Babka cytrynowo - serowa
Na stołach oprócz podstawowego produktu jakim jest jajo, z pewnością znajdą się Wasze ulubione potrawy. Podpowiadamy przepis na pyszną babkę, która być może zostanie wypróbowana właśnie w te święta.
Składniki:
25 dag mąki,
15 dag margaryny,
20 dag cukru,
30 dag waniliowego serka homogenizowanego,
3 jajka,
kisiel cytrynowy,
cukier waniliowy,
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
sok z 1/2 cytryny,
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego.
Wykonanie:
Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dodaję wystudzoną, stopioną margarynę. Następnie dodaję po łyżce przesianej mąki zmieszanej z sypkim kisielem i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaję serek homogenizowany oraz cukier waniliowy, aromat i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszam. Ciasto wylewam na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę do babki. Piekę około 50 minut w 180 stopniach. Studzę, posypuję cukrem pudrem lub lukruję.