Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Dobrostan zwierząt - nabór wniosków będzie wydłużony? Rolnikom dano mało czasu?
      Co się dzieje z bydłem na Białorusi? Ta choroba jest groźna również dla ludzi
      Choroba zaatakowała ponad 1,3 mln kur. To największe takie ognisko w Polsce
      Płacą 5 tys. zł od sztuki. Ten nabór dla rolników cały czas trwa
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
      Wtórne kwitnienie w rzepaku. Co robić? Jakie preparaty w ramach desykacji?
      Ich nie można bagatelizować. Uwaga na nowe groźne choroby grzybowe truskawek
      Wreszcie dobra wiadomość dla plantatorów buraków. Będzie, czym chronić rośliny
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Sprowadzamy do Polski z krajów trzecich tysiące ton żywności. Statystyki szokują
      Bieżąca sytuacja na rynku wieprzowym. Zmiany? Niewielkie, ale są
      ARiMR wypłaca rolnikom pieniądze. Jest dobra informacja
      Dopłaty do materiału siewnego 2025. Znamy stawki i warunki
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zastosuj tanią domową odżywkę. Hortensje będą uginać się od kwiatów
      Podsyp róże na początku czerwca. Przygotujesz krzewy do lata
      Azjatycka piękność o słodkim, intensywnym aromacie. Nowy pomysł na żywopłot
      Burze, grad i upały. Gwałtowne zmiany w pogodzie i zaskoczenie w weekend
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Barbara i Wiktor Sobolewscy - prowadzą fermę drobiu

Barbara i Wiktor Sobolewscy - prowadzą fermę drobiu

Sylwetki 31 marca 2018 07:00 Ewelina Jamka
Barbara i Wiktor Sobolewscy - prowadzą fermę drobiu
Źródło: Ewelina Jamka
Kurczaczki to symbol Wielkanocy. Kilka słów o tym, skąd się biorą, opowiadają specjaliści w produkcji jaj wylęgowych.
Spis treści:

    Kurczaczki to symbol Wielkanocy. Kilka słów o tym, skąd się biorą, opowiadają specjaliści w produkcji jaj wylęgowych.

    Co było pierwsze: jajo czy kura?

    - A kto to wie...? - mówi Wiktor Sobolewski. - Tego nie wie nikt - dodaje z pełnym przekonaniem jego żona Barbara. Oboje prowadzę fermę drobiu w Adamowie (gm. Brody, pow. starachowicki, woj. świętokrzyskie), która zajmuje się produkcją jaj lęgowych. Specjalnie dla Wieści Rolniczych, opowiadają, ile potrzeba czasu i zachodu, by na świat przyszło śliczne, żółciutkie kurczątko.
     

    W okresie wielkanocnym żółte, puszyste i urocze kurczaki spozierają na nas zewsząd: pełno ich na kartkach świątecznych, wystawach sklepowych w postaci dekoracji. Półki wręcz uginają się od kurczątek różnej maści.

    A te żywe? Skąd się biorą? Pewne jest jedno - wykluwają się z jaj i co do tego nikt nie ma wątpliwości. A skąd wobec tego jaja? Około 10 tysięcy sztuk dziennie znoszą kury państwa Barbary i Wiktora Sobolewskich. Ferma drobiu zajmująca się produkcją jaj lęgowych w Adamowie (gm. Brody, woj. świętokrzyskie) ma bogatą tradycję. Istnieje od blisko 40 lat. Dobrą praktykę zapoczątkował senior rodu, dziś już nieżyjący śp. Narcyz Sobolewski, ojciec pana Wiktora.

    - Do nas trafiają pisklęta zaraz po wylęgu – jednodniowe. Wyglądają dosłownie, jak te z kartek wielkanocnych. To są kurczęta rasowe z rodowodem, na potrzeby hodowlane, a nie spożywcze - mówi pani Barbara.

    Zobacz także: Kura grająca na pianinie! Musisz to zobaczyć! [WIDEO]

    Jaj wylęgowe w cieplarnianych warunkach

    W specjalnych kurnikach, gdzie mają stworzone odpowiednie do wzrastania warunki (temperatura do 30 st. C, oświetlenie, woda do picia, odpowiednie pasz i brak jakichkolwiek czynników oddziaływania zewnętrznego, co mogłoby wywoływać stres i niepokój) – kurczęta dojrzewają do wieku rozrodczego.

    Czytaj także: Kurczaki z Brazylii zaleją Europę?

    - To jest ok. 24-25 tygodnia ich życia, kiedy kura jest zdolna do znoszenia jaj. Nie wszystkie od razu są w stanie znosić jaja lęgowe, z których potem wykluwają się pisklęta - zauważa pani Barbara.

    - Jeśli ok. 85 proc. z nich ma tym czasie już tzw. nośność, jest dobrze. W naszym przypadku na 13 tysięcy sztuk kur, dziennie otrzymujemy ok. 10 tysięcy jaj. Jedna kura znosi przeciętnie  jedno jajko dziennie - dodaje pani Basia.

     

    Bez koguta ani rusz

    By jajo było pełnowartościowe i miało szansę wylęgnąć się z niego kurczątko, niezbędny jest jak w każdym stadzie samiec, czyli kogut. Zanim kura zniesie jajo lęgowe, musi być zapłodniona przez koguta. W stadzie drobiarskim jest zdecydowanie więcej pań niż panów. Na 100 kur przypada ok. 10 kogutów. Mają więc, co robić. Ale nie narzekają chyba. - Czasem i to za dużo. - Osiem kogutów na 100 kur w zupełności by wystarczyło - twierdzi pani Barbara. 

    - Takie jajo lęgowe, koniecznie świeże, czyli w ciągi siedmiu dniu od wylęgu, żeby zarodek miał szansę na przetrwanie, trafia od zakładu wylęgowego, gdzie w specjalnych inkubatorach (aparatach lęgowych) spędza trzy tygodnie – mówi pan Wiktor. - W 21 dniu z jaj wylęgają się pisklęta. Odchowane trafiają do konsumentów w postacie powszechnych w naszej kulturze kurczaków przeznaczonych do spożycia.

    Jajo źródłem życia

    I tak produkcja idzie przez okrągły rok. Kurczaki hoduje się przez 24 tygodnie w oczekiwaniu na jaja. Potem kury znoszą jaja każdego dnia. Aż do 60 tygodnia życia, kiedy ich potencjał na nośność znacznie spada. Nie nadające się już do przekazywania życia kury, trafiają do ubojni. A stamtąd na ladę sklepową, w postaci kur mięsnych.

    Czytaj także: Antybiotyki w chowie kurczaków, indyków i świń!

     

     

    • Tagi:
    • kury
    • kurczaki
    • pisklęta
    • drób
    • ferma drobiu
    • jaja wylęgowe
    Ewelina Jamka
    Podobne artykuły
    Drób

    Choroba zaatakowała ponad 1,3 mln kur. To największe takie ognisko w Polsce

    31 maja 2025
    Drób

    Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]

    30 maja 2025
    Drób

    Choroba wdziera się do stad drobiu ogólnoużytkowego. Kury przydomowe zagrożone?

    29 maja 2025
    Drób

    Ile kosztują kury w 2025 roku? Oto aktualne ceny

    21 maja 2025
    Drób

    Nowe ognisko rzekomego pomoru drobiu. Ile ptaków uśmiercono?

    20 maja 2025
    Drób

    Producenci drobiu i jaj otrzymają rekompensaty? Chodzi o ok. 133 mln zł

    19 maja 2025
    Drób

    Ptasia grypa: polski eksport z kolejnymi barierami

    18 maja 2025
    Drób

    Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?

    14 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Zboża
    Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
    4 czerwca 2025
    Analizy rynkowe
    Bieżąca sytuacja na rynku wieprzowym. Zmiany? Niewielkie, ale są
    4 czerwca 2025
    Uprawy
    Wtórne kwitnienie w rzepaku. Co robić? Jakie preparaty w ramach desykacji?
    4 czerwca 2025
    Najnowsze
    Sylwetki
    3 hektary to nadal gospodarstwo czy hobby? Można z tego się utrzymać?
    29 maja 2025
    Sylwetki
    Ten rolnik takiego roku jeszcze nie miał. Wysokie ceny i rekordowe straty [VIDEO]
    25 maja 2025
    Sylwetki
    Młoda rolniczka. Zrezygnowała ze studiowania, by zająć się gospodarstwem [VIDEO]
    18 maja 2025
    Sylwetki
    Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
    14 maja 2025
    Sylwetki
    Podkarpacie. Ci rolnicy mają dużo ziemi i mocne maszyny [VIDEO]
    27 kwietnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy