Forum Zootechniczno - Weterynaryjne już w kwietniu [PROGRAM, ZAPISY]
Na to pytanie postarają się odpowiedzieć prelegenci, podczas XVII Forum Zootechniczno - Weterynaryjnego, które odbędzie się w dniach 20 - 21 kwietnia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Zaplanowane są wykłady oraz wyjazd studyjny do nowoczesnych gospodarstw.
Wydarzenie, które orgnizowane jest już po raz XVII, przyciąga corocznie przedstawicieli świata nauki oraz praktyków branży rolnej. W tym roku, oprócz wykładów, zaplanowano warsztaty terenowe na 2 fermach z prezentacją kiszonek i prelekcjami na temat prawidłowego przygotowania się do robienia dobrych kiszonek. Aby wziąć udział w wydarzeniu, trzeba się zarejestrować. Uwaga! Liczba miejsc na wyjazd jest ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń.
Dlaczego warto zgłosić swój udział w wydarzeniu? Jest to niebywała okazja do poszerzenia wiedzy na temat hodowli bydła mlecznego i trzody chlewnej. W ramach tego przedsięwzięcia, w dniu wykładowym, a więc 21 kwietnia zaplanowano ponad 20 wykładów z zakresu żywienia oraz higieny zwierząt. Dzień wcześniej będzie można wziąć udział w warsztatach terenowych, które odbędą się w Gospodarstwie Drzewce oraz Osowa Sień.
Swój udział w Forum zapowiedział m.in. prof. Zygmunt Kowalski, niekwestionowany autorytet w dziedzinie hodowli bydła mlecznego. Obradom plenarnym będą przewodniczyć prof. Zbigniew Sobek oraz dr Aleksander Skoracki.
XVII FORUM odbędzie się w dniu 20-21 kwietnia 2023 roku w budynku Biocentrum Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przy ul. Dojazd 11.
Jesteś zainteresowany wydarzeniem? Zarejestruj się TUTAJ
Patronat nad wydarzeniem objął portal:
Szczegółowy PROGRAM XVII Forum Zootechniczno - Weterynaryjnego poniżej:
20.04.2023 - WARSZTATY TERENOWE |
|
07.00 |
Zbiórka uczestników na Parkingu UPP – ul. Dojazd 11 |
08.45 - 12.00 |
GOSPODARSTWO DRZEWCE – Ferma, kiszonki |
09.00 - 11.30 |
Zwiedzanie Fermy w Drzewcach, hala udojowa - karuzela - Hodowca – Michał Hądzlik, Roman Lipowczyk - GEA - Tomasz Kruś, Jakub Kujawa |
11.30 - 12.00 |
Czas na drobny poczęstunek |
13.00 - 19.30 |
OSOWA SIEŃ – Fermy, kiszonki |
13.00 |
Przyjazd do Osowej Sieni przyjęcie gości przez Prezesa Jana Pabierowskiego |
13.15 -14.00 |
Zwiedzanie Fermy Jędrzychowice na 600 stanowisk, hala udojowa 2*20 - Główny hodowca – Janusz Kędziora - GEA - Tomasz Kruś, Jakub Kujawa |
14.00 - 14.30 |
Prezentacja zastosowania wozu Paszowego ALIMA bis - Główny hodowca - Janusz Kędziora - Alima bis - Tomasz Przybył |
14.30 - 15.00 |
Wybór właściwych odmian kukurydzy - Kier. Prod. Roślinnej - Zbigniew Grabowski - Hodowla Roślin Smolice - prof. dr hab. Józef Adamczyk |
15.00 - 15.30 |
Techniki zakiszania - Główny hodowca - Janusz Kędziora - Lallemand - Michalina Osetek oraz Sławomir Walasek |
15.30 - 16.00 |
Techniki zakiszania - Główny hodowca - Janusz Kędziora - Polmass - Waldemar Budziński |
16.00 - 16.30 |
Techniki zakiszania - Główny hodowca - Janusz Kędziora - Agro-Tech Junoszyn - Roland Szymczak |
16.30 |
Obiad dla uczestników warsztatów |
19:30 |
Powrót do Poznania |
21.04.2023 - DZIEŃ WYKŁADOWY |
|
08.00 - 09.00 | Rejestracja uczestników |
09.00 - 09.10 | Otwarcie XVII FORUM |
09.10 - 09.25 |
100-lecie Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego - prof. dr hab. Zbigniew Sobek, Liliana Ciesielska UP w Poznaniu |
OBRADY PLENARNE – prof. dr hab. Zbigniew Sobek, dr med. wet. Aleksander Skoracki |
|
09.30 - 10.00 |
Najważniejsze przyczyny żywieniowe i dobrostanowe zaburzeń metabolicznych u krów mlecznych - prof. dr hab. Z. Maciej Kowalski UR w Krakowie |
10.00 - 10.30 | Diagnostyka biochemiczna głównych schorzeń metabolicznych u bydła – prof. dr hab. Przemysław Sobiech – UWM w Olsztynie |
10.30 - 11.00 |
Żywienie precyzyjne krów mlecznych, nowa moda czy konieczność - dr inż. Robert Mikuła, Katedra Żywienia Zwierząt UP w Poznaniu |
11.00 - 11.30 | Czynniki zdrowotne wpływające na efektywność wykorzystania paszy u świń – dr n. wet. Arkadiusz Dors, Katedra Nauk Przedklinicznych i Chorób Zakaźnych UP w Poznaniu |
11.30 - 12.00 |
Przerwa kawowa |
SEKCJA BYDŁO – prof. dr hab. Włodzimierz Nowak |
|
12.00 - 12.20 |
Selekcja bydła mlecznego w kontekście wyzwań klimatycznych – dr hab. Sebastian Mucha CGen, PFHBiPM |
12.20 - 12.40 | Optymalizacja żywienia bydła mlecznego i kurcząt rzeźnych w trosce o klimat – prof. dr hab. Adam Cieślak, prof. dr hab. Damian Józefiak, dr inż. Bartosz Kierończyk, prof. dr hab. Małgorzata Szumacher-Strabel, dr inż. Anita Zaworska, Katedra Żywienia Zwierząt UP w Poznaniu |
12.40 - 13.00 | Możliwości ograniczenia emisji gazów cieplarnianych poprzez optymalizację żywienia krów mlecznych – dr inż. Sebastian Michalak Cargill Poland Sp. z o.o. |
13.00 - 13.20 |
Higiena okołoudojowa - podstawowe błędy w stosowaniu - dr n. wet. Sebastian Smulski, Katedra Chorób Wewnętrznych i Diagnostyki UP w Poznaniu Wewnętrznych i Diagnostyki UP w Poznaniu |
13.20 - 13.40 |
Diagnostyka i profilaktyka schorzeń bakteryjnych u bydła - lek. wet. Jarosław Szubstarski (Invac Polska sp. z o.o.) |
13.40 - 14.00 |
Prawidłowe zasady leczenia mastitis u krów - lek. wet. Tomasz Pelec, Katedra Chorób Wewnętrznych i Diagnostyki UP w Poznaniu |
14.00 - 14.15 |
Przerwa kawowa |
14.15 - 14.35 |
Współczesne rozwiązania technologiczne stosowane w żywieniu krów w obliczu kryzysu energetycznego - mgr inż. Tomasz Przybył ALIMA-BIS |
14.35 - 14.55 |
Ekstruzja i mikronizacja - Optymalizacja żywienia z wykorzystaniem nowoczesnych technologii w przemyśle paszowym - dr inż. Arkadiusz Michalak, Lira |
14.55 - 15.15 |
Optymalizacja żywienia krów w Sano Agrar Institut w czasach kryzysu energetycznego – dr inż. Ryszard Kujawiak, Sano - Nowoczesne Żywienie Zwierząt Sp. z o.o. |
15.15 - 15.35 |
Nowa metoda wykorzystania mocznika do oceny zbilansowania dawki pokarmowej – dr inż. Katarzyna Rzewuska, mgr inż. Krzysztof Bączkiewicz |
15.35 - 15.55 |
Czy zmiany klimatyczne mają wpływ na produkcję mleka - prof. dr hab. Z. Maciej Kowalski, UR w Krakowie |
16.00 |
Dyskusja i zakończenie obrad w Sekcjach - przerwa obiadowa |
SEKCJA ŚWINIE prof. dr hab. Małgorzata Pomorska-Mól |
|
12.00 - 12.30 |
Diagnostyka i profilaktyka schorzeń bakteryjnych u świń - lek. wet. Jarosław Szubstarski, Invac Polska sp. z o.o. |
12.30 - 13.00 |
Wpływ klimatu na występowanie włośnicy u dzików - dr Mirosław Różycki, Katedra Nauk Przedklinicznych i Chorób Zakaźnych UP w Poznaniu |
13.00 - 13.30 |
Pasze objętościowe w żywieniu świń metodą na obniżenie kosztów produkcji – dr hab. Karolina Szulc, Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców UP w Poznaniu |
13.30 - 13.45 |
Przerwa kawowa |
13.45 - 14.15 |
Wypadanie narządów miednicy u świń - opis, przyczyny, sposoby leczenia - dr med. wet. Aleksander Skoracki - BASKO Poznań |
14.15 - 14.45 |
Wpływ zmian klimatycznych na dobrostan i produkcyjność trzody chlewnej - dr inż. Marian Kamyczek, Instytut Zootechniki PIB, Zakład Doświadczalny Pawłowice |
14.45 – 15.15 |
Potencjał substancji fitogenicznych w żywieniu świń - mgr inż. Krystian Antkowiak, JHJ |
15.15 – 15.45 |
Innowacyjne zastosowanie nanotechnologi w dezynfekcji obiektów inwentarskich – mgr inż. Krzysztof Polowczyk, Smart Nanotechnologies |
16.00 | Zakończenie w Sekcjach i przerwa obiadowa |
Organizatorzy wydarzenia:
Poznańskie Koło Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Wielkopolski Oddział Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych, Sekcja Fizjologii i Patologii Świń PTNW, Katedra Genetyki i Podstaw Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Katedra Żywienia Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Katedra Nauk Przedklinicznych i Chorób Zakaźnych, Katedra Chorób Wewnętrznych i Diagnostyki.