Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
      Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie
      Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2 tys. zł za cielaka HF. Popyt na odsadki nie maleje. Co z embargiem na bydło?
      ARiMR wypłaca pieniądze. Wiemy, ile środków na kontach rolników
      Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
      Imponująca ozdoba ogrodu. Ostatni dzwonek na wiosenne sadzenie lilii
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Młodzi na Forum Zootechniczo-Weterynaryjnym

Młodzi na Forum Zootechniczo-Weterynaryjnym

Hodowla - Bydło i mleko 20 kwietnia 2024 13:46 Aktualizacja: 23 kwietnia 2024 14:59
Młodzi na Forum Zootechniczo-Weterynaryjnym
Jedni już gospodarują ze swoimi rodzicami, inni skupiają się na studiowaniu rolniczych kierunków. Wszyscy chcą zdobywać wiedzę i doświadczenie na temat hodowli bydła.
Spis treści:

    Studenci  i młodzi hodowcy aktywnie uczestniczyli w warsztatowej części Forum Zootechniczno-Weterynaryjnego. Pytali o najnowsze trendy w wyposażaniu obór, wpływ żywienia na rozród, stymulację hormonalną, genotypowanie i dobór nasienia.

    Warsztatowa części Forum Zootechniczno-Weterynaryjnego odbyła się w oborach należących do Przedsiębiorstwa Rolnego  Długie Stare: w Niechłodzie i Trzebinach. To nowoczesne obiekty, w których opiekę nad stadem sprawuje Witold Glapa. To on pokazywał najnowsze rozwiązania techniczne zastosowane w oborach, on opowiadał o tym, jak prowadzony jest tutaj rozród. Nie był jednak jedynym prelegentem. Uczestnicy warsztatów, a było ich około 150, zostali podzieleni na grupy i krążyli po kolejnych stacjach, gdzie mogli się dowiedzieć wiele między innymi na temat: wpływu żywienia na rozród, systemów synchronizacji hormonalnej, oceny genomowej stada czy dobrostanu. Nad całością pieczę sprawował prof. Adam Cieślak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

    Bardzo aktywnymi uczestnikami warsztatów byli młodzi ludzie. Z niektórymi z nich udało nam się porozmawiać:

    Robert Itkowiak, Turew:

    Ja jestem i studentem, i właścicielem gospodarstwa, głównie właśnie mlecznego, więc jestem zainteresowany informacjami na temat produkcji mleka. Tutaj jest bardzo dużo ciekawych rozwiązań, jeżeli chodzi o żywienie, dobrostan, zarządzanie stadem, więc myślę, że mogę tutaj się dużo nauczyć. Gospodarstwo nie jest jakieś duże, bo posiadamy około 30 krów dojnych, czyli z młodzieżą to jest około 60 sztuk. A struktura jeżeli chodzi o uprawę, to jest około 25 hektarów, z czego  15 hektarów to są grunty orne, na których uprawiamy zboże i kukurydzę na kiszonkę, a reszta to są trwałe użytki zielone. Wszystko przeznaczamy na skarmianie zwierząt.

    Mateusz Kałek, Turkowo:

    Ja także jestem studentem i także z gospodarstwa pochodzę. Rodzice je prowadzą. Też byłem bardzo ciekaw, jak wyglądają te nowoczesne budynki,  które tutaj możemy zobaczyć i w ogóle systemy robotowe.  Gospodarstwo moje jest troszeczkę większe niż kolegi, bo mamy 120 krów, 250 w sumie bydła i około 100 hektarów. Wszystko przeznaczone spod produkcję zwierzęcą. Mam czwórkę rodzeństwa, więc u nas to nie jest takie pewne, kto przejmie gospodarstwo. Ale wszyscy namawiamy tatę bardzo intensywnie na budowę właśnie nowego obiektu i przez to chciałem zobaczyć, jak to funkcjonuje tak na żywo, żeby móc wdrożyć najnowsze rozwiązania u siebie w gospodarstwie. Same budynki tu są bardzo ciekawe, ale także ciekawy jest dobór nasienia pod odpowiednie krowy, genomowanie.  Uważam, że to jest przyszłość i w tym kierunku należy się rozwijać, i czerpać jak najwięcej informacji.  Nie da się tego uniknąć, jeżeli chcemy prowadzić gospodarstwo na jak najwyższym unijnym poziomie.  

    Aleksandra Szejner, Rataje:

    Ja również jestem studentką, współprowadzę z rodzicami gospodarstwo rolne, ale akurat o innym profilu. Bo profil naszego gospodarstwa to jest intensywny opas hf-a, bukata pod Irlandię. Areał wynosi około 80 hektarów, z czego połowa to użytki trwałe, użytki zielone. Głównie przyjechałam ze względu na poszerzanie swojej wiedzy dotyczącej żywienia i rozbudowy budynków, już bardziej nowoczesnych, i nowoczesnych systemów żywienia. Sprzedajemy opasy już w wieku 18 miesięcy, osiągając przyrosty dzienne na poziomie 1,3 kg. Pozyskujemy byczki z polskich gospodarstw, też robotowych, myślę, że gospodarstwo utrzyma  wyłącznie na ten moment hf-a, nie będziemy szli w produkcjię bydła mięsnego typu limousine, jak to gospodarstwo, bardziej nam się to podoba, mamy dobrego klienta  i bardzo dobre rozwiązania. Myślę, że osiągając 1,3 kg dziennego przyrostu, mamy wyższą opłacalność  niż z bydłem typowo mięsnym na ten moment.

    Kacper Cieśla, Pobiedziska:

    Razem z rodzicami prowadzimy gospodarstwo rolne nastawione na produkcję mleczną Mamy 80 sztuk krów. No wiadomo - plus młodzież. Gruntów mamy 100 hektarów. Też mam robota udojowego już 7 lat i też  wydajność naszego stada osiąga 13 tysięcy na rok od krowy i cały czas to powiększamy. Też tak dobieramy buhaje (jak w przedsiębiorstwie Długie Stare), żeby krowy miały mleko A2A2,   no i żeby  to cały czas takie było nowoczesne.

     

    Natalia Śmigielska, Monice w woj. kujawsko-pomorskim:

    Studentka zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.  Ja jestem tutaj z ciekawości, żeby trochę poszerzyć swoją wiedzę, zobaczyć, jak wyglądają te bardziej rozwinięte fermy.  Gospodarstwo mają rodzice: 30 krów, około 120 hektarów własnej ziemi plus dzierżawy.

    Filmowa relacja z warsztatów wkrótce na kanale YouTube Wieści Rolniczych.

     CZYTAJ TEŻ: Produkujemy coraz więcej mleka, ale jego cena spadła

    • Tagi:
    • rozród bydła
    • Forum Zootechniczno-Weterynaryjne
    Aleksandra Pilarczyk
    Redaktor naczelna „Wieści Rolniczych”. Z wykształcenia polonistka i rolniczka. W latach 90-tych współtwórczyni mediów lokalnych („Gazeta Jarocińska”, „Życie Pleszewa”), a w roku 2010 - „Wieści Rolniczych”.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Forum Zootechniczno-Weterynaryjne. Ostatnie dni rejestracji

    5 kwietnia 2024
    Bydło i mleko

    Jak odstawić ponad milion litrów mleka? Hodują krowy zgenotypowane [WIDEO]

    22 marca 2024
    Bydło i mleko

    Rozród zwierząt w dobie selekcji genomowej

    22 marca 2024
    Bydło i mleko

    Jak dobierać nasienie buhaja?

    21 marca 2024
    Bydło i mleko

    Na czym polega genotypowanie stada

    29 stycznia 2024
    Bydło i mleko

    Jakie błędy popełniają hodowcy w rozrodzie bydła?

    28 stycznia 2024
    Bydło i mleko

    Indeks Ekonomiczny? Sprawdź, żeby rozród bydła się opłacał

    27 stycznia 2024
    Newsy

    XI Forum Zootechniczno-Weterynaryjne

    20 kwietnia 2015
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    2 tys. zł za hektar i 200 tys. na rozwój? Wielkie zmiany dla małych gospodarstw
    15 maja 2025
    Prawo i finanse
    Dziś mija ważny termin dla rolników. Urzędy czekają na pieniądze
    15 maja 2025
    Bydło i mleko
    Nielegalny przemyt cieląt ze Słowacji i Węgier nadal trwa? "Skala jest wysoka"
    15 maja 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Nielegalny przemyt cieląt ze Słowacji i Węgier nadal trwa? "Skala jest wysoka"
    15 maja 2025
    Hodowla
    Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
    14 maja 2025
    Drób
    Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
    14 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
    13 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy