Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
      Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
      Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jak Kompas UE pomaga rolnikom w walce ze zmianami klimatycznymi?
      Idą zmiany w polityce rolnej UE. Będzie bardziej po myśli rolników?
      Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
      KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
      Piękniejsza od róży? Ten krzew będzie zdobić ogród przez dekady
      Nie wyrzucaj skoszonej trawy. Trzy pomysły na wykorzystanie w ogrodzie
      Chcesz pozbyć się mrówek z ogrodu? Rozsyp to wokół mrowiska
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Forum Zootechniczno - Weterynaryjne już w kwietniu [PROGRAM, ZAPISY]

Forum Zootechniczno - Weterynaryjne już w kwietniu [PROGRAM, ZAPISY]

Hodowla - Bydło i mleko 13 marca 2023 13:57 Dorota Andrzejewska Aktualizacja: 13 marca 2023 14:42
Forum Zootechniczno - Weterynaryjne już w kwietniu [PROGRAM, ZAPISY]
Źródło: Łukasz Tyrakowski
Jak optymalizować żywienie w dobie kryzysu energetycznego i klimatycznego?
Spis treści:

    Na to pytanie postarają się odpowiedzieć prelegenci, podczas XVII Forum Zootechniczno - Weterynaryjnego, które odbędzie się w dniach 20 - 21 kwietnia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Zaplanowane są wykłady oraz wyjazd studyjny do nowoczesnych gospodarstw.

    Wydarzenie, które orgnizowane jest już po raz XVII, przyciąga corocznie przedstawicieli świata nauki oraz praktyków branży rolnej. W tym roku, oprócz wykładów, zaplanowano warsztaty terenowe na 2 fermach z prezentacją kiszonek i prelekcjami na temat prawidłowego przygotowania się do robienia dobrych kiszonek. Aby wziąć udział w wydarzeniu, trzeba się zarejestrować. Uwaga! Liczba miejsc na wyjazd jest ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń.

    Dlaczego warto zgłosić swój udział w wydarzeniu? Jest to niebywała okazja do poszerzenia wiedzy na temat hodowli bydła mlecznego i trzody chlewnej. W ramach tego przedsięwzięcia, w dniu wykładowym, a więc 21 kwietnia zaplanowano ponad 20 wykładów z zakresu żywienia oraz higieny zwierząt. Dzień wcześniej będzie można wziąć udział w warsztatach terenowych, które odbędą się w Gospodarstwie Drzewce oraz Osowa Sień.

    Swój udział w Forum zapowiedział m.in. prof. Zygmunt Kowalski, niekwestionowany autorytet w dziedzinie hodowli bydła mlecznego. Obradom plenarnym będą przewodniczyć prof. Zbigniew Sobek oraz dr Aleksander Skoracki.

    XVII FORUM odbędzie się w dniu 20-21 kwietnia 2023 roku w budynku Biocentrum Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przy ul. Dojazd 11.

    Jesteś zainteresowany wydarzeniem? Zarejestruj się TUTAJ

    Patronat nad wydarzeniem objął portal:

    Szczegółowy PROGRAM XVII Forum Zootechniczno - Weterynaryjnego poniżej:

    20.04.2023 - WARSZTATY TERENOWE

    07.00

    Zbiórka uczestników na Parkingu UPP

    – ul. Dojazd 11  

     08.45 - 12.00

    GOSPODARSTWO DRZEWCE

    – Ferma, kiszonki

    09.00 - 11.30 

    Zwiedzanie Fermy w Drzewcach, hala udojowa - karuzela

    -  Hodowca – Michał Hądzlik, Roman Lipowczyk

    - GEA - Tomasz Kruś, Jakub Kujawa

    11.30 - 12.00

    Czas na drobny poczęstunek

    13.00 - 19.30

    OSOWA SIEŃ

    – Fermy, kiszonki

    13.00

    Przyjazd do Osowej Sieni

    przyjęcie gości przez Prezesa Jana Pabierowskiego

    13.15 -14.00

    Zwiedzanie Fermy Jędrzychowice na 600 stanowisk, hala udojowa 2*20

    - Główny hodowca – Janusz Kędziora

    - GEA - Tomasz Kruś, Jakub Kujawa

    14.00 - 14.30

    Prezentacja zastosowania wozu Paszowego ALIMA bis

    - Główny hodowca - Janusz Kędziora

    - Alima bis - Tomasz Przybył

    14.30 - 15.00

    Wybór właściwych odmian kukurydzy

    - Kier. Prod. Roślinnej - Zbigniew Grabowski

    - Hodowla Roślin Smolice - prof. dr hab. Józef Adamczyk 

    15.00 - 15.30

    Techniki zakiszania

    - Główny hodowca - Janusz Kędziora

    - Lallemand - Michalina Osetek oraz Sławomir Walasek

    15.30 - 16.00

    Techniki zakiszania

    - Główny hodowca - Janusz Kędziora

    - Polmass - Waldemar Budziński

    16.00 - 16.30

    Techniki zakiszania

    - Główny hodowca - Janusz Kędziora

    - Agro-Tech Junoszyn - Roland Szymczak

    16.30

    Obiad dla uczestników warsztatów

    19:30

    Powrót do Poznania

    21.04.2023 - DZIEŃ WYKŁADOWY

    08.00 - 09.00 Rejestracja uczestników
    09.00 - 09.10 Otwarcie XVII FORUM
    09.10 - 09.25

     100-lecie Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego

    - prof. dr hab. Zbigniew Sobek, Liliana Ciesielska UP w Poznaniu

    OBRADY PLENARNE

    – prof. dr hab. Zbigniew Sobek, dr med. wet. Aleksander Skoracki

    09.30 - 10.00

    Najważniejsze przyczyny żywieniowe i dobrostanowe zaburzeń metabolicznych u krów mlecznych

    - prof. dr hab. Z. Maciej Kowalski UR w Krakowie

    10.00 - 10.30 Diagnostyka biochemiczna głównych schorzeń metabolicznych u bydła
    – prof. dr hab. Przemysław Sobiech – UWM w Olsztynie
    10.30 - 11.00

    Żywienie precyzyjne krów mlecznych, nowa moda czy konieczność

    - dr inż. Robert Mikuła, Katedra Żywienia Zwierząt UP w Poznaniu

    11.00 - 11.30  Czynniki zdrowotne wpływające na efektywność wykorzystania paszy u świń
    – dr n. wet. Arkadiusz Dors, Katedra Nauk Przedklinicznych i Chorób Zakaźnych UP w Poznaniu
    11.30 - 12.00

    Przerwa kawowa 

    SEKCJA BYDŁO

    – prof. dr hab. Włodzimierz Nowak

    12.00 - 12.20 

    Selekcja bydła mlecznego w kontekście wyzwań klimatycznych

    – dr hab. Sebastian Mucha CGen, PFHBiPM

    12.20 - 12.40 Optymalizacja żywienia bydła mlecznego i kurcząt rzeźnych w trosce o klimat
    – prof. dr hab. Adam Cieślak, prof. dr hab. Damian Józefiak, dr inż. Bartosz Kierończyk, prof. dr hab. Małgorzata Szumacher-Strabel, dr inż. Anita Zaworska, Katedra Żywienia Zwierząt UP w Poznaniu
    12.40 - 13.00 Możliwości ograniczenia emisji gazów cieplarnianych poprzez optymalizację żywienia krów mlecznych
    – dr inż. Sebastian Michalak Cargill Poland Sp. z o.o.
    13.00 - 13.20

    Higiena okołoudojowa - podstawowe błędy w stosowaniu

    - dr n. wet. Sebastian Smulski, Katedra Chorób Wewnętrznych i Diagnostyki UP w Poznaniu Wewnętrznych i Diagnostyki UP w Poznaniu

    13.20 - 13.40

    Diagnostyka i profilaktyka schorzeń bakteryjnych u bydła

    - lek. wet. Jarosław Szubstarski (Invac Polska sp. z o.o.)

    13.40 - 14.00

    Prawidłowe zasady leczenia mastitis u krów

    - lek. wet. Tomasz Pelec, Katedra Chorób Wewnętrznych i Diagnostyki UP w Poznaniu

    14.00 - 14.15

    Przerwa kawowa 

    14.15 - 14.35

    Współczesne rozwiązania technologiczne stosowane w żywieniu krów w obliczu kryzysu energetycznego

    - mgr inż. Tomasz Przybył ALIMA-BIS

    14.35 - 14.55

    Ekstruzja i mikronizacja - Optymalizacja żywienia z wykorzystaniem nowoczesnych technologii w przemyśle paszowym

    - dr inż. Arkadiusz Michalak, Lira

    14.55 - 15.15

    Optymalizacja żywienia krów w Sano Agrar Institut w czasach kryzysu energetycznego

    – dr inż. Ryszard Kujawiak, Sano - Nowoczesne Żywienie Zwierząt Sp. z o.o.

    15.15 - 15.35

    Nowa metoda wykorzystania mocznika do oceny zbilansowania dawki pokarmowej

    – dr inż. Katarzyna Rzewuska, mgr inż. Krzysztof Bączkiewicz

    15.35 - 15.55

    Czy zmiany klimatyczne mają wpływ na produkcję mleka

    - prof. dr hab. Z. Maciej Kowalski, UR w Krakowie

    16.00

    Dyskusja i zakończenie obrad w Sekcjach - przerwa obiadowa

    SEKCJA ŚWINIE

    prof. dr hab. Małgorzata Pomorska-Mól

    12.00 - 12.30

     Diagnostyka i profilaktyka schorzeń bakteryjnych u świń

    - lek. wet. Jarosław Szubstarski, Invac Polska sp. z o.o.

    12.30 - 13.00 

    Wpływ klimatu na występowanie włośnicy u dzików

    - dr Mirosław Różycki, Katedra Nauk Przedklinicznych i Chorób Zakaźnych UP w Poznaniu

    13.00 - 13.30

    Pasze objętościowe w żywieniu świń metodą na obniżenie kosztów produkcji

    – dr hab. Karolina Szulc, Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców UP w Poznaniu

    13.30 - 13.45

    Przerwa kawowa

    13.45 - 14.15

    Wypadanie narządów miednicy u świń - opis, przyczyny, sposoby leczenia

    - dr med. wet. Aleksander Skoracki - BASKO Poznań

    14.15 - 14.45

    Wpływ zmian klimatycznych na dobrostan i produkcyjność trzody chlewnej

    - dr inż. Marian Kamyczek, Instytut Zootechniki PIB, Zakład Doświadczalny Pawłowice

    14.45 – 15.15

    Potencjał substancji fitogenicznych w żywieniu świń

    - mgr inż. Krystian Antkowiak, JHJ

    15.15 – 15.45

    Innowacyjne zastosowanie nanotechnologi w dezynfekcji obiektów inwentarskich

    – mgr inż. Krzysztof Polowczyk, Smart Nanotechnologies

    16.00 Zakończenie w Sekcjach i przerwa obiadowa

    Organizatorzy wydarzenia:

    Poznańskie Koło Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Wielkopolski Oddział Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych, Sekcja Fizjologii i Patologii Świń PTNW, Katedra Genetyki i Podstaw Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Katedra Żywienia Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Katedra Nauk Przedklinicznych i Chorób Zakaźnych, Katedra Chorób Wewnętrznych i Diagnostyki.

    Czytaj także: Jak przechowywać kiszonki?

    • Tagi:
    • prof. kowalski
    • UP Poznań
    • weterynaria
    • zoowet
    • kiszonki
    Dorota Andrzejewska
    Podobne artykuły
    Hodowla

    Następny duży rynek dla polskiej wieprzowiny i wołowiny

    31 marca 2024
    Newsy

    Forum Zootechniczno-Weterynaryjne z prawdziwymi autorytetami

    26 kwietnia 2023
    Trzoda chlewna

    Złotnicka pstra - warto hodować tę rasę? [WYWIAD Z EKSPERTEM]

    25 kwietnia 2023
    Newsy

    Złote Medale Targów Polagra Premiery 2023 rozdane [ZDJĘCIA]

    13 stycznia 2023
    Newsy

    Szykują się zmiany w zakresie uprawnień dla organizacji prozwierzęcych?

    26 grudnia 2022
    Newsy

    Jutro pikieta lekarzy weterynarii pod ministerstwem rolnictwa 

    16 listopada 2022
    Trzoda chlewna

    Kolejne ogniska ASF w kraju. Niepokojące informacje docierają też z Niemiec

    10 września 2020
    Trzoda chlewna

    Kolejne ogniska ASF w kraju

    5 sierpnia 2020
    Warto wiedzieć
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Ekonomika
    Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
    13 maja 2025
    Najnowsze
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Żywienie
    Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
    13 maja 2025
    Bydło i mleko
    Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
    12 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy