Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      5 groszy w skupie, 2 zł w sklepie? Ceny tych produktów szorują od dawna po dnie
      To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Nie bagatelizuj tego, zwłaszcza teraz. Prosta sprawa, a może znacząco wpłynąć na plon kukurydzy
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Czy gospodarstwa rolne w 2026 roku czeka zaciskanie pasa? Ekonomista podał dane
      Ewidencja zabiegów ŚOR przesunięta. Kto na tym skorzysta? Ekspertka komentuje
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
      Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Dla domu
  • To drewno to hit wśród właścicieli kominków. Jest tanie i wolno się spala

To drewno to hit wśród właścicieli kominków. Jest tanie i wolno się spala

Dla domu 9 grudnia 2025 06:01 Małgorzata Krzystała-Łątka
Drewno z drzew owocowych z powodzeniem nadaje się do palenia w kominku
Drewno z drzew owocowych z powodzeniem nadaje się do palenia w kominku
Źródło: wiescirolnicze.pl
Możliwość spędzania zimowych wieczorów przy kominku to dla wielu osób jedna z największych zalet tej pory roku. Aby jednak móc cieszyć się przyjemnym ciepłem odpowiednio długo, warto wiedzieć, jakie drewno sprawdza się najlepiej.
Spis treści:

    Dla właścicieli kominków jednym z najważniejszych parametrów dotyczących drewna jest jego kaloryczność, czyli wydajność w trakcie spalania. Im jest ona wyższa, tym lepsza jakość spalania. Kolejną kwestią jest szybkość spalania. Preferowane są gatunki, które spalają się powoli, równomiernie i generują dużą ilość ciepła. Z tego względu do palenia w kominku nie nadaje się drewno z iglaków, ponieważ mimo wysokiej kaloryczności, pali się bardzo szybko, a przy tym zawiera dużą ilość żywicy, która osadza się wewnątrz przewodów kominowych oraz na szybie.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy

    To drewno to hit wśród właścicieli kominków

    Przez długi czas właściciele kominków palili twardym drewnem drzew liściastych, takich jak buk, dąb, jesion lub grab. Te gatunki znakomicie nadają się do użytku, ponieważ mają wysoką kaloryczność, wolno się palą i dają dużo ciepła. Minusem jest jednak dość wysoka cena zakupu. Nic więc dziwnego, że wiele osób zaczęło szukać tańszych alternatyw. Okazuje się, że do palenia w kominku doskonale nadaje się również drewno niektórych drzew owocowych, co jest bardzo dobrą informacją dla osób, które mają przydomowe sady.

    Do palenia w kominku najlepiej sprawdza się drewno śliwy, gruszy oraz jabłoni. Pod względem wydajności można porównać je do grabu, buka i jesionu. Drewno tych gatunków pali się powoli i równomiernie, a przy tym ma bardzo przyjemny zapach. Jeśli na posesji uprawiamy śliwy, grusze lub jabłonie i mamy w domu kominek, warto pamiętać, aby nie wyrzucać gałęzi i odrostów, które zostały nam po wykonaniu cięcia. W ten sposób możemy bowiem pozyskać darmowy opał do kominka. Oczywiście, zanim go wykorzystamy, drewno trzeba będzie odpowiednio przygotować. Osoby, które nie dysponują własnym sadem, mogą zakupić drewno w stosunkowo atrakcyjnej cenie – metr przestrzenny kosztuje średnio 100–250 zł. Dla porównania ceny za metr przestrzenny drewna kominkowego z drzew liściastych zaczynają się od 400 zł.

    Czytaj też:
    Ostatnia chwila na przedzimowy siew marchwi i kopru. Świeże warzywa będą już wiosną

    Jak przygotować drewno do palenia w kominku?

    Jeśli chcemy palić w kominku drewnem z własnego sadu, należy pamiętać o tym, że musi być ono odpowiednio suche. Jest to bardzo ważne, ponieważ mokre drewno podnosi emisję zanieczyszczeń z uwagi na to, że intensywnie dymi. Poza tym, gdybyśmy wykorzystali takie drewno do palenia, mocno zabrudzi kominek. Przyjmuje się, że maksymalna wilgotność może wynosić 15–20 proc., tymczasem świeżo ścięte fragmenty mają zazwyczaj około 50 proc. Co zrobić, aby obniżyć ten poziom?

    • Drewno, którym będziemy palić w kominku, musi przejść proces sezonowania, czyli suszenia. Standardowo trwa ono 2–3 lata, co oznacza, że świeżo ścięte fragmenty nie będą od razu nadawać się do użytku.

    • Zanim pozostawimy drewno do suszenia, trzeba pociąć je na kawałki. Szczapy nie powinny być grubsze niż 12 cm. Muszą być też nieco krótsze niż wymiary paleniska.

    • Drewno należy przechowywać w zadaszonym i przewiewnym miejscu. Zanim wykorzystamy je jako opał, warto sprawdzić wilgotność za pomocą wilgotnościomierza. Odpowiednio wysuszone kawałki są lekkie, a wzdłuż włókien widoczne są pęknięcia.

    Jeśli drewno będzie odpowiednio wysuszone, po zapaleniu z kominka powinien unosić się przezroczysty lub lekko biały dym. Warto pamiętać, że do palenia nie nadaje się drewno, które jest pokryte farbą lub lakierem.

    Czytaj też: Najgorsze żniwa w historii? "Nie mogę ryzykować nowej uprawy pszenicy" 

    • Tagi:
    • kominek
    • drzewa owocowe
    • drewno
    • opał
    Małgorzata Krzystała
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    To najważniejszy zimowy zabieg w ogrodzie. Zbliża się jego termin

    5 grudnia 2025
    Owoce i warzywa

    Czekają, by wiosną zaatakować twój ogród. Musisz działać zdecydowanie

    24 listopada 2025
    Dla domu

    Cena drewna opałowego zaskoczyła. Tyle zapłacisz w nadleśnictwach

    22 listopada 2025
    Dla domu

    Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia

    13 listopada 2025
    Newsy

    Rolniku! Chcesz kupić opał? Koniecznie przeczytaj te porady

    5 października 2025
    Newsy

    Ceny opału idą w górę. Ile kosztuje węgiel, pellet i drewno opałowe?

    5 października 2025
    Przepisy

    Takim drewnem nie wolno palić w piecu i kominku. Dla nieuważnych wysoka kara

    24 września 2025
    Owoce i warzywa

    Chcesz posadzić śliwy? Eksperci wyjaśniają, dlaczego jesień to idealny moment

    17 września 2025
    Warto wiedzieć
    Zboża
    Jak wilgotność ziarna kukurydzy wpływa na jego jakość?
    9 grudnia 2025
    Ceny rolnicze
    W Niemczech płacą więcej, a w kraju kolejne korekty w cenach tuczników [WYKRES]
    9 grudnia 2025
    Ceny rolnicze
    Ceny rosną. Co z podażą zboża?
    9 grudnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Takiej pogody w grudniu nikt się nie spodziewa. Prognoza pełna niespodzianek
    9 grudnia 2025
    Dla domu
    Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
    6 grudnia 2025
    Dla domu
    Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
    6 grudnia 2025
    Dla domu
    Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
    5 grudnia 2025
    Dla domu
    Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
    4 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności