„Płonąca trawa” ozdobi jesienny ogród. Posadź ją zamiast wrzosów

Kochia (Bassia scoparia), znana również jako mietelnik żakula lub letni cyprysik, cieszy się w ostatnich latach w Polsce coraz większą popularnością. Sprawdza się w ogrodach jako łatwa w uprawie i wytrzymała roślina o zjawiskowym jesiennym wybarwieniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kochia, czyli „płonąca trawa”: Co to za roślina?
Kochia w naturalnych warunkach występuje w Azji i Europie Wschodniej. Charakteryzuje się wyjątkowo gęstym i zwartym pokrojem. W zależności od odmiany może mieć kształt okrągły lub stożkowaty. Osiąga zazwyczaj wysokość 80–120 cm.
Czytaj też: Chryzantemy to już przeżytek? Coraz częściej wybieramy na cmentarz te kwiaty
Przez cały sezon wegetacyjny liście mietelnika pozostają jasnozielone, dzięki czemu stanowią doskonałe tło dla kwitnących kwiatów. Jednak ich największa wartość ozdobna widoczna jest jesienią. Wraz ze spadkiem temperatur, liście przebarwiają się na intensywny czerwony lub purpurowy kolor. To właśnie dzięki tej efektownej przemianie kochia bywa potocznie nazywana „płonącą trawą”.
Roślina doskonale nadaje się do nasadzeń na rabatach i skalniakach, a także do tworzenia niskich, sezonowych żywopłotów. Z powodzeniem może również rosnąć w pojemnikach ustawionych na balkonie czy tarasie.
Uprawa i pielęgnacja kochii: O tym warto pamiętać
Mietelnik jest rośliną odporną na trudne warunki atmosferyczne, mało sprzyjające środowisko, a także większość chorób i szkodników. Aby jednak bujnie rósł i efektownie się wybarwiał, należy zapewnić mu określone warunki.
Kochia preferuje stanowiska słoneczne, ponieważ pełne nasłonecznienie gwarantuje intensywne jesienne wybarwienie. Roślina toleruje również lekki półcień, ale wówczas słabiej się wybarwia. Aby osiągnąć wyjątkowy efekt dekoracyjny wymaga żyznego i przepuszczalnego podłoża. Roślina przetrwa również w ubogich glebach, jednak wówczas jej rozmiary i intensywność koloru będą znacznie mniej spektakularne.
Nasiona kochii najczęściej wysiewa się bezpośrednio do gruntu w drugiej połowie maja po ustąpieniu ryzyka przymrozków. Możliwa jest jednak również uprawa z rozsady. Wówczas na początku kwietnia nasiona należy posiać w pojemnikach, a w drugiej połowie maja młode rośliny przesadzić na stałe miejsce w ogrodzie lub w donicy. Dzięki temu ich pięknem będzie można cieszyć się szybciej.
Pielęgnacja mietelnika jest nieskomplikowana, ale warto pamiętać o regularnym i umiarkowanym podlewaniu zwłaszcza w okresach suszy, a także o nawożeniu i przycinaniu.
Ostatni z zabiegów nie jest konieczny. Jednak pozwala szybko rosnącej kochii zachować ładny pokrój. Ponadto wykonany późnym latem lub wczesną jesienią pomaga zapobiegać niekontrolowanemu rozsiewaniu się mietelnika w kolejnym sezonie.
Dlaczego warto uprawiać kochię zamiast wrzosów?
Kochia, z uwagi na swoją wytrzymałość i walory dekoracyjne, jest coraz częściej uprawiana w ogrodach zamiast wrzosów. Świetnie sprawdza się nie tylko w jesiennych aranżacjach ogrodów i tarasów, ale także w sezonie letnim. Ze względu na swoje intensywnie zielone liście i dosyć dużą wysokość stanowi ciekawy element dekoracyjny ogrodu i tło dla kwitnących w nim roślin.
Dodatkowo kochia, w przeciwieństwie do wrzosów, jest bardziej odporna na suszę i nie wymaga kwaśnego podłoża, którego uzyskanie bywa często problematyczne.
Mietelnik jest więc idealnym wyborem dla osób poszukujących długotrwałego efektu ozdobnego przy minimalnym nakładzie pracy.
Czytaj też: „Płonąca trawa” ozdobi jesienny ogród. Posadź ją zamiast wrzosów