Świąteczny schab w pomarańczach
W tym roku wiele dni wolnych przed nami. Nie masz pomysłu na obiad? Poniżej znajdziesz przepis na świąteczny schab w pomarańczach.
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 2 duże pomarańcze
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 2 cebule
- 200 g musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- tymianek (najlepiej świeży)
- sól, pieprz
- szczypta papryki
- oliwa
- 3-4 łyżki mielonych orzechów
Czy pomarańcze będą droższe na święta? KLIK
Przygotowanie:
Cebulę obieram i kroję w maŁe pióra. Pomarańcze obieram, dzielę na cząstki, z których usuwam białe błonki. Z musztardy, cebuli, soku z pomarańczy, miodu, soli, pieprzu i papryki przygotowuję marynatę. Schab po umyciu i osuszeniu nacieram czosnkiem, solą i pieprzem.
Na dnie naczynia do zapiekania mięsa układam cząstki pomarańczy i kropię oliwą. Na nich układam schab, smaruję go marynatą i obkładam gałązkami tymianku. Naczynie przykrywam i odkładam na kilka godzin w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc). Następnego dnia schab (w przykrytym naczyniu) wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piekę przez 15 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 170 stopni i piekę jeszcze przez około godzinę. W czasie pieczenia mięso polewam powstałym sosem. 15 minut przed końcem pieczenia odkrywam mięso, żeby się podpiekło, smaruję delikatnie rozpuszczonym miodem i posypuję zmielonymi orzechami.
Więcej przepisów TUTAJ