Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
      Aktualne ceny zbóż, rzepaku. Co dzieje się na rynku?
      Ceny tuczników najniższe od 4 lat. Ile płacą w skupach? [WYKRES]
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      70 zł/ha zamiast 200 i wyższy plon. Rolnik udowodnił, że tak się da
      Ta pszenica dała im w tym roku ponad 12 ton z hektara. Co wpłynęło na taki plon?
      Późna jesień to też dobry termin na siew tej rośliny. Eksperci mówią, kiedy dokładnie to zrobić
      Ten rynek kusi wielu rolników ceną
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ważny obowiązek właścicieli domów. Brak wpisu grozi wysokimi karami
      1700 zł to dopiero początek. KRUS może też zdecydować o kolejnym świadczeniu
      Podzielili działkę i przegrali. Kluczowy wyrok SN w sprawie dostępu do drogi
      Ten limit zmienia zasady zakupu ziemi. Jakich działek dotyczy?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
      Teraz to ona będzie przyciągać wzrok w salonie. Kwiaty osiągają 15 centymetrów
      Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
      To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Barbara i Wiktor Sobolewscy - prowadzą fermę drobiu

Barbara i Wiktor Sobolewscy - prowadzą fermę drobiu

Sylwetki 31 marca 2018 07:00 Ewelina Jamka
Barbara i Wiktor Sobolewscy - prowadzą fermę drobiu
Źródło: Ewelina Jamka
Kurczaczki to symbol Wielkanocy. Kilka słów o tym, skąd się biorą, opowiadają specjaliści w produkcji jaj wylęgowych.
Spis treści:

    Kurczaczki to symbol Wielkanocy. Kilka słów o tym, skąd się biorą, opowiadają specjaliści w produkcji jaj wylęgowych.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Co było pierwsze: jajo czy kura?

    - A kto to wie...? - mówi Wiktor Sobolewski. - Tego nie wie nikt - dodaje z pełnym przekonaniem jego żona Barbara. Oboje prowadzę fermę drobiu w Adamowie (gm. Brody, pow. starachowicki, woj. świętokrzyskie), która zajmuje się produkcją jaj lęgowych. Specjalnie dla Wieści Rolniczych, opowiadają, ile potrzeba czasu i zachodu, by na świat przyszło śliczne, żółciutkie kurczątko.
     

    W okresie wielkanocnym żółte, puszyste i urocze kurczaki spozierają na nas zewsząd: pełno ich na kartkach świątecznych, wystawach sklepowych w postaci dekoracji. Półki wręcz uginają się od kurczątek różnej maści.

    A te żywe? Skąd się biorą? Pewne jest jedno - wykluwają się z jaj i co do tego nikt nie ma wątpliwości. A skąd wobec tego jaja? Około 10 tysięcy sztuk dziennie znoszą kury państwa Barbary i Wiktora Sobolewskich. Ferma drobiu zajmująca się produkcją jaj lęgowych w Adamowie (gm. Brody, woj. świętokrzyskie) ma bogatą tradycję. Istnieje od blisko 40 lat. Dobrą praktykę zapoczątkował senior rodu, dziś już nieżyjący śp. Narcyz Sobolewski, ojciec pana Wiktora.

    - Do nas trafiają pisklęta zaraz po wylęgu – jednodniowe. Wyglądają dosłownie, jak te z kartek wielkanocnych. To są kurczęta rasowe z rodowodem, na potrzeby hodowlane, a nie spożywcze - mówi pani Barbara.

    Zobacz także: Kura grająca na pianinie! Musisz to zobaczyć! [WIDEO]

    Jaj wylęgowe w cieplarnianych warunkach

    W specjalnych kurnikach, gdzie mają stworzone odpowiednie do wzrastania warunki (temperatura do 30 st. C, oświetlenie, woda do picia, odpowiednie pasz i brak jakichkolwiek czynników oddziaływania zewnętrznego, co mogłoby wywoływać stres i niepokój) – kurczęta dojrzewają do wieku rozrodczego.

    Czytaj także: Kurczaki z Brazylii zaleją Europę?

    - To jest ok. 24-25 tygodnia ich życia, kiedy kura jest zdolna do znoszenia jaj. Nie wszystkie od razu są w stanie znosić jaja lęgowe, z których potem wykluwają się pisklęta - zauważa pani Barbara.

    - Jeśli ok. 85 proc. z nich ma tym czasie już tzw. nośność, jest dobrze. W naszym przypadku na 13 tysięcy sztuk kur, dziennie otrzymujemy ok. 10 tysięcy jaj. Jedna kura znosi przeciętnie  jedno jajko dziennie - dodaje pani Basia.

    Bez koguta ani rusz

    By jajo było pełnowartościowe i miało szansę wylęgnąć się z niego kurczątko, niezbędny jest jak w każdym stadzie samiec, czyli kogut. Zanim kura zniesie jajo lęgowe, musi być zapłodniona przez koguta. W stadzie drobiarskim jest zdecydowanie więcej pań niż panów. Na 100 kur przypada ok. 10 kogutów. Mają więc, co robić. Ale nie narzekają chyba. - Czasem i to za dużo. - Osiem kogutów na 100 kur w zupełności by wystarczyło - twierdzi pani Barbara. 

    - Takie jajo lęgowe, koniecznie świeże, czyli w ciągi siedmiu dniu od wylęgu, żeby zarodek miał szansę na przetrwanie, trafia od zakładu wylęgowego, gdzie w specjalnych inkubatorach (aparatach lęgowych) spędza trzy tygodnie – mówi pan Wiktor. - W 21 dniu z jaj wylęgają się pisklęta. Odchowane trafiają do konsumentów w postacie powszechnych w naszej kulturze kurczaków przeznaczonych do spożycia.

    Jajo źródłem życia

    I tak produkcja idzie przez okrągły rok. Kurczaki hoduje się przez 24 tygodnie w oczekiwaniu na jaja. Potem kury znoszą jaja każdego dnia. Aż do 60 tygodnia życia, kiedy ich potencjał na nośność znacznie spada. Nie nadające się już do przekazywania życia kury, trafiają do ubojni. A stamtąd na ladę sklepową, w postaci kur mięsnych.

    Czytaj także: Antybiotyki w chowie kurczaków, indyków i świń!

    • Tagi:
    • kury
    • kurczaki
    • pisklęta
    • drób
    • ferma drobiu
    • jaja wylęgowe
    Ewelina Jamka
    Podobne artykuły
    Newsy

    Polska zmaga się z epidemią. Tysiące zagazowanych ptaków

    3 listopada 2025
    Newsy

    Sukces polskiego drobiu. Otwiera się nowy rynek zbytu

    3 listopada 2025
    Drób

    Ceny jaj w sklepach pójdą w górę. To bardziej niż pewne. W transakcjach wzrosły już o 60%!

    30 października 2025
    Newsy

    Strach przed nowym kryzysem. Najwięcej ognisk zarejestrowano w Polsce

    30 października 2025
    Drób

    Ostatnie dni na złożenie wniosku. ARiMR podzieli między rolników 120 mln zł

    20 października 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Jak przygotować kury do zimy, by nie spadła nieśność?

    15 października 2025
    Newsy

    Ten kraj jest wolny od wysoce zjadliwej grypy ptaków

    7 października 2025
    Drób

    Branża wyczekiwała takich informacji. Eksport mięsa na lepszych warunkach

    23 września 2025
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Ile hodowcy dokładają do produkcji świń?
    5 listopada 2025
    Przepisy
    To jedno niedopatrzenie może kosztować rolników część dopłat. 7 listopada mija ważny termin
    5 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Masz takie tereny w swoim gospodarstwie? Nie będziesz musiał tak szybko ich orać. Idą zmiany
    5 listopada 2025
    Najnowsze
    Sylwetki
    Do czterdziestoletniego liaza zamontował 320-konny silnik
    2 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
    22 października 2025
    Sylwetki
    Co zrobić, aby zebrać prawie 10 ton pszenicy z hektara? [VIDEO]
    19 października 2025
    Sylwetki
    Byki karmią trzy razy dziennie paszą wysokobiałkową
    19 października 2025
    Sylwetki
    Sąsiad odciągnął ją od płonącego ciągnika
    18 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności