Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
      Rynek zbóż się ożywia. Ceny też, zwłaszcza ziarna paszowego. Ile za nie płacą w skupach?
      To nie są dobre informacje dla hodowców. Jak kształtują się ceny trzody chlewnej?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
      Od przekazania tych informacji rolnicy nie uciekną. Została ostatnia chwila by zrobić to samemu
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
      Ogromna suszarnia i magazyn na 10 tys. ton zbóż. Odwiedzamy oddział Elewarru [VIDEO]
      Materiał Promocyjny Polska jest czołowym producentem tej uprawy Europie
      „Nie zarobimy na tym ani grosza”. Rolnicy na granicy wytrzymałości
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
      Ogromne ssanie na grunty rolne. W tym roku padnie rekord?
      Kilkaset zł więcej do emerytury z KRUS? O tych kwotach rolnicy często zapominają
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
      Zamykać po praniu drzwi pralki? Wiele osób popełnia ten błąd
      Ten krzew zdobi ogród przez cały rok. Najpiękniejszy jest jednak zimą
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Czy produkcja mięsa wieprzowego może być prowadzona w sposób zrównoważony?

Czy produkcja mięsa wieprzowego może być prowadzona w sposób zrównoważony?

Hodowla - Trzoda chlewna 23 kwietnia 2019 07:00 red
1 komentarzy
Czy produkcja mięsa wieprzowego może być prowadzona w sposób zrównoważony?
Źródło: Goodvalley
Ponad 196 tys. ton redukcji CO2 dzięki zrównoważonemu modelowi produkcji i funkcjonowaniu 9 biogazowni. Takie wyniki są realne do osiągnięcia w naszej części Europy według grupy Goodvalley.
Spis treści:

    Ponad 196 tys. ton redukcji CO2 dzięki zrównoważonemu modelowi produkcji i funkcjonowaniu 9 biogazowni. Takie wyniki są realne do osiągnięcia w naszej części Europy według grupy Goodvalley. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Zdaniem większości ekspertów ze świata nauki i biznesu – uczestników zakończonej w Warszawie debaty o rozwoju branży mięsnej, zrównoważona produkcja jest przyszłością sektora wieprzowego w Polsce. Stanowi ona odpowiedź na oczekiwania konsumentów. Okazją do dyskusji na ten temat było przyznanie certyfikatu „zerowy ślad węglowy” (ang. „Corporate Carbon Footprint&Carbon Neutral Company”) grupie Goodvalley. Placówka firmy mieści się m.in. w Przechlewie (woj. pomorskie).

    Korzyści dla wielu

    - Zdecydowaliśmy się przeprowadzić dyskusję na temat przyszłości zrównoważonej produkcji wieprzowiny w Polsce, gdyż jest to nie tylko element strategii naszej firmy, ale przede wszystkim realna korzyść dla środowiska i konsumentów – mówił Tom Axelgaard z grupy Goodvalley.

    ZOBACZ TAKŻE:  Pomoc dla rolników poszkodowanych przez ASF - liczy się kolejność zgłoszeń!

    - Osiągnięcie zerowego śladu węglowego było możliwe dzięki przyjętej przez nas organizacji produkcji zakładającej racjonalne wykorzystanie zasobów i dzięki funkcjonowaniu naszych 9 biogazowni. Działają one w ścisłej okolicy naszych gospodarstw. Energia elektryczna uzyskana z tych źródeł zasila nie tylko firmowe budynki, ale jest przesyłana do sieci energetycznej, a tym samym okolicznych instytucji oraz tysięcy gospodarstw domowych – dodał Tom Axelgaard.

    By spełnić szereg wymagań TÜV, grupa Goodvalley przez 365 dni w roku (od 2013 roku) kontynuowała strategię zrównoważonej produkcji. W ramach założeń na bieżąco monitorowała m.in. emisję gazów cieplarnianych. Zrealizowała też szereg dodatkowych usprawnień (m.in. w zakresie transportu). Organizacja certyfikująca oceniała 3 zakresy działalności produkcji mięsnej. Dwa spośród nich były obszarami kontrolowanymi przez grupę (wśród nich pojawiły się takie elementy jak energia elektryczna, logistyka, opakowania). Trzecią (dodatkową) składową było zbadanie efektów ubocznych będących poza kontrolą Goodvalley  (np. transport zakupionych paliw).

    Głos branży mięsnej i konsumentów

    W dyskusji zainicjowanej przez Goodvalley głos zabrali również: Witold Choiński (Związek Polskie Mięso), Jan Kowejsza (Niras, firma certyfikująca TÜV), prof. dr hab. inż. Marek Adamski (Dziekan Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy), dr hab. Martyna Batorska (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), dr inż. Mirosław Banaszak (UTP Bydgoszcz). Na spotkaniu obecni byli także przedstawiciele Ligi Ochrony Przyrody i Federacji Związków Pracodawców - Dzierżawców i Właścicieli Rolnych.

    - Sektor wieprzowy stopniowo odbudowuje swój wizerunek po kryzysie związanym m.in. z ASF. Chociaż wymagania sanitarno-weterynaryjne w Polsce są jednymi z najwyższych w Europie, to w dalszym ciągu producenci spotykają się z nieufnością ze strony importerów i konsumentów – mówił Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

    – Lekarstwem na różne problemy jest przejrzystość produkcji na każdym jej etapie. Stawiając na szczegółowe kontrole sanitarno-weterynaryjne i zrównoważoną produkcję, polski sektor wieprzowy może zyskać nowych klientów na zachodzie Europy czy w innych częściach świata – dodał.

    W podobnym tonie wypowiadał się dr inż. Mirosław Banaszak z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy:

    - Trend standaryzacji jakościowej potwierdzanej niezależnymi certyfikatami stawia przed producentami mięsa i jego przetworów wiele wyzwań. W szerokim ujęciu stosowanych do tej pory działań, mających na celu wytwarzanie żywności o nadzorowanym pochodzeniu i procesie przetwórczym, włączenie założeń ograniczających emisję gazów cieplarnianych, stanowi krok w przyszłość polskiej gospodarki – podkreślił.

    Z kolei założyciel grupy Goodvalley zwrócił uwagę na to, jak ważne jest wspólne wypracowywanie rozwiązań na rzecz rozwoju zrównoważonej produkcji wieprzowiny w Polsce.

    - Przy odpowiedniej przejrzystości produkcji i stabilnej polityce wsparcia sektorowego dla odnawialnych źródeł energii (w tym biogazowni), gospodarstwa i firmy funkcjonujące w Polsce, mogą zyskać przewagę konkurencyjną. By tak się stało, potrzeba działań w wielu różnych obszarach i współpracy między sektorem publicznym a prywatnym – podsumował Tom Axelgaard z Goodvalley.

    Zaprezentowane opinie na temat przyszłości zrównoważonej produkcji wieprzowiny, a także zwiększania świadomości konsumentów, mogą zostać wykorzystane na rzecz rozwoju branży mięsnej w Polsce. Grupa Goodvalley nie wyklucza, że będzie kontynuować debaty na ten temat i zachęcać do udziału w nich jak największą liczbę podmiotów z sektora publicznego i prywatnego.

    Źródło: Goodvalley
    • Tagi:
    • trzoda chlewna
    • biogazownie
    red
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują

    6 grudnia 2025
    Hodowla

    Od przekazania tych informacji rolnicy nie uciekną. Została ostatnia chwila by zrobić to samemu

    4 grudnia 2025
    Ceny rolnicze

    To nie są dobre informacje dla hodowców. Jak kształtują się ceny trzody chlewnej?

    2 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    ASF potwierdzony w Hiszpanii. Możliwe są poważne zawirowania na rynku trzody chlewnej

    28 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?

    26 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej

    25 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”

    20 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    To jedna z najważniejszych konferencji w roku dla hodowców trzody chlewnej

    18 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
    6 grudnia 2025
    Newsy
    Rolniku, jeździsz traktorem po drodze publicznej? Niebawem czekają cię zmiany
    6 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    Kobiety zasilone tysiącami euro
    6 grudnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
    5 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
    5 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
    5 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Szokujące informacje w sprawie podrzuconego dzika z ASF. "Miał linkę u nogi". Czy to sabotaż?
    4 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Sabotaż w zagłębiu wieprzowiny? Minister reaguje w sprawie podrzuconego dzika z ASF
    4 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności