Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wrzuć trzy kostki lodu do doniczki. Efekt na storczyku cię zaskoczy
      Puste miejsce przy stole wcale nie było dla wędrowca. Prawda o dawnym zwyczaju
      Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Pod znakiem dyni i kapusty. Deptali kapustę, gotowały zupę

Pod znakiem dyni i kapusty. Deptali kapustę, gotowały zupę

Dla domu 31 października 2022 12:27 Honorata Dmyterko Aktualizacja: 31 października 2022 13:01
Pod znakiem dyni i kapusty. Deptali kapustę, gotowały zupę
Źródło: Honorata Dmyterko
Dynia i kapusta były tematami spotkania członków Koła Gospodyń Wiejskich „Fajne Babki” z Zawad (gm. Rawicz). Do współpracy zaprosiły starostę Adama Sperzyńskiego i dziennikarkę „Wieści Rolniczych” Honoratę Dmyterko, prowadzącą od lat kulinarnego bloga.
Spis treści:

    Dynia i kapusta były tematami spotkania członków Koła Gospodyń Wiejskich „Fajne Babki” z Zawad (gm. Rawicz). Do współpracy zaprosiły starostę Adama Sperzyńskiego i dziennikarkę „Wieści Rolniczych” Honoratę Dmyterko, prowadzącą od lat kulinarnego bloga.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Hity jesiennych stołów

    Zarówno dynia, jak i kapusta są hitami jesiennych stołów. List dań, do których można je wykorzystać, jest nieskończona.

    - Dynia jest zdrowa i tania, a przede wszystkim smaczna, choć może się wydawać, że jest dość mdła. Wystarczy jednak odrobina fantazji, przypraw i można ją przygotować na wiele sposobów. Na słodko i na pikantnie, do sałatki, gulaszu, zupy, sernika, deserów czy słoika – mówiła Honorata Dmyterko

    Honorata Dmyterko, prowadząca Hotblg-a, która zdradziła „Fajnym Babkom” z Zawad przepisy na ciekawe potrawy z dynią w roli głównej. Wspólnie ugotowały zupę-krem, upiekły dyniowe bułeczki i przyrządziły jesienny dżem do słoiczków. W ciągu dwóch godzin przerobiły kilka dorodnych okazów, które przyjechały od okolicznych rolników z Ugody i Sikorzyna. By przekonać panie do zalet tego warzywa, Honorata Dmyterko poczęstowała je też przepysznym ciastem z nadzieniem dyniowo-pomarańczowyn, które przygotowała specjalnie na tę okazję.

    Czujne oko gospodyń

    W tym samym czasie, kiedy w kuchni królowała dynia, część pań i panów z „Fajnych Babek” kisiło kapustę pochodzącą z rodzinnej uprawy w Zawadach - zaledwie… 100 kg. Kapusta została poszatkowana na dużej, drewnianej tarze i umieszczona w beczkach. Jej poszczególne warstwy były przesypywane solą kamienną i potartą marchewką. Następnie ją ubijano i... udeptywano.

    - Do pracy zaprosiłyśmy starostę Adama Sperzyńskiego, który ubijał kapustę w kamiennym garnku. Z kolei Kewin Maćkowiak, przedstawiciel pokolenia młodych Hazaków - wyposażony w specjalne „foliowe obuwie” kapustę udeptywał - relacjonuje Karolina Maćkowiak, szefowa „Fajnych Babek”.

    Wszystko odbywało się pod czujnym okiem najbardziej doświadczonych w tym zakresie gospodyń.

    - Robotę wykonano dobrze, bo kapusta wypuściła odpowiednią ilość wody i - jeśli trochę „poleżakuje” - na pewno będzie dobra. Kapustę można robić z marchewką lub bez, można też dodać kminku. My jednak będziemy mieć tradycyjną - z dodatkiem hazackiej marchwi - podkreślały „Fajne Babki”.

    Stare, hazackie tradycje

    Impreza odbyła się w ramach cyklu wydarzeń, których celem jest kultywowanie starych hazackich tradycji. Do tej pory „Fajne Babki” zorganizowały, m.in. „Darcie pierza jak za dawnych lat” – kiedy kobiety darły pierze, mężczyźni grali w karty.

    Źródło: Honorata Dmyterko
    • Tagi:
    • kapusta
    • kiszenie kapusty
    • dynia
    Honorata Dmyterko
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?

    17 grudnia 2025
    Ekonomika

    Ceny tych płodów są dramatycznie niskie. Import wystrzelił w górę, ale nie stąd skąd myślisz

    4 listopada 2025
    Newsy

    Tony kapusty z Macedonii i Turcji nie wjechały do Polski. Dlaczego?

    29 października 2025
    Owoce i warzywa

    “Tak źle jeszcze nigdy nie było”. Rolnicy mówią o dramatycznej sytuacji

    24 października 2025
    Ceny rolnicze

    Drastycznie niskie ceny kapusty. Z czego wynikają?

    25 września 2025
    Dla domu

    Zadbaj w lipcu o dynię i cukinię. Podlewanie i domowe odżywki na bujny plon

    3 lipca 2025
    Owoce i warzywa

    Pilnuj tych kluczowych zabiegów. Kapusta będzie miała duże głowy

    12 czerwca 2025
    Inne uprawy

    Nowe odmiany marchwi i kapusty. Sprawdź, jakie zyskały uznanie

    13 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Tę rasę krów posiada tylko kilku rolników w Polsce
    24 grudnia 2025
    Inne
    Opłata od roślin oleistych - kto dokonuje potrąceń?
    24 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    To powoduje duże straty w hodowli trzody chlewnej
    24 grudnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Wrzuć trzy kostki lodu do doniczki. Efekt na storczyku cię zaskoczy
    24 grudnia 2025
    Dla domu
    Puste miejsce przy stole wcale nie było dla wędrowca. Prawda o dawnym zwyczaju
    24 grudnia 2025
    Koła gospodyń wiejskich
    Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
    23 grudnia 2025
    Dla domu
    Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
    22 grudnia 2025
    Dla domu
    Zupa grzybowa lepsza niż kiedykolwiek. Jeden nietypowy dodatek przesądzi o smaku
    22 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności