To jeden z najtańszych nawozów. Do jakich roślin stosować fusy z kawy?

Fusy z kawy to produkt, który można wykorzystać na kilka sposobów. Domowy nawóz do podlewania to tylko jedna z opcji. Fusy świetnie sprawdzają się też jako ściółka, składnik podłoża, dodatek do kompostu, a nawet dodatek do nasion.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj też: Masz azalie w ogrodzie? Nigdy nie zapominaj o tej jednej rzeczy jesienią
Dlaczego warto stosować fusy z kawy jako nawóz?
Choć resztki po kawie wydają się być bezwartościowym odpadem, w rzeczywistości są bardzo cennym źródłem składników pokarmowych. Zawierają m.in. azot, fosfor, potas, wapń, żelazo, chrom, mangan, bor, miedź oraz kofeinę. Warto dodać, że ilość tych składników nie jest może imponująca, ale wystarczająca, aby wspomóc rośliny bez ryzyka przenawożenia. Jakie korzyści zapewnia stosowanie fusów jako nawozu?
Wymienione wyżej mikroelementy mają bardzo pozytywny wpływ na rośliny. Azot odpowiada za prawidłowy rozwój, fosfor za ukorzenienie i kwitnienie, zaś potas za wzmocnienie odporności.
Kofeina działa jako naturalny środek owadobójczy, odstraszając niektóre szkodniki i dodatkowo ogranicza rozwój chwastów.
Kolejną zaletą jest poprawa struktury gleby. Fusy wpływają na jej spulchnienie i rozluźnienie, dlatego też warto stosować je w przypadku ciężkich, gliniastych gleb. Poprawa struktury gleby sprawia, że korzenie mają lepszy dostęp do powietrza oraz wody.
Nawóz z fusów wpływa na lekkie zakwaszenie gleby, co sprzyja uprawie roślin kwasolubnych. W ten sposób można nieznacznie wyregulować pH, bez konieczności stosowania produktów chemicznych.
Tego typu naturalny nawóz stanowi pokarm m.in. dla dżdżownic, w ten sposób wspierając życie mikrobiologiczne.
Dodatek fusów z kawy sprawia również, że ziemia wolniej wysycha i jest w stanie lepiej zatrzymywać wilgoć.
Które rośliny przepadają za nawozem z fusów po kawie?
Jak zostało już wspomniane, fusy z kawy powodują lekkie zakwaszenie gleby, a zatem warto wykorzystać je jako nawóz do gatunków kwasolubnych. Jeśli chodzi o rośliny ogrodowe, można stosować go do nawożenia:
azalii,
hortensji,
rododendronów,
wrzosów,
kamelii,
pierisów,
magnolii.
Czytaj też: Zdobiła domy naszych babć i mam. Dzisiaj przeżywa drugą młodość
Kwaśnego podłoża wymaga również borówka. Z roślin domowych za dodatkiem w postaci fusów przepadają paprocie, skrzydłokwiaty, monstera, storczyki oraz sansewieria. Taki nawóz można wykorzystać również w uprawie warzyw, m.in. marchewki, pomidorów, rzodkiewki, dyni oraz cukinii, a oprócz tego ziół – mięty oraz pietruszki. Z ilością fusów nie wolno jednak przesadzać. Jeśli stosujemy nawóz po raz pierwszy, dawka powinna być raczej mała. Po aplikacji należy przyglądać się reakcji roślin.
Fusów z kawy na pewno nie powinno się stosować u roślin, które preferują bardziej zasadowe środowisko. Mowa, chociażby o lawendzie, kaktusach oraz niektórych odmianach róż.
Jak przygotować nawóz z fusów?
Do przygotowania nawozu można użyć zarówno świeżych fusów, jak i przekompostowanych. Te pierwsze z reguły działają szybciej, zaś drugie powodują mniejsze zakwaszenie gleby. W jaki sposób można wykorzystać odpady po kawie?
Pierwszą opcją jest przygotowanie płynnego nawozu, którym będzie można podlewać zarówno rośliny doniczkowe, jak i rosnące w ogrodzie. Wystarczy zalać jedną szklankę fusów 10 litrami wody i poczekać kilka godzin. Następnie całość mieszamy i podlewamy rośliny.
Wiele osób miesza wysuszone fusy z kawy z ziemią, w której rosną krzewy lub byliny. Jeśli wybieramy ten sposób, warstwa fusów nie może być zbyt gruba, ponieważ mogą one zbić się w twardą skorupę, utrudniając przepływ powietrza. Niestety w takim przypadku istnieje duże ryzyko pojawienia się pleśni. Po dokładnym wymieszaniu fusów z ziemią należy obficie podlać rośliny. Inną opcją jest wsypanie fusów pod sadzonki roślin, które następnie umieścimy w ziemi. Dzięki temu będą szybciej rosnąć. Jeszcze innym rozwiązaniem jest dodanie fusów do podłoża roślin doniczkowych lub wymieszanie ich z warstwą powierzchniową.
Odpady z kawy można też wymieszać z kompostem, którym zasilimy rośliny. Fusy pozytywnie wpływają na tempo procesu kompostowania oraz poprawiają napowietrzenie mieszanki.
Ciekawym sposobem wykorzystania fusów jest wymieszanie ich razem z nasionami marchewki lub rzodkiewki i wysianie. Dodatek pozostałości po kawie ma pozytywny wpływ na kiełkowanie.
Tego typu nawóz można stosować raz na tydzień lub dwa tygodnie w przypadku roślin doniczkowych i raz, lub dwa razy w miesiącu w przypadku roślin ogrodowych. Jeśli chcemy wymieszać fusy z ziemią, wystarczy 1–2 łyżeczki na doniczkę lub kilka garści na krzak.
Czytaj też: Czy na szopę w ogrodzie musisz mieć pozwolenie? Te przepisy trzeba znać