, czerwiec). Krzewom może szkodzić długotrwały sezon suszy. Nadmiernemu odparowaniu wody zapobiegnie lekka warstwa ściółki (podobnie jak w przypadku borówki amerykańskiej).
Co istotne, krzew raczej nie wymaga intensywnego nawożenia. Glebę przed posadzeniem należy wzmocnić kompostem. Opcjonalnie jagodę kamczacką można nawozić wiosną, przed rozpoczęciem sezonu wegetacyjnego. W tym celu sprawdzi się m.in. nawóz wieloskładnikowy do krzewów owocowych, obornik granulowany lub dedykowany nawóz pod borówki (rośliny kwasolubne).
Młode sadzonki jagody kamczackiej nie wymagają przycinania. Starsze krzewy (powyżej 4 lat) można przyciąć jesienią lub wczesną wiosną. Do usunięcia są pędy uszkodzone, uschnięte, krzyżujące się i rosnące w głąb krzewu. Roślinę można też ewentualnie lekko formować skracając gałęzie o kilkanaście centymetrów.
Czytaj też: Obficie i długo kwitną. Oto cztery idealne rośliny na skalniak