Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Czy możemy spodziewać się spadków cen paliwa? Eksperci nie mają złudzeń
      Pszenica tańsza nawet o 70 zł/t. Co z innymi gatunkami?
      Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
      Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowy program z dotacjami z ARiMR ruszy już we wrześniu. Max to 100 tys. zł
      Znalazły się pieniądze dla producentów świń. Na co i dla kogo konkretnie?
      Ta sprawa dotyczy wielu rolników. Czy prezydent podpisze ustawę?
      WPR 2023–2027: 70% refundacji składki dla hodowców. Kto skorzysta?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ceny zbóż lecą w dół! Prezes WIR: Są na poziomie sprzed 20 lat
      3 tys. zł na gospodarstwo. Znamy już pełne dane z ARiMR
      Jaka sytuacja na plantacjach buraka cukrowego? Jakie działania należy podjąć?
      Rolnicy nie są w stanie regulować zobowiązań. Domagają się wakacji kredytowych
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Będą dopłaty do zbóż i innych upraw? W terenie ponad tysiąc komisji szacujących straty
      Czy właściciele działek przy jeziorach mogą je grodzić? Przepisy są jasne
      Rolnicy oddadzą swoje zniszczone pola, a w zamian otrzymają dobre grunty z KOWR?
      Korzystasz z pomocy de minimis w rolnictwie? Przygotuj się na zmiany
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      To wyjątkowa odmiana hortensji. Oryginalna, łatwa w uprawie i odporna na mróz
      Od jej kwiatów ciężko oderwać wzrok. To pnącze będzie największą ozdobą ogrodu
      Wyjmij z lodówki i przekrój. Sprawdzony trik pozwoli przepędzić osy
      Ile kosztuje miód w 2025 roku? Orientacyjne ceny w sierpniu
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Producentom mleka brakuje równowagi między pracą a życiem prywatnym

Producentom mleka brakuje równowagi między pracą a życiem prywatnym

Hodowla - Bydło i mleko 7 czerwca 2023 09:43 Aktualizacja: 7 czerwca 2023 09:57
Producentom mleka brakuje równowagi między pracą a życiem prywatnym
Źródło: D. Andrzejewska
Z dr Ewą Kołoszycz z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, kierownikiem Projektu R4D „Resilience for Dairy” rozmawia Dorota Andrzejewska
Spis treści:

    Po dość stabilnym roku 2022, obecny nie zapowiada się korzystnie dla producentów mleka. Docierają do nas sygnały o spadkach cen produktów mleczarskich na rynkach światowych oraz wzrastających kosztach przetwórstwa, co w konsekwencji wpływa na obniżki cen mleka w skupie. To jest w tej chwili największa bolączka z jaką borykają się hodowcy?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Obniżki cen mleka w skupie zawsze niepokoją producentów. Trudno przewidzieć czy spadki ceny są chwilowe czy pozostaną dłużej na rynku. Można powiedzieć, że jest to może nie największa ale jedna z najdotkliwszych bolączek rolników. Spora grupa producentów, przynajmniej ta z którą współpracuję, spodziewała się obniżki cen, pamiętając sytuacje z przeszłości, które udowodniły, że cenowe Eldorado nie może trwać wiecznie. Oczywiście rolnicy dostrzegają różne sygnały, które ich niepokoją.

    Polscy i europejscy rolnicy muszą mierzyć się także z innymi wyzwaniami. Jakimi?

    Tych wyzwań jest bardzo dużo i warto podkreślić, że są one bardzo podobne we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Bieżącym wyzwaniem jest zmiana Wspólnej Polityki Rolnej w zakresie zazielenienia. Rolnicy mają problemy z interpretacją przepisów do produkcji, które są niejednoznaczne, mają problemy z wdrożeniem tych przepisów gospodarstwach. Trzeba pamiętać, że rolnik nie może się zwlekać z wykonaniem zadań produkcyjnych, które są uzależnione od czynników pogodowych. Podjęta decyzja, właściwa lub pochopna będzie miała swój skutek osiągniętych plonach lub wysokości otrzymanych dopłat. Ogromnym wyzwaniem w gospodarstwach mlecznych są zmiany klimatyczne. Producenci rolni dostrzegają wpływ ekstremalnych zjawisk pogodowych (okresy suszy, wysokie temperatury), na ilość jakość produkcji. To wymaga od nich bardzo często zmiany strategii produkcji, konieczności dokonania inwestycji w urządzenia, maszyny lub budynki, których zadaniem jest ograniczyć wpływ negatywnych czynników lub zmniejszyć ich skutki.

    Ogólnoeuropejskim problemem rolników jest coraz niższy status producentów mleka w społeczeństwie. Ma to swoje odzwierciedlenie w problemach związanych zatrudnieniem pracowników w gospodarstwie oraz w chęci młodego pokolenia do przejęcia gospodarstw od rodziców. W pewnym stopniu jest to wynik niezrozumienia społeczeństwa jaką rolę producenci mleka odgrywają w zaspokajaniu potrzeb klientów. Nie każdy konsument wybierając czekoladę, ciastko a nawet lody w sklepie ma świadomość, że jego wytworzenie ma związek z produkcją mleka w gospodarstwie rolnym.

    Postanowiliście państwo stworzyć projekt, którego celem jest wypracowanie odporności gospodarstw na te wyzwania - zmiany. Od kiedy i do kiedy potrwa projekt? Jakie działania w ramach tego projektu państwo podejmują?

    Projekt  R4D „Resilience for Dairy” rzeczywiście ma na celu poprawę odporności gospodarstw rolnych w zakresie różnych wyzwań, przed którymi stoją producenci mleka w Europie. Ze względu na zróżnicowaną naturę owych wyzwań w projekcie skupiamy się na 3 obszarach: wyzwaniach ekonomicznych i społecznych, poprawie efektywności wykorzystywanych zasobów oraz na przyczynianiu się do poprawy dobrostanu zwierząt, systemów produkcji przyjaznych środowisku i społeczeństwu. Projekt wystartował w tym w 2021 roku i już na samym początku zmierzyliśmy się z potężnym problemem, jakim był COVID 19. Projekt zakłada intensywne działania upowszechniające m.in. wizyty w gospodarstwach, wymianę doświadczeń między rolnikami i otoczeniem gospodarstw itp., stąd też ograniczenia w przemieszczaniu się istotnie utrudniły nam te działania.

    Działania upowszechniające stanowią najważniejszą część projektu, ale wymagają one odpowiedniego przygotowania. Projekt rozpoczęliśmy od zbudowania systemu akis w branży mleczarskiej w każdym kraju uczestniczącym w projekcie. Dokonaliśmy analizy potrzeb producentów mleka w zakresie poprawy odporności ich gospodarstw. Następnym krokiem było zaproponowanie oceny różnorodnych rozwiązań, które tą odporność mogą poprawić. Ocena była dokonana przez ekspertów z 15 krajów. Na dzień dysponujemy blisko 200 rozwiązaniami, które wspierają budowanie odporności w gospodarstwach. Następnym krokiem będzie przygotowanie różnorodnych materiałów, które pozwolą rolnikom w łatwy sposób wyszukać informacji, które pomogą im krok za krokiem wdrożyć dane rozwiązanie. Jest to ważny element, ponieważ projekcie zakładamy że wszelkie materiały będą tłumaczone na poszczególne języki narodowe.

    Jaki jest cel państwa działań?

    Naszym głównym celem jest oczywiście podniesienie odporności gospodarstw mlecznych, ale przede wszystkim chcielibyśmy stworzyć sieć współpracujących ze sobą podmiotów, których wiedza istotnie się uzupełnia. Mam tu na myśli samych rolników, którzy produkują mleko, ale również wszystkie podmioty z ich otoczenia, czyli producentów pasz, przetwórców mleka, dostawców maszyn i urządzeń, instytucje doradcze, naukowców oraz samych klientów.

    Kto uczestniczy w tym projekcie?

    W projekcie R4D uczestniczy 15 krajów z Unii Europejskiej. W ramach każdego kraju wybrano tak zwane gospodarstwa pilotażowe, stanowią one podstawy projektu. Oprócz tego w każdym kraju mamy reprezentantów doradztwa prywatnego i publicznego. W ostatnich miesiącach w Polsce nawiązaliśmy kontakt z dostawcami, którzy są zainteresowani uczestnictwem w sieci. Cieszę się bardzo, że inicjatywa spotkała się z dobrym odbiorem wśród producentów mleka. W polskiej grupie mamy naprawdę bardzo aktywnych rolników, którzy licznie uczestniczą w wyjazdach do gospodarstw w Irlandii, Francji czy Niemiec. W najbliższym czasie wybieramy się również do producentów w Słowenii.

    Z pierwszych wyników badań, które państwo przeprowadziliście, wynika, że europejskim producentom mleka przede wszystkim brakuje równowagi między pracą a życiem prywatnym. Z czego to wynika?

    Tak, rzeczywiście potrzeba równowagi między pracą a życiem prywatnym została wskazana, jako jedna z najważniejszych przez producentów mleka. W gospodarstwach następuje zmiana pokoleniowa. Jakość życia nabiera coraz większego znaczenia wśród młodych rolników. Praca przez 7 dni w tygodniu prowadzi nie tylko do zmęczenia fizycznego, ale również do zachwiania w relacjach rodzinnych. Stąd też rolnicy poszukują rozwiązań, które pozwoliłyby im na skrócenie czasu pracy. Nie mam na myśli tylko inwestycji w nowe urządzenia czy maszyny, które oczywiście mogą poprawić jakość pracy, ale coraz większą popularność cieszą się rozwiązania z zakresu lean managementu. Koncepcja opiera się na zwiększaniu wartości produktu dla klienta przy jednoczesnym zmniejszaniu ewentualnych strat. Czasami proste rozwiązania nie wymagające długich dużych nakładów finansowych pozwalają na oszczędność czasu i eliminacje zadań, które przynoszą znikome efekty w gospodarstwie.

    Czego jeszcze brakuje producentom mleka?

    Chyba najbardziej brakuje stabilizacji na rynku. Ciągłe zmiany powodują, że trudno im doskonalić proces produkcyjny, ponieważ stale należy go dostosowywać do zmienianych wymagań. Myślę, że rolnikom brakuje również swobodnej wymiany wiedzy i doświadczenia. Ta aktywność rolników projekcie jasno wskazuje, że chcą się uczyć, że poszukują nowych rozwiązań. Co więcej doceniają rozwiązania, które widzą i które są już ocenione przez innego użytkownika.

    Co musiałoby się wydarzyć, by te braki producentom mleka zrekompensować? Czy już powstały jakieś propozycje?

    Myślę, że tych braków wcale nie trzeba rekompensować. Rolnicy sami potrafią te braki uzupełniać. Naszą rolą, między innymi naukowców, jest to, żeby taką wiedzę im dostarczać w sposób przystępne zrozumiały i atrakcyjny. Dlatego w najbliższym czasie powstanie katalog rozwiązań, które istotnie wspierają odporność gospodarstw. Co istotne, w bezpośredni sposób będą one nawiązywały do problemów, które rolnicy zgłaszali na początku projektu.

    Czy uważa Pani, że zmiany m.in. w zakresie przepisów prawa, oczekiwań społecznych, ekonomii, zależności rynkowych itd. będą coraz silniej oddziaływać na rolników? Ta spokojna praca nas roli będzie odchodziła do lamusa….

    Myślę, że nie ma już czegoś takiego, jak „spokojna praca na roli”, zwłaszcza kiedy mówimy o produkcji zwierzęcej i to w dużych gospodarstwach. Zmiany otoczenia wymuszają zmiany w gospodarstwach, od bardzo prostych, związanych z dostosowaniem po bardzo głębokie, wręcz transformacyjne. Konieczność sprostania wszystkim oczekiwaniom społecznym, wymogom prawnym czy zmianom klimatycznym wymaga obserwacji otoczenia i umiejętności wczesnego „wyłapywania” informacji kluczowych dla gospodarstwa. A to jest kolejne wyzwanie w dzisiejszym natłoku informacyjnym. dlatego wydaje mi się że projekt Resilience for Dairy jest bardzo ciekawą inicjatywą, która może zapoczątkować wymianę niezwykle ważnej wiedzy między wszystkimi uczestnikami branży mleczarskiej.

    Czytaj także: Będą dopłaty do krów mlecznych? Spadek cen grozi bankructwem 

    • Tagi:
    • mleka
    • produkcja
    Dorota Andrzejewska
    Dziennikarka magazynu „Wieści Rolniczych”, portalu wiescirolnicze.pl i Wieści Rolnicze TV. Masz pytania lub wątpliwości - napisz: [email protected]
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Ciągniki

    Ciągniki Ursus znów będą produkowane? Nowy właściciel marki zdradza plany

    8 stycznia 2025
    Analizy rynkowe

    Wieprzowina z Unii Europejskiej jest za droga

    30 października 2024
    Analizy rynkowe

    Ogromne straty wojenne w produkcji roślinnej na Ukrainie - nie tylko plonów

    23 października 2024
    Analizy rynkowe

    Jaki jest dochód z 1 ha w gospodarstwach indywidualnych w Polsce?

    13 października 2024
    Analizy rynkowe

    Rośnie produkcja mięsa w Niemczech, ale spada spożycie wieprzowiny

    24 września 2024
    Hodowla

    Drobiu tyle, co wieprzowiny i wołowiny razem wziętych

    22 września 2024
    Analizy rynkowe

    Drób tańszy, a opłacalność większa. Jak to możliwe?

    27 sierpnia 2024
    Analizy rynkowe

    Produkujemy jeszcze więcej mleka i importujemy więcej produktów mlecznych

    24 sierpnia 2024
    Warto wiedzieć
    Inne hodowle
    Ma 21 lat i wyhodował kilka czempionów. "Zaczęło się od małego konika" [VIDEO]
    17 sierpnia 2025
    Zboża
    Hodowla świń w Polsce wymiera. Tracą na tym również producenci zbóż
    17 sierpnia 2025
    Newsy
    Powtórki z "piątki dla zwierząt" nie będzie. Jak minister obroni polską żywność?
    17 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Nowy program z dotacjami z ARiMR ruszy już we wrześniu. Max to 100 tys. zł
    17 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    Znalazły się pieniądze dla producentów świń. Na co i dla kogo konkretnie?
    17 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    Ta sprawa dotyczy wielu rolników. Czy prezydent podpisze ustawę?
    16 sierpnia 2025
    Hodowla
    WPR 2023–2027: 70% refundacji składki dla hodowców. Kto skorzysta?
    15 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    Jak osiągnąć 95 tys. litrów mleka? Przykład efektywnej produkcji [VIDEO]
    13 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności