Ci rolnicy otrzymają premię finansową. Kto i na jakich warunkach?

10 groszy do kilograma żywca wołowego to wysokość premii, jaką dla rolników zapowiedziały w tym roku dwa zakłady przetwórcze. Gospodarstwo musi jednak posiadać znak krajowego systemu jakości QMP.
System jakość QMP - co to jest?
System ten został opracowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego (PZPBM). Jak przekonuje organizacja, jest to jedyny uznany w kraju i za granicą standard produkcji wołowiny. Jego zasady obejmują m.in. wyższe warunki dobrostanu zwierząt w tym chów bezuwięziony, żywienie zgodne z określonymi normami, pełną identyfikowalność pochodzenia bydła.
Teraz producenci bydła oznaczonego znakiem QMP, którzy sprzedają żywiec zakładom takim jak: OSI POLAND oraz Sokołów SA, mogą liczyć na bonus.
– QMP to nie tylko logo na etykiecie, to system oparty na konkretnych wymaganiach, które przekładają się na jakość mięsa i zaufanie konsumenta, którzy nie oczekują dzisiaj już tylko zapewnień, że kupowany produkt spełnia wysokie normy jakościowe, ale chcą certyfikatu, który potwierdza te słowa. Dlatego cieszy nas, że zakłady przetwórcze zaczynają realnie wynagradzać rolników za ich wysiłek w spełnianiu wysokich standardów oraz dążenia do produkcji zrównoważonej - mówi Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.
Premia ma być zachętą dla hodowców
Dodatkowe 10 groszy do każdej kilograma ma być zachętą dla gospodarstw, które już teraz prowadzą produkcję zgodnie z zasadami odpowiedzialnej hodowli.
Takie projekty, zdaniem Zrzeszenia, to realny krok w stronę budowania zaufania do polskiej wołowiny i docenienia pracy producentów, którzy stawiają na jakość i transparentność.
Do tej pory tego typu rozwiązania częściej obserwowano na rynkach Europy Zachodniej, gdzie standardy takie jak Label Rouge czy QS są podstawą współpracy między rolnikiem a przetwórcą.
Uczestnikiem w systemie QMP od lat jest Tomasz Rasiński, rolnik z województwa mazowieckiego a jednocześnie wiceprezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.
- Dla nas to zmiana zasad gry. Do tej pory jakość była hasłem, za które nikt nie chciał płacić. Teraz wreszcie widzę, że zakłady doceniają to, że inwestuję w dobrostan, dokumentację, karmienie. Liczę, że to dopiero początek - mówi Tomasz Rasiński, wiceprezes PZBM.
Popyt na certyfikowaną wołowinę
Jerzy Wierzbicki przekonuje, że odbiorcy polskiej wołowiny z takich krajów, jak: Niemcy, Francja, Japonia czy kraje arabskie coraz częściej oczekują certyfikowanej wołowiny, gdzie można prześledzić całą historię zwierzęcia.
- QMP wpisuje się w te oczekiwania idealnie. To także krok w kierunku wzmocnienia rolnika w w łańcuchu dostaw - dodaje Jerzy Wierzbicki.
Dodatkowa płatność w ramach ekoschematu dobrostanowego
PZPBM zapowiada dalsze działania promujące udział w systemie QMP, w tym szkolenia, wsparcie doradcze. Uczestnicy systemu mogą liczyć na dodatkową płatność w ramach ekoschematu dobrostan zwierząt jeżeli w swoim wniosku zadeklarują realizację praktyki „Utrzymanie w systemie QMP”.
Przypomnijmy, że samo zaznaczenie tej praktyki we wniosku nie zobowiązuje jeszcze do certyfikacji natychmiast. Aby otrzymać środki, trzeba do końca lipca 2025 roku formalnie uzyskać certyfikat lub ewentualnie zmienić decyzję. Jeśli jednak nie zaznaczy tej opcji we wniosku do 15 maja – straci możliwość skorzystania z płatności oraz premii.
- Tagi:
- dobrostan
- bydło
- żywiec wołowy
- QMP