Co zagraża drenom?
Wpływ drenowania na rozwój roślin |
Zalety |
Wady |
W wyniku drenowania następuje obniżenie poziomu wody gruntowej, dzięki czemu umożliwione jest większe korzenienie się roślin i czerpanie zasobów związków pokarmowych znajdujących się w podglebiu. Rośliny głębiej ukorzenione lepiej wykorzystują zapas wilgoci zimowej i dlatego są bardziej wytrzymałe na susze. Na miejsce wody do profilu glebowego dopływa powietrze które umożliwia rozwój bakterii tlenowych, niezbędnych w procesie rozkładu nawozów i przemiany ich na związki przyswajalne przez rośliny. Dzięki drenowaniu następuje wcześniejsze osuszenie gleby na wiosnę, co wydłuża okres wegetacyjny o 10-14 dni |
Zamiana rowów i bruzd na sieć drenarską zwiększa powierzchnię produkcyjną o 5-10%. Na gruntach odwadnianych za pomocą drenowania można kształtować duże regularne pola uprawowe. Drenowanie pozwala uzyskiwać bardziej równomierne odwodnienie gleb. Dzięki drenowaniu zwiększa się infiltracja wody opadowej do gleby i jednocześnie zmniejsza spływ powierzchniowy, przeciwdziała to procesom erozji gleb. Koszty i pracochłonność prac konserwacyjnych są w przypadku urządzeń drenarskich dużo mniejsze niż rowów.
|
Stagnowanie wody w czasie nagłych roztopów i przy nie całkowicie rozmarzniętej glebie lub gwałtowne jej spływanie po powierzchni, kiedy infiltracja wód do drenów jest niemożliwa. Drenowanie przyczynia się do zwiększenia wymywania wapnia i składników pokarmowych, ubytek wapnia powoduje obniżenie pH o 0,2-0,4.
|
|