Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jakie środki biobójcze są skuteczne na wirusa pryszczycy? Porady weterynarza
      Nielegalny przemyt cieląt ze Słowacji i Węgier nadal trwa? "Skala jest wysoka"
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
      Kwitnie aż do jesieni. Poradzą sobie nawet ogrodnicy zapominający o podlewaniu
      Rzepak vs przymrozki. Czy rośliny mocno ucierpiały? Rolnicy oceniają plantacje
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Będzie wsparcie dla młodych rolników. Unia chce zatrzymać młodych na wsi
      Dziś mija ważny termin dla rolników. Urzędy czekają na pieniądze
      Kiedy można wykopać staw bez pozwolenia? Przepisy mówią jasno
      2 tys. zł za hektar i 200 tys. na rozwój? Wielkie zmiany dla małych gospodarstw
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pogoda będzie zaskakiwać. Co z ciepłem i deszczem? Nowa prognoza na 5 tygodni
      Ta roślina zachwyca oryginalnymi kwiatami. Może rosnąć w ogrodzie i w donicy
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Domowa wędlina – schab z pończochy

Domowa wędlina – schab z pończochy

Dla domu - Hotblog 26 marca 2021 13:59 Redakcja Aktualizacja: 26 marca 2021 14:09
Domowa wędlina – schab z pończochy
Źródło: hotblog
Na stołach oprócz podstawowego produktu jakim jest jajo, z pewnością znajdą się Wasze ulubione potrawy. Podpowiadamy jednak kilka świątecznych przepisów, które być może zostaną wykorzystane i wypróbowane właśnie w te święta.
Spis treści:

    Na stołach oprócz podstawowego produktu jakim jest jajo, z pewnością znajdą się Wasze ulubione potrawy. Podpowiadamy jednak  przepis na pyszną domową wędlinę.

    Nie piecze się jej, ani nie gotuje. Tylko doprawia i suszy. Zdążycie ją zrobić jeszcze przed świętami, a zapewniam, że warto. Na moim stole gości nie tylko na święta.

    Składniki:
    1 kg schabu wieprzowego bez kości
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki soli, najlepiej peklowej
    przyprawy według uznania: suszony majeranek, suszone oregano, papryka wędzona, papryka słodka, pieprz ziołowy, suszony czosnek, pieprz cayenne
    1 pończocha

    Wykonanie:
    Mięso myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem w miarę możliwości dokładnie odkrawam błonki. Schab nacieram cukrem i odstawiam do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia ponownie myję i osuszam mięso. Nacieram je porządnie solą i znowu odstawiam na 24 godziny do lodówki. Trzeciego dnia ponownie mięso myję i dokładnie osuszam ręcznikiem. Wszystkie przyprawy ziołowe rozcieram w moździerzu. Taką mieszanką nacieram mięso. Ostrożnie, by nie zetrzeć przypraw wkładam mięso do nowej, cienkiej podkolanówki. Przez pierwsze 12 godzin układam je na płasko w ciepłym miejscu (np. na kaloryferze, często je obracając), by nadać równy kształt. Można też schab obwiązać sznurkiem. Tak przygotowany pakunek wieszam w przewiewnym, ale dość ciepłym miejscu. Jest gotowy co najmniej po dwóch tygodniach. Mój schab jednak suszy się przynajmniej cztery. Gotową wędlinę przechowuję w lodówce, zawiniętą tylko w pergamin lub czystą ściereczkę. Podaję krojąc go jak najcieniej.
    Schab możemy zamienić na polędwiczki. Wówczas skracamy czas maceracji w cukrze i soli do maksymalnie 12 godzin.

    Zobacz też po ile jaja przed świętami. KLIK

    Inne przepisy. KLIK

    Źródło: hotblog
    • Tagi:
    Redakcja
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Kiedy rolnik może wystąpić o zasiedzenie gruntu?
    16 maja 2025
    Ciągniki
    To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
    16 maja 2025
    Drób
    Co to są organiczne dodatki paszowe dla brojlerów?
    16 maja 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Stosować, czy nie stosować? Te rośliny warto nawozić kurzym nawozem
    16 maja 2025
    Dla domu
    Skuteczny sposób na nornice i krety. Wystarczy, że posadzisz tę roślinę
    16 maja 2025
    Dla domu
    Pogoda będzie zaskakiwać. Co z ciepłem i deszczem? Nowa prognoza na 5 tygodni
    15 maja 2025
    Dla domu
    Ta roślina zachwyca oryginalnymi kwiatami. Może rosnąć w ogrodzie i w donicy
    15 maja 2025
    Zdrowie
    Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
    14 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy