Chcesz uniknąć chorób bakteryjnych, nie rób tych rzeczy, gdy pomidory są mokre

Informuje o tym w specjalnym komunikacie na platformie Sygnalizacji Agrofagów - Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- Na początku lipca 2025 r. na plantacjach pomidora gruntowego, w województwie wielkopolskim w powiecie gostyńskim w gminie Krobia, oraz gminie Poniec, a także w powiecie rawickim w gminie Miejska Górka zaobserwowano występowanie symptomów dwóch bakteryjnych chorób roślin bakteryjnej centkowatości pomidora (Pseudomonas syringae pv. tomato) oraz bakteryjnej plamistości pomidora (Xanthomonas vesicatoria) - przekazuje IOR-PIB.
Choroby pomidorów gruntowych, które trudno zidentyfikować
Instytut informuje, że ze względu na trudność w identyfikacji wspomnianych patogenów na podstawie objawów na liściach, wyizolowano bakterie na pożywki hodowlane. - Wyrośnięte kolonie bakterii przypisano do gatunku na podstawie morfologii kolonii oraz z wykorzystaniem techniki łańcuchowej reakcji polimerazy - tłumaczy IOR-PIB.
Bakteryjna cętkowatość pomidora
W próbkach z gminy Poniec, Krobia i Miejska Górka znaleziono bakterie Pseudomonas syringae pv. tomato, które zidentyfikowano do rodzaju na podstawie tworzenia bezbarwnych białokremowych kolonii o lekkim połysku, produkcji fluorescencyjnej pioverdyny na podłożu King’s B oraz charakterystycznej woni jaśminu.
- W celu dokładniejszej identyfikacji przeprowadzono łańcuchową reakcję polimerazy ze starterami specyficznymi dla Pseudomonas syringae pv. tomato, która potwierdziła obecność tej bakterii w próbach - przekazuje IOR-PIB.
Bakteryjna plamistość pomidora
W próbce z gminy Krobia wyizolowano z kolei także bakterie z rodzaju Xanthomonas, które zidentyfikowano do rodzaju na podstawie błyszczących żółto-pomarańczowych kolonii a do gatunku Xanthomonas vesicatoria na podstawie łańcuchowej reakcji polimerazy z wykorzystaniem specyficznych starterów.
- Patogeniczność szczepów potwierdzono poprzez zakażenie zdrowych liści roślin wyizolowanymi patogenami - relacjonuje Instytut.
Jak zapobiegać chorobom bakteryjnym pomidorów gruntowych?
W przypadku obu wspomnianych chorób powinno się przede wszystkim zapobiegać ich rozprzestrzenianiu poprzez usuwanie porażonych roślin i unikania wykonywania prac pielęgnacyjnych, gdy rośliny są mokre, a także unikania zraszania liści roślin podczas podlewania. W zapobieganiu stratom powodowanym przez te choroby zaleca się też stosowanie dopuszczonych środków ochrony roślin zwierających związki miedzi lub laminarynę, a także środek biologiczny zawierający szczepy bakterii Bacillus subtilis.
- Tagi:
- choroby pomidorów