Co może grozić za niewłaściwe uśmiercenie karpia? Zalecenia lekarza weterynarii
Święta Bożego Narodzenia tuż-tuż. Tradycyjnie jest to czas wzmożonego zakupu ryb, zwłaszcza karpi.
Warto jednak pamiętać, że sposób postępowania z żywymi rybami, przeznaczonymi do sprzedaży detalicznej, jest ściśle określony.
Główny Lekarz Weterynarii wydał niedawno stosowne zalecenia w tej sprawie.
Zalecenia Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie zakupu żywych ryb
Jak przypomina Główny Lekarz Weterynarii, przede wszystkim zaleca się, aby sprzedaż ryb odbywała się wyłącznie po uprzednim ich uśmierceniu.
Wszystko określają stosowne przepisy wynikające z:
- ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2019 r. poz. 122);
- rozporządzenia Rady (WE) NR 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania;
opinii naukowych; - statystyki GUS.
Zalecenia dotyczące uśmiercania ryb w sklepach
Jak przypomina GLW, uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny, uwzględniający specyfikę tej gromady kręgowców.
Zgodnie z raportem EFSA do humanitarnych metod ogłuszenia ryb należą:
- metody mechaniczna
- metoda elektryczna
Chodzi o uderzenie w część czołową czaszki lub poddanie działaniu prądu elektrycznego, które powodują utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego, lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją.
- Zabronione jest uśmiercanie zwierząt kręgowych, a więc również ryb, w obecności dzieci (art. 34 ust. 4 pkt 2 ustawy o ochronie zwierząt). Jest to zakaz bezwzględny, zagrożony sankcją karną z art. 35 ustawy. W związku z tym, miejsce ogłuszania i uśmiercania karpia w punktach sprzedaży detalicznej powinno być osłonięte lub wydzielone tak, aby uniknąć udziału i obecności osób postronnych - podkreśla GLW.
Ważne jest więc miejsce, gdzie ryby są uśmiercane.
Musi być to wydzielone pomieszczenie lub miejsce np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem punktu sprzedaży albo namiotu zewnętrznego, który całkowicie zapobiega udziałowi osób postronnych.
Uśmiercanie ryb: zalecenia dotyczące personelu
- ukończone 18 lat,
- doświadczenie przy hodowli i/lub chowie ryb albo odbyte szkolenie z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb (np. szkolenie stanowiskowe)
W przypadku dystrybucji ryb z udziałem pośrednika, zapewnia on, aby sprzedawca końcowy był przeszkolony z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb.
Zalecenia Głównego Lekarza Weterynarii dotyczące warunków przetrzymywania żywych ryb
Oto podstawowe zasady:
- baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach,
- woda - czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana 1/3 objętości wody basenu co 12 godzin,
- zagęszczenie - maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg masy ryby/l wody,
- optymalna temp. wody 4 - 6 ºC max 10 ºC,
- ryby bez widocznych uszkodzeń - ryby, które posiadają rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.
Zalecenia GLW dotyczące opakowań stosowanych do przenoszenia ze sklepu żywych ryb przez odbiorców detalicznych
- W przypadku braku możliwości uboju karpia przed sprzedażą opakowanie stosowane do przenoszenia ze sklepu żywych ryb przez konsumenta końcowego powinno zawierać wodę - podstawowe znaczenie ma zapewnienie rybie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji, dlatego kluczowym jest rozmiar opakowania, tak aby ryba nie znajdowała się w nienaturalnej pozycji lub nie była wygięta bez możliwości zmiany pozycji - dotyczy to w szczególności pojemników o sztywnych ścianach, chociaż także ma znaczenie w przypadku foliowych toreb; z uwagi na brak możliwości stałego napowietrzania ilość wody w opakowaniu powinna być co najmniej w stosunku 1:2 masy karpia do objętości wody - informuje Główny Lekarz Weterynarii.
Co z kolei z kupującymi? Według zaleceń czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu do domu powinien być jak najkrótszy, ponadto opakowania indywidualnie, używane przez klienta w celu przenoszenia ryby żywej, powinny spełniać stosowne wymagania.