Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
      Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
      Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
      7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Tego wielu rolników nie wie, a powinno. Chodzi o nawożenie gleb
      Z tym wielu producentów rzepaku ma problem. Ekspert mówi, co może go rozwiązać
      Co warto siać? Czym chronić uprawy? 600 osób na Dniach Pola w Strzelcach [VIDEO]
      Te rośliny dostały szczególnie do wiwatu po ostatnich nawałnicach
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłaty do zbóż przynoszą tylko chwilową ulgę
      Ceny mleka wciąż w trendzie wzrostowym. Gdzie rolnicy dostają najwięcej?
      Za te pieniądze możesz kupić ciągnik. Czas na podjęcie decyzji ucieka
      Artykuł informacyjny KOWR Sekrety promocji polskiej żywności
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pamiętaj o tym zabiegu, a goździki będą wypuszczać nowe pąki aż do września
      Zamiast wyrzucać, podlej hibiskusa. Kwiaty będą bujne i dobrze wybarwione
      Octy pachnące ziołami
      Kwitnie całe lato i jest łatwa w uprawie. Ozdobi ogród intensywnym kolorem
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
  • Wieści Rolnicze
  • Jak produkują mleko w innych krajach? Rolnicy z 15 państw dzielą się wiedzą

Jak produkują mleko w innych krajach? Rolnicy z 15 państw dzielą się wiedzą

Hodowla - Bydło i mleko 9 maja 2023 07:00 Aktualizacja: 9 maja 2023 08:37
Jak produkują mleko w innych krajach? Rolnicy z 15 państw dzielą się wiedzą
Źródło: album E. Kołoszycz
W tym projekcie uczestniczy 120 gospodarstw, naukowcy oraz doradcy rolni. Efektem działań ma być wypracowanie współpracy oraz stworzenie sieci, dzięki którym produkcja mleka nie będzie narażona aż tak bardzo na negatywne skutki zachodzących aktualnie zmian.
Spis treści:
  • Projekt R4D - ciekawe przedsięwzięcie w sektorze produkcji mleka
  • Wyjazdy studyjne dla producentów mleka
  • Mają podziemne zbiorniki wody deszczowej w oborze
  • Pełna automatyzacja w oborze
  • Produkują w gospodarstwie jogurt i lody
  • Sezonowość wycieleń i uprawa bezorkowa

Liczba gospodarstw produkujących mleko maleje zarówno w Polsce, jak i w całej Unii Europejskiej. Ci, którzy specjalizują się w tej dziedzinie, doskonale wiedzą, że rośnie presja ze strony opinii publicznej, coraz większe naciski na rolników płyną także z Brukseli. Zakazy i nakazy związane z tym, jak produkować, mnożą się. Musicie poprawić to! Ograniczcie zużycie tego! Róbcie to tak! - tego rodzaju głosy do rolników docierają z różnych stron. Do tego jeszcze trzeba dodać wpływ, jaki na portfele hodowców, wywiera coraz silniej sytuacja na rynku światowym. Prowadzenie gospodarstwa w takich okolicznościach jest nie lada wyczynem.

Projekt R4D - ciekawe przedsięwzięcie w sektorze produkcji mleka

Warto zatem szukać sposobów, które spowodują, że te zmiany, aż tak bardzo negatywnie, nie będą oddziaływać na prowadzenie biznesu w rolnictwie. Jak zatem trwale wzmocnić odporność gospodarstw? Znalezienie odpowiedzi na to pytanie jest jednym z celów, jaki zakładają sobie podmioty zaangażowane w międzynarodowy projekt Resilience for Dairy (R4D).

Projekt Resilience for Dairy (R4D) angażuje 120 pilotażowych gospodarstw mlecznych z 15 różnych krajów UE, 18 instytucji doradczych i naukowych oraz 16 koordynatorów gospodarstw. Jego podstawowym celem jest upowszechnienie wśród producentów mleka rozwiązań, które w największym stopniu zwiększają odporność gospodarstw mlecznych na wstrząsy ekonomiczne, społeczne, środowiskowe i instytucjonalne.

- Wiele rozwiązań już istnieje, ale są one rozproszone wśród hodowców. Ideą R4D jest spotykanie się, omawianie i dzielenie się inicjatywami między krajami - wyjaśnia Valérie Brocard, koordynator projektu w Institute De L'elevage (IDELE).

Polskę w projekcie reprezentuje 10 gospodarstw pilotażowych z województwa kujawsko-pomorskiego, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie oraz przedstawiciele organizacji doradczych i dostawców w branży mleczarskiej.

- Naukowcy od wielu lat zwracają uwagę, że odporność systemów rolniczych można budować na innowacjach, sieciach i współpracy. Jednak skuteczność jakichkolwiek działań w tym zakresie uwarunkowana jest aktywną wymianą wiedzy między wszystkimi zainteresowanymi stronami: rolnikami, doradcami, naukowcami, dostawcami surowców i technologii oraz społeczeństwem. Dlatego powstał projekt Resilience for Dairy - mówi dr Ewa Kołoszycz, kierownik projektu R4D „Resilience for Dairy” po stronie polskiej.

Wyjazdy studyjne dla producentów mleka

W ramach tego projektu organizowane są m.in. wyjazdy studyjne. Jedno z nich odbyło sie w marcu w Belgii i Francji. Polska grupa składająca się z 12 osób reprezentujących NDA (National Dairy AKIS, czyli Krajową Grupę AKIS branży mleczarskiej) odwiedziła tamtejsze gospodarstwa mleczne.

Mają podziemne zbiorniki wody deszczowej w oborze

Pierwsze z odwiedzanych gospodarstw, należące do Dirka Vandecandelaere w Wervik, można nazwać przeciętnym we Flandrii, bowiem stado krów mlecznych liczy 115 sztuk. Gospodarstwo wyróżnia się jednak podejściem do zagadnień odporności. Jest ono aktywnym uczestnikiem wielu projektów realizowanych przez INAGRO (Instytut Badawczy we Flandrii Zachodniej), które pozwalają mu na innowacyjne wykorzystanie zasobów.

Podczas wizyty zaprezentowano cztery projekty, w których uczestniczy gospodarstwo, w którym wykorzystywane są:

1) systematyczny pomiar młodego bydła (waga, wzrost i obwód w kłębie), jako źródło informacji o przyszłej wartości zwierząt w produkcji mleka;

2) woda deszczowa do różnych celów w gospodarstwie (podziemne zbiorniki w oborze);

3) ocena poziomu emisji dwutlenku węgla w gospodarstwie i wdrażanie strategii ograniczających ślad węglowy;

4) analiza kosztów pasz w podziale na ich składniki. 

Pełna automatyzacja w oborze

Stevenowi Van Parys w Machelen - w drugim odwiedzanym gospodarstwie belgijskim udało się zintegrować różne systemy automatyzacji w jednej nowej oborze dla 120 krów mlecznych, dzięki czemu oborę można uznać za w pełni zautomatyzowaną. System tworzą dwa roboty udojowe, stół paszowy z automatycznym systemem podawania przez centralny korytarz, zgarniacz obornika z separatorem obornika i automatycznym napełnianiem, kontrolowany ruch krów. Dodatkowo gospodarstwo posiada biogazownię wykorzystującą jako substrat wyłącznie gnojowicę bydlęcą. 

Produkują w gospodarstwie jogurt i lody

W kolejnym dniu zaprezentowano uczestnikom gospodarstwo EARL de la Clarine (Amaury Smets), znajdujące się zaledwie 15 km od francuskiego Lille. Powierzchnię gospodarstwa stanowi 71 ha UR, w tym połowa to użytki zielone. Mleko od 55 krów jest przetwarzane na jogurt i lody, które sprzedawane są w pobliskim sklepie spółdzielczym. Sklep oferuje różne produkty pochodzące tylko od członków spółdzielni (mleko i nabiał, mięso, wędliny, warzywa, owoce i przetwory itp.). Sklep istnieje już od 30 lat, ciesząc się dużą popularnością wśród okolicznych mieszkańców. 

Sezonowość wycieleń i uprawa bezorkowa

Ostatnie gospodarstwo Jean-Marca Burette we Fleurbaix (Nord) posiada stado krów liczące 74 krów, a UR w przewadze stanowią użytki zielone. Cechą charakterystyczną tego gospodarstwa jest upraszczanie pracy: sezonowość wycieleń, uprawa bezorkowa, delegowanie uprawnień.

- Gospodarstwo zajmuje się również szeroko rozumianą komunikacją ze społeczeństwem organizując u siebie wizyty dzieci i młodzieży ze szkół, szkolenia oraz udzielając licznych wywiadów w mediach. Warto wspomnieć, że tego rodzaju aktywność gospodarstw jest wspierana z budżetu państwa - mówi Ewa Kołoszycz, kierownik projektu R4D „Resilience for Dairy”.


Dodatkowym punktem programu były prezentacje kilku innowacji stosowanych w gospodarstwach pilotażowych w różnych krajach. Podczas warsztatów w drugim dniu wizyty dyskutowano o ich zaletach i wadach oraz stosowanych wariantach w innych gospodarstwach. Zaprezentowano m.in.

a) metody zarządzania zasobami ludzkimi, poprawiające zaangażowanie do pracy (Węgry),

b) aplikację do zarządzania stadem krów mlecznych z wykorzystaniem lean management (Finlandia);

c) wprowadzenie wypasu do gospodarstw o intensywnej produkcji mleka (Niemcy);

d) pozostawianie cieląt przy matkach po ocieleniu (Belgia).

Ryszard Bączkowski, właściciel gospodarstwa pilotażowego w województwie kujawsko-pomorskim, zaprezentował rozwiązanie stosowane u niego, a mianowicie doglebowe aplikowanie gnojowicy, zmniejszające emisję amoniaku i straty azotu które w czasie szalejących cen nawozów sztucznych wzbudza coraz większe zainteresowanie rolników. Uczestnicy spotkania dopytywali o szczegóły oraz sami ujawniali możliwości dalszych usprawnień.

  • Tagi:
  • mleka
  • produkcja
Dorota Andrzejewska
Dziennikarka magazynu „Wieści Rolniczych”, portalu wiescirolnicze.pl i Wieści Rolnicze TV. Masz pytania lub wątpliwości - napisz: d.andrzejewska@wiescirolnicze.pl
Zobacz wszystkie wpisy autora
Podobne artykuły
Ciągniki

Ciągniki Ursus znów będą produkowane? Nowy właściciel marki zdradza plany

8 stycznia 2025
Analizy rynkowe

Wieprzowina z Unii Europejskiej jest za droga

30 października 2024
Analizy rynkowe

Ogromne straty wojenne w produkcji roślinnej na Ukrainie - nie tylko plonów

23 października 2024
Analizy rynkowe

Jaki jest dochód z 1 ha w gospodarstwach indywidualnych w Polsce?

13 października 2024
Analizy rynkowe

Rośnie produkcja mięsa w Niemczech, ale spada spożycie wieprzowiny

24 września 2024
Hodowla

Drobiu tyle, co wieprzowiny i wołowiny razem wziętych

22 września 2024
Analizy rynkowe

Drób tańszy, a opłacalność większa. Jak to możliwe?

27 sierpnia 2024
Analizy rynkowe

Produkujemy jeszcze więcej mleka i importujemy więcej produktów mlecznych

24 sierpnia 2024
Warto wiedzieć
Prawo i finanse
Dopłaty do zbóż przynoszą tylko chwilową ulgę
19 czerwca 2025
Nawożenie
Tego wielu rolników nie wie, a powinno. Chodzi o nawożenie gleb
19 czerwca 2025
Odnawialne źródła energii
To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
19 czerwca 2025
Najnowsze
Bydło i mleko
Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
17 czerwca 2025
Trzoda chlewna
Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
17 czerwca 2025
Trzoda chlewna
Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
17 czerwca 2025
Żywienie
7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
17 czerwca 2025
Hodowla
Biogazownia to nie jest kosz na śmieci
17 czerwca 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
redakcja@wiescirolnicze.pl
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy