Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
      Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
      Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
      7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dlaczego kukurydza nie rośnie? Co jest grane? Ekspert wyjaśniał na dniu pola
      Skontrolowali tysiące środków ochrony roślin. Niektóre wycofano z obrotu
      Tego wielu rolników nie wie, a powinno. Chodzi o nawożenie gleb
      Z tym wielu producentów rzepaku ma problem. Ekspert mówi, co może go rozwiązać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Koniec tego etapu dopłat. W przyszłym tygodniu przelewy do ostatnich rolników?
      Budżet dla rolników zagrożony? Decyzje w trakcie żniw. Trwa zbiórka podpisów
      121 tys. emerytów i rencistów KRUS otrzyma za chwilę ten przelew
      Nowy obowiązek dla rolników. Będą składać oświadczenia. Odbyło się spotkanie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Plamy na pomidorach? Działaj szybko, bo choroba zniszczy uprawy w kilka dni
      Egzotyczny i długo kwitnący krzew. Warto posadzić zamiast hortensji czy róży
      Żeby pięknie rosła, trzeba pamiętać o przycinaniu. Nawet dwa razy w roku
      Pamiętaj o tym zabiegu, a goździki będą wypuszczać nowe pąki aż do września
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
  • Wieści Rolnicze
  • Producentom mleka brakuje równowagi między pracą a życiem prywatnym

Producentom mleka brakuje równowagi między pracą a życiem prywatnym

Hodowla - Bydło i mleko 7 czerwca 2023 09:43 Aktualizacja: 7 czerwca 2023 09:57
Producentom mleka brakuje równowagi między pracą a życiem prywatnym
Źródło: D. Andrzejewska
Z dr Ewą Kołoszycz z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, kierownikiem Projektu R4D „Resilience for Dairy” rozmawia Dorota Andrzejewska
Spis treści:

    Po dość stabilnym roku 2022, obecny nie zapowiada się korzystnie dla producentów mleka. Docierają do nas sygnały o spadkach cen produktów mleczarskich na rynkach światowych oraz wzrastających kosztach przetwórstwa, co w konsekwencji wpływa na obniżki cen mleka w skupie. To jest w tej chwili największa bolączka z jaką borykają się hodowcy?

    Obniżki cen mleka w skupie zawsze niepokoją producentów. Trudno przewidzieć czy spadki ceny są chwilowe czy pozostaną dłużej na rynku. Można powiedzieć, że jest to może nie największa ale jedna z najdotkliwszych bolączek rolników. Spora grupa producentów, przynajmniej ta z którą współpracuję, spodziewała się obniżki cen, pamiętając sytuacje z przeszłości, które udowodniły, że cenowe Eldorado nie może trwać wiecznie. Oczywiście rolnicy dostrzegają różne sygnały, które ich niepokoją.

    Polscy i europejscy rolnicy muszą mierzyć się także z innymi wyzwaniami. Jakimi?

    Tych wyzwań jest bardzo dużo i warto podkreślić, że są one bardzo podobne we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Bieżącym wyzwaniem jest zmiana Wspólnej Polityki Rolnej w zakresie zazielenienia. Rolnicy mają problemy z interpretacją przepisów do produkcji, które są niejednoznaczne, mają problemy z wdrożeniem tych przepisów gospodarstwach. Trzeba pamiętać, że rolnik nie może się zwlekać z wykonaniem zadań produkcyjnych, które są uzależnione od czynników pogodowych. Podjęta decyzja, właściwa lub pochopna będzie miała swój skutek osiągniętych plonach lub wysokości otrzymanych dopłat. Ogromnym wyzwaniem w gospodarstwach mlecznych są zmiany klimatyczne. Producenci rolni dostrzegają wpływ ekstremalnych zjawisk pogodowych (okresy suszy, wysokie temperatury), na ilość jakość produkcji. To wymaga od nich bardzo często zmiany strategii produkcji, konieczności dokonania inwestycji w urządzenia, maszyny lub budynki, których zadaniem jest ograniczyć wpływ negatywnych czynników lub zmniejszyć ich skutki.

    Ogólnoeuropejskim problemem rolników jest coraz niższy status producentów mleka w społeczeństwie. Ma to swoje odzwierciedlenie w problemach związanych zatrudnieniem pracowników w gospodarstwie oraz w chęci młodego pokolenia do przejęcia gospodarstw od rodziców. W pewnym stopniu jest to wynik niezrozumienia społeczeństwa jaką rolę producenci mleka odgrywają w zaspokajaniu potrzeb klientów. Nie każdy konsument wybierając czekoladę, ciastko a nawet lody w sklepie ma świadomość, że jego wytworzenie ma związek z produkcją mleka w gospodarstwie rolnym.

    Postanowiliście państwo stworzyć projekt, którego celem jest wypracowanie odporności gospodarstw na te wyzwania - zmiany. Od kiedy i do kiedy potrwa projekt? Jakie działania w ramach tego projektu państwo podejmują?

    Projekt  R4D „Resilience for Dairy” rzeczywiście ma na celu poprawę odporności gospodarstw rolnych w zakresie różnych wyzwań, przed którymi stoją producenci mleka w Europie. Ze względu na zróżnicowaną naturę owych wyzwań w projekcie skupiamy się na 3 obszarach: wyzwaniach ekonomicznych i społecznych, poprawie efektywności wykorzystywanych zasobów oraz na przyczynianiu się do poprawy dobrostanu zwierząt, systemów produkcji przyjaznych środowisku i społeczeństwu. Projekt wystartował w tym w 2021 roku i już na samym początku zmierzyliśmy się z potężnym problemem, jakim był COVID 19. Projekt zakłada intensywne działania upowszechniające m.in. wizyty w gospodarstwach, wymianę doświadczeń między rolnikami i otoczeniem gospodarstw itp., stąd też ograniczenia w przemieszczaniu się istotnie utrudniły nam te działania.

    Działania upowszechniające stanowią najważniejszą część projektu, ale wymagają one odpowiedniego przygotowania. Projekt rozpoczęliśmy od zbudowania systemu akis w branży mleczarskiej w każdym kraju uczestniczącym w projekcie. Dokonaliśmy analizy potrzeb producentów mleka w zakresie poprawy odporności ich gospodarstw. Następnym krokiem było zaproponowanie oceny różnorodnych rozwiązań, które tą odporność mogą poprawić. Ocena była dokonana przez ekspertów z 15 krajów. Na dzień dysponujemy blisko 200 rozwiązaniami, które wspierają budowanie odporności w gospodarstwach. Następnym krokiem będzie przygotowanie różnorodnych materiałów, które pozwolą rolnikom w łatwy sposób wyszukać informacji, które pomogą im krok za krokiem wdrożyć dane rozwiązanie. Jest to ważny element, ponieważ projekcie zakładamy że wszelkie materiały będą tłumaczone na poszczególne języki narodowe.

    Jaki jest cel państwa działań?

    Naszym głównym celem jest oczywiście podniesienie odporności gospodarstw mlecznych, ale przede wszystkim chcielibyśmy stworzyć sieć współpracujących ze sobą podmiotów, których wiedza istotnie się uzupełnia. Mam tu na myśli samych rolników, którzy produkują mleko, ale również wszystkie podmioty z ich otoczenia, czyli producentów pasz, przetwórców mleka, dostawców maszyn i urządzeń, instytucje doradcze, naukowców oraz samych klientów.

    Kto uczestniczy w tym projekcie?

    W projekcie R4D uczestniczy 15 krajów z Unii Europejskiej. W ramach każdego kraju wybrano tak zwane gospodarstwa pilotażowe, stanowią one podstawy projektu. Oprócz tego w każdym kraju mamy reprezentantów doradztwa prywatnego i publicznego. W ostatnich miesiącach w Polsce nawiązaliśmy kontakt z dostawcami, którzy są zainteresowani uczestnictwem w sieci. Cieszę się bardzo, że inicjatywa spotkała się z dobrym odbiorem wśród producentów mleka. W polskiej grupie mamy naprawdę bardzo aktywnych rolników, którzy licznie uczestniczą w wyjazdach do gospodarstw w Irlandii, Francji czy Niemiec. W najbliższym czasie wybieramy się również do producentów w Słowenii.

    Z pierwszych wyników badań, które państwo przeprowadziliście, wynika, że europejskim producentom mleka przede wszystkim brakuje równowagi między pracą a życiem prywatnym. Z czego to wynika?

    Tak, rzeczywiście potrzeba równowagi między pracą a życiem prywatnym została wskazana, jako jedna z najważniejszych przez producentów mleka. W gospodarstwach następuje zmiana pokoleniowa. Jakość życia nabiera coraz większego znaczenia wśród młodych rolników. Praca przez 7 dni w tygodniu prowadzi nie tylko do zmęczenia fizycznego, ale również do zachwiania w relacjach rodzinnych. Stąd też rolnicy poszukują rozwiązań, które pozwoliłyby im na skrócenie czasu pracy. Nie mam na myśli tylko inwestycji w nowe urządzenia czy maszyny, które oczywiście mogą poprawić jakość pracy, ale coraz większą popularność cieszą się rozwiązania z zakresu lean managementu. Koncepcja opiera się na zwiększaniu wartości produktu dla klienta przy jednoczesnym zmniejszaniu ewentualnych strat. Czasami proste rozwiązania nie wymagające długich dużych nakładów finansowych pozwalają na oszczędność czasu i eliminacje zadań, które przynoszą znikome efekty w gospodarstwie.

    Czego jeszcze brakuje producentom mleka?

    Chyba najbardziej brakuje stabilizacji na rynku. Ciągłe zmiany powodują, że trudno im doskonalić proces produkcyjny, ponieważ stale należy go dostosowywać do zmienianych wymagań. Myślę, że rolnikom brakuje również swobodnej wymiany wiedzy i doświadczenia. Ta aktywność rolników projekcie jasno wskazuje, że chcą się uczyć, że poszukują nowych rozwiązań. Co więcej doceniają rozwiązania, które widzą i które są już ocenione przez innego użytkownika.

    Co musiałoby się wydarzyć, by te braki producentom mleka zrekompensować? Czy już powstały jakieś propozycje?

    Myślę, że tych braków wcale nie trzeba rekompensować. Rolnicy sami potrafią te braki uzupełniać. Naszą rolą, między innymi naukowców, jest to, żeby taką wiedzę im dostarczać w sposób przystępne zrozumiały i atrakcyjny. Dlatego w najbliższym czasie powstanie katalog rozwiązań, które istotnie wspierają odporność gospodarstw. Co istotne, w bezpośredni sposób będą one nawiązywały do problemów, które rolnicy zgłaszali na początku projektu.

    Czy uważa Pani, że zmiany m.in. w zakresie przepisów prawa, oczekiwań społecznych, ekonomii, zależności rynkowych itd. będą coraz silniej oddziaływać na rolników? Ta spokojna praca nas roli będzie odchodziła do lamusa….

    Myślę, że nie ma już czegoś takiego, jak „spokojna praca na roli”, zwłaszcza kiedy mówimy o produkcji zwierzęcej i to w dużych gospodarstwach. Zmiany otoczenia wymuszają zmiany w gospodarstwach, od bardzo prostych, związanych z dostosowaniem po bardzo głębokie, wręcz transformacyjne. Konieczność sprostania wszystkim oczekiwaniom społecznym, wymogom prawnym czy zmianom klimatycznym wymaga obserwacji otoczenia i umiejętności wczesnego „wyłapywania” informacji kluczowych dla gospodarstwa. A to jest kolejne wyzwanie w dzisiejszym natłoku informacyjnym. dlatego wydaje mi się że projekt Resilience for Dairy jest bardzo ciekawą inicjatywą, która może zapoczątkować wymianę niezwykle ważnej wiedzy między wszystkimi uczestnikami branży mleczarskiej.

    Czytaj także: Będą dopłaty do krów mlecznych? Spadek cen grozi bankructwem 

    • Tagi:
    • mleka
    • produkcja
    Dorota Andrzejewska
    Dziennikarka magazynu „Wieści Rolniczych”, portalu wiescirolnicze.pl i Wieści Rolnicze TV. Masz pytania lub wątpliwości - napisz: [email protected]
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Ciągniki

    Ciągniki Ursus znów będą produkowane? Nowy właściciel marki zdradza plany

    8 stycznia 2025
    Analizy rynkowe

    Wieprzowina z Unii Europejskiej jest za droga

    30 października 2024
    Analizy rynkowe

    Ogromne straty wojenne w produkcji roślinnej na Ukrainie - nie tylko plonów

    23 października 2024
    Analizy rynkowe

    Jaki jest dochód z 1 ha w gospodarstwach indywidualnych w Polsce?

    13 października 2024
    Analizy rynkowe

    Rośnie produkcja mięsa w Niemczech, ale spada spożycie wieprzowiny

    24 września 2024
    Hodowla

    Drobiu tyle, co wieprzowiny i wołowiny razem wziętych

    22 września 2024
    Analizy rynkowe

    Drób tańszy, a opłacalność większa. Jak to możliwe?

    27 sierpnia 2024
    Analizy rynkowe

    Produkujemy jeszcze więcej mleka i importujemy więcej produktów mlecznych

    24 sierpnia 2024
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Trzeba mieć 70 tysięcy złotych na hektar, żeby zacząć je uprawiać
    20 czerwca 2025
    Przepisy
    Nowy obowiązek dla rolników. Będą składać oświadczenia. Odbyło się spotkanie
    20 czerwca 2025
    Pomoc unijna
    Młodzi rolnicy i duże dopłaty w tle. Kilkaset tysięcy osób przejmie gospodarstwa?
    20 czerwca 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
    17 czerwca 2025
    Trzoda chlewna
    Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
    17 czerwca 2025
    Trzoda chlewna
    Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
    17 czerwca 2025
    Żywienie
    7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
    17 czerwca 2025
    Hodowla
    Biogazownia to nie jest kosz na śmieci
    17 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy