Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Większy areał, więcej problemów. Ta roślina niestety też już choruje
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Imponujące gospodarstwa polskich polityków. Kto ma najwięcej ziemi?
      Hetman straci stanowisko w PE przez swój sprzeciw wobec umowy z Mercosur?
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
      Renta z KRUS w całości to wyzwanie. W tych sytuacjach rolnik dostanie mniej
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Twój ogród to dla nich luksusowy hotel. Działaj, zanim zniszczą korzenie drzew
      Oto ceny choinek w listopadzie. Tu już kupisz świąteczne drzewko prosto z lasu
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • "Pij tylko mleko, zakrywaj dekolt, a nie będziesz liczyć straconych lat"

"Pij tylko mleko, zakrywaj dekolt, a nie będziesz liczyć straconych lat"

Hodowla - Bydło i mleko 15 stycznia 2023 09:00 Marcin Bartczak Aktualizacja: 15 stycznia 2023 16:34
"Pij tylko mleko, zakrywaj dekolt, a nie będziesz liczyć straconych lat"
Źródło: www.gov.pl
W dzisiejszym artykule z cyklu „Niedzieli z historią rolnictwa” wracamy pamięcią do mleka prosto od krowy oraz mleka w szklanej butelce, zamykanej złotym lub srebrnym, aluminiowym kapslem.
Spis treści:

    W czasach Polski ludowej mleko było jednym z podstawowych produktów spożywczych. Powszechnie było wiadomo, że miało ono zbilansować braki białka zwierzęcego. Dlatego dzieci karmiono na śniadanie zupą mleczną, a w szkołach podawano dodatkowo szklankę mleka. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czy pamiętasz słowa popularnej piosenki, która w 1985 roku zdobywała swoją popularność?

    - Pij tylko mleko, zakrywaj dekolt, a nie będziesz liczyć straconych lat - śpiewał Andrzej Zaucha.

    W powszechnym, mlecznym użyciu były szklane butelki, wielokrotnego użytku, zamknięte złotym (dla mleka tłustego) lub srebrnym (dla mleka chudego) wieczkiem. Mleko przeżywało wtedy swój złoty czas.

    Historia polskiego mleczarstwa

    Historia polskiego mleczarstwa rozpoczyna się wraz z powstaniem pierwszych mleczarni, w ostatnich trzydziestu latach XIX wieku.

    - Powstawały one przy bogatych dworach ziemiańskich, jako prywatne przedsięwzięcia czy ziemiańskie spółki a także jako chłopskie spółdzielnie. Powstanie spółdzielni było wydarzeniem dla miejscowości, jak również dla całej okolicy. Z inicjatywy spółdzielców budowano drogi, domy ludowe, świetlice. Istnienie spółdzielni podnosiło poziom życia otoczenia, tak ekonomiczny, jak kulturalny, oświatowy, zdrowotny - czytamy na stronie mleczarstwopolskie.pl, w opracowaniu Melanii Lipińskiej.

    Pierwsza polska spółdzielnia mleczarska została założona w 1882 r., w Pawłówku k. Buku (dzisiejsze woj. wielkopolskie). Na rok przed wybuchem II wojny światowej działało w Polsce 1.475 spółdzielni mleczarskich, które zrzeszały około 700 tys. członków. Po zakończeniu II wojny światowej, odbudowa stada krów i przetwórstwa mleka oraz wyżywienie ludności stały się priorytetami gospodarczymi państwa.

    - W roku 1945 zdołano uruchomić 685 zakładów mleczarskich w tym 590 spółdzielczych i 95 prywatnych. Lata 1945-50 to dynamiczny rozwój zakładów przetwórczych. Skup mleka, który pod koniec wojny wynosił 1,2 miliona litrów, wzrósł w 1950 roku do 2,5 miliona litrów - czytamy na stronie mleczarstwopolskie.pl.

    W 1975 roku rozpoczęła się reforma administracyjna kraju. Spółdzielczość mleczarska włączona została do Centralnego Związku Spółdzielni Rolniczych “Samopomoc Chłopska”, powołano Centralny Zarząd Przemysłu Mleczarskiego. Decentralizacja gospodarki nastąpiła pięć lat później, w roku 1980. W grudniu reaktywowano Centralny Związek Spółdzielni Mleczarskich a 1 stycznia 1981 roku Okręgowe Spółdzielnie Mleczarskie.

    Jak czytamy na stronie mleczarstwopolskie.pl, w 1989 roku, wraz z rozpoczęciem procesów zmian ustrojowych w Polsce, rozpoczął się również proces przemian gospodarczych. Rozwiązany został Centralny Związek Spółdzielni Mleczarskich oraz związki regionalne. Spółdzielnie nie miały czasu przystosować się do nowych warunków jako samodzielne przedsiębiorstwa. 

    - W 1991 roku powstała organizacja Krajowe Porozumienie Spółdzielni Mleczarskich, której podstawowym celem jest pomoc zrzeszonym spółdzielniom w ich działalności statutowej, reprezentowanie i obrona interesów polskiego mleczarstwa oraz przyczynianie się do rozwoju spółdzielczości mleczarskiej. Zmiana nazwy na Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny nastąpiła 4 września 1998 roku - czytamy na mleczarstwopolskie.pl

    Jesli zainteresowała Cię hisotria polskiego mleczarstwa, zapraszamy po więcej informacji na stronę Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny - kliknij tutaj.

    Złote lata białego napoju

    W latach 70 i 80-tych XX mleko w było tak rozpowszechnione w Polsce, że dzieci na śniadanie przed szkołą jadły kluski lane na mleku, a w szkole dostawały szklankę mleka.

    Były butelki, jest tworzywo sztuczne

    Mleko sprzedawane kiedyś w butelkach ze złotym i srebrnym kapslem zostało zastąpione najpierw przez mleko w plastikowych woreczkach, a jeszcze później, w kartony. Jakie Ty kupujesz mleko? Może korzystasz ze swojego, świeżego mleka od krowy?

    Z dzisjeszego mleka w kartoniku pysznego sera nie będzie

    Zsiadłe mleko to nic innego jak mleko kwaśne, ukwaszone. Mleko kwaśnieje dzięki działaniu bakterii fermentacji mlekowej - jest to tzw. proces fermentacji. Z dzisjeszego mleka w kartoniku niestety nie zrobisz tak dobrego zsiadłego mleka jak kiedyś. A od zsiadłego mleka do sera domowego była już przecież bardzo krótka droga.

    - Jeżeli mamy świeże mleko prosto od krowy, tak jak w innych przypadkach, wygraliśmy wszystko. Latem wystarczy, że wyjmiemy je z lodówki, zimą możemy postawić koło letniego kaloryfera. Po 24 h lub max 48 h otrzymamy zsiadłe mleko - czytamy na stronie pracowniaserow.pl

    Zobacz jak można zrobić zsiadłe mleko, kliknij tutaj.

    Ty też możesz być redaktorem cyklu

    O czym chciałbyś przeczytać w tym cyklu artykułów? A może chcesz podzielić się Twoimi wspomnieniami dawnego rolnictwa? Napisz wiadomość: [email protected]

    Czy cykl artykułów „Niedziela z historią rolnictwa” zainteresował Cię?

    Jeśli tak – skomentuj, polub – wyraź swoją opinię!

    Mleko, które trafia prosto pod drzwi klientów - tak, to nadal możliwe! Przeczytaj o tym tutaj.

    Źródło: Marcin Bartczak
    • Tagi:
    • ser
    • mleko
    • zsiadłe mleko
    • mleko prosto od krowy
    Marcin Bartczak
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Wybrano najlepsze mleczarnie w Polsce

    26 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Dramatyczna sytuacja hodowców. Pod ubój pójdzie ok. 25 tys. zwierząt?

    23 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Chcesz wyżyć z produkcji mleka? Tyle musisz go sprzedać. Zobacz wyliczenia

    21 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?

    17 listopada 2025
    Newsy

    Transport sera na fałszywym zezwoleniu. W akcji polskie służby

    5 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Do Europy płynie tanie masło z Ameryki. Czy rynek mleka czeka załamanie?

    19 października 2025
    Bydło i mleko

    Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

    14 września 2025
    Analizy rynkowe

    Rynek mleka. Specjalista o szansach i zagrożeniach. Jakie są prognozy?

    2 września 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Kukurydza nadal w polu. Materiał siewny podrożeje?
    27 listopada 2025
    KRUS
    Duże zmiany w terminach wypłat dla rolników w grudniu 2025. KRUS wyjaśnia
    27 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
    26 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
    26 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Wybrano najlepsze mleczarnie w Polsce
    26 listopada 2025
    Drób
    Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
    24 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności