Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Czy możemy spodziewać się spadków cen paliwa? Eksperci nie mają złudzeń
      Pszenica tańsza nawet o 70 zł/t. Co z innymi gatunkami?
      Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
      Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ta sprawa dotyczy wielu rolników. Czy prezydent podpisze ustawę?
      WPR 2023–2027: 70% refundacji składki dla hodowców. Kto skorzysta?
      Te zmiany dla sporej grupy rolników to rewolucja. "Nie wszyscy sobie poradzą"
      Ta przegrana może spowodować lawinę spraw o odszkodowania przeciwko hodowcom
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      3 tys. zł na gospodarstwo. Znamy już pełne dane z ARiMR
      Jaka sytuacja na plantacjach buraka cukrowego? Jakie działania należy podjąć?
      Rolnicy nie są w stanie regulować zobowiązań. Domagają się wakacji kredytowych
      Jak przebiegają żniwa w połowie sierpnia? Jakie plony pszenicy i rzepaku?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Korzystasz z pomocy de minimis w rolnictwie? Przygotuj się na zmiany
      Straciłeś plony? Sprawdź, co musisz zrobić, by nie utracić również dopłat
      Manifestacja rolników pod posterunkiem policji. W tle kłótnia o grunty
      Masz 1 ha? Możesz ubiegać się o tę dotację rolniczą. Gdzie i na jakich warunkach?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Od jej kwiatów ciężko oderwać wzrok. To pnącze będzie największą ozdobą ogrodu
      Wyjmij z lodówki i przekrój. Sprawdzony trik pozwoli przepędzić osy
      Ile kosztuje miód w 2025 roku? Orientacyjne ceny w sierpniu
      Zatrzymaj lato w ogrodzie. Posadź te kwiaty teraz, a będą kwitły do przymrozków
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Brojlery na ziołach

Brojlery na ziołach

Hodowla - Drób 20 maja 2014 07:08 Ksenia Pięta Aktualizacja: 12 października 2015 16:44
Brojlery na ziołach
Źródło: fot. K. Pięta
- Prowadzę zrównoważony chów proekologiczny - mówi hodowca drobiu Kazimierz Kosakowski. Nie nastawia się na maksymalny zysk. Jego głównym celem jest wyprodukowanie smacznego, zdrowego mięsa kurzego.
Spis treści:

    - Prowadzę zrównoważony chów proekologiczny - mówi hodowca drobiu Kazimierz Kosakowski. Nie nastawia się na maksymalny zysk. Jego głównym celem jest wyprodukowanie smacznego, zdrowego mięsa kurzego.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Produkcja drobiarska to gałąź gospodarki, która rozwija się w szalonym tempie. Dostarcza konsumentom dietetycznego, niskokalorycznego mięsa. Brojlery kurze stanowią obecnie ponad 70% drobiu spożywanego w Polsce. Postęp jest wynikiem doskonalenia genetycznego, jakości pasz, metod żywienia oraz warunków utrzymania. Brojlery kurze są odchowywane w specyficznych, zupełnie sztucznych warunkach. W całości regulowanych przez człowieka. Wyznacznikiem opłacalności jest uzyskanie wysokich i szybkich przyrostów masy ciała, przy jak najmniejszych nakładach finansowych. Jest to uwarunkowane przez warunki środowiskowe odchowu (temperatura, oświetlenie, wilgotność, wentylacja i ruch) paszę i zdrowie ptaków. Duże zagęszczenie zwierząt w kurniku, może powodować zachorowania słabszych sztuk i przeniesienie choroby na inne osobniki.

    Taki problem miał hodowca z Raduszyna k. Murowanej Gośliny (powiat poznański). Zajmuje się chowem drobiu od 15 lat. W chwili obecnej ma ponad 100 tysięcy sztuk w 7 kurnikach, po 15 tysięcy w każdym. - Gdy zacząłem przygodę z chowem brojlerów, panowało przekonanie, że aby dobrze odchować stado, należy uzyskać nad środowiskiem i zwierzętami absolutną kontrolę. Jak najlepiej to zrobić? Poprzez sterylizację otoczenia za pomocą środków dezynfekujących oraz „oczyszczenie” zwierząt za pomocą antybiotyków. Przez długi czas nie mając innego wyjścia, starałem się jak najlepiej kontrolować wszystkie parametry odchowu. Wydawać by się mogło, że wraz ze zdobywaniem doświadczenia powinienem uzyskiwać coraz lepsze rezultaty - opowiada Kazimierz Kosakowski. - Do pewnego momentu rzeczywiście stosowanie antybiotyków i środków dezynfekcji powodowało, że sytuacja na kurnikach była w miarę stabilna. Niestety często zdarzało się niekontrolowane rozprzestrzenienie choroby. Gdy nastąpił taki swoisty wybuch, bardzo trudno było z nim skutecznie walczyć. Terapia antybiotykowa była kosztowna, nie mówiąc już o tym, jaki miała wpływ na jakość mięsa. Poza tym ferma zaczęła śmierdzieć - żali się.

    Zwrot nastąpił, gdy wybrał ideę zrównoważonego odchowu zamiast maksymalnego zysku. Hodowca wycofał z żywienia antybiotyki z twardym postanowieniem, że do nich nie wróci. Robił to stopniowo. Po 4 latach radzi sobie, nie stosując żadnych chemicznych leków. A od 3 lat stosuje do walki z chorobami probiotyki i zioła. - W mojej fermie nie leczy się kurczaków, tylko od samego początku stado jest tak prowadzone, żeby nie zachorowało. Wymaga to oczywiście więcej zachodu - mówi hodowca. Kury chowane bez antybiotyków mogą zużywać więcej paszy, bo potrzebują energii na utrzymanie własnego systemu odpornościowego w wysokiej sprawności. Musi on być w stanie pełnej gotowości do walki z patogenami. - Antybiotyki można zastąpić. Ja wprowadziłem w ich miejsce preparaty ziołowe i probiotyki. Zużywam 3 tysiące ton paszy rocznie. Kupuję ją w mieszalni. Razem z technologami mieszalni pasz staramy się modyfikować skład paszy tak, aby zmniejszyć obciążenie wątroby ptaków. Jest to ważne, gdyż przeciążona może obniżyć walory smakowe mięsa. Na bazie doświadczeń przygotowałem własny preparat probiotyczno-ziołowy, który może być zastosowany jako dodatek do paszy treściwej lub do bezpośredniego stosowania profilaktycznego na fermie - opowiada Kazimierz Kosakowski.

    W mojej fermie nie leczy się kurczaków, tylko od samego początku stado jest tak prowadzone, żeby nie zachorowało. Wymaga to oczywiście więcej zachodu 

    Zmniejszenie ilości stosowanych antybiotyków w chowie, nawet bez całkowitej eliminacji,  spowoduje, że bezpieczeństwo w stosowaniu tych leków w leczeniu ludzi znacznie wzrośnie. Wielu hodowców odchodzi od chemicznych środków leczenia, ze względu na koszty. - Według mnie samo odstawienie leków nie wystarczy. Dopiero wprowadzenie ziół i probiotyków daje odpowiedni, domowy smak mięsa na wysokim poziomie - tłumaczy specjalista. Stosowanie ziół wymaga jednak od hodowcy większego zaangażowania i wiedzy. Chodzi o to, aby stworzyć optymalną mieszankę. Jest to sprawa trudna, bo program komputerowy do układania dawek pokarmowych nie bierze ziół pod uwagę. - Podaję preparat zawierający zestaw 21 ziół, dając kurczętom dostęp do tego, co miałyby w naturze. Kupujemy go ze sprawdzonych źródeł - o najwyższej jakości. Na koniec chowu używamy uboższej paszy, żeby brojlery miały dojrzalsze mięso. Ze względu na to  odchów jest o około 3 dni dłuższy, kury mają inną krzywą przyrostów dobowych. Robię nawet specjalne przyhamowania, aby ptaki zdążyły dojrzeć. W tym systemie chowu, koszt utrzymania może być nawet o 10% droższy - opowiada hodowca.

    Według mnie samo odstawienie leków nie wystarczy. Dopiero wprowadzenie ziół i probiotyków daje odpowiedni, domowy smak mięsa na wysokim poziomie 

    Gospodarstwo Kazimierza Kosakowskiego nie należy do ekologicznych. Nie dostaje więc dotacji z tego tytułu. Drób sprzedaje do ubojni po takiej samej cenie, jaką się płaci za brojlery z tuczu przemysłowego. Pisklęta także są standardowe, nie ma wobec nich specjalnych wymagań. - Trafiają się różne. Czasem są słabsze. Wtedy stosujemy więcej ziół. Niekiedy są jednak tak dobre, że wystarczy podać profilaktycznie probiotyk z ziołami i nic więcej. Różnice między najsłabszymi i najsilniejszymi sięgają nawet 30 dag w wadze końcowej - mówi gospodarz.

    Stosując probiotyki, rolnik nie musi dążyć do sterylności środowiska. Ważne, aby bakterie występujące w pomieszczeniu inwentarskim były pozytywne, na skutek czego mikroflora niekorzystna, powodująca choroby, nie będzie mogła się rozwinąć. Kazimierz Kosakowski uważa, że przy jego sposobie prowadzenia chowu, łatwiej jest nad tym zapanować, dlatego można zrezygnować przynajmniej w części z dezynfekcji i szczepień. Im mniejsza ferma, tym łatwiej wprowadzić produkcję proekologiczną.

    Trzeba sobie zadać pytanie, po co wprowadzać zmiany, skoro taki rodzaj chowu może nie przynieść znaczących korzyści ekonomicznych? Można znaleźć oszczędności na nawozach sztucznych. - My kiedyś płaciliśmy 200 - 300 tysięcy rocznie, za nawozy sztuczne, aby nawieźć 250 ha uprawianej ziemi. Teraz nawozy stosujemy incydentalnie - wczesną wiosną na żyto (10 ton saletry). Resztę stanowi obornik. Zarówno pod zboża, jak i kukurydzę. Plony nie są mniejsze, a czasami nawet wyższe niż na nawozach. Nie stosujemy też środków przeciwgrzybowych. Obornik pochodzący od brojlerów chowanych z użyciem probiotyków można swobodnie stosować na polu, bo nie wypala roślin, pomimo że jest w nim więcej azotu niż w standardowym pomiocie (oborniku drobiowym). Można go zastosować nawet wiosną. Rośliny po nim nie wylegają. Ma jeszcze jedną zaletę - nie cuchnie.

    Efektem starań są brojlery odchowywane w bardzo dobrym, zbiologizowanym środowisku z minimalnymi poziomami szkodliwych gazów (amoniak, siarkowodór). Walory żywieniowe i zdrowotne takich kurczaków są nieporównywalnie lepsze od kurczaków rosnących w środowisku „całkowicie kontrolowanym”. - W chwili obecnej sprzedajemy brojlery do dwóch ubojni. Dużej, skupującej brojlery odchowane na skalę i sposób przemysłowy i małej, która sprzedaje mięso premium do konkretnych konsumentów i sklepów. Jednak cena za kilogram nie różni się obecnie w tych dwóch miejscach. Liczę, że w przyszłości się to zmieni - mówi właściciel fermy. - Dążę do tego, by kurczęta odchowywane przeze mnie były sprzedawane w opakowaniach etykietowanych, żeby konsument zauważając różnicę jakości mógł świadomie wybrać ten produkt, wtedy będzie można liczyć na uzyskanie lepszej ceny skupu - dodaje.

    • Tagi:
    • drób
    • zdrowe mięso kurze
    • Kazimierz Kosakowski
    • proekologiczny chów
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg

    14 sierpnia 2025
    Drób

    Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]

    30 maja 2025
    Drób

    Ile kosztują kury w 2025 roku? Oto aktualne ceny

    21 maja 2025
    Drób

    Nowe ognisko rzekomego pomoru drobiu. Ile ptaków uśmiercono?

    20 maja 2025
    Drób

    Producenci drobiu i jaj otrzymają rekompensaty? Chodzi o ok. 133 mln zł

    19 maja 2025
    Drób

    Ptasia grypa: polski eksport z kolejnymi barierami

    18 maja 2025
    Drób

    Masz kury? Wprowadzono zakazy. Dotyczą wszystkich gospodarstw utrzymujących drób

    7 maja 2025
    Hotblog

    Grillowana pierś z kurczaka zawinięta w boczku na gałązce z rozmarynu

    3 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Korzystasz z pomocy de minimis w rolnictwie? Przygotuj się na zmiany
    16 sierpnia 2025
    Przepisy
    Masz 1 ha? Możesz ubiegać się o tę dotację rolniczą. Gdzie i na jakich warunkach?
    16 sierpnia 2025
    Prawo i finanse
    Manifestacja rolników pod posterunkiem policji. W tle kłótnia o grunty
    16 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Ta sprawa dotyczy wielu rolników. Czy prezydent podpisze ustawę?
    16 sierpnia 2025
    Hodowla
    WPR 2023–2027: 70% refundacji składki dla hodowców. Kto skorzysta?
    15 sierpnia 2025
    Drób
    Tę chorobę zwierząt trudno zatrzymać. Wirus się rozprzestrzenia, są nowe ogniska
    14 sierpnia 2025
    Bydło i mleko
    Te zmiany dla sporej grupy rolników to rewolucja. "Nie wszyscy sobie poradzą"
    12 sierpnia 2025
    Hodowla
    Ta przegrana może spowodować lawinę spraw o odszkodowania przeciwko hodowcom
    12 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności