Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      To nie są dobre informacje dla hodowców. Jak kształtują się ceny trzody chlewnej?
      Niepokojąca sytuacja na rynku bydła. Co się dzieje z cenami?
      Rośnie popyt na cytrusy. Co z ich cenami?
      Dobrze wykorzystać moment na sprzedaż, bo ceny rosną
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rolnicy liczą, czy się opłaca. Ten kalkulator pokazuje, ile można zarobić na hodowli
      ASF potwierdzony w Hiszpanii. Możliwe są poważne zawirowania na rynku trzody chlewnej
      Czy szczepić kury będą musieli wszyscy? Wirus atakuje stada. "Trzeba to uporządkować”
      Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dobre zbiory, ale czasy trudne. Co dalej z burakiem cukrowym?
      Dobre plony, gorsze perspektywy. Co czeka plantatorów buraka cukrowego?
      Ten "świstek" jest niezbędny przy worku z nasionami. Upewnij się, czy go masz
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Małe gospodarstwa w 2026 roku. Co z "aktywnym rolnikiem" i przyznawaniem dopłat?
      O te pieniądze już nie można się ubiegać. ARiMR zakończyła nabór
      Ten nabór właśnie wystartował. ARiMR rusza dziś z pomocą
      ARiMR: kolejna pula pieniędzy też dla rolników. Liczy się kolejność zgłoszeń
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pamiętaj o tych zabiegach przed mrozami. Dzięki nim wrzosy przetrwają zimę
      Podlewaj raz na dwa tygodnie. Pieniążek zyska nowe liście
      Zwiastuny wiosny w twoim ogrodzie. Którą odmianę wybrać?
      „Cudowny” krzew do ogrodu. Kwitnie dwa razy w roku i jest łatwy w uprawie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Wzrasta wydajność, wzrasta ryzyko kwasicy żwacza

Wzrasta wydajność, wzrasta ryzyko kwasicy żwacza

Hodowla - Bydło i mleko 28 marca 2023 10:00 Łukasz Tyrakowski Aktualizacja: 28 marca 2023 11:17
Wzrasta wydajność, wzrasta ryzyko kwasicy żwacza
Źródło: mat. prasowy
- Niestety, gęstość energetyczna zaczyna być niepokojąco wysoka, powodując problemy w żwaczu - podkreśla prof. Zygmunt Maciej Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Spis treści:

    Kwasica żwacza w hodowli bydła mlecznego to obecnie jedna z najczęściej występujących chorób. Występuje ona w dwóch rodzajach: kwasica ostra i podostra (z ang. Subacute ruminal acidosis - w skrócie SARA).

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    - Kwasica ostra jest niebezpieczna, ale występuje rzadko. Inaczej jest w przypadku SARA, która jest bezobjawowa i bardzo groźna. Jednym z jej podstawowych skutków jest kulawizna - mówi prof. Zygmunt Maciej Kowalski, podkreślając, że mimo szeroko zakrojonych badań, kwasicę żwacza jest tak naprawdę trudno zdefiniować. - Mogę wam pokazać krowy, które wieczorem chorują na kwasicę, ale o godz. 6.00 rano mają pH w normie... Na pewno kiedy zwierzęta częściej podchodzą do stołu paszowego, to jest mniejsze ryzyko wystąpienia choroby - tłumaczy naukowiec, który aby pokazać skalę problemu, przywołuje wyniki badań przeprowadzonych wspólnie z prof. Krzysztofem Nowakiem z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

    - Zachorowalność zależy od metodologii badań. Obserwowaliśmy stada około 300 krów, jeżdżąc po najlepszych gospodarstwach. Kiedy przyjęliśmy pH graniczne na pozimie 5,8, okazało się, że w testowanych oborach 1/3 krów była chora. Jeśli więc ktoś twierdzi, że jego zwierzęta nie chorują na kwasicę, to się myli - zauważył prof. Kowalski, zwracając jednak uwagę na to, żeby nie popadać również w drugą skrajność i nie przesadzać w przypadku wystąpienia problemu.

    - Powinniśmy się raczej nad tym schorzeniem poważniej zastanowić - twierdzi jeden z najbardziej uznanych ekspertów w hodowli bydła w naszym kraju.

    Dlaczego hodowcy mają zakwaszone krowy?

    - Przy bardzo wysokiej wydajności mlecznej, krowa, jedząc, nie jest w stanie pokryć swojego zapotrzebowania - mówi prof. Kowalski, podkreślając rosnącą średnią wydajność mleczną krów w naszym kraju, która według najnowszych danych Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka wynosi 9.037 kg. - Daleko nam do Izraela, ale obecnym wynikiem możemy się szczycić, szczególnie biorąc pod uwagę naszą strukturę agrarną - podkreśla naukowiec. Jak zaznacza, ze względu na chęć osiągania większej wydajności, dawka pokarmowa dla krów w ostatnim czasie mocno została zmieniona i zawiera dzisiaj bardzo dużo pasz treściwych.

    - Wysokie wydajności każą skoncentrować dawkę pokarmową. Krowy nie są z gumy. Kiedy dajemy im dużo pasz treściwych, musimy zmniejszyć ilość pasz objętościowych. To wszystko powoduje, że balansujemy na krawędzi kwasicy. Jest to spowodowane nie tylko błędami, ale i rozwojem genetyki, tym, że musimy tak dobre geny nakarmić - mówi prof. Zygmunt M. Kowalski.

    Aby wiedzieć, że krowa ma kwasicę, trzeba pobrać jej płyn ze żwacza. Według niego, diagnozowanie za pomocą: sondy wkładanej do przełyku oraz badania moczu lub kału nie są wiarygodne. - Mnogość technik pobierania płynu żwacza jest olbrzymia. Metodą, którą proponuję jest punkcja bezpośrednio do żwacza. Jest to pomiar jednokrotny, który należy wykonać między 4 a 8 godziną po zadaniu paszy, ale według mnie kwasica SARA jest ciągle nienazwanym wrogiem. Co my możemy o niej mówić, jeśli nie mamy jej definicji? Co jest złotym środkiem? Jak ocenić, ile krów na 100 ma złe pH, żeby powiedzieć, że występuje kwasica w żwaczu? - zastanawia się naukowiec i dodaje: Jestem żywieniowcem, ale proszę zauważyć, że przyczyny kwasicy są nie tylko żywieniowe, ale również dobrostanowe. Skupianie się tylko i wyłącznie na żywieniu może być więc ślepym zaułkiem. Mimo że bardzo wiele zależy od dawki pokarmowej, przyczynami schorzenia mogą być też nieodpowiednie legowiska, stres cieplny czy zbyt mały dostęp do stołu paszowego.

    Kiedy krowy chorują najczęściej?

    Według prof. Zygmunta Kowalskiego, krowy najczęściej mają problem z kwasicą w okresach, kiedy ich spożycie paszy jest największe. - Jeżeli chciałbym znaleźć krowy, które mają zbyt niskie pH, to kierowałbym się do tych, które najwięcej jedzą, a więc są w 2-3 miesiącu laktacji. W stadzie krów najwięcej przypadków kwasicy jest zawsze wśród tych dających najwięcej mleka - podkreśla specjalista, dodając: Ktoś może zapytać: Dlaczego mamy jedną krowę, która zjada 8 kg pasz treściwych i ma SARA i drugą która zjada 12 kg pasz treściwych i nie ma SARA? Dlatego, że ta druga dobrze buforuje - zaznacza prof. Kowalski, tłumacząc schemat: - Im lepiej krowa przeżuwa, tym lepiej się ślini. Im lepiej się ślini, tym lepiej buforuje. Niestety dzisiaj mamy problemy z tym ślinieniem. Mamy za dużo pasz astrukturalnych - wyjaśnia specjalista. Według niego, większym problemem w hodowli jest zła struktura paszy, niż brak białka w dawce. - Struktura paszy, to coś, czym powinniśmy się bardzo przejmować. Sortowanie - czyli wybieranie przez krowy drobnych części paszy, a pomijanie długich, to jest zawsze to nad czym zastanawiam się w pierwszej kolejności, kiedy ktoś mówi mi, że ma problem z kwasicą - tłumaczy prof. Kowalski.

    Jak karmić krowy, żeby nie mieć kwasicy?

    - HF to jest krowa, która kocha karmienie do woli. Często przyjeżdżam do hodowców późnym wieczorem i na stole nie ma już wtedy paszy. To nie jest dobre, bo kiedy jest pusty stół, to krowy na jeden odpas jedzą więcej, co zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia kwasicy - zaznacza prof. Kowalski.

    Według badań, znacznie częściej zapadają na kwasicę pierwiastki. Mniej przypadków jest natomiast wśród wieloródek. - Zwierzęta, które są zdominowane, podchodzą do stołu dopiero, kiedy dominujące na to pozwolą. Obżerają się wtedy, zjadając zbyt dużo na raz - podkreśla specjalista, podpowiadając rozwiązanie - utrzymywanie pierwiastek osobno. Wtedy zwierzęta swobodniej podchodzą do stołu paszowego, mając więcej odpasów w ciągu doby. - Problemem może być też zbyt mała szerokość stołu paszowego. Kiedy krowy mają za mało miejsca przy stole, to się obżerają, bo nie wiedzą czy znów się dopchają - zaznacza naukowiec. Według niego prewencja SARA w żywieniu polega przede wszystkim na odpowiednim sposobie zarządzania. - Dobra jest większa częstotoliwość paszy, należy regularnie ostrzyć noże paszowozu, aby unikać sortowania. Należy także stosować bufory - mówi prof. Kowalski zaznaczając, że ciekawa jest także technologia cięcia sieczki Shredlage, zapewniająca dłuższą frakcję kiszonki kukurydzy.

    - Kiedy mamy długie frakcje, krowy lepiej się ślinią. Nie jest jednak tak, że wcześniejsze metody zbioru sianokiszonki są złe. Mój kolega zrobił porównania dobrze zrobionej kiszonki w obu technologiach i nie zauważył żadnej różnicy. Technologia Shredlage jest dobra w przypadku suszy - podsumowuje prof. Kowalski.

    ZOBACZ TAKŻE: Systemy do wykrywania rui u krów. Jak działają? Co oferują firmy?

    Prelekcję na temat kwasicy żwacza u krów mlecznych prof. Zygmunt Maciej Kowalski wygłosił podczas konferencji pt. „Nowy Wymiar Zootechniki”, zorganizowanej przez firmę Timac Agro, która odbyła się w podwarszawskiej Jachrance. Podczas wydarzenia zaprezentowano trzy nowe linie produktów zootechnicznych.

    • Tagi:
    • krów
    • żywienie
    Łukasz Tyrakowski
    Podobne artykuły
    Zdrowie i dobrostan

    Dobrostan pod lupą – XIX Forum Zootechniczno-Weterynaryjne

    29 kwietnia 2025
    Sylwetki

    Nowoczesne rolnictwo w praktyce: Polska pokazuje innowacje

    16 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Profilaktyka ketozy – konkretne działania

    20 lutego 2025
    Zdrowie

    Pacjenci onkologiczni mają też problemy z jedzeniem i odżywianiem

    4 lutego 2024
    Bydło i mleko

    Wypas krów na pastwisku. Wszystko, co musisz wiedzieć 

    25 grudnia 2023
    Bydło i mleko

    Zaleganie poporodowe u krów - jak zapobiegać

    10 grudnia 2023
    Bydło i mleko

    Sztuczna inteligencja w hodowli bydła. DeLaval zaprezentował nowość 

    24 sierpnia 2023
    Bydło i mleko

    Co dla hodowców bydła w Polsce oznacza dbałość o zdrowie krów? Sondaż

    8 lipca 2023
    Warto wiedzieć
    Odnawialne źródła energii
    Rolnicy mogą zarabiać na tych "odpadach" z gospodarstwa. W tym kraju robią to od lat [VIDEO]
    2 grudnia 2025
    Newsy
    Dramatyczny rozwój tej choroby. Zaatakowała w 7 nowych miejscach
    2 grudnia 2025
    Newsy
    Prezydent podpisał ustawę futerkową. Nawrocki: Ten głos nie może być zignorowany
    2 grudnia 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Rolnicy liczą, czy się opłaca. Ten kalkulator pokazuje, ile można zarobić na hodowli
    2 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Jak liczba ludności Polski wpływa na branżę rolną?
    29 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    ASF potwierdzony w Hiszpanii. Możliwe są poważne zawirowania na rynku trzody chlewnej
    28 listopada 2025
    Drób
    Czy szczepić kury będą musieli wszyscy? Wirus atakuje stada. "Trzeba to uporządkować”
    28 listopada 2025
    Hodowla
    Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
    27 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności