Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
      Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
      Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jak Kompas UE pomaga rolnikom w walce ze zmianami klimatycznymi?
      Idą zmiany w polityce rolnej UE. Będzie bardziej po myśli rolników?
      Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
      KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
      Piękniejsza od róży? Ten krzew będzie zdobić ogród przez dekady
      Nie wyrzucaj skoszonej trawy. Trzy pomysły na wykorzystanie w ogrodzie
      Chcesz pozbyć się mrówek z ogrodu? Rozsyp to wokół mrowiska
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Przeprowadzili audyt gospodarstw mlecznych. Chodzi o rolnictwo regeneratywne

Przeprowadzili audyt gospodarstw mlecznych. Chodzi o rolnictwo regeneratywne

Hodowla - Bydło i mleko 6 lutego 2024 08:00 Aktualizacja: 6 lutego 2024 14:30
Przeprowadzili audyt gospodarstw mlecznych. Chodzi o rolnictwo regeneratywne
Źródło: Canva
Firma Danone zakończyła audytowanie gospodarstw mlecznych pod kątem poziomu wdrożenia praktyk rolnictwa regeneratywnego.
Spis treści:

    Firma Danone - zgodnie z zapowiedziami z roku 2022 - przeprowadziła audyt poziomu wdrożenia praktyk rolnictwa regeneratywnego we wszystkich gospodarstwach dostarczających mleko na potrzeby produkcji produktów mlecznych Danone w Polsce.

    Audyt firmy Danone w gospodarstwach mlecznych 

    Jakie są efekty audytu, jaki przeprowadził Danone?

    -  Weryfikacja pokazała, że 90% mleka, jakie Danone kupuje od rolników na potrzeby wytwarzania produktów mlecznych w Polsce, pochodzi z gospodarstw, w których obecne są te praktyki. Rola takiego kierunku zmian w produkcji żywności rośnie w obliczu wyzwań, z którymi zmagają się rolnicy - m.in. wpływu zmian klimatu, w tym corocznych skutków suszy czy złej kondycji gleb - informują dziś przedstawiciele firmy Danone.

     

    Skąd nacisk na rolnictwo regeneratywne? Audyt Danone

    - Zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego obecnemu i przyszłym pokoleniom nie będzie możliwe bez m.in. wody i gleby. Oba te zasoby są niezbędne do powstania żywności, po którą sięgamy każdego dnia. Jednym ze sposobów przeciwdziałania ich degradacji jest wdrażanie praktyk regeneratywnych, czego ma świadomość coraz więcej producentów żywności, w tym Danone - opisują dziś przedstawiciele Danone.

    I jak zapewniają, firma zrealizowała już swoje zobowiązanie dotyczące przeprowadzenia audytu rolnictwa regeneratywnego we wszystkich gospodarstwach mlecznych, z którymi współpracuje.

    Według audytu Danone, już teraz 79% współpracujących z firmą rolników stosuje praktyki regeneratywne, a 30% wdrożyło je na poziomie zaawansowanym.

    Jednocześnie audyt pokazał, że 90% mleka, jakie Danone kupuje od rolników na potrzeby wytwarzania produktów mlecznych w Polsce, pochodzi z gospodarstw, w których obecne są te praktyki.

    - Realizacja tego celu nie byłaby możliwa bez naszych partnerów, ich otwartości oraz okazanego zaufania. Wyniki audytu traktujemy jako punkt wyjścia do kolejnych działań. Wiemy, że podstawą utrzymania zdrowia jest dostarczanie organizmowi wartościowej żywności, a to z kolei jest uzależnione od kondycji środowiska. Zgodnie z naszą wizją One Planet. One Health na swój wpływ spoglądamy szeroko, dążąc do maksymalnie zrównoważonych sposobów wytwarzania naszych produktów w całym łańcuchu produkcji, zaczynając od gospodarstw, w których powstają składniki naszych produktów - komentuje Marek Sumiła, dyrektor zarządzający Danone i Żywiec Zdrój.


    Rolnictwo regeneratywne. Wyzwanie środowiskowe i ekonomiczne

    Danone zaznacza, że upowszechnienie stosowania praktyk regeneratywnych może przyczynić się m.in. do ochrony klimatu, na co wskazują również eksperci - autorzy raportów opublikowanych niedawno przez Związek Polskich Przetwórców Mleka.

    - Podkreślają oni, że aby sprostać wymogom Komisji Europejskiej dotyczącym ochrony klimatu, które zostały zawarte m.in. w dokumentach "Zielony ład" oraz "Od pola do stołu",  potrzebne będą zmiany w całym łańcuchu dostaw żywności, również w samych gospodarstwach. Obejmują one m.in. wdrażanie praktyk regeneratywnych, tj. m.in. uprawę bezorkową polegającą na jednoczesnym spulchnianiu i mieszaniu gleby, zróżnicowany płodozmian, stosowanie poplonów, ograniczenie nawożenia mineralnego oraz wykorzystywanie słomy i resztek pożniwnych - zaznaczają przedstawiciele firmy Danone.

     
    Stosowanie tych rozwiązań wpływa na poprawę jakości gleby i przekłada się na utrzymanie równowagi w środowisku - zdrowa gleba zatrzymuje bowiem wodę, przez co staje się bardziej odporna na zmiany klimatu i suszę.

    Kolejną korzyścią jest zatrzymywanie CO₂, który zamiast w atmosferze pozostaje w glebie. Zdrową glebę charakteryzuje także wysoka różnorodność mikroorganizmów, mających m.in. wpływ na przyswajanie składników pokarmowych przez rośliny. Wdrażanie praktyk regeneratywnych ma znaczenie także z punktu widzenia ekonomicznego, co jest związane z ograniczeniem zużycia paliwa oraz nawozów.

    - W Danone doskonale rozumiemy korzyści, zarówno dla środowiska, samych gospodarstw, jak i jakości żywności, które niesie rolnictwo regeneratywne. Równocześnie dostrzegamy wyzwania, jakie wiążą się z wdrażaniem tych rozwiązań. Dlatego od lat wspieramy naszych dostawców mleka m.in. w zdobywaniu wiedzy w tym zakresie, oferując realne wsparcie na drodze do bardziej zrównoważonej produkcji rolnej - tłumaczy Marek Sumiła.



    Tylko w ostatnim roku firma Danone nawiązała współpracę z Fundacją Rozwoju Rolnictwa Terra Nostra, w ramach której realizowany jest szereg działań edukacyjnych.

    - Program szkoleniowy na temat biologizacji gleby oraz rolnictwa regeneratywnego dla gospodarstw, dostarczających mleko na potrzeby grupy spółek DANONE obejmuje teorię i praktykę zawartą w Kodeksie 5C dobrych praktyk rolniczych. Kodeks ten to zbiór elementarnych zasad zarządzania gospodarstwem, pozwalających na poprawę funkcjonowania całego gospodarstwa od gleby, przez agrotechnikę po aspekty ekonomiczne i środowiskowe - komentują przedstawiciele firmy.

     

    Projekty pilotażowe Danone w gospodarstwach

    Danone zobowiązał się także do przeprowadzenia projektów pilotażowych - m.in. w pięciu gospodarstwach wprowadzone zostaną rozwiązania, związane z poprawą stanu gleby, co jest realnym krokiem w drodze do neutralności klimatycznej tych gospodarstw.

    Firma włączyła się także w projekt „Mleczarstwo w dobie zmian klimatu”, koordynowany przez Związek Polskich Przetwórców Mleka, koncentrujący się na potrzebach transformacji sektora mlecznego w kierunku rozwiązań przyszłości.  

    Rozszerzanie skali działań dotyczących rolnictwa regeneratywnego to także odpowiedź na konsekwencje zmian klimatu, które ponoszą konsumenci.

    - Ubiegłoroczna susza, która dotknęła wszystkie województwa, przełożyła się na jakość i ilość plonów, a w konsekwencji na wzrost cen, co ma ogromne znaczenie dla milionów Polaków. Co jednak istotne, u konsumentów rośnie świadomość wpływu żywienia na zdrowie i planetę, dlatego coraz częściej interesuje ich, w jaki sposób powstała żywność i jaki jest wpływ tego procesu na środowisko - podsumowuje Marek Sumiła. 

     

    CZYTAJ TAKŻE: Będzie ustawa o dzierżawie rolniczej. Co ma regulować nowe prawo?

    CZYTAJ TAKŻE: Hodowla bez kolczyków? Od lutego

    Źródło: Danone
    • Tagi:
    • gospodarstwo mleczne
    • rolnictwo regeneratywne
    Podobne artykuły
    Newsy

    Oto innowacyjne projekty dla rolnictwa regeneratywnego

    4 kwietnia 2025
    Ekonomika

    Baucza: Ekoschematy powinny nagradzać rolników za efekty, a nie praktyki [VIDEO]

    28 marca 2025
    Artykuł sponsorowany Uprawa gleby

    Program Rolnictwa Regeneratywnego EIT Food – działania Fundacji Terra Nostra

    28 października 2024
    Uprawy

    Firmy ADM i Bayer łączą siły w sprawie rolnictwa regeneratywnego

    21 czerwca 2024
    Newsy

    W programie węglowym Agreena jest już 2 mln ha

    16 listopada 2023
    Uprawy

    Ekspert płodozmianu Bolesław Świętochowski zaczynał od jednopolówki

    4 grudnia 2022
    Newsy

    Rolnictwo regeneratywne, czyli postęp był po to, żeby teraz cofnąć się

    1 grudnia 2022
    Warto wiedzieć
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Ekonomika
    Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
    13 maja 2025
    Najnowsze
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Żywienie
    Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
    13 maja 2025
    Bydło i mleko
    Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
    12 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy