Pierwsze pomidory gruntowe już na giełdach. "Zbiory będą niższe". Co z ceną?

Tegoroczna pogoda nie jest sprzymierzeńcem rolników, sadowników, ogrodników. Wszyscy narzekają na kapryśną aurę. Powodów do radości nie mają również plantatorzy pomidora polnego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ile kosztuje pomidor polny na giełdach?
Pierwsze pomidory gruntowe pojawiły się na giełdach krajowych. "Bronisze" Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy SA oferuje ceny od 5 do 8 zł za kg. Od 100 do 150 złotych za 18 kg trzeba zapłacić na Łódzkim Rynku Hurtowym ZJAZDOWA S.A. Plantatorzy twierdzą, że to jest trudny rok dla branży. Wskazują, że ostatnie miesiące to czas ciągłych anomalii w pogodzie. Podają, że ze względu na dynamiczne warunki pogodowe trudno ocenić, kiedy będzie szczyt sezonu.
Eksperci przewidują niższe zbiory pomidorów gruntowych
Już wiadomo, że zbiory będą niższe.
- Ze względu na trudny start – nietypową kolejny rok z rzędu zimę, zimny maj, wcale nie dużo cieplejszy czerwiec plony będą zapewne niższe niż w latach ubiegłych. Tak myślimy, obserwując pogodę i nie łudząc się, że coś niezwykłego się wydarzy, na zjawiska pogodowe wpływ mamy ograniczony. Czy będą o 10, 15 czy 20 procent niższe, nie możemy wykluczyć. W zależności od regionu i warunków panujących w trakcie całej wegetacji te zbiory mogą się bardzo różnić, bo jak znamy ludzi, którzy z tego żyją, to potrafią oni dokonywać swoją ciężką pracą i pomysłowością cudów. Zdecydowanie jednak nie będzie to rok rekordów, a szkoda, bo dobrego pomidora w dobrej cenie potrzeba wszystkim w branży. Reasumując wynik zeszłego roku uznać należało będzie za bardzo dobry – mówi Marek Bąk Dyrektor ds. Ekspansji i Rozwoju Grupy Dawtona.
Specjaliści z branży zastanawiają się, jaka będzie jakość pomidorów gruntowych.
- Jeśli zabiegi wykonywane były na czas (jeśli oczywiście pogoda na to pozwalała), to prawdopodobnie owoce nie będą odbiegać znacząco od norm, a wydajności nie muszą być przez to zagrożone w stopniu krytycznym dla producentów i branży. Pytanie, jak bardzo będzie to nieznaczna różnica. Jak na razie brix (miara słodkości pomidorów) jest parametrem, o którym ciężko mówić ze względu na to, że jeszcze trochę czasu do zbiorów pozostało i mogą pojawić się zjawiska w pogodzie istotnie na to wpływające – mówi dyrektor Bąk.
Rośnie powierzchnia uprawy pomidora w Polsce
Według danych ARiMR, powierzchnia uprawy pomidorów gruntowych w Polsce w 2024 roku osiągnęła rekordowy poziom 8363,14 ha, co oznacza wzrost o 37% (2239,87 ha) w porównaniu do roku 2023. To największy obszar upraw w ciągu ostatnich 5 lat i kontynuacja dynamicznego wzrostu, który rozpoczął się w 2023 roku. Z kolei Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy podaje, że w 2024 r. jakość plonu pomidorów polowych była wyższa niż w 2023 roku. Produkcja pomidorów gruntowych zwiększyła się o 19,9% do 203,4 tys. ton.