Co z eksportem polskiego mięsa drobiowego do Chin?
O dalszym poszerzeniu dostępu do rynku chińskiego dla polskich towarów rolno-spożywczych oraz zwiększeniu eksportu żywności z Polski rozmawiał w Pekinie wiceminister rolnictwa Jacek Czerniak, któremu towarzyszył główny lekarz weterynarii Krzysztof Jażdżewski.
To była wizyta na zaproszenie Chińczyków
Wizyta delegacji MRiRW odbyła się na zaproszenie Generalnej Administracji Celnej (GACC) Chińskiej Republiki Ludowej, przekazane przez wiceminister GACC Lyu Weihong podczas spotkania w Warszawie w kwietniu 2024 r. Polski wiceminister spotkał się z przedstawicielami chińskiego rządu - kierownictwem Generalnej Administracji Celnej oraz Ministerstwa Rolnictwa i Obszarów Wiejskich Chin.
O wznowieniu polskiego eksportu mięsa drobiowego i karmie dla zwierząt
Nasza delegacja kontynuowała w Pekinie rozmowy ze stroną chińską nt. dalszego poszerzenia dostępu do rynku chińskiego dla polskich towarów rolno-spożywczych oraz zwiększenia eksportu żywności z Polski. Wśród poruszonych tematów znalazły się:
- perspektywy wznowienia eksportu mięsa drobiowego;
- finalizacja procedur dla karmy dla zwierząt domowych;
- sprawa podpisania dwustronnych protokołów warunków eksportu dla dzikich ryb i produktów rybnych oraz fasoli;
- perspektywy współpracy naukowej i technologicznej pomiędzy instytutami badawczymi nadzorowanymi przez MRiRW oraz zainteresowanymi podmiotami naukowymi z Chin - możliwe tematy dwustronnej współpracy to m.in. diagnostyka chorób zakaźnych zwierząt oraz ochrona gleb przed zmianami klimatycznymi;
- zrównoważony rozwój terenów wiejskich - strony przedstawiły najważniejsze programy realizowane w tym zakresie.
Co sprzedajemy do Chin?
Chiny to jeden z najważniejszych polskich partnerów w handlu rolno-spożywczym wśród krajów Azji Południowo-Wschodniej. W 2023 r. nasz eksport do tego kraju osiągnął wielkość 147,6 mln euro, natomiast w pierwszym kwartale 2024 r. - 35 mln euro.
Sprzedajemy do Chin: produkty mleczne (serwatkę, mleko i śmietanę), mrożone owoce, czekoladę i wyroby czekoladowe, pieczywo cukiernicze, puch i pierze.
W ramach działań promocyjnych na rynku chińskim w 2024 r. MRiRW zorganizowało w maju polskie stoisko na targach Sial China w Szanghaju. Planuje również obecność na targach Food Expo Pro w Hongkongu w sierpniu.