Pulpeciki rybne w occie
Sylwester już jutro. Wypróbuj nasz kolejny przepis na zakąskę - idealną na zakończenie roku.
Składniki:
- 1 kg dowolnej ryby ( mogą być różne gatunki)
- 1 duża cebula
- 1 bułka namoczona w wodzie lub mleku
- 1 jajko
- przyprawa do ryb
- sól
- pieprz
- bułka tarta lub mąka
- oliwa do smażenia
- pęczek zielonej pietruszki
Składniki na zalewę:
- ok. 2 litrów wody
- 1,5 szklanki octu
- 2 cebule
- 1 marchewka
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 4-5 łyżek cukru
Wykonanie:
Ryby dokładnie oczyszczam z ości (w wersji leniwej wybieram filety) Mielę razem z bułką i cebulą. Dodaję jajko, posiekaną natkę pietruszki, przyprawiam do smaku i wyrabiam na jednolitą masę. Obtaczam w bułce tartej lub mące. Smażę na złoty kolor. W międzyczasie przygotowuję zalewę. Łączę wszystkie składniki razem z cebulą pokrojoną w piórka, a marchew w plasterki. Do słoików układam przestudzone pulpeciki, które zalewam również ostudzoną zalewą. Słoiki szczelnie zamykam i odstawiam na przynajmniej 2 dni.
Inne przepisy na pyszne potrawy znajdziesz TUTAJ