Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Zapowiedziano likwidację setek tysięcy zwierząt. Choroba nie chce wyhamować
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
      Samoodnawialne warzywo z potencjałem. To nie jest zwykła bulwa
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Tych kontroli będzie mniej? Duża zmiana dla producentów. Rolnik będzie mógł sam "podbić" towar
      Protest w Brukseli. Co dalej z umową Mercosur? Krajewski informuje
      12 tys. zł dla małych gospodarstw i tylko jedna kontrola - deputowani przegłosowali
      Nawet 2400 do hektara. Trwa nabór wniosków
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ten tani składnik sprawi, że stare firanki odzyskają śnieżną biel. Będą jak nowe
      Twój ogród wcale nie musi spać zimą. Te rośliny kwitną od grudnia do marca
      Ta roślina to zimowy fenomen w ogrodzie. Przetrwa nawet -30 stopni
      Ziemię z kretowiska wykorzystasz nie tylko w ogrodzie. Możesz się zdziwić
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Obora dla bydła mięsnego

Obora dla bydła mięsnego

Budownictwo 11 września 2015 04:26 Ksenia Pięta Aktualizacja: 23 września 2015 20:07
1 komentarzy
Obora dla bydła mięsnego
Źródło: Ksenia Pięta
Ze względu na popularyzację mięsa wołowego wysokiej jakości i niską cenę mleka, coraz większa liczba rolników decyduje się na chów bydła ras mięsnych. Zakładając fermę trzeba się zastanowić, czy inwestować w oborę, czy wystarczy wiata z pastwiskiem.
Spis treści:

    Ze względu na popularyzację mięsa wołowego wysokiej jakości i niską cenę mleka, coraz większa liczba rolników decyduje się na chów bydła ras mięsnych. Zakładając fermę trzeba się zastanowić, czy inwestować w oborę, czy wystarczy wiata z pastwiskiem.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Bydło opasowe ma zdecydowanie niższe wymagania dotyczące budynków inwentarskich niż krowy mleczne. Można je utrzymywać choćby pod wiatą. Opasy dobrze znoszą niskie temperatury występujące zimą w naszym kraju. Należy im jednak zapewnić określoną ustawą powierzchnię bytowania, stały dostęp do wody, a także zabezpieczyć przed opadami atmosferycznymi i przeciągami. Nakłady inwestycyjne potrzebne do założenia fermy produkcyjnej dla bydła mięsnego są więc niższe niż dla mlecznego.

    Bydło mięsne można utrzymywać na trzy sposoby: uwięziowo, wolnostanowiskowo w boksach grupowych lub w jednym stadzie. Każdy z systemów ma zarówno zalety, jak i wady. Na pewno opinie na ten temat będą różne. I każdy będzie miał rację, bo posiada inne warunki w gospodarstwie i inne priorytety. - Zacząłem chów bydła opasowego w latach 80-tych, a nowa obora stoi od 2010 roku. Budynek, przeznaczony na 300 sztuk, składa się z dwóch korytarzy i magazynu paszowego. Można w nim chować dwie grupy produkcyjne. Ja mam obecnie jedną. Kupuję stukilogramowe byczki i chowam do około 700 kg. Na taką inwestycję trzeba przeznaczyć około 500 tysięcy euro - mówi Andrzej Kowarz, producent z Pigłowic (powiat średzki). Rolnik posiada 150 ha ziemi, na której uprawia kukurydzę na paszę dla bydła i warzywa. Jego obora ma z przodu pomieszczenie, w którym mogą być przechowywane pasze, tam także stoi ciągnik i wóz paszowy do przyrządzania mieszanki TMR. Z drugiej strony budynku są duże wrota, przez które korytarzem przepędowym (znajdującym się na zewnątrz) są wprowadzane zwierzęta. Boksy grupowe oddzielone są ruchomymi przegrodami. Stół paszowy znajduje się o około metr wyżej niż boksy z bydłem. Budynek zbudowany jest z cegły na konstrukcji stalowej. Między świetlikiem a dachem znajduje się otwarta przestrzeń stanowiąca naturalną wentylację.

    Pan Andrzej zainwestował dużą sumę w odpowiednio dopasowany do chowu opasów obiekt i zależy mu na jak najwyższych przyrostach, a co za tym idzie wysokiej opłacalności produkcji. Uważa, że wiata może się sprawdzić, ale w przypadku fermy zarodowej. - Ze stadem zarodowym sprawa jest prostsza, ponieważ krowy mogą stać pod wiatą lub na pastwisku. Mi zależy na przyrostach dobowych, więc nie mogę sobie pozwolić na takie warunki. Rzeczywiście latem lepiej jest trzymać bydło na dworze. Jednakże zimą straty dobowe mogą dochodzić nawet do 20 g na sztuce - tłumaczy gospodarz. Bydło w tej oborze nie jest wypuszczane na zewnątrz, ponieważ, jak uważa rolnik, nikt nie byłby w stanie zapanować nad tak wielkim stadem. Pytanie, czy lepszym rozwiązaniem jest inwestycja w oborę i wyższe przyrosty, czy utrzymywanie zwierząt pod wiatą i mniejszy wzrost wagi. - Ja nie krytykuję tych, którzy utrzymują bydło bez obory. Wręcz przeciwnie, uważam, że to dobre rozwiązanie. Zastanawiam się tylko, jak zimą dostarczyć zwierzętom wodę. Rozumiem, że trzeba mieć podgrzewaną instalację i niezamarzające poidła, a to kosztuje - analizuje Andrzej Kowarz. cvxvxcvxcvxcv

    O opinię zapytaliśmy specjalistę z firmy Rolstal Pawłowski, która zajmuje się między innymi budową i wyposażeniem budynków dla bydła mięsnego. - Aby w odpowiedni sposób zaprojektować i dostosować oborę, rolnik przy rozpoczęciu działalności musi wiedzieć, czego oczekuje i w jaki sposób będzie prowadził produkcję - mówi Ireneusz Ambroziak, doradca ds. urządzeń do hodowli bydła w firmie Rolstal Pawłowski. - Podstawą jest to, czy zwierzęta będą utrzymywane na rusztach, czy na ściółce i w jaki sposób będzie usuwany obornik czy gnojowica. Następną sprawą jest waga cieląt w momencie przywiezienia do gospodarstwa. Zwierzęta poniżej 100 kg muszą przebywać w kojcach indywidualnych, ponieważ są jeszcze dopajane, dopiero po przejściu na pasze stałe mogą zostać przeniesione do boksów grupowych - tłumaczy specjalista. Jeśli rolnik chce utrzymywać w jednym boksie sztuki, które wchodzą jako 100-, a wychodzą jako 700-kilogramowe, to musi założyć powierzchnię dla końcowej wagi. - Powierzchnia kojców grupowych uzależniona jest nie tylko od wagi hodowanych zwierząt oraz od rodzaju podłoża. W bezściołowym systemie utrzymania wymiary dla jednej sztuki nie powinny być mniejsze niż: bydło opasowe do 300 kg - 1,3 m2/szt., bydło opasowe 300-450 kg - 1,6 m2/szt., bydło opasowe > 450 kg - 2 m2/szt. W przypadku utrzymywania zwierząt na głębokiej ściółce wymiary kojców powinny być co najmniej o 30% większe - wylicza Ireneusz Ambroziak.

    Najpopularniejsze w Polsce są kojce na głębokiej ściółce. Rozmieszczenie kojców grupowych w oborze jest sprawą indywidualnych rozwiązań konstrukcyjnych budynku oraz zastosowanej technologii chowu w gospodarstwie.

    Systemy utrzymywania bydła opasowego:

    Uwięziowy tradycyjny

    Wolnostanowiskowy w boksach grupowych

    Wolnostanowiskowy otwarty w adoptowanych pomieszczeniach np. stodołach

    • Tagi:
    • obora
    • bydło mięsne
    • budynek inwentarski
    • system utrzymania
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    To są najlepsi hodowcy bydła mięsnego w Polsce

    16 grudnia 2025
    Bydło i mleko

    Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%

    5 grudnia 2025
    Bydło i mleko

    Obora-gigant stanęła w Wielkopolsce. Docelowo będzie tutaj aż 400 krów [VIDEO]

    19 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?

    19 listopada 2025
    Sylwetki

    Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia jednej cegły [VIDEO]

    9 listopada 2025
    Bydło i mleko

    ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku

    10 maja 2025
    Bydło i mleko

    Dopłaty dla niektórych hodowców. Sprawdź, czy kwalifikujesz się do wsparcia

    25 lutego 2025
    Hodowla

    Co czeka sektor wołowiny? O tym na Międzynarodowym Forum Wołowiny

    22 stycznia 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Minister zapowiada nowe porządki w kredytach dla rolników. Chodzi o rok 2026
    19 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Masz świnie w tym powiecie? Bruksela zgodziła się na poluzowanie obostrzeń
    19 grudnia 2025
    Przepisy
    Chcesz robić to ze swoim zbożem? Resort rolnictwa przygotował ważne zmiany w przepisach od 2026
    19 grudnia 2025
    Najnowsze
    Budownictwo
    Jak prawidłowo ustawić grzejniki, by mieć ciepło, ale nie przepłacać?
    20 listopada 2025
    Budownictwo
    Chcesz kupić działkę rolną pod budowę domu? Z tymi problemami musisz się liczyć
    17 października 2025
    Budownictwo
    Jak wietrzyć dom w sezonie grzewczym? Nie popełnij powszechnego błędu
    12 października 2025
    Budownictwo
    Nowe prawo od 2026 roku. Ten element będzie musiał być w każdym nowym domu
    8 października 2025
    Budownictwo
    Żeby być bliżej rolników postawili nowy kompleks zbożowy
    8 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności