Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ile kosztują ogórki? Dlaczego jest tak drogo?
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ta choroba ponownie wywołuje u rolników coraz większy niepokój
      Szykuje się rewolucja w hodowli kur. Za jajka trzeba będzie płacić fortunę?
      Europejscy rolnicy rezygnują z produkcji mleka. Coraz mniej stad i mleka w skupie
      Wirus groźnej choroby ponownie w tym regionie. Będą restrykcje dla rolników
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Kradzione żniwa. Co się zacznie, to trzeba przerwać
      Dramat na polach. Pszenice z dnia na dzień czernieją
      Co za żniwa. Płakać się chce. Wielu jeszcze nie zaczęło nawet zbiorów
      Nie tylko chwościk stanowi teraz zagrożenie dla buraków cukrowych
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Co z wynagrodzeniami dla członków komisji klęskowych?
      Ukłon w stronę małych gospodarstw. Ważne zmiany wejdą w życie już niebawem
      Ważny termin: do 31 lipca złóż dokumenty do ARiMR w ramach WPR 2023–2027
      Ten nabór dotyczy wszystkich hodowców. Wkrótce ARiMR zacznie przyjmować wnioski
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Chcesz zmienić kolor kwiatów hortensji? Zaopatrz się w te produkty
      Na liściach róż pojawiły się ciemne plamy? Do walki z nimi użyj tych domowych środków
      Przyciąga motyle do ogrodu. Latem jej pielęgnacja nie jest skomplikowana
      Deszczowo i bez upałów. Przełom miesięcy nie przyniesie zmian
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Chów brojlerów jak w laboratorium

Chów brojlerów jak w laboratorium

Hodowla - Drób 23 kwietnia 2015 05:56 Marzena Zbierska Aktualizacja: 20 października 2015 12:00
Chów brojlerów jak w laboratorium
Źródło: Marzena Zbierska
Produkcja drobiu w Polsce rośnie z roku na rok, a Wielkopolska jest regionem, który wyraźnie przoduje na tle pozostałych. Rodzinne gospodarstwo Haliny i Stanisława Szymańskich z Borzykowa jest jednym z największych w powiecie wrzesińskim.
Spis treści:

    Produkcja drobiu w Polsce rośnie z roku na rok, a Wielkopolska jest regionem, który wyraźnie przoduje na tle pozostałych. Rodzinne gospodarstwo Haliny i Stanisława Szymańskich z Borzykowa jest jednym z największych w powiecie wrzesińskim.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Początki gospodarstwa sięgają 1989 roku, kiedy to Stanisław Szymański rozpoczął uprawę pieczarek. Załamanie tego rynku zmusiło go do poszukiwania innej branży. Wybór padł na drób mięsny.

    Inwestycje warunkiem rozwoju

    - Hodowlę drobiu rozpoczęliśmy 20 lat temu w tunelach pozostałych po pieczarkach - wspomina Stanisław Szymański. - Następnie dzierżawiliśmy budynek w Mikuszewie, aż przyszedł czas na inwestycje. 15 lat temu wybudowaliśmy pierwszy kurnik, a co kilka lat powstawały kolejne. Obecnie produkcja odbywa się w sześciu budynkach. Jednorazowo mieści się w nich 300 tys. sztuk, a rocznie produkujemy 1,8 mln kurcząt brojlerów linii Ross.

    Specjalnie wyselekcjonowane linie towarowe kur cechują się szybkim przyrostem dobowym i mniejszym zużyciem pasz niż kury czystej rasy. Kurczęta brojlerów trafiają do kurników w pierwszej dobie życia, ważą wtedy ok. 35-45 g. Mają za sobą długą podróż, bo na fermę przyjeżdżają z Danii, ale warunki tej podróży są komfortowe - klimatyzacja i ogrzewanie to standard w wyposażeniu samochodów do transportu kurcząt. Hodowla brojlerów trwa ok. sześć tygodni. Kurczaki o wadze ok. 2,5-3 kg trafiają do ubojni, a odbiorcą mięsa pochodzącego z fermy Szymańskich jest brytyjska firma. Mięso trafia docelowo na europejskie rynki.

    Czynnik ludzki wciąż niezastąpiony

    Przygotowanie kurników do przyjęcia kurcząt i opieka weterynaryjna nad zwierzętami to zadania lek. wet. Arkadiusza Szymańskiego, syna właścicieli gospodarstwa, który uczestniczy w prowadzeniu biznesu. - Przygotowanie pomieszczeń jest bardzo istotne, podobnie jak przestrzeganie wszelkich wymagań weterynaryjnych dotyczących bioasekuracji. W naszej fermie obowiązkowa jest zmiana obuwia i korzystanie z maty dezynfekcyjnej przy każdym wejściu do kurnika. Bardzo ważna jest odpowiednia ściółka, udostępnianie paszy wyłożonej na papierze już w pierwszej dobie życia oraz właściwe pojenie - mówi Arkadiusz Szymański.

    Oprócz odpowiednio zbilansowanej paszy i dostępu do wody konieczne jest utrzymanie właściwej temperatury - w pierwszym okresie życia kurcząt to 33-35 stopni Celsjusza. Kontrola wszelkich parametrów (także m.in. wilgotności powietrza, zawartości dwutlenku węgla) jest zautomatyzowana. Jednak nie wyklucza to konieczności nadzoru ze strony człowieka. Szczególnie trudnym okresem w hodowli kurcząt jest upalne lato, kiedy należy dbać, aby kurczęta nie przegrzały się i miały wystarczająco dużo powietrza wewnątrz kurnika. Podczas upałów rozwiązaniem jest mgiełka z pary wodnej, która powstaje w kurniku dzięki specjalnej instalacji i obniża temperaturę.

    - Nie należy do końca ufać urządzeniom. Niezastąpiony jest czynnik ludzki, a prowadzenie hodowli wymaga stałej kontroli ze strony człowieka. W przypadku temperatury należy obserwować zachowania kurcząt, bo ich wymagania mogą różnić się nieco od norm wprowadzonych w ustawieniach programu. Wtedy konieczna jest interwencja - dodaje Arkadiusz Szymański, który specjalizuje się w usługach weterynaryjnych dla hodowców drobiu.

    Pracuje nie tylko w rodzinnym gospodarstwie, jednak świadczy również usługi na rzecz innych hodowców, nie tylko brojlerów, ale także gęsi i kaczek.

    Szczepienia i profilaktyka

    Stosowanie antybiotyków w hodowli kurcząt jest ograniczone do minimum. Znacznie częściej wykorzystywane są probiotyki, które mają dostarczać właściwej flory bakteryjnej do przewodu pokarmowego ptaków. Probiotyk znajduje się np. w wodzie do picia podawanej przez pierwsze dni życia. Wtedy wykonuje się również szczepienia profilaktyczne:

    - Szczepimy przeciwko zakaźnemu zapaleniu oskrzeli szczepem podstawowym oraz wariantem i jest to bardzo dobre zabezpieczenie jeśli chodzi o immunoprofilaktykę tej choroby. Dodatkowo konieczne jest zabezpieczenie przeciwko chorobie Gumboro, które należy wykonywać w określonym czasie. Aby wskazać właściwy termin, oddajemy do laboratorium próbki krwi kurcząt i dopiero na tej podstawie, w zależności od poziomu przeciwciał matczynych, określany jest dzień szczepienia. Aby próba była reprezentatywna, z jednego kurnika pobierana jest krew od 23 kurcząt. To bardzo ważne dla skuteczności szczepionki - uściśla Arkadiusz Szymański.

    Pasza zbilansowana i roślinna

    Właściwe żywienie kurcząt to kolejny ważny element kompleksowej hodowli. Jak zaznacza Arkadiusz Szymański, pasza powinna być przygotowana tak, aby nawet w niewielkiej ilości pokarmu był właściwy skład analityczny.

    - W żywieniu drobiu nie wykorzystuje się już mączek zwierzęcych - dodaje Stanisław Szymański. - W Europie producenci muszą stosować wyłącznie białko pochodzenia roślinnego, a niestety na polski rynek trafiają kurczaki z Chin, z Brazylii, z USA, gdzie są karmione mączkami mięsnymi i są im podawane antybiotyki. W Polsce producenci drobiu muszą sprostać restrykcjom unijnym i to jest słuszny kierunek, a niestety konsumenci nie mają pewności, że kupują dobrej jakości mięso z krajowych hodowli.

    Jak informuje Stanisław Szymański, na polskim rynku istnieje nadprodukcja drobiu mięsnego, a ubojnie eksportują około 80% krajowej produkcji, więc można przyjąć, że 60% mięsa kurzego dostępnego w polskich sklepach pochodzi z importu.

    Racjonalna redukcja kosztów

    Hodowla drobiu zaczyna przypominać laboratorium - od dezynfekcji pomieszczeń, przez profilaktykę weterynaryjną i bioasekurację, po prawidłowo zbilansowane pasze. Hodowca musi dziś prowadzić działalność kompleksowo na najwyższym poziomie jakościowym. Ale nie może pozwolić sobie także na słabe punkty w kalkulacji kosztów, bo będzie miał kłopot z utrzymaniem się na rynku.

    - Opłacalność jest bardzo zmienna. Hodowcy, którzy nie dokładają wymaganej staranności, mogą znaleźć się w sytuacji, w której będą zmuszeni dokładać do biznesu. Jeżeli produkuje się z zachowaniem wszelkich wymagań dobrej praktyki weterynaryjnej i cały czas monitoruje koszty, aby nie były zbyt wysokie, to opłacalność jest zadowalająca - ocenia właściciel fermy w Borzykowie.

    Jednak zaznacza, że wysoka jakość, której oczekuje rynek, nie pozwala na szukanie oszczędności kosztem produktu. Jakość jest kwestią nadrzędną, a koszty to sprawa drugorzędna, jednak ich poziom musi zapewniać rentowność. - Redukcji kosztów można poszukiwać jedynie w eliminacji wydatków, które nie wpływają na efekt produkcyjny. Trzeba zachować odpowiednie podejście, bo nierozsądne ograniczenie wydatków może mieć także negatywne konsekwencje. Lepsza i kosztowniejsza profilaktyka weterynaryjna oznacza niższe koszty ewentualnego leczenia. Nadmierne oszczędności w tej kwestii nie są wskazane - dodaje hodowca.

    Właśnie z uwagi na konieczność redukcji kosztów, cztery lata temu Stanisław Szymański uruchomił mieszalnię pasz na potrzeby fermy. Prowadzi skup kukurydzy, która jest przechowywana i wykorzystywana jako główny składnik paszy. Obok kukurydzy w skład mieszanki wchodzą także pszenica, rzepak, soja i premiksy. Własna mieszalnia pasz eliminuje marżę pośredników i z punktu widzenia właściwego zarządzania przedsięwzięciem daje pewien margines na ewentualną redukcję rentowności. Pozwala to spać spokojniej, gdyby gorsze czasy dla drobiarstwa spowodowały spadek opłacalności produkcji w przyszłości.

    • Tagi:
    • kurczęta
    • drób
    • brojlery
    • Borzykowo
    • Stanisław Szymański
    • ferma Szymańscy
    Marzena Zbierska
    Podobne artykuły
    Drób

    Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]

    30 maja 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Drób

    Nowe ognisko rzekomego pomoru drobiu. Ile ptaków uśmiercono?

    20 maja 2025
    Drób

    Producenci drobiu i jaj otrzymają rekompensaty? Chodzi o ok. 133 mln zł

    19 maja 2025
    Drób

    Ptasia grypa: polski eksport z kolejnymi barierami

    18 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?

    13 maja 2025
    Drób

    Masz kury? Wprowadzono zakazy. Dotyczą wszystkich gospodarstw utrzymujących drób

    7 maja 2025
    Hotblog

    Grillowana pierś z kurczaka zawinięta w boczku na gałązce z rozmarynu

    3 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Dostałeś taką informację z ARiMR? Chodzi o tegoroczne dopłaty
    31 lipca 2025
    Ciągniki
    Oto następca jednego z najchętniej kupowanych ciągników w Polsce [ZDJĘCIA]
    31 lipca 2025
    Drób
    To już 10 przypadek w ciągu miesiąca. W tym regionie kurniki są mocno zagrożone
    31 lipca 2025
    Najnowsze
    Drób
    To już 10 przypadek w ciągu miesiąca. W tym regionie kurniki są mocno zagrożone
    31 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    Ta choroba ponownie wywołuje u rolników coraz większy niepokój
    30 lipca 2025
    Drób
    Szykuje się rewolucja w hodowli kur. Za jajka trzeba będzie płacić fortunę?
    29 lipca 2025
    Bydło i mleko
    Europejscy rolnicy rezygnują z produkcji mleka. Coraz mniej stad i mleka w skupie
    28 lipca 2025
    Drób
    Kilkaset tysięcy kur w ognisku. Ta choroba zaatakowała po raz kolejny
    26 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności