Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny rzepaku lecą na łeb na szyje. Co ze zbożami?
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Agravis Technik Polska będzie sprzedawał ładowarki Magni
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2400 zł do hektara dopłaty to mało? Producenci krytykują, Agencja wyjaśnia
      Jak wykazać, że jestem spadkobiercą? Jakie dokumenty potwierdzają, że nabyłem spadek?
      Co dalej w sprawie OPR-ów? Temat jest nadal gorący
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wlej to do środka i nakryj folią. Problem z ogrodu zniknie bez koparki
      Skrzydłokwiat marnieje w oczach? Wrzuć to do doniczki, a natychmiast odżyje
      To one w 2012 roku zyskały rozgłos. Do dziś można je usłyszeć
      Chcesz mieć kwiaty wcześniej niż inni? Jeden styczniowy trik zmieni twój ogród
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak produkują mleko w innych krajach? Rolnicy z 15 państw dzielą się wiedzą

Jak produkują mleko w innych krajach? Rolnicy z 15 państw dzielą się wiedzą

Hodowla - Bydło i mleko 9 maja 2023 07:00 Aktualizacja: 9 maja 2023 08:37
Jak produkują mleko w innych krajach? Rolnicy z 15 państw dzielą się wiedzą
Źródło: album E. Kołoszycz
W tym projekcie uczestniczy 120 gospodarstw, naukowcy oraz doradcy rolni. Efektem działań ma być wypracowanie współpracy oraz stworzenie sieci, dzięki którym produkcja mleka nie będzie narażona aż tak bardzo na negatywne skutki zachodzących aktualnie zmian.
Spis treści:

    Liczba gospodarstw produkujących mleko maleje zarówno w Polsce, jak i w całej Unii Europejskiej. Ci, którzy specjalizują się w tej dziedzinie, doskonale wiedzą, że rośnie presja ze strony opinii publicznej, coraz większe naciski na rolników płyną także z Brukseli. Zakazy i nakazy związane z tym, jak produkować, mnożą się. Musicie poprawić to! Ograniczcie zużycie tego! Róbcie to tak! - tego rodzaju głosy do rolników docierają z różnych stron. Do tego jeszcze trzeba dodać wpływ, jaki na portfele hodowców, wywiera coraz silniej sytuacja na rynku światowym. Prowadzenie gospodarstwa w takich okolicznościach jest nie lada wyczynem.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Projekt R4D - ciekawe przedsięwzięcie w sektorze produkcji mleka

    Warto zatem szukać sposobów, które spowodują, że te zmiany, aż tak bardzo negatywnie, nie będą oddziaływać na prowadzenie biznesu w rolnictwie. Jak zatem trwale wzmocnić odporność gospodarstw? Znalezienie odpowiedzi na to pytanie jest jednym z celów, jaki zakładają sobie podmioty zaangażowane w międzynarodowy projekt Resilience for Dairy (R4D).

    Projekt Resilience for Dairy (R4D) angażuje 120 pilotażowych gospodarstw mlecznych z 15 różnych krajów UE, 18 instytucji doradczych i naukowych oraz 16 koordynatorów gospodarstw. Jego podstawowym celem jest upowszechnienie wśród producentów mleka rozwiązań, które w największym stopniu zwiększają odporność gospodarstw mlecznych na wstrząsy ekonomiczne, społeczne, środowiskowe i instytucjonalne.

    - Wiele rozwiązań już istnieje, ale są one rozproszone wśród hodowców. Ideą R4D jest spotykanie się, omawianie i dzielenie się inicjatywami między krajami - wyjaśnia Valérie Brocard, koordynator projektu w Institute De L'elevage (IDELE).

    Polskę w projekcie reprezentuje 10 gospodarstw pilotażowych z województwa kujawsko-pomorskiego, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie oraz przedstawiciele organizacji doradczych i dostawców w branży mleczarskiej.

    - Naukowcy od wielu lat zwracają uwagę, że odporność systemów rolniczych można budować na innowacjach, sieciach i współpracy. Jednak skuteczność jakichkolwiek działań w tym zakresie uwarunkowana jest aktywną wymianą wiedzy między wszystkimi zainteresowanymi stronami: rolnikami, doradcami, naukowcami, dostawcami surowców i technologii oraz społeczeństwem. Dlatego powstał projekt Resilience for Dairy - mówi dr Ewa Kołoszycz, kierownik projektu R4D „Resilience for Dairy” po stronie polskiej.

    Wyjazdy studyjne dla producentów mleka

    W ramach tego projektu organizowane są m.in. wyjazdy studyjne. Jedno z nich odbyło sie w marcu w Belgii i Francji. Polska grupa składająca się z 12 osób reprezentujących NDA (National Dairy AKIS, czyli Krajową Grupę AKIS branży mleczarskiej) odwiedziła tamtejsze gospodarstwa mleczne.

    Mają podziemne zbiorniki wody deszczowej w oborze

    Pierwsze z odwiedzanych gospodarstw, należące do Dirka Vandecandelaere w Wervik, można nazwać przeciętnym we Flandrii, bowiem stado krów mlecznych liczy 115 sztuk. Gospodarstwo wyróżnia się jednak podejściem do zagadnień odporności. Jest ono aktywnym uczestnikiem wielu projektów realizowanych przez INAGRO (Instytut Badawczy we Flandrii Zachodniej), które pozwalają mu na innowacyjne wykorzystanie zasobów.

    Podczas wizyty zaprezentowano cztery projekty, w których uczestniczy gospodarstwo, w którym wykorzystywane są:

    1) systematyczny pomiar młodego bydła (waga, wzrost i obwód w kłębie), jako źródło informacji o przyszłej wartości zwierząt w produkcji mleka;

    2) woda deszczowa do różnych celów w gospodarstwie (podziemne zbiorniki w oborze);

    3) ocena poziomu emisji dwutlenku węgla w gospodarstwie i wdrażanie strategii ograniczających ślad węglowy;

    4) analiza kosztów pasz w podziale na ich składniki. 

    Pełna automatyzacja w oborze

    Stevenowi Van Parys w Machelen - w drugim odwiedzanym gospodarstwie belgijskim udało się zintegrować różne systemy automatyzacji w jednej nowej oborze dla 120 krów mlecznych, dzięki czemu oborę można uznać za w pełni zautomatyzowaną. System tworzą dwa roboty udojowe, stół paszowy z automatycznym systemem podawania przez centralny korytarz, zgarniacz obornika z separatorem obornika i automatycznym napełnianiem, kontrolowany ruch krów. Dodatkowo gospodarstwo posiada biogazownię wykorzystującą jako substrat wyłącznie gnojowicę bydlęcą. 

    Produkują w gospodarstwie jogurt i lody

    W kolejnym dniu zaprezentowano uczestnikom gospodarstwo EARL de la Clarine (Amaury Smets), znajdujące się zaledwie 15 km od francuskiego Lille. Powierzchnię gospodarstwa stanowi 71 ha UR, w tym połowa to użytki zielone. Mleko od 55 krów jest przetwarzane na jogurt i lody, które sprzedawane są w pobliskim sklepie spółdzielczym. Sklep oferuje różne produkty pochodzące tylko od członków spółdzielni (mleko i nabiał, mięso, wędliny, warzywa, owoce i przetwory itp.). Sklep istnieje już od 30 lat, ciesząc się dużą popularnością wśród okolicznych mieszkańców. 

    Sezonowość wycieleń i uprawa bezorkowa

    Ostatnie gospodarstwo Jean-Marca Burette we Fleurbaix (Nord) posiada stado krów liczące 74 krów, a UR w przewadze stanowią użytki zielone. Cechą charakterystyczną tego gospodarstwa jest upraszczanie pracy: sezonowość wycieleń, uprawa bezorkowa, delegowanie uprawnień.

    - Gospodarstwo zajmuje się również szeroko rozumianą komunikacją ze społeczeństwem organizując u siebie wizyty dzieci i młodzieży ze szkół, szkolenia oraz udzielając licznych wywiadów w mediach. Warto wspomnieć, że tego rodzaju aktywność gospodarstw jest wspierana z budżetu państwa - mówi Ewa Kołoszycz, kierownik projektu R4D „Resilience for Dairy”.


    Dodatkowym punktem programu były prezentacje kilku innowacji stosowanych w gospodarstwach pilotażowych w różnych krajach. Podczas warsztatów w drugim dniu wizyty dyskutowano o ich zaletach i wadach oraz stosowanych wariantach w innych gospodarstwach. Zaprezentowano m.in.

    a) metody zarządzania zasobami ludzkimi, poprawiające zaangażowanie do pracy (Węgry),

    b) aplikację do zarządzania stadem krów mlecznych z wykorzystaniem lean management (Finlandia);

    c) wprowadzenie wypasu do gospodarstw o intensywnej produkcji mleka (Niemcy);

    d) pozostawianie cieląt przy matkach po ocieleniu (Belgia).

    Ryszard Bączkowski, właściciel gospodarstwa pilotażowego w województwie kujawsko-pomorskim, zaprezentował rozwiązanie stosowane u niego, a mianowicie doglebowe aplikowanie gnojowicy, zmniejszające emisję amoniaku i straty azotu które w czasie szalejących cen nawozów sztucznych wzbudza coraz większe zainteresowanie rolników. Uczestnicy spotkania dopytywali o szczegóły oraz sami ujawniali możliwości dalszych usprawnień.

    • Tagi:
    • mleka
    • produkcja
    Dorota Andrzejewska
    Dziennikarka magazynu „Wieści Rolniczych”, portalu wiescirolnicze.pl i Wieści Rolnicze TV. Masz pytania lub wątpliwości - napisz: [email protected]
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Uprawa gleby

    Dziadek orał wołem, tata koniem, a ja traktorem

    11 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen

    7 listopada 2025
    Ciągniki

    Ciągniki Ursus znów będą produkowane? Nowy właściciel marki zdradza plany

    8 stycznia 2025
    Analizy rynkowe

    Wieprzowina z Unii Europejskiej jest za droga

    30 października 2024
    Analizy rynkowe

    Ogromne straty wojenne w produkcji roślinnej na Ukrainie - nie tylko plonów

    23 października 2024
    Analizy rynkowe

    Jaki jest dochód z 1 ha w gospodarstwach indywidualnych w Polsce?

    13 października 2024
    Analizy rynkowe

    Rośnie produkcja mięsa w Niemczech, ale spada spożycie wieprzowiny

    24 września 2024
    Hodowla

    Drobiu tyle, co wieprzowiny i wołowiny razem wziętych

    22 września 2024
    Warto wiedzieć
    Ekonomika
    Szykują się potężne utrudnienia? Tysiące ciągników wyjadą na drogi w całej Polsce [MAPA]
    27 grudnia 2025
    Przepisy
    Masz tę uprawę? Zasiejesz mniej, a dopłaty pozostaną. ARiMR zaakceptuje nowe normy od roku 2026
    27 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    ARiMR przypomina o kluczowym obowiązku. Zegar tyka, rolnicy mają coraz mniej czasu!
    27 grudnia 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    To jeden z kluczowych czynników, by odnieść sukces w produkcji mleka
    27 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?
    25 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Dodatki paszowe - czy warto?
    24 grudnia 2025
    Hodowla
    Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
    22 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności