Gryczaki z finalistami MasterChef
Dwudniowy Festiwal Kaszy i Żurawiny „Gryczaki” w Janowie Lubelskim wrócił po rocznej przerwie.
Główną bohaterką wydarzenia jest kasza i potrawy z kaszy. Wydarzeniu towarzyszą pokazy ginących zawodów, stoiska twórców ludowych, kiermasz produktów regionalnych.
SMAKOŁYKI PRZYGOTOWANE PRZEZ KGW, NA SCENIE FINALIŚCI MASTERCHEF
- Nasza plenerowa impreza w Parku Misztalec pokazuje kulturę ludową dosłownie od kuchni, przedstawiamy i promujemy potrawy Ziemi Janowskiej. Prym wiedzie oczywiście gryczak - jest to rodzaj placka, robiony z kaszy gryczanej i sera białego, na ciepło, na zimno, tyle przepisów, ile gospodyń
- mówi Łukasz Drewniak, dyrektor Janowskiego Ośrodka Kultury.
ZOBACZ TEŻ - KONKURS - WYGRAJ 5 TYS. ZŁ!
Na kilkunastu stoiskach znalazły się smakołyki przygotowane przez koła gospodyń wiejskich, między innymi z Modliborzyc, Godziszowa i Kocudzy. Zorganizowano też konkursy na potrawę regionalną, drwali i mocarzy kaszowych. Na scenie zaprezentowali się finaliści MasterChef: Mateusz Krajanka i Joanna Studnicka. Wszystko okraszone zostało muzyką i tańcem. Ogłoszono też wyniki konkursów na potrawę regionalną i Janowską nalewkę żurawinową.
Imprezę od lat organizują: Janowski Ośrodek Kultury, Muzeum Regionalne w Janowie Lubelskim oraz władze miasta i gminy.
- Tagi:
- impreza
- festiwal
- gryczak
- KGW
- kuchnia ludowa