Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Będzie wsparcie do bioasekuracji przed pryszczycą? Minister: być może się uda
      Rosja zwiększa produkcję mięsa
      ARiMR zapowiada: ten nabór wystartuje szybciej! Można starać się o 150 tys. zł
      Co czeka mleczarstwo?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rzepaki tego rolnika po przymrozkach są w lepszej kondycji niż u innych
      Nie warto zwlekać. Decyzję dobrze podjąć już teraz - wybór odmian rzepaku
      Dramat rolników. 3 tys. ha buraków zniszczone przez szarka komośnika
      Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłaty. Ile pieniędzy na kontach rolników? Mamy najnowsze dane z ARiMR
      Kiepskie nastroje wśród hodowców trzody chlewnej. Czy ceny jeszcze spadną?
      Przekroczona kwota renty wdowiej? KRUS: Te świadczenia ulegną obniżeniu
      Jest 3 mld euro dla młodych rolników. Pierwsze 200 mln dostali Francuzi
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Dyptam zachwyca wyglądem, ale może być toksyczny. Masz go w ogrodzie?
      “Królowa przetrwania” na skalniaki. Niestraszna jej susza, upały i mróz
      Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?
      Stosować, czy nie stosować? Te rośliny warto nawozić kurzym nawozem
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Co może grozić za niewłaściwe uśmiercenie karpia? Zalecenia lekarza weterynarii

Co może grozić za niewłaściwe uśmiercenie karpia? Zalecenia lekarza weterynarii

Newsy 16 grudnia 2023 08:00
Co może grozić za niewłaściwe uśmiercenie karpia? Zalecenia lekarza weterynarii
Źródło: Kinga Latecka
Główny Lekarz Weterynarii wydał zalecenia dotyczące postępowania z żywymi rybami, które są przeznaczone do sprzedaży. Przypomina także o przepisach, związanych z uśmiercaniem tych zwierząt.
Spis treści:

    Święta Bożego Narodzenia tuż-tuż. Tradycyjnie jest to czas wzmożonego zakupu ryb, zwłaszcza karpi.

    Warto jednak pamiętać, że sposób postępowania z żywymi rybami, przeznaczonymi do sprzedaży detalicznej, jest ściśle określony.

    Główny Lekarz Weterynarii wydał niedawno stosowne zalecenia w tej sprawie.

    Zalecenia Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie zakupu żywych ryb

    Jak przypomina Główny Lekarz Weterynarii, przede wszystkim zaleca się, aby sprzedaż ryb odbywała się wyłącznie po uprzednim ich uśmierceniu.

    Wszystko określają stosowne przepisy wynikające z:

    • ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2019 r. poz. 122);
    • rozporządzenia Rady (WE) NR 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania;
      opinii naukowych;
    • statystyki GUS.

     

    Zalecenia dotyczące uśmiercania ryb w sklepach

    Jak przypomina GLW, uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny, uwzględniający specyfikę tej gromady kręgowców.

    Zgodnie z raportem EFSA do humanitarnych metod ogłuszenia ryb należą:

    • metody mechaniczna
    • metoda elektryczna

     

    Chodzi o uderzenie w część czołową czaszki lub poddanie działaniu prądu elektrycznego, które powodują utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego, lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją.

    - Zabronione jest uśmiercanie zwierząt kręgowych, a więc również ryb, w obecności dzieci (art. 34 ust. 4 pkt 2 ustawy o ochronie zwierząt). Jest to zakaz bezwzględny, zagrożony sankcją karną z art. 35 ustawy. W związku z tym, miejsce ogłuszania i uśmiercania karpia w punktach sprzedaży detalicznej powinno być osłonięte lub wydzielone tak, aby uniknąć udziału i obecności osób postronnych - podkreśla GLW.

     

    Ważne jest więc miejsce, gdzie ryby są uśmiercane.

    Musi być to wydzielone pomieszczenie lub miejsce np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem punktu sprzedaży albo namiotu zewnętrznego, który całkowicie zapobiega udziałowi osób postronnych.

    Uśmiercanie ryb: zalecenia dotyczące personelu

    • ukończone 18 lat,
    • doświadczenie przy hodowli i/lub chowie ryb albo odbyte szkolenie z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb (np. szkolenie stanowiskowe)

     

    W przypadku dystrybucji ryb z udziałem pośrednika, zapewnia on, aby sprzedawca końcowy był przeszkolony z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb.

    Zalecenia Głównego Lekarza Weterynarii dotyczące warunków przetrzymywania żywych ryb

    Oto podstawowe zasady:

    • baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach,
    • woda - czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana 1/3 objętości wody basenu co 12 godzin,
    • zagęszczenie - maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg masy ryby/l wody,
    • optymalna temp. wody 4 - 6 ºC max 10 ºC,
    • ryby bez widocznych uszkodzeń - ryby, które posiadają rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.


    Zalecenia GLW dotyczące opakowań stosowanych do przenoszenia ze sklepu żywych ryb przez odbiorców detalicznych

    - W przypadku braku możliwości uboju karpia przed sprzedażą opakowanie stosowane do przenoszenia ze sklepu żywych ryb przez konsumenta końcowego powinno zawierać wodę - podstawowe znaczenie ma zapewnienie rybie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji, dlatego kluczowym jest rozmiar opakowania, tak aby ryba nie znajdowała się w nienaturalnej pozycji lub nie była wygięta bez możliwości zmiany pozycji - dotyczy to w szczególności pojemników o sztywnych ścianach, chociaż także ma znaczenie w przypadku foliowych toreb; z uwagi na brak możliwości stałego napowietrzania ilość wody w opakowaniu powinna być co najmniej w stosunku 1:2 masy karpia do objętości wody - informuje Główny Lekarz Weterynarii.

     

    Co z kolei z kupującymi? Według zaleceń czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu do domu powinien być jak najkrótszy, ponadto opakowania indywidualnie, używane przez klienta w celu przenoszenia ryby żywej, powinny spełniać stosowne wymagania.

     

    CZYTAJ TAKŻE: Podatek rolny idzie mocno w górę

    • Tagi:
    • zabijanie karpia święta
    • Główny Lekarz Weterynarii
    Jakub Nowak
    Skontaktuj się ze mną: [email protected]. Jestem redaktorem miesięcznika Wieści Rolnicze i portalu wiescirolnicze.pl, autorem materiałów publikowanych na YouTube. Zajmuję się tematyką techniki rolniczej, polskim ustawodawstwem oraz polityką rolną.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Zdrowie i dobrostan

    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?

    13 maja 2025
    Drób

    To największe ognisko w tym roku. Trzeba wybić ponad milion kur

    6 lutego 2025
    Trzoda chlewna

    ASF pustoszy chlewnie

    19 października 2021
    Trzoda chlewna

    Kontrole w zakładach prowadzących ubój świń i bydła

    20 czerwca 2021
    Trzoda chlewna

    Nowe przepisy - w odniesieniu do ASF

    29 kwietnia 2021
    Trzoda chlewna

    Lekarze weterynarii mogą stosować te zasady

    23 kwietnia 2021
    Drób

    Dramat hodowców - setki tysięcy sztuk drobiu do wybicia i utylizacji!

    21 kwietnia 2021
    Drób

    Ptasia grypa nadal groźna!

    19 kwietnia 2021
    Warto wiedzieć
    Inne uprawy
    Rzepaki tego rolnika po przymrozkach są w lepszej kondycji niż u innych
    17 maja 2025
    Bydło i mleko
    Będzie wsparcie do bioasekuracji przed pryszczycą? Minister: być może się uda
    17 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Kiepskie nastroje wśród hodowców trzody chlewnej. Czy ceny jeszcze spadną?
    17 maja 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Tragedia podczas prac polowych. Nie żyje 53-latek
    17 maja 2025
    Newsy
    Zielone Pola 2025 - rusza cykl spotkań. Co, gdzie i kiedy?
    17 maja 2025
    Newsy
    Rektor zaprasza na Dni SGGW
    16 maja 2025
    Newsy
    Zjedli ryby z Zalewu Wiślanego. Trafili do szpitala
    15 maja 2025
    Newsy
    Zmiany w zarządzie Grupy Azoty S.A. Kto zastąpi Adama Leszkiewicza?
    15 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy