Mandarynki źródłem wielu witamin i oznaką świąt
Mandarynka, choć jest zwykłym cytrusem, wielu kojarzy się ze Świętem Bożego Narodzenia. Mają słodki smak i niewielki rozmiar. Czy wiesz, ile ten owoc ma kalorii i jakie witaminy niezbędne dla naszego organizmu są w nim zawarte?
Wartości odżywcze
Mandarynka średniej wielkości - ok. 65 g - po obraniu z skórki dostarcza ludzkiemu organizmowi 30 kcal, zawiera ok. 0,4 g białka, 0,1 g tłuszczów, 6 g węglowodanów i 1,2 g błonnika. Znajdziesz w niej wiele kluczowych witamin, takich jak : A, C, E i te z grupy B.
Zawiera też tzw. przeciwutleniacze, które są czynnikiem profilaktyki chorób o charakterze przewlekłym, niezakaźnym.
Źródło witaminy C
Witamina C to naturalny przeciwutleniacz, witamina ta jest odpowiedzialna za przyśpieszenie procesu gojenia ran, a także spowalnia starzenie się skóry. Aż 6 mandarynek o średniej wielkości pokrywa zapotrzebowanie na tę witaminę aż w 100%.
Zastosowanie kosmetyczne
Owoc ten można spożywać też w formie soku albo jako owoc w puszce. Jednak warto zaznaczyć że jego skórka po obróbce świetnie sprawdza się jako produkt kosmetyczny.
Można z niego uzyskać produkty takie jak :
-
olejek mandarynkowy, który sprawdza się dla osób o cerze tłustej, mieszanej i skłonnej do wyprysków.
-
maseczka na twarz, dostarcza skórze niezbędnych składników.
-
balsam do ciała, działa przeciwzapalnie, wygładza i dodaję skórze energii.
Spożywanie mandarynek wpływa na nasz układ krążeniowy i nerwowy, a także działa jako element odpornościowy. Zalecane jest ich spożywanie, jednak należy pamiętać, aby jeść je z umiarem - zbyt duża ilość może wywołać u niektórych osób zgagę lub problemy układu pokarmowego.