Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ziemniaki z Niemiec po 20 groszy za kilogram trafiają do Polski. Co jeszcze osłabia nasz rynek?
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
      Dodatkowe 100 tys. zł dla wybranych rolników. Jakie warunki trzeba spełnić?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
      Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Młodzi na Forum Zootechniczo-Weterynaryjnym

Młodzi na Forum Zootechniczo-Weterynaryjnym

Hodowla - Bydło i mleko 20 kwietnia 2024 13:46 Aktualizacja: 23 kwietnia 2024 14:59
Młodzi na Forum Zootechniczo-Weterynaryjnym
Jedni już gospodarują ze swoimi rodzicami, inni skupiają się na studiowaniu rolniczych kierunków. Wszyscy chcą zdobywać wiedzę i doświadczenie na temat hodowli bydła.
Spis treści:

    Studenci  i młodzi hodowcy aktywnie uczestniczyli w warsztatowej części Forum Zootechniczno-Weterynaryjnego. Pytali o najnowsze trendy w wyposażaniu obór, wpływ żywienia na rozród, stymulację hormonalną, genotypowanie i dobór nasienia.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Warsztatowa części Forum Zootechniczno-Weterynaryjnego odbyła się w oborach należących do Przedsiębiorstwa Rolnego  Długie Stare: w Niechłodzie i Trzebinach. To nowoczesne obiekty, w których opiekę nad stadem sprawuje Witold Glapa. To on pokazywał najnowsze rozwiązania techniczne zastosowane w oborach, on opowiadał o tym, jak prowadzony jest tutaj rozród. Nie był jednak jedynym prelegentem. Uczestnicy warsztatów, a było ich około 150, zostali podzieleni na grupy i krążyli po kolejnych stacjach, gdzie mogli się dowiedzieć wiele między innymi na temat: wpływu żywienia na rozród, systemów synchronizacji hormonalnej, oceny genomowej stada czy dobrostanu. Nad całością pieczę sprawował prof. Adam Cieślak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

    Bardzo aktywnymi uczestnikami warsztatów byli młodzi ludzie. Z niektórymi z nich udało nam się porozmawiać:

    Robert Itkowiak, Turew:

    Ja jestem i studentem, i właścicielem gospodarstwa, głównie właśnie mlecznego, więc jestem zainteresowany informacjami na temat produkcji mleka. Tutaj jest bardzo dużo ciekawych rozwiązań, jeżeli chodzi o żywienie, dobrostan, zarządzanie stadem, więc myślę, że mogę tutaj się dużo nauczyć. Gospodarstwo nie jest jakieś duże, bo posiadamy około 30 krów dojnych, czyli z młodzieżą to jest około 60 sztuk. A struktura jeżeli chodzi o uprawę, to jest około 25 hektarów, z czego  15 hektarów to są grunty orne, na których uprawiamy zboże i kukurydzę na kiszonkę, a reszta to są trwałe użytki zielone. Wszystko przeznaczamy na skarmianie zwierząt.

    Mateusz Kałek, Turkowo:

    Ja także jestem studentem i także z gospodarstwa pochodzę. Rodzice je prowadzą. Też byłem bardzo ciekaw, jak wyglądają te nowoczesne budynki,  które tutaj możemy zobaczyć i w ogóle systemy robotowe.  Gospodarstwo moje jest troszeczkę większe niż kolegi, bo mamy 120 krów, 250 w sumie bydła i około 100 hektarów. Wszystko przeznaczone spod produkcję zwierzęcą. Mam czwórkę rodzeństwa, więc u nas to nie jest takie pewne, kto przejmie gospodarstwo. Ale wszyscy namawiamy tatę bardzo intensywnie na budowę właśnie nowego obiektu i przez to chciałem zobaczyć, jak to funkcjonuje tak na żywo, żeby móc wdrożyć najnowsze rozwiązania u siebie w gospodarstwie. Same budynki tu są bardzo ciekawe, ale także ciekawy jest dobór nasienia pod odpowiednie krowy, genomowanie.  Uważam, że to jest przyszłość i w tym kierunku należy się rozwijać, i czerpać jak najwięcej informacji.  Nie da się tego uniknąć, jeżeli chcemy prowadzić gospodarstwo na jak najwyższym unijnym poziomie.  

    Aleksandra Szejner, Rataje:

    Ja również jestem studentką, współprowadzę z rodzicami gospodarstwo rolne, ale akurat o innym profilu. Bo profil naszego gospodarstwa to jest intensywny opas hf-a, bukata pod Irlandię. Areał wynosi około 80 hektarów, z czego połowa to użytki trwałe, użytki zielone. Głównie przyjechałam ze względu na poszerzanie swojej wiedzy dotyczącej żywienia i rozbudowy budynków, już bardziej nowoczesnych, i nowoczesnych systemów żywienia. Sprzedajemy opasy już w wieku 18 miesięcy, osiągając przyrosty dzienne na poziomie 1,3 kg. Pozyskujemy byczki z polskich gospodarstw, też robotowych, myślę, że gospodarstwo utrzyma  wyłącznie na ten moment hf-a, nie będziemy szli w produkcjię bydła mięsnego typu limousine, jak to gospodarstwo, bardziej nam się to podoba, mamy dobrego klienta  i bardzo dobre rozwiązania. Myślę, że osiągając 1,3 kg dziennego przyrostu, mamy wyższą opłacalność  niż z bydłem typowo mięsnym na ten moment.

    Kacper Cieśla, Pobiedziska:

    Razem z rodzicami prowadzimy gospodarstwo rolne nastawione na produkcję mleczną Mamy 80 sztuk krów. No wiadomo - plus młodzież. Gruntów mamy 100 hektarów. Też mam robota udojowego już 7 lat i też  wydajność naszego stada osiąga 13 tysięcy na rok od krowy i cały czas to powiększamy. Też tak dobieramy buhaje (jak w przedsiębiorstwie Długie Stare), żeby krowy miały mleko A2A2,   no i żeby  to cały czas takie było nowoczesne.

     

    Natalia Śmigielska, Monice w woj. kujawsko-pomorskim:

    Studentka zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.  Ja jestem tutaj z ciekawości, żeby trochę poszerzyć swoją wiedzę, zobaczyć, jak wyglądają te bardziej rozwinięte fermy.  Gospodarstwo mają rodzice: 30 krów, około 120 hektarów własnej ziemi plus dzierżawy.

    Filmowa relacja z warsztatów wkrótce na kanale YouTube Wieści Rolniczych.

     CZYTAJ TEŻ: Produkujemy coraz więcej mleka, ale jego cena spadła

    • Tagi:
    • rozród bydła
    • Forum Zootechniczno-Weterynaryjne
    Aleksandra Pilarczyk
    Redaktor naczelna „Wieści Rolniczych”. Z wykształcenia polonistka i rolniczka. W latach 90-tych współtwórczyni mediów lokalnych („Gazeta Jarocińska”, „Życie Pleszewa”), a w roku 2010 - „Wieści Rolniczych”.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Forum Zootechniczno-Weterynaryjne. Ostatnie dni rejestracji

    5 kwietnia 2024
    Bydło i mleko

    Jak odstawić ponad milion litrów mleka? Hodują krowy zgenotypowane [WIDEO]

    22 marca 2024
    Bydło i mleko

    Rozród zwierząt w dobie selekcji genomowej

    22 marca 2024
    Bydło i mleko

    Jak dobierać nasienie buhaja?

    21 marca 2024
    Bydło i mleko

    Na czym polega genotypowanie stada

    29 stycznia 2024
    Bydło i mleko

    Jakie błędy popełniają hodowcy w rozrodzie bydła?

    28 stycznia 2024
    Bydło i mleko

    Indeks Ekonomiczny? Sprawdź, żeby rozród bydła się opłacał

    27 stycznia 2024
    Newsy

    XI Forum Zootechniczno-Weterynaryjne

    20 kwietnia 2015
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
    17 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
    17 listopada 2025
    Newsy
    Nie tylko ceny. Oto prawdziwe powody strajku rolników!
    17 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
    16 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
    15 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
    15 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
    11 listopada 2025
    Drób
    Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
    11 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności