Podlej tym grządki w maju. Najlepsze sposoby na dorodną marchewkę

Marchewka najlepiej rośnie na słonecznym stanowisku. Dostęp do światła sprawi, że korzenie będą zawierać więcej karotenu oraz cukrów. Podłoże powinno być lekkie, piaszczysto-gliniaste oraz spulchnione. Warto usunąć z niego kamienie, aby zapewnić korzeniom swobodny rozwój. W przypadku uprawy na cięższych glebach istnieje ryzyko pękania i rozwidlania się korzeni. Podłoże powinno być także zasobne w próchnicę i umiarkowanie wilgotne.
Czytaj też: Idealny nawóz do malin w okresie kwitnienia. Krzewy będą uginać się od owoców
Najważniejsze informacje o wysiewie marchwi
Termin wysiewu tego warzywa zależy od jego rodzaju. Wczesne odmiany sieje się na przełomie marca i kwietnia. W tym przypadku nasiona muszą zostać zabezpieczone przed mrozami np. agrowłókniną. Późne odmiany wysiewa się z kolei w drugiej połowie maja. Dostępne są również odmiany o krótkim okresie wegetacji, które należy siać w czerwcu oraz nasiona przeznaczone na siew ozimy – te powinny trafić do ziemi w listopadzie lub grudniu.
Marchew jest warzywem, które powinno być uprawiane w 3-letnim płodozmianie. Można siać ją na miejscu po warzywach dyniowatych, kapustnych oraz po kukurydzy cukrowej. W kolejnym roku na jej miejscu najlepiej posadzić groch lub fasolę. Zaleca się też współrzędną uprawę warzyw. Marchewka lubi sąsiedztwo cebuli oraz kopru ogrodowego, nie przepada zaś za towarzystwem pomidorów. Cebula skutecznie odstrasza połyśnicę marchwiankę, z kolei marchew zapobiega występowaniu śmietki cebulanki.
Kiedy i jak nawozić marchew?
Nawożenie jest podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym dotyczącym marchewki. Można je rozpocząć jeszcze na etapie przygotowywania podłoża, czyli przed sadzeniem. W tym momencie najlepiej sprawdzi się popiół drzewny, który jest cennym źródłem potasu, wapnia, magnezu i innych pierwiastków. Popiół można po prostu wymieszać z ziemią. Marchew wykazuje średnie zapotrzebowanie na azot, ale za to wysokie na potas i miedź. Poza tym jest wrażliwa na niedobór miedzi, boru i cynku.
Warzywo nie powinno być uprawiane w podłożu bezpośrednio po jego nawożeniu obornikiem, ponieważ wiąże się to ze zwiększonym ryzykiem pojawienia się wspomnianego już szkodnika, czyli połyśnicy marchwianki. Nie należy również stosować nawozów wapniowych, bowiem marchew nie lubi gleb zasadowych.
Warto mieć na uwadze, że rzadkie nawożenie będzie skutkować zmniejszeniem plonów. Z kolei jeśli przesadzimy i zbyt często będziemy zasilać glebę, może dojść do jej zasolenia, co doprowadzi do osłabienia wzrostu roślin, obniżenia wschodów oraz deformacji korzeni.
Czytaj też: Podlej tym paprotkę, a szybko zauważysz zmianę. Odzyska kolor i ładnie się zagęści
Najlepsze nawozy dla marchwi
Zaraz po wysiewie nasion można podlać grządki wodą z dodatkiem biohumusu. Zawiera on cenne kwasy humusowe, które chronią przed erozją gleby i mają pozytywny wpływ na rozwój korzeni. Ważne, aby preparat był pochodzenia naturalnego. Gdy nasiona wykiełkują i roślina będzie w fazie 3–5 liści można ponownie zasilić glebę. Bardzo dobrze sprawdzą się nawozy mineralne, np. preparaty wieloskładnikowe.
Osoby, którym zależy na ekologicznej uprawie, mogą samodzielnie przygotować naturalne nawozy. Bardzo dobrze sprawdzi się obornik kurzy oraz gnojówka z pokrzywy, mniszka lekarskiego i piołunu. Aby przygotować gnojówkę, należy wypełnić duży pojemnik roślinami i zalać go wodą do pełna. Mieszankę trzeba postawić w słonecznym miejscu na 5–7 dni. Gdy przestanie się pienić, będzie gotowa do użytku. Przed podlaniem gnojówkę musimy rozcieńczyć z wodą w proporcji 1:10. W okresie wegetacji naturalne nawozy można stosować co 2–3 tygodnie, zaś gotowe preparaty według zaleceń producenta.
Oprócz nawożenia warto również pamiętać o regularnym spulchnianiu gleby. Zabieg ten ma pozytywny wpływ na obfitość plonów. Poza tym zaleca się systematyczne odchwaszczanie, zwłaszcza w początkowym okresie, gdy rośliny zaczynają wschodzić.
Czytaj też: Długoterminowa prognoza pogody IMGW na lato 2025. Jeden czynnik "powyżej normy"