Kwasica, czyli sara u krów wysokowydajnych
Kwasicę wywołuje najczęściej nadmiar łatwo fermentujących węglowodanów
Wzrasta ilość LKT (lotne kwasy tłuszczowe), obniża się pH żwacza oraz zanikają bakterie celulolityczne, które trawią włókno. W konsekwencji rośnie produkcja kwasu mlekowego, a to z kolei powoduje ustanie motoryki żwacza (wyginięcie mikroflory) i docelowo ustanie procesów fermentacyjnych.
Przyczyn kwasicy jest wiele i nierozerwalnie wiążą się one z paszą
Powodem jej występowania może być nieodpowiedni skład dawki. Z jednej strony obecność dużej ilości łatwo rozpuszczalnych węglowodanów (FKH1), których maksymalna ilość to 225g/kg s.m., a z drugiej - zbyt mała ilość białka, którego prawidłowy zakres wynosi od 16 do 18%. Przyczyną może być także za mała porcja włókna w dawce - niebezpieczny poziom to mniej niż 16%.
Zbyt szybkie wprowadzenie maksymalnej ilości paszy treściwej po wycieleniu podwyższa ryzyko zachorowania
Najwcześniej można ją wprowadzić 3-4 tyg. po wycieleniu. Poza tym należy pamiętać, by nie przekraczać w jednej dawce 2,5 kg porcji paszy treściwej oraz unikać nagłej zmiany dawki i skarmiania pasz o dużej wilgotności, które mają niskie pH. By uniknąć kwasicy należy zadbać o paszę strukturalną z zawartością tzw. włókna efektywnego, z cząstkami wielkości 5-6 cm.
Jak zapobiegać kwasicy:
-
zapewnij dostęp do paszy objętościowej o dobrych parametrach,
-
zadbaj o łatwy dostęp do stołu paszowego i wody,
-
unikaj częstych i gwałtownych zmian paszy,
-
zapewnij prawidłową strukturę TMR-u,
-
stopniowo przyzwyczajaj krowy do pobierania pasz treściwych, szczególnie w ostatnim okresie zasuszania i w okresie rozdajania,
-
dbaj o odpowiednie żywienie krów mlecznych i prawidłowo zbilansowaną dawkę pokarmową
- Tagi: