Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
      To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
      Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ten błąd przy sansewierii spali jej korzenie i spowoduje żółknięcie liści
      Oto sekret pięknych róż na wiosnę. Druga połowa listopada to świetny termin
      7 roślin, które zmienią twój ogród w zimową oazę. 3 i 4 to świąteczne hity
      Niestraszna im zima. Znoszą temperatury nawet do -23 stopni Celsjusza
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Pod znakiem dyni i kapusty. Deptali kapustę, gotowały zupę

Pod znakiem dyni i kapusty. Deptali kapustę, gotowały zupę

Dla domu 31 października 2022 12:27 Honorata Dmyterko Aktualizacja: 31 października 2022 13:01
Pod znakiem dyni i kapusty. Deptali kapustę, gotowały zupę
Źródło: Honorata Dmyterko
Dynia i kapusta były tematami spotkania członków Koła Gospodyń Wiejskich „Fajne Babki” z Zawad (gm. Rawicz). Do współpracy zaprosiły starostę Adama Sperzyńskiego i dziennikarkę „Wieści Rolniczych” Honoratę Dmyterko, prowadzącą od lat kulinarnego bloga.
Spis treści:

    Dynia i kapusta były tematami spotkania członków Koła Gospodyń Wiejskich „Fajne Babki” z Zawad (gm. Rawicz). Do współpracy zaprosiły starostę Adama Sperzyńskiego i dziennikarkę „Wieści Rolniczych” Honoratę Dmyterko, prowadzącą od lat kulinarnego bloga.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Hity jesiennych stołów

    Zarówno dynia, jak i kapusta są hitami jesiennych stołów. List dań, do których można je wykorzystać, jest nieskończona.

    - Dynia jest zdrowa i tania, a przede wszystkim smaczna, choć może się wydawać, że jest dość mdła. Wystarczy jednak odrobina fantazji, przypraw i można ją przygotować na wiele sposobów. Na słodko i na pikantnie, do sałatki, gulaszu, zupy, sernika, deserów czy słoika – mówiła Honorata Dmyterko

    Honorata Dmyterko, prowadząca Hotblg-a, która zdradziła „Fajnym Babkom” z Zawad przepisy na ciekawe potrawy z dynią w roli głównej. Wspólnie ugotowały zupę-krem, upiekły dyniowe bułeczki i przyrządziły jesienny dżem do słoiczków. W ciągu dwóch godzin przerobiły kilka dorodnych okazów, które przyjechały od okolicznych rolników z Ugody i Sikorzyna. By przekonać panie do zalet tego warzywa, Honorata Dmyterko poczęstowała je też przepysznym ciastem z nadzieniem dyniowo-pomarańczowyn, które przygotowała specjalnie na tę okazję.

    Czujne oko gospodyń

    W tym samym czasie, kiedy w kuchni królowała dynia, część pań i panów z „Fajnych Babek” kisiło kapustę pochodzącą z rodzinnej uprawy w Zawadach - zaledwie… 100 kg. Kapusta została poszatkowana na dużej, drewnianej tarze i umieszczona w beczkach. Jej poszczególne warstwy były przesypywane solą kamienną i potartą marchewką. Następnie ją ubijano i... udeptywano.

    - Do pracy zaprosiłyśmy starostę Adama Sperzyńskiego, który ubijał kapustę w kamiennym garnku. Z kolei Kewin Maćkowiak, przedstawiciel pokolenia młodych Hazaków - wyposażony w specjalne „foliowe obuwie” kapustę udeptywał - relacjonuje Karolina Maćkowiak, szefowa „Fajnych Babek”.

    Wszystko odbywało się pod czujnym okiem najbardziej doświadczonych w tym zakresie gospodyń.

    - Robotę wykonano dobrze, bo kapusta wypuściła odpowiednią ilość wody i - jeśli trochę „poleżakuje” - na pewno będzie dobra. Kapustę można robić z marchewką lub bez, można też dodać kminku. My jednak będziemy mieć tradycyjną - z dodatkiem hazackiej marchwi - podkreślały „Fajne Babki”.

    Stare, hazackie tradycje

    Impreza odbyła się w ramach cyklu wydarzeń, których celem jest kultywowanie starych hazackich tradycji. Do tej pory „Fajne Babki” zorganizowały, m.in. „Darcie pierza jak za dawnych lat” – kiedy kobiety darły pierze, mężczyźni grali w karty.

    Źródło: Honorata Dmyterko
    • Tagi:
    • kapusta
    • kiszenie kapusty
    • dynia
    Honorata Dmyterko
    Podobne artykuły
    Ekonomika

    Ceny tych płodów są dramatycznie niskie. Import wystrzelił w górę, ale nie stąd skąd myślisz

    4 listopada 2025
    Newsy

    Tony kapusty z Macedonii i Turcji nie wjechały do Polski. Dlaczego?

    29 października 2025
    Owoce i warzywa

    “Tak źle jeszcze nigdy nie było”. Rolnicy mówią o dramatycznej sytuacji

    24 października 2025
    Ceny rolnicze

    Drastycznie niskie ceny kapusty. Z czego wynikają?

    25 września 2025
    Dla domu

    Zadbaj w lipcu o dynię i cukinię. Podlewanie i domowe odżywki na bujny plon

    3 lipca 2025
    Owoce i warzywa

    Pilnuj tych kluczowych zabiegów. Kapusta będzie miała duże głowy

    12 czerwca 2025
    Inne uprawy

    Nowe odmiany marchwi i kapusty. Sprawdź, jakie zyskały uznanie

    13 marca 2025
    Owoce i warzywa

    Sprowadzamy do Polski ogromne ilości marchwi. Rekordowe dane za 2024 rok

    26 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Będą zmiany w dopłatach do paliwa dla rolników? Resort analizuje „nowoczesny i szczelny” system
    22 listopada 2025
    Technika
    ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
    22 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zwierzęta nie mają objawów, ale wynik testu jest dodatni. Mapa zakażeń tą chorobą rozszerza się
    22 listopada 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Palniki gazowe będą lśnić jak nowe. Wystarczą dwa bazowe składniki
    22 listopada 2025
    Dla domu
    Cena drewna opałowego zaskoczyła. Tyle zapłacisz w nadleśnictwach
    22 listopada 2025
    Dla domu
    Zimowy sen anturium to mit? Pamiętaj o tym na przełomie listopada i grudnia
    22 listopada 2025
    Dla domu
    Raz na dwa tygodnie pamiętaj o "czarnej wodzie" dla grudnika. Zachwyci na święta
    22 listopada 2025
    Dla domu
    Ten błąd przy sansewierii spali jej korzenie i spowoduje żółknięcie liści
    21 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności