Ceny mięsa i innych surowców rolnych
Ceny części surowców rolnych, według Komisji Europejskiej, w listopadzie 2013 r. we Wspólnocie kształtowały się poniżej poziomu notowanego przed rokiem.
Dotyczyło to: kukurydzy (-29,6%), jęczmienia (-25,4%), pszenicy miękkiej (-25,0%), pszenicy durum (-15,5%), a także: wieprzowiny (-4,8%), drobiu (-3,7%) oraz wołowiny (-3,0%). W przedstawionym okresie wzrosły ceny pełnego mleka w proszku (+27,3 %), masła (+23,0%), odtłuszczonego mleka w proszku (+17,5%) oraz sera (+17,0%). Ceny wołowiny obniżyły się w większości (w piętnastu) krajów Wspólnoty. Najbardziej w Estonii (-21,2%), na Łotwie (-16,5%), Litwie (-11,6%), w Czechach (-11,4%), Niemczech (-9,3%), Słowenii (-8,7%), na Słowacji (-8,7%), w Polsce (-8,2%) oraz Holandii (-7,1%). Ceny mięsa wieprzowego zniżkowały w dwudziestu jeden krajach Unii, w pozostałych państwach Wspólnoty zanotowano ich wzrost. Największe spadki cen zarejestrowano na Cyprze (-11,9%), w Luksemburgu (-10,7%), Holandii (-9,5%), Czechach (-8,7%), Belgii (-8,4%), Niemczech (-8,4%), Włoszech (-8,3%), Polsce (-7,7%), na Węgrzech (-7,3%), Łotwie (-7,0%) oraz Litwie (-6,9%). Ceny mięsa drobiowego spadły natomiast w siedemnastu krajach Wspólnoty. Najbardziej w Rumunii (-16,1%), Portugalii (-14,1%), Bułgarii (-10,2%) oraz Hiszpanii (-8,8%). W innych krajach, nie licząc Irlandią, gdzie cena pozostała niezmieniona, odnotowano zwyżki cen. Największe dotyczyły Estonii (+11,7%), Danii (+5,6%), Niemiec (+4,7%) oraz Finlandii (+4,3%).
Ceny detaliczne żywności w krajach Unii Europejskiej w listopadzie 2013 r. były o 1,3% wyższe aniżeli w listopadzie 2012 roku, natomiast inflacja ogółem (r/r) kształtowała się na poziomie 1,0%. W porównaniu z listopadem 2012 roku w listopadzie 2013 roku wzrosły ceny we wszystkich ważniejszych grupach żywności. Najwyższy wzrost cen zauważono w przypadku olejów i tłuszczów (+3,7%), mleka, serów i jaj (+2,5%), ryb i owoców morza (+2,3%), mięsa (+1,4%) oraz warzyw (+1,2%). Zwiększyły się także ceny owoców (+0,6%), produktów chlebowych i zbożowych (+0,5%), cukru (+0,2%), a także pozostałej żywności (+0,9%). Ceny żywności wzrosły w większości krajów Unii Europejskiej, z wyjątkiem Bułgarii, Danii, Irlandii, Grecji, Cypru, Łotwy i Rumunii. Tam zanotowano ich spadek. Najwyższy wzrost cen żywności zarejestrowano w Finlandii (+4,1%), Czechach (+3,2%), Luksemburgu (+3,2%), Wielkiej Brytanii (+3,0%), Niemczech (+2,9%), Austrii (+2,9%) i w Słowenii (+2,4%). W Polsce ceny żywności poszly w górę o 1,8%.
- Tagi:
- mięso
- Wspólnota
- surowce rolne
- cena