Co podlewać nawozem z drożdży? Świetnie sprawdzi się do pomidorów, róż i truskawek

Drożdże piekarskie to jeden z rodzajów drożdży – jednokomórkowych organizmów, które żywią się węglowodanami, przekształcając je w alkohol i dwutlenek węgla w procesie fermentacji alkoholowej. Proces ten wykorzystywany jest m.in. przy wypieku chleba i ciast oraz produkcji alkoholu. Na tym jednak zastosowania drożdży się nie kończą. Ponieważ są one bogate w witaminy i substancje odżywcze, wykorzystuje się je też m.in. do produkcji suplementów diety i kosmetyków. Drożdży piekarskich można również używać w ogrodnictwie, przygotowując z nich nawóz do roślin.
Czytaj też: Jak pozbyć się turkucia podjadka? Te 2 składniki mikstury masz w kuchni
Dlaczego drożdże piekarskie są dobre dla roślin?
Drożdże piekarskie zawierają witaminy z grupy B, w tym biotynę (B7), witaminę PP (B3), kwas pantotenowy (B5), kwas foliowy (B9), witaminy B1, B2, B6. Zawierają one również minerały takie jak fosfor, cynk, magnez, żelazo, selen, chrom, czy kobalt, a także aminokwasy (m.in. walinę, tyrozynę i tryptofan). Drożdże stosowane jako nawóz do roślin stymulują rozwój systemu korzeniowego oraz przyspieszają wzrost. Zasiedlają korzenie, wchodząc z nimi w korzystną symbiozę i chroniąc je przed szkodliwymi mikroorganizmami glebowymi.
Zastosowanie nawozu z drożdży. Jakie rośliny można nim podlewać?
Nawozem z drożdży można podlewać praktycznie wszystkie rośliny: warzywa, owoce, zioła, rośliny ozdobne. Nadaje się on zarówno do roślin rosnących w ogrodach, jak i do kwiatów doniczkowych czy uprawianych na balkonach i tarasach. Najczęściej polecany jest do pomidorów, róż i truskawek. Najlepsze efekty przyniesie stosowanie go wiosną i późnym latem. Niesfermentowany nawóz drożdżowy może być również użyty do zasilenia mikroflory kompostownika.
Czytaj też: To jeszcze nie koniec przymrozków. Przed nami gwałtowne zmiany pogody
Nawóz z drożdży niesfermentowanych
Nawóz z drożdży niesfermentowanych jest bardzo prosty do przygotowania. Rozpuszczamy 100 g świeżych drożdży w 10 l ciepłej wody. Dobrym rozwiązaniem będzie użycie do tego wody z deszczówki lub wody przegotowanej, ponieważ zawierają one mniej chloru (dzięki temu nawóz będzie lepiej przyswajalny). Po około godzinie od rozpuszczenia drożdży nawóz jest gotowy do użycia – nie wymaga rozcieńczenia. Rośliny można podlewać drożdżami co ok. 2 tygodnie.
Czytaj też: Czy rozsadę ogórków trzeba nawozić?
Nawóz z drożdży sfermentowanych
Stosunkowo łatwy do przygotowania jest także nawóz z drożdży sfermentowanych. W pojemniku lub większym wiadrze umieszczamy 100 g rozdrobnionych drożdży, zasypujemy je jedną szklanką cukru i odstawiamy na 1-2 godziny. Następnie całość rozpuszczamy w ok. 10 litrach ciepłej wody (najlepiej przegotowanej lub deszczówki – grunt, by miała jak najmniej chloru). Mieszankę odstawiamy na tydzień. Po tym czasie drożdże powinny sfermentować - to sygnał, że nawóz jest gotowy. Przed podlaniem należy go rozcieńczyć w wodzie w proporcji 1 szklanka roztworu na 10 l wody.
Czytaj też: Tankujesz w ten sposób? Możesz dostać wysoki mandat
Oprysk z drożdży do roślin
Drożdże piekarskie mogą być wykorzystywane również do przygotowania oprysku do roślin. Do jego przygotowania potrzebujemy 100 g drożdży piekarskich, które rozpuszczamy w 500 ml mleka 3,2 proc., a następnie rozcieńczamy roztwór 10 litrami wody. Do roztworu możemy dodać około 1 łyżki płynnego lub rozpuszczonego szarego mydła. Dzięki temu preparat będzie lepiej trzymał się liści. Rośliny pryskamy dokładnie, zaczynając od wierzchołka i pokrywając nim zarówno górną, jak i dolną część liści. Grzyby zasiedlą roślinę wypierając patogeny i mikroorganizmy odpowiedzialne za rozwój chorób. Zabieg powinien być wykonywany regularnie, przez cały okres wegetacji roślin.