Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Długo wyczekiwana zmiana w sektorze ubojowym
      Koniec z pełnymi rusztami u świń – ogłaszają datę zakazu
      Polska wołowina podbija Japonię. Trafiamy na prestiżowy rynek
      Zagrożenie dla płodności świń – zalecenia dla hodowców
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Od 15 do 500 ha. Dzięki kredytom rozwinął się. Posiada potężne maszyny [VIDEO]
      Zalewają gnojowicą niemieckie pola. Co to oznacza dla rolników?
      Ta odmiana rzepaku tak łatwo nie przemarza. Sprawdzi się nawet na słabych glebach
      Dlaczego kukurydza nie rośnie? Co jest grane? Ekspert wyjaśniał na dniu pola
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Cena śruty poekstrakcyjnej sojowej w Polsce - stan i prognoza
      Zakaz nazw zwierząt dla wegańskich produktów
      Nie złożyłeś wniosku o dopłaty? Masz czas do 11 lipca, ale wiesz ile tracisz?
      Koniec tego etapu dopłat. W przyszłym tygodniu przelewy do ostatnich rolników?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Intensywnie kwitnie aż do jesieni i ma piękny, słodki zapach. Dobrze znosi suszę
      Odstraszy ślimaki i mrówki, ale nie tylko. Sześć zastosowań sody w ogrodzie
      Pyszne masło ziołowe
      Przyciąga motyle jak magnes. Aby pięknie kwitł, trzeba pamiętać o tym zabiegu
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
  • Wieści Rolnicze
  • "Smród, krew i łzy". Tak wygląda według niej rolnictwo

"Smród, krew i łzy". Tak wygląda według niej rolnictwo

Newsy 12 stycznia 2023 09:00 Marcin Bartczak Aktualizacja: 12 stycznia 2023 15:10
"Smród, krew i łzy". Tak wygląda według niej rolnictwo
Źródło: davidchukalexey, fotolia.com
Czy wzrośnie podatek na produkty pochodzenia zwierzęcego?
Spis treści:

    Coraz głośniejsze są postulaty organizacji domagających się wygaszania dużych ferm hodowlanych i tworzenia nowego rolnictwa, opartego w głównej mierze na uprawie roślin. Jaka, aktualnie kreowana przyszłość, czeka nasze rolnictwo?

    Nasi czytelnicy komentują

    Na portalu wiescirolnicze.pl oraz na kanale youtube.pl, wśród licznych materiałów, podcastów, prezentujemy również filmy, które pokazują bardzo duże – jak na warunki polskie – gospodarstwa rolne. Przy okazji emisji filmu „Zaczynali od 21 ha”, który przedstawiał rodzinne gospodarstwo o powierzchni 1.200 ha, rozwinęła się dyskusja nt. tego, czy tak duże areały to jeszcze gospodarstwa rodzinne czy już przedsiębiorstwa rolne.

    - Nie mów mi tu o rolniku i rolnictwie, bo tu chodzi o kasę i ilość, a nie jakość. Oni nawet koło prawdziwego rolnika nie stali. To są biznesmeni, nie obchodzi ich, że trują ludzi tym co niby produkują, liczy się tylko kasa – komentuje na naszym kanale youtube.pl, osoba spod nicku „witek ert”.

    Czy faktycznie mamy do czynienia z przemianą rolnictwa w przemysł rolniczy? Jaka jest jakość płodów rolnych otrzymywanych z takiego przemysłu? Czy duże gospodarstwa to już zakłady produkcyjne? Ile jest prawdy w tej opinii? Spróbujemy w artykule przyjrzeć się temu zagadnieniu.

    Gospodarstwo rodzinne czy przedsiębiorstwo rolne?

    W programach wsparcia Wspólnej Polityki Rolnej podkreśla się rolę gospodarstw rodzinnych jako najbardziej znaczącej formy organizacyjnej w rolnictwie.

    - Przemiany ustrojowe w Polsce w latach 90. XX wieku nadały gospodarstwu rodzinnemu swoistą rangę. Zgodnie z art. 23 Konstytucji z 1997 roku, podstawą ustroju rolnego państwa polskiego jest gospodarstwo rodzinne – pisze w swoim opracowaniu dr Damian Puślecki z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

    Czym tak naprawdę jest gospodarstwo rodzinne? Wyjaśnia to ustawa o kształtowaniu ustroju rolnego z 2003 r.

    - Przez gospodarstwo rodzinne rozumie się gospodarstwo rolne, które jest prowadzone przez rolnika indywidualnego, którego łączna powierzchnia nie przekracza 300 ha – wyjaśnia Przemysław Lech, prawnik, adwokat w kancelarii prawnej SLM Adwokaci, wieloletni praktyk w pomocy świadczonej hodowcom zwierząt.

    Zatem gospodarstwo rodzinne to nie tylko to, które ma krowy na swoje mleko, świnie na swoją szynkę czy kury na swoje jajka. Dzisiejsze gospodarstwa rodzinne to również duże, wyspecjalizowane gospodarstwa rolne.

    - Żaden polski akt prawny nie określa wzajemnych relacji poszczególnych kategorii gospodarstw rolnych - gospodarstwo rolne, indywidualne gospodarstwo rolne, gospodarstwo rodzinne. Nierzadko w publikacjach używa się zamiennie tych terminów, a przecież nie są one tożsame. Nie każde gospodarstwo rolne jest prowadzone przez producentów rolnych wykonujących działalność rolniczą na własny rachunek – zauważa w swoim opracowaniu dr Damian Puślecki.

    Niestety, nie mamy precyzyjnych regulacji prawnych, kiedy gospodarstwo rolne staje się przedsiębiorstwem rolnym. Czy zatem uzasadnienia dla tych terminów należy szukać w jakości płodów rolnych?

    Czy przemysł rolniczy to tylko zanieczyszczenie i niezdrowa żywność?

    Coraz częściej słyszymy głosy o potrzebie radykalnej zmiany podejścia do rolnictwa. Mamy zużywać mniej środków ochrony roślin, wręcz przestać je stosować. Mamy też zadbać o dobrostan zwierząt, bywa, że rozumiany również jako całkowity zakaz chowu klatkowego – ile z tych pomysłów, planów wejdzie w życie?

    Dużym gospodarstwom zarzuca się produkcję niezdrowej i tańszej od ekologicznej, żywności. Głośnym echem odbija się unijne opracowanie „Smród, krew i łzy. Włącz myślenie, bądź zmianą”, autorstwa dr Sylwii Spurek, deputowanej do Parlamentu Europejskiego. Dokument ten został sfinansowany w ramach pomocy parlamentarnej Parlamentu Europejskiego oraz The Greens/EFA Group, czyli grupy dwóch europejskich formacji politycznych – Zielonych i Wolnego Sojuszu Europejskiego, które postanowiły połączyć siły w Parlamencie Europejskim.

    „Smród, krew i łzy” to raport, w którym znajdujemy m.in. analizę negatywnego oddziaływania rolnictwa, a w zasadzie przemysłu rolnego na środowisko oraz zdrowie ludzi. Zdaniem autorki opracowania, system żywnościowy odpowiada za ok. 25–30% światowych emisji gazów cieplarnianych.

    - To, co Unia Europejska zafundowała nam w ramach dumnie nazywanej Wspólnej Polityki Rolnej, trudno w 2022 r. nazwać rolnictwem. Nauka nie ma tu wątpliwości i przemysł rolny lokuje zaraz obok energetyki węglowej i tradycyjnego transportu jako współwinnego zmian klimatycznych i zbliżającej się katastrofy – napisała w opracowaniu „Smród, krew i łzy”, dr Sylwia Spurek.

    Patrząc na problem zanieczyszczenia środowiska, należałoby się zastanowić, czy rolnictwo, również to wielkoprzemysłowe, nie jest – patrząc na to zagadnienie z drugiej strony – motorem napędowym do głębokich zmian z rolnictwie.

    - Warto również zwrócić uwagę na to, że to głównie duże gospodarstwa inwestują w nowe technologie, w biogazownie rolnicze, dzięki czemu przyczyniają się do ochrony klimatu i środowiska. Wiele badań naukowych wykazuje, że krowy o wyższej wydajności jednostkowej emitują zdecydowanie mniej gazów cieplarnianych niż krowy o niższej wydajności – podkreśla Dorota Grabarczyk z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

    Podobnie jak i zmiany w przemyśle – ograniczenia emisji do atmosfery, zielona energia – również w branży rolniczej następują zmiany, których koszty ponosimy my wszyscy, a w szczególności bezpośrednio odpowiedzialnymi za zmianę swoich gospodarstw – czyli rolnicy. Zarówno rolnicy mali, średni, duzi jak i przedsiębiorcy rolni.

    Smród, krew i łzy? Czy rzeczywiście tak jest?

    Eurodeputowana w swoim raporcie zarzuca niehumanitarne traktowanie zwierząt w fermach przemysłowych, podkreślając tym samym potrzebę wprowadzenia kompleksowych rozwiązań mających na celu promocję diety roślinnej oraz praw zwierząt. Tytułowym smrodem, krwią i łzami autorka raportu podkreśla cierpienie zwierząt rzeźnych, wspomina o krowach mlecznych czy kurach, które w przemyśle rolnym produkują dla nas mięso, mleko czy jajka. Dr Spurek nazywa to wręcz eksploatacją zwierząt, nie chowem czy hodowlą. Czy wielkie obory lub kurniki to już dzisiaj codzienność, czy rzeczywiście zaniedbują dobrostan zwierząt?

    - Mówiąc o dużych gospodarstwach hodowlanych, należy zwrócić uwagę, że w przypadku hodowców bydła mlecznego w Polsce, gospodarstwa utrzymujące powyżej 100 krów stanowią niespełna 1% wszystkich gospodarstw utrzymujących bydło mleczne. Dla porównania średnia wielkość stada w Czechach wynosi 300 sztuk. W dużych gospodarstwach krowy utrzymywane są w systemie bezuwięziowym, w większości przypadków podlegają ocenie użytkowości, co pozwala na indywidualne podejście do każdej sztuki, a także na podział stada na grupy technologiczne. Takie podejście do hodowli ułatwia zarządzanie stadem, podwyższenie dobrostanu zwierząt, a co za tym idzie wpływa również na wysoką jakość otrzymywanego surowca – zauważa Dorota Grabarczyk

    Dbałość o dobrostan zwierząt to w wielu gospodarstwach, jeśli nie we wszystkich, priorytet.

    - Ochrona praw zwierząt tzw. hodowlanych wymaga wprowadzenia rozwiązań, które zwiększyłyby zainteresowanie tematyką praw zwierząt i dietami roślinnymi. Jednym z nich byłoby wprowadzenie 0-procentowego podatku VAT na produkty roślinne oraz owoce i warzywa, a także podwyższenie opodatkowania produktów odzwierzęcych. Pomocne byłoby również ustanowienie funduszu na promocję weganizmu i przeznaczenie większych środków z WPR na rzecz sektora alternatyw roślinnych – twierdzi dr Sylwia Spurek.

    Czy całkowite wygaszenie przemysłu mięsnego – postulowane przez dr Spurek – to dobry kierunek? Czy narzucanie wegańskiego stylu życia wszystkim – poprzez kreowanie polityki stricte wegańskiej – jest słuszne i uzasadnione zdrowotnie?

    - Rozważając kwestie czy duże gospodarstwa hodowlane są potrzebne, trzeba również wziąć pod uwagę bezpieczeństwo żywnościowe. Liczba ludności rośnie, więc zapotrzebowanie na produkty rolno-spożywcze również będzie większe. Małe gospodarstwa nie będą w stanie zapewnić żywności dla wszystkich obywateli. Unia Europejska, w tym również Polska ma doskonałe warunki do prowadzenia działalności rolniczej, także do produkcji mleka. Likwidacja dużych gospodarstw, o co zabiega wielu obrońców zwierząt, przyczyni się do ograniczenia dostępności żywności. A obowiązkiem moralnym krajów o wysokim potencjale produkcyjnym jest to aby zapewnić żywność również tym krajom gdzie ten potencjał jest zdecydowanie gorszy – komentuje Dorota Grabarczyk

    Czy naprawdę „...chodzi o kasę i ilość, a nie jakość”?

    Czy rzeczywiście duże gospodarstwa produkują gorszej jakości płody rolne? Przecież jakość, np. zboża czy buraków, mleka lub żywca jest normowana – niezależnie od tego czy pochodzi z małego, rodzinnego gospodarstwa rolnego, czy z dużego zakładu produkcji rolnej. Czy zatem ta część społeczeństwa, która twierdzi, że produkty z przemysłu rolnego są niezdrowe, ma rację?

    - Ofiarami sektora hodowlanego są również miliony konsumentów i konsumentek, w szczególności osoby starsze, osoby zagrożone ubóstwem, skazane są na niezdrową, masową, nieetyczną żywność. Częściej cierpią na otyłość, częściej chorują na choroby związane z jakością ich codziennej diety, bo na inną ich nie stać – twierdzi w swoim raporcie dr Sylwia Spurek.

    Bez wątpienia tanie wyroby zbożowe czy mięsne, nie mogą być porównywane z wyrobami z własnej produkcji, tzw. wyrobami „dla siebie”, których skład, zapach a przede wszystkim smak pozostają daleko poza możliwościami produkcji przemysłowej. Jednak – co warto podkreślić – możemy na skalę przemysłową produkować szynkę jak sprzed lat. Tylko ile będzie ona kosztowała, kto wtedy kupi taki wyrób? I tutaj dochodzimy chyba do głównego problemu – kosztów produkcji, które zaczynają się od samego chowu, hodowli, produkcji rolniczej. Czy właśnie teraz rodzi się już na dobre nowy sektor – rolnictwo ekologiczne?

    Szansa do żywności ekologicznej

    Wszyscy chcemy jeść zdrowo i nie ważne czy żywność pochodzi z dużego czy z małego gospodarstwa – zdrową żywność powinniśmy otrzymywać z każdego gospodarstwa. Wielu rolników dostrzegło już na tym polu swoją szansę.

    - Liczba gospodarstw ekologicznych w naszym kraju rośnie najszybciej w całej Unii Europejskiej. Obecnie mamy ich już ponad 30 tysięcy. Okazuje się, że to ciągle jednak za mało. Zapotrzebowanie na produkty „eko” jest tak duże, że wiele z nich się importuje. Jest to zatem szansa dla wszystkich małych i średnich rolników. Warto ją wykorzystać, bo takie gospodarowanie, pozwoli nam cieszyć się pięknem i bogactwem naszej rodzimej przyrody – pisze Adam Zbyryt w opracowaniu opublikowanym przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie.

    Masz pytania lub wątpliwości dotyczące tego artykułu?

    Napisz wiadomość: [email protected]

    Czekamy na kontakt z Tobą, Twój głos jest dla nas ważny.

    Czy wrócimy do starych metod żywienia? Przeczytaj tutaj o słoninie na czetry place

    Źródło: Marcin Bartczak
    • Tagi:
    • Raport dr Spurek
    • przemysł rolniczy
    • rolnictwo ekologiczne
    Marcin Bartczak
    Podobne artykuły
    Prawo i finanse

    Chcesz zostać inspektorem rolnictwa ekologicznego? Ogłoszono termin egzaminu

    4 marca 2025
    Newsy

    BioFach Norymberga – największe targi na świecie

    14 lutego 2025
    Prawo i finanse

    Rolnictwo ekologiczne szansą na dopłaty. Jakie wymogi musi spełniać?

    30 stycznia 2025
    Ekologia z certyfikatem

    Rolnicy ekologiczni przestawiają się na produkcję konwencjonalną

    7 października 2024
    Video

    Nawóz z owczej wełny? Zdziwisz się, jakie daje efekty! [VIDEO]

    27 września 2024
    Inne

    Z poletka na talerz - szybko, zdrowo i smacznie

    3 listopada 2023
    Newsy

    Czy uprawy ekologiczne staną się wkrótce standardem?

    31 sierpnia 2023
    Prawo i finanse

    Rolnictwo ekologiczne - więcej rolników może otrzymać dopłaty 

    17 sierpnia 2023
    Warto wiedzieć
    Technika
    Ceny szaleją. Tuż przed żniwami rolnicy zapłacą więcej za paliwo?
    23 czerwca 2025
    Uprawy
    O te dopłaty można się jeszcze starać w ARiMR. Nawet kilkaset zł do hektara
    23 czerwca 2025
    Inne uprawy
    Od 15 do 500 ha. Dzięki kredytom rozwinął się. Posiada potężne maszyny [VIDEO]
    22 czerwca 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Trzeba mieć 70 tysięcy złotych na hektar, żeby zacząć je uprawiać
    20 czerwca 2025
    Newsy
    Ponad 30 stopni. Gdzie będzie najcieplej? Najnowsza pogoda na długi weekend
    19 czerwca 2025
    Newsy
    Ten skup żywca mógł oszukać nawet 200 hodowców. Straty liczone w mln złotych
    18 czerwca 2025
    Newsy
    Tym uprawom tegoroczna pogoda wyjątkowo służy. Będą wysokie plony?
    18 czerwca 2025
    Newsy
    Kołodziejczak żegna się z ministerstwem rolnictwa
    18 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy