Nieprawidłowa fermentacja w żwaczu – najczęstsze przyczyny i zapobieganie

Podkliniczna kwasica żwacza może być wywołana przez wiele czynników – od złego zbilansowania w dawce pokarmowej skrobi i tłuszczu po nieodpowiedni dobrostan zwierząt.
Nadmierna ilość pasz skrobiowych w żwaczu
Zbyt duża dawka pasz bogatych w skrobię wywołuje gwałtowną fermentację w żwaczu. W efekcie rośnie ilość kwasów, co może prowadzić do podklinicznej kwasicy (SARA). Tu sprawdza się zasada: wszystko w odpowiednich proporcjach, bo „co za dużo, to niezdrowo”.
Zbyt gwałtowna zmiana dawki prowadzi do nieprawidłowości
Krowy należą do zwierzat, które lubią stabilizację i powtarzalność. Nagła modyfikacja dawki jest dużym zaburzeniem żywieniowym – może skończyć się na przykład kliniczną kwasicą. Dlatego nowe pasze do dawki należy wprowadzać sukcesywnie i z pewną rozwagą.
Żwacz potrzebuje włókna strukturalnego
Włókno strukturalne to fundament zdrowego funkcjonowania żwacza. Gdy jest za mało takiego włókna, równowaga mikroflory żwacza zostaje zaburzona, a to prosta droga do wystąpienia kwasicy. Należy wię zadbać, aby krowy zawsze miały pod dostatkiem dobrej jakości pasz objętościowych.